już wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne. Dzisiaj będzie ciasto dla miłośników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubią masy czekoladowe. Prince Polo Składniki: Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Wkładka z wafelkami 7 białek 1 szklanka cukru(...)temp. 180 stopni. 2. Robimy wkładkę z wafelkami: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy zmielone orzechy, kokos oraz pokrojone drobno wafelki w czekoladzie, na sam koniec dajemy mąkę z proszkiem wszystko razem delikatnie mieszamy. 3. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka
Kuchnia u Bietkipszennej 100 g czekolady 2 łyżki śmietany 50 g wiórek kokosowych WYKONANIE Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny. z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min. temperaturze 200 stopni. Ciasteczka ostudzamy(...)mieszając, aż wszystko się połączy i czekolada rozpuści. Końcówki rogalików maczamy w czekoladzie, obsypujemy wiórkami kokosowymi. . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika w czekoladzie i obsypać zmielonymi orzechami laskowymi. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 2 minuty. Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek, chilli, garam masala, kurkumę, orzechy, kmin rzymski. Smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Przekładamy do blendera, dodajemy passatę i wodę. Blendujemy na w miarę gładki sos. Przelewamy z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia(...)cukrem, dodajemy śmietankę, mieszamy i odstawiamy na bok. 2. W misce łączymy puree, ser, kmin rzymski, szczyptę soli i 2 łyżki mąki. Zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego (mi wyszło 21 kuleczek), każdą obtaczamy w odrobinie mąki. W garnku rozgrzewamy olej do ok. 160 stopni. Kuleczki smażymy partiami, odsączamy na ręczniku papierowym
My Culinary Artbudyniową, obtoczone mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej(...)Masa budyniowa: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 15 g skrobi lub mąki ziemniaczanej 15 g mąki pszennej 125 g masła Dodatkowo do obtoczenia: zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto
Świat Ciastadodatkowo: jabłka średnie 8 szt, kruszonka: mąka pszenna 150 g, orzechy włoskie drobno posiekane 150 g, cukier 1 szklanka, masło 120 g, Sposób przygotowania: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Ciasto będzie wyglądało na zważone, ale nie należy się tym przejmować, bo nie ma to wpływu na efekt końcowy. Mąkę(...)śmietaną i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na cieście. Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i orzechy. Składniki zalewamy rozpuszczonym masłem i mieszamy widelcem do połączenia. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra to należy dodać łyżeczkę mąki i wymieszać. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Piekarnik
kulinarne odsłony patigrafiku obowiązkowych wypieków i to do tych częstszych. (około 33 sztuk) 170g mąki pszennej 140g masła/margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 30g kakao 1 jajko 160g cukru 50g orzechów włoskich 50g czekolady białej 50g czekolady mlecznej 60g suszonej żurawiny 30g rodzynek (użyłam żółtych) 1 szczypta soli Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Dodać mąkę przesianą z sodą(...)będzie dość gęsta, więc warto użyć drewnianej łopatki lub zwykłej łyżki.) Do dokładnie połączonych składników - wsypać posiekane (obie) czekolady, bakalie oraz szczyptę soli. Masę ponownie wymieszać. Z ciasta formować kulki - wielkością przypominające orzech włoski. Kuleczki układać (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie trzeba spłaszczać. Podczas pieczenia same osiągną płaski kształt ciasteczka - dlatego należy pamiętać
Di gotujeCiasteczka orzeszki z kremem, to ciastka przypominające swoim wyglądem orzechy włoskie. Ciastka robimy w specjalnej patelni, smażąc je obustronnie. Jest możliwość wykonania skorupek również w elektrycznej maszynce, jednak nie miałam możliwości spróbowania tego wariantu ciastek i nie wiem jaka jest różnica w smaku. Jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła orzeszków. Chrupiące skorupki wypełnione ulubionym kremem. Najlepiej przechowywać(...)smarujemy olejem i we wgłębieniach układamy kuleczki z ciasta. Pieczemy skorupki z obu stron. Skorupki wyjmujemy i obkrawamy nadmiar ciasta. Krem Mleko, masło, cukier i kakao zagotowujemy w garnku. Do lekko wystudzonej masy wsypujemy mleko w proszku, dodajemy siekane orzechy i kawę i mieszamy. Przekładamy połówki orzeszków kremem i łączymy w orzeszki. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Ciastka orzeszki z kremem
Mieszam w Garnkumówiąc jesień się chyba dopiero rozkręca ,a ja już choruję na tą przedziwną chorobę pieczenia i kuchczenia w kuchni. Jedynym hamulcem są niestety drogie, ostatnio produkty. Dlatego wczoraj pozbierałam orzechy - metodą wejść na drzewo potrząsnąć i pozbierać - posprawdzałam co mam w domu i upiekłam nowego orzechowca bądź też jak kto zna tz. miodownik :) jak na razie mięknie w lodówce(...)dokładnym przepisem na to cudo :) Co prawda padło już ofiarom podgryzienia ale myślę ,że będę miała wam co jeszcze pokazać. A wy lubicie tego typu ciasta ? Tz. na miodzie z orzechami ? Muszę przyznać ,że pogoda i dzień tygodnia ma u mnie duży wpływ na pieczenie i kuchczenie :) im pogoda bardziej ponura tym chętniej mam ochotę na małe
W Moim Magicznym Domupieczenia 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 4 łyżeczki wanilii ziarenka z połowy laski wanilii 50g białej czekolady garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając. Mąkę pszenną(...)około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego! P.S. Zachęcam do udziału w konkursie , więcej szczegółów o tu :) Miłosnego dnia
Słodkie Przyjemnościresztę mąki (150 g). Gotowe ciasto rozkładamy na pergaminie. Wierzch przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy jak najcieniej. Można również rozłożyć ciasto na ściereczce i rozciągać je. Dodatkowo : 3 jabłka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny pół łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki, które następnie kroimy(...)jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu i szczyptę cynamonu. Całość mieszamy i przekładamy na ciasto, które następnie wąsko zwijamy, tak aby z żadnej strony nie wypadał farsz. Boki zlepiamy i całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy
Słodkie Przyjemnościżółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i odstawić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ( 1/4 szklanki ). Masło utrzeć do białości,stopniowo dodając ser,ubite żółtka,śmietankę(...)Następnie przełożyć masę szybko do tortownicy,wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki ,aby stężała. po zastygnięciu obkroić brzegi tortownicy i zdjąć bok tortownicy oraz spód.Wierzch ciasta udekorować owocami oraz posypać pokrojonymi orzechami laskowymi. Owoce można po żelować spożywczym żelem naturalnym ( np. Claro ). Można go kupić w sklepie lub zamówić na Allegro. Będą się nam wtedy lepiej trzymały podczas
Przepisy i porady kulinarneśmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki wielkości orzecha. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy w otwartym piekarniku
Kuchnia MagdaLenyśmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki wielkości orzecha. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy w otwartym piekarniku
Kuchnia MagdaLenywersji bezalkoholowej ule można nadziewać gotową masą kajmakową lub kremem czekoladowym. Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki. Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Białko lekko rozpić widelcem dodać orzechy (wiórki kokosowe), cukier puder i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę białka, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych orzechów (wiórek kokosowych). (Wiórki kokosowe najlepiej, jeśli są drobne i bardziej wilgotne). Nadzienie
My sweet a lifepiernika. Dodać do masy maślanej, zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można przez noc). Od schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki, wielkości mniej więcej orzecha laskowego. Z każdego kawałeczka formować kulkę, spłaszczać, na środku układać kawałeczki marcepanu. Zawijać ciasto wokół marcepanu, formować kulki. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGotujemy na parze przez ok. 20 min. Orzechy kroimy jak najdrobniej. Mąkę mieszamy z mlekiem. Solimy. Ugotowane plastry selera moczymy w cieście z mleka i mąki. Obtaczamy w orzechach. Smażymy na oliwie lub oleju, aż będą rumiane. Propozycja podania: ziemniaki gotowane na parze sałatka ze szpinaku z awokado
Weganka gotujelekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko łyżką(...)Ciasto przekładamy do papilotek, posypujemy tartym serem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z gałązką tymianku i orzechami. Smacznego! Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej " Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru 4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić
Krakowskie smaki Ani