ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:101/988)

Engadyński tort z karmelem i orzechami 172

Szwajcarii, z doliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam go identycznie jak z przepisu, bo ilość karmelu mnie wystraszyła :), a tort jest naprawdę niesamowicie smaczny. Kruche ciasto, a wewnątrz orzechy zatopione w karmelu...rozkosz dla podniebienia i dla oczu :).          Przepis podaję na tortownicę o średnicy 18 cm. Ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)się rozpuści i zagotuje wlewamy również karmel i mieszamy wszystko razem, gotując kilka minut. Do powstałej masy wsypujemy przygotowane orzechy włoskie i odstawiamy do wystudzenia. 4. Przygotowujemy foremkę, najlepiej wyłożyć ją w całości papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na spód i boki, wlewamy masę karmelowo - orzechową. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy wierzch, można wykonać ręcznie wykonane ozdoby

Apetyczna babeczka
Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan 199

razem w nieco świątecznej odsłonie. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. I co ważne zawsze wychodzi! Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu 😍. Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Proporcje na formę 25 x 25 cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka oleju 180 g brązowego cukru 1 spora marchewka(...)szykujemy polewę: w misce miksujemy masło, następnie dodajemy cukier i znowu miksujemy, aż masa będzie puszysta, a na koniec dodajemy serek i ponownie wszystko miksujemy.  Zimne ciasto smarujemy polewą i dekorujemy orzechami

Kulinarne przygody Gatity
Brownie z buraka 201

buraka, którego w cieście wcale nie czuć. Burak daje brownie wilgotność i "ciężkość". Jest pyszne! Składniki (na blaszkę 20cm x 20 cm): - 1 opakowanie ugotowanych buraków (500g) - 3 jajka M - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanka kakao - 1/4-1/2 szklanki cukru - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g gorzkiej czekolady - szczypta soli - opcjonalnie - garść ulubionych orzechów. Przygotowanie w Tefal Companion: Wszystkie(...)buraki zetrzeć na drobnej tarce lub zmiksować blenderem. Czekoladę drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć orzechy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 30-45 minut. Smacznego

CookYourself
Ciasto Marchewkowe 165

ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem i posypaną bułka tarta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeni polać lukrem  albo czekoladą. Można dodać orzechy. Pyszne ciasto marchewkowe wilgotne

magiczna kuchnia Kasi
Biszkopt z masą kokosowo-orzechową 147

zbyt podzielny? A my lubimy w weekend zjeść coś słodkiego. Samo ciasto smakuje bardzo dobrze i wcale nie jest zbyt niskie;) Biszkopt wyszedł smaczny i wilgotny, a masa… miała w sobie coś niepowtarzalnego. Niewtajemniczeni wyczuli wiórki kokosowe, ale pozostałe składniki stanowiły zagadkę:) A właśnie posmak mielonych orzechów i białej czekolady jest moim zdaniem tutaj bardzo mocną stroną wypieku(...)ubijania dodajemy zimną śmietanę z czekoladą. Na sam koniec, gdy masa jest już gęsta, dodajemy wiórki kokosowe i mielone orzechy, mieszamy szpatułką. Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt z masą krówkową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy ostygnie dekorujemy wierzch ciasta. Źródło

Smaki Na Talerzu
Pleśniak z babcinego zeszytu 219

być sztywna i lśniąca a cukier niewyczuwalny.  Pleśniak z dwóch warstw: 1. Na wcześniej przygotowaną blachę zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) jasne ciasto. 2. Wyłóż na nie dżem. 3.  Następnie wyłóż orzechy (jeśli ich używasz). 4. Kolejną warstwą będzie piana z białek.  5. Na pianę zetrzyj następnie ciemne ciasto.  Pleśniak(...)trzech warstw: 1. Na wcześniej przygotowaną blachę zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) jasne ciasto. 2. Wyłóż na nie dżem. 3. Na dżem zetrzyj następnie czerwone ciasto.  4. Ułóż na nim orzechy (jeśli ich używasz). 5. Kolejną warstwą będzie piana z białek.  6. Na pianę zetrzyj następnie ciemne ciasto.  Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni

Garniec Magalie
Tort Koliber w mojej wersji 178

ananasa posiekaj drobno. Dodaj je do masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki z drugiej miski. Wymieszaj.  Na koniec dodaj cynamon, startą skórkę z limonki i orzechy. Dużą prostokątną formę wyłóż papierem.  Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój(...)talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Posyp  płatkami kwiatów jadalnych i orzechami w karmelu. Oprósz odrobiną cynamonu jesli lubisz.Wstaw ciasto w chłodne miejsce. Wyjmij 30 minut przed podaniem. Płatki nasturcji i orzechy w karmelu dekorują górę tortu

Gotuj Sam!
Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym i orzechami + film 189

Wyjątkowo pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu deser – pieczone jabłka z dżemem wiśniowym z orzechami, może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały podwieczorek

Smakowite Dania
Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 183

super. Obawiałam się, że blaty będą twarde, jednak po kilku godzinach w lodówce zmiękły. Zdecydowanie udane połączenie. Jeden z najlepszych serników jakie upiekłam. Polecam! Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami Składniki na ciasto (tortownica 26 cm ): 250 g mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa(...)łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Masło pokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkować. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić posiekane orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden

Mania Gotowania
Miodowa Stefanka z kakaową masą grysikową-pyszne i łatwe ciasto 200

taki jest. Mowa o cieście Stefanka. Składa się ona z trzech miodowych spodów, połączonych kakaową masą grysikową, a całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Można też posypać ją wiórkami kokosowymi. To ciasto wręcz rozpływa się w ustach, pięknie wygląda, jest mięciutkie, nie wymaga leżakowania. Gorąco polecam i zapraszam. SKŁADNIKI *Przepis na blaszkę ok 25x25cm 3 MIODOWE SPODY(...)ściereczką i odkładamy do wystudzenia. Do miski dajemy czekoladę, mleko oraz masło i rozpuszczamy w mikrofali (u mnie 1 minuta) lub nad kąpielą wodną. Polewą polewamy ciasto, wyrównujemy, i posypujemy drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. I gotowe :) Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo pyszne, pięknie wygląda, jest mięciutkie, nie za słodkie-bardzo

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 196

mielonej wersji. Ciasto nie zawiera zbyt wielu dodatków oprócz niewielkiej ilości migdałów i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie bakalie, możecie śmiało dodać też drobne suszone owoce albo posiekane orzechy Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 3/4 szklanki mąki gryczanej lub innej bezglutenowej 3/4 szklanki suchego maku mielonego 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 banany (około 245 g po obraniu

Fitkot
Placek migdałowy z gruszkami 143

Łatwy i szybki placek z mielonymi migdałami i aromatycznymi gruszkami z dodatkiem anyżu i goździków. Całość posypana płatkami migdałowymi. Niestety, pozostało po nim już tylko wspomnienie

Oryginalny smak
Stollen - niemiecka strucla bożonarodzeniowa 166

keksa na naszym stole zagości stollen. Tradycyjnie powinien być pieczony z drożdżowego ciasta, bogato wypełnionego bakaliami i marcepanem. Upiekłam wersję z ciasta twarogowego, dodałam namoczone w rumie rodzynki, śliwki, morele, żurawina, kandyzowaną skórkę pomarańczy, siekane migdały i orzechy włoskie. Oprócz niesamowitego smaku za upieczeniem tej strucli przemawia to, że musi ona leżakować kilka tygodni, zatem tuż przed Świętami pozostanie(...)również otartą skórę z cytryny i pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do masy, hakiem miksera wyrobić ciasto. Dodać osączone z rumu bakalie, posiekane orzechy, kandyzowana skórkę pomarańczy. Ciasto jeszcze raz wymieszać. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk, w razie konieczności dosypać odrobinę mąki. Z marcepanu uformować 3 wałeczki o długości ok 18cm. Ciasto

Obiad gotowy
Piernik staropolski przepisu Pawła Małeckiego 354

śliwkowe – 250g Miód – 50g Składniki – polewa czekoladowa: Śmietanka 30% - 100ml Miód – 30g Czekolada deserowa – 100g Czekolada mleczna – 100g Masło – 20g Masa marcepanowa – 400g + 2-3 łyżki cukru pudru Orzechy włoskie Wykonanie – ciasto: Na małym ogniu w garnku roztopić masło razem z miodem i dodać do nich przyprawy do piernika i kakao. Całość zagrzać do temperatury około 60 stopni, ale uważać(...)mieszamy. Gdy piernik będzie już posmarowany powidłami śliwkowymi przygotowujemy warstwę marcepanową. Masę marcepanową wałkujemy na blacie delikatnie podsypanym cukrem pudrem, a następnie układamy na cieście i delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami

Kuchnia Bon Appetit
mazurek z orzechami i bezą 145

garście orzechów włoskich 3 białka 130 g cukru pudru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy na lśniąco. Na upieczonym spód ciasta rozsmarowujemy np. dżem, posypujemy posiekanymi orzechami. Na całości rozsmarowujemy równomiernie ubite białka i wierzch posypujemy odrobiną posiekanych. Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min., aż beza będzie wypieczona, chrupiąca z wierzchu

Domowy Smak Jedzenia