ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:108/988)

Tarta orzechowa 226

Dzisiaj  coś dla wielbicieli wszelakich orzechów. Pyszna tarta  z masą orzechową, polewą czekoladową i solidną warstwą orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam. Składniki na ciasto: 125 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki  1/4 szklanki cukru  2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30%  3/4 szklanki cukru(...)rozwałkować lekko podsypujac maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem...( użyłam formy z ruchomym dnem).  W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować wypełbienie tarty. Orzechy zmiksować na gładki pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia  i lekko przestudzić. Dodawać

Gosia gotuje
Murzynek z orzechami 246

kreta, jak bardzo powinnam być tym zawstydzona?) Murzynka jadł każdy, prawda? Mam nadzieję, że jest ktoś jeszcze, dla kogo to ciasto było najlepszym ze wszystkich ciast w dzieciństwie. Mama robiła klasycznego, bez dodatku orzechów – zresztą nadal takiego robi. Z kakaowej masy, zanim doda mąkę i jajka, odlewa pół szklanki, żeby potem polać tą polewą ciepłe ciasto. Jest wtedy jeszcze(...)polewę. Po ostudzeniu do całej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, po jednym żółtku, cukier wanilinowy i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i lekko łączymy ją z ciastem. Ciasto wkładamy do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (lub w wersji „wow, ale masz akcesoria” – silikonowej foremki

wcinaj to
Ciasto marchewkowo jabłkowe z korzenną nutą. 157

orzechy laskowe do dekoracji   Przygotowanie; Marchew i jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, olej i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy starte jabłka i marchew oraz skórkę z pomarańczy. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. ( u mnie tortownica 26cm). Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Do tortownicy wlewamy ciasto(...)czekolady 1 łyżka masłą 2 łyżki mleka   Do garnka wkłądamy masło, czekolade i wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu połaczenia składników. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Posypujemy orzechami laskowymi. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto marchewkowe 197

Ciasto mięciutkie i wilgotne, miałam polać polewą, ale już mi się nie opłacało, ponieważ bardzo szybko się rozeszło. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka startej marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 2/3 szklanki oleju 3 jaja 1/2 szklanki soku ananasowego 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów(...)włoskich Jaja, cukier i cukier waniliowy ubić. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodką, cynamonem i solą. Wlać olej i sok, wymieszać. Dodać startą marchew i orzechy, wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 45 minut w temp. 180 stopni Celcjusza

talerz przyjemności
Sernik pod słonecznikiem 204

Proponujemy pyszny sernik w wydaniu nietypowym, puszysty, z chrupiącym, prażonym ziarnem słonecznika, warstwą ciasta na bazie orzechów i przełamanym smakiem masy kajmakowej, zapewniamy - efekt wizualny i smakowy....gwarantowany! Składniki: Ciasto kruche - spód : 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej kubeczek masła roślinnego 2 łyżki smalcu 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać(...)razem zmiksować. Masę serową wylać na kruche ciasto. Pieczemy w 180 st. przez 40-50 minut. Orzechowa warstwa: 6 białek (pozostały nam z przygotowania ciasta kruchego i masy serowej) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich,lekko rozdrobnionych 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej Białka ubić, dodać cukier i ubijać do jej sztywności

kgwjanczewo
Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą 332

albo po prostu zmielić zblanszowane (pozbawione skórki) migdały. Te z kolei możecie także zamienić na uprażone (koniecznie bez skórki) orzechy laskowe, albo połączyć oba rodzaje orzechów. Ważne jest, żebyście pamiętali przy przygotowaniu libańskiego ciasta pomarańczowego, że jeśli sami mielicie migdały lub orzechy muszą one koniecznie być pozbawione skórki. Migdały wystarczy zalać wrzątkiem i gdy ostygną skórka bardzo łatwo z nich(...)schodzi (zrobicie to nawet jedną ręką). Orzechy laskowe lepiej jest uprażyć, żeby pozbawić ich skórki. Smak libańskiego ciasta pomarańczowego z czekoladą jest niezwykły – podobnie jak innych libańskich potraw. Pomarańcze i migdały możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki: 2 średnie pomarańcze – najlepiej te z cienką skórką 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych (można wymieszać w dowolnej proporcji) 6 jajek

Pociąg Do Kuchni
Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 104

minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie lub nawet migdały. Warto do przepisu wykorzystać mocno dojrzałe banany, dzięki czemu nie będziecie musieli dużo(...)mniejsze kawałki. 2. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, dodajemy banany, jajka,olej, cukier/słodzik i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy już tylko łyżką. 3. Przelewamy ciasto do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Zalecam, aby ostygnięte ciasto wsadzić na parę godzin do lodówki, schłodzone

zdrowo i aktywnie
Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 255

minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie lub nawet migdały. Warto do przepisu wykorzystać mocno dojrzałe banany, dzięki czemu nie będziecie musieli dużo(...)mniejsze kawałki. 2. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, dodajemy banany, jajka,olej, cukier/słodzik i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy już tylko łyżką. 3. Przelewamy ciasto do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Zalecam, aby ostygnięte ciasto wsadzić na parę godzin do lodówki, schłodzone

Zdrowie i pysznie na talerzu
orzechowiec z soczewicy 157

piankę, po czym mieszamy razem z cynamonem, ksylitolem i zblendowanymi składnikami całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180 stopniach, przez 20 min gotowe ciasto ozdabiamy orzechami i odkładamy do ostudzenia

healthy dreams
Ciastecza orkiszowe 171

trzeba uważać, aby nie powstał nam proszek) i wgniatamy w ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i spłaszczamy je łyżką. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na  około 15 minut(...)Uwaga! ciasteczka twardnieją dopiero po wystudzeniu. *jeśli nie mamy malaksera, możemy również ucierać masło w temperaturze pokojowej z cukrem, dodając jajka, suche składniki i czekoladę. Jeśli wybierzemy tę metodę, ciasto musi leżeć w lodówce przez 1 godzinę

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczka kruche z orzechami 204

Składniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki Młynomag 1,5 szklanki mąki pszennej Młynomag 30 dkg margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 12% 1/2 szklanki

czarrna od kuchni
Miodownik z kajmakiem czekoladowym 402

orzechów włoskich  5  dag masła  4 łyżki cukru  3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto i pieczemy razem przez 10-12 minut w 175 C.  2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba(...)kaszy manny gotujemy budyń. Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Gotową masą przekładamy ciasto. Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe - kajmak - ciasto miodowe - kajmak - masa budyniowa - ciasto miodowe z warstwą orzechów. Po orzechy i miód warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Blok kawowy 330

Dzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy , ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci. Składniki: 1 kostka masła 1/2 szklanki wody 2 szklanki

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z orzechami nerkowca 156

mleko – wymieszać rózgą kuchenną. Następnie połączyć obie masy, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Orzechy posiekać, podzielić na dwie części, większą i mniejszą. Większą część orzechów dodać do ciasta i wymieszać. Foremki do muffinek (najlepiej silikonowe) napełnić ciastem prawie po same brzegi, wierzch posypać resztą orzeszków. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut(...)Smacznego *Ciasto jest dość rzadkie, ale nie przejmujcie się tym, takie powinno być Muffinki z orzechami nerkowca Muffinki z orzechami nerkowca Muffinki z orzechami nerkowca Artykuł Muffinki z orzechami nerkowca pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Orzechowiec z masą budyniową 161

jajka, 2 szt soda oczyszczona, 2 łyżeczki mleko letnie, 2 łyżki Składniki na masę orzechową masło, 125g orzechy włoskie, 300g miód, 2 łyżeczki cukier, 100g Składniki na masę budyniową mleko, 750g budyń waniliowy, 2 opak cukier, 3 łyżki masło, 200g Przygotowanie Ciasto: Sodę rozpuszczamy w letnim mleku. Do dużej miski przesiewamy mąkę(...)dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce. Masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut.  Masa budyniowa

Gotowanie moimi oczami