ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:117/988)

Snikers 572

orzechową do kremu a na wierzch dać polewę czekoladową. Mi najbardziej odpowiada ta pierwsza wersja. Choć mam w planach pokusić się na jeszcze inną opcję i zrobić orzechy na obu plackach. składniki: ciasto 3 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka 100 g miękkiego masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody niecała szklanka cukru warstwa orzechowa(...)zrobił się kożuch. Następnie utrzeć masło i porcjami dodawać wystudzony budyń.  Do tortownicy w której piekło się ciasto przełożyć upieczony blat ciasta bez masy orzechowej. Wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem z masą orzechową, orzechami do góry. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 2 dni aby blaty ciasta zmiękły.  W międzyczasie orzechowy wierzch

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe ślimaczki 372

ciasto postanowiłam zawinąć w małe ślimaczki, tak żeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę", a że dziwnym trafem nigdzie w pobliskich sklepach nie było migdałów, wykorzystałam orzechy laskowe. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 30 g drożdży lub opakowanie suchych drożdży 100 g masła 0,5 szklanki cukru 50 ml mleka Składniki na nadzienie: 100 g orzechów(...)cukrem i odstawić, żeby urosły. Jeśli mamy suche drożdże wystarczy wymieszać je z resztą suchych składników, dodać jajka, mleko i roztopione przestudzone masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Orzechy kroimy na desce na małe kawałki lub wrzucamy na moment do miksera. Nie powinny być posiekane zbyt drobno. Pokrojone orzechy wkładamy do garnka razem

Ciastkozercy
babeczki potrójnie orzechowe 125

dużą ilością orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości.  Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich 60 g masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli(...)krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 30 połówek orzechów masło do wysmarowania foremek Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier umieścić w rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 299

umieszczamy w misie miksera. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej i jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, do tzw. suchego patyczka(...)serek i miod. Ucieramy na puszysty krem. Krem dzielimy na pół. Połowę rozsmarowujemy na pierwszym blacie. Przykrywamy drugim. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzch. Posypujemy dodatkowo posiekanymi orzechami. Źródło: bbcgoodfood.com The post Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto Jabłkowo – Karmelowe 153

ciasto. Kolejne z serii ciast ucieranych, które zawsze kończą się powodzeniem w przygotowywaniu i w smaku. W formie keksu prezentuje się ciekawie, polane karmelem i posypane orzechami przyciąga wzrok i pobudza kubki smakowe. Ciasto jest wilgotne dzięki jabłkom i jogurtowi, który dodatkowo sprawia, że długo utrzymuje świeżość. Ciasto do przygotowania z dziećmi, samemu, na prędce kiedy goście już w progu(...)lekko wciskając je w środek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1h, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto wykładamy na paterę, polewamy karmelem i posypujemy orzechami. Dodatkowo: 200 g karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego, gotowanego około 1,5 h 20 g orzechów włoskich lub pekan Źródło: bbcfoodgood.com The post Ciasto Jabłkowo

Made By Mom And Son
Kawusie 134

konsystencji do plasteliny. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać mleko (dolałam nalewkę), jeśli zbyt mokra - dodać kakao. Masę podzielić na części i utoczyć z niej wałki. Odłamywać kawałki ciasta wielkości orzecha laskowego i formować w kształt ziarna kawy. Wgłębienia wykonywać tępą stroną noża. Kawusie odłożyć na 2-3 godziny, by wyschły

Weekendy w domu i ogrodzie
Maślane ciasteczka z czekoladą 98

dodać cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, sodę i sól, wymieszać składniki. Następnie dodać masło, rozgnieść je między palcami. Wlać jajko i żółtko, zagniatać ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć, dosypać czekoladowe kropelki. Brać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować z niego kształtne kulki i układać na talerzu. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do lodówki na 60 minut. Piekarnik rozgrzać

niecodziennikpary
Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru) 94

również inne przepisy na zdrowe ciasteczka: Ciastka owsiane bez cukru Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami Owsiane ciastka razowe z czekoladą   Owsiano-daktylowe kulki mocy Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru) Składniki (na ok 25 sztuk): 1 banan (mocno dojrzały) 1 małe(...)wsypać do masy bananowej. Dodać proszek, całe płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Można dodać również żurawinę albo rodzynki, sezam lub mak. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłożyć papierem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego

Obiad gotowy
Fritule – chorwackie pączki 110

fritule – chorwackie pączki. Robi się je szybciej niż nasze tradycyjne pączki, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, a dodatkowo nie trzeba ich nadziewać, bo kandyzowaną skórkę i rodzynki dodaje się już na początku wyrabiania ciasta. Z podanych ilości wyszło nam 20-25 pączków – dokładnie nie wiemy, zanim je policzyliśmy, część już zniknęła. Udostępnij Składniki na fritule(...)której będzie wyrabiane ciasto, zetrzeć skórkę z cytryny, wsypać mąkę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, dodać jajko, resztę mleka, rum, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Wymieszać drewnianą łyżką, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto. W niewysokim garnku powoli rozgrzać smalec do temperatury 180 o C. Na wewnętrznej części dłoni rozprowadzić niewielką ilość oleju, nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować

niecodziennikpary
Ptysie śnieżynki z kremem 128

ziemniaczana - 2 płaskie łyżki mąka pszenna - 1 łyżka ew. spirytus - 3 łyżki CIASTO: woda- 1/2 Litra mąka pszenną - 1 pełna szklanka masło- 15 dag sól- szczypta jajka - 5 szt cukier – 1 łyżka LUKIER: cukier puder- 3 łyżki woda -1 łyżka cukier waniliowy -1 łyżeczka Wiórki kokosowe   CIASTO: Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania(...)czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.   KREM: W 3/4 szklance mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować

przepisy- Milki
Wegetariańskie burgery z hummusem 107

tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w większych odległościach od siebie. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min., aby wyrosły. Wierzch

Kuchnia MagdaLeny
Bananowa babeczka z kubeczka 201

postaci jest chyba najlepsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta z mikrofali, np.: ekspresowa wuzetka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ekspresowa-wuzetka.html), szybkie ciasto z orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html),

Waniliowe Improwizacje
Ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką 111

Ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką to pomysł na pyszny słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzi się jako deser po świątecznym obiedzie. Ciasto jest łatwe i pełno w nim smakowitych składników. Oto przepis na ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką. 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego(...)jednolite ciasto. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na porcje i podajemy z okazji świąt Bożego Narodzenia. Smacznym składnikiem tego ciastaorzechy nerkowca. Pochodzą

My Chcemy Jeść
DOMOWE BURGERY WIEPRZOWE – najlepsze! 99

spaghetti, lasagne, pyszne pulpety w sosie koperkowym czy też zapiekanki bez mielonego mięsa się nie obejdą. Nie będzie jednak również problem z mieleniem maku na święta do makowców, orzechów do ciast czy też warzyw i owoców na przeciery. W każdy przypadku będzie działać niezawodnie! Maszynka jest niewielka, zmieści się bez problemu w małej kuchennej szafce czy na blacie. Swoim designem

Ostra na Słodko
Ciasto Snickers 207

Prawdziwy hit każdej domowej imprezy, aż dziwne że dopiero teraz po raz pierwszy upiekłam o ciasto. Zdecydowanie wygrywa ono wszystko, kruche ciasto, miód, orzechy i kajmak... mmm niebo w gębie! Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
ciasteczka z maslem orzechowym 158

szczypta soli garść orzechów włoskich Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem, masło orzechowe, kakao, śmietanę. Zmiksować. Na końcu wmieszać posiekane orzechy. Z ciasta lepić kulki, układać je na blaszce i lekko spłaszczać. Piec w 180*C przez około 15 minut (po upieczeniu mają być trochę miękkie). Wystudzić na blaszce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PALUSZKI CHLEBOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 142

ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i rolujemy wałeczki o grubości około 1,5 cm. Układamy je w pewnych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około

Kuchnia MagdaLeny
PALUSZKI CHLEBOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 142

ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i rolujemy wałeczki o grubości około 1,5 cm. Układamy je w pewnych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około

Kuchnia MagdaLeny
CIASTECZKA LASKI MIKOŁAJA 138

kolor. Obie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, zarówno z części jasnej, jak i ciemnej odrywamy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy wałeczki o tej samej długości oraz grubości. Następnie zlepiamy je jednym końcem, owijamy wokół siebie i zakrzywiamy jeden koniec, formując kształt laski. Ciastka układamy na blaszce

Kuchnia MagdaLeny
SEREOWE MINI PĄCZKI Z CYNAMONEM 164

smażenia cukier, cukier puder, cynamon WYKONANIE Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misie, mieszamy ze sobą. W rondlu rozgrzewamy olej. Ręce natłuszczamy w oleju, formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do rozgrzanego tłuszczu, smażymy na złoty kolor. Pączusie w trakcie smażenia same się obracają. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym, następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem

słodki bratek
Kluski z gotowanych ziemniaków 393

miski zabrać 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Odłożoną część ziemniaków przełożyć spowrotem do miski, dodać także jajko,sól i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Każdą kulkę ciasta delikatnie rozpłaszczyć i zrobić palcem dołek. Gotować w osolonej wodzie.Podawać np.z zeszkloną cebulką ,jako dodatek do mięsa

Moje domowe kucharzenie
Ciasto bananowo-orzechowe 168

Składniki: 150 g orzechów włoskich 4 banany 4 jajka 5 łyżek miodu 5 łyżek oleju orzechowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g maki pszennej Przygotowanie: Orzechy zmielić w maszynce, … Czytaj dalej Ciasto bananowo-orzechowe

czarrna od kuchni
CIASTECZKA LASKI MIKOŁAJA 351

kolor. Obie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, zarówno z części jasnej, jak i ciemnej odrywamy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy wałeczki o tej samej długości oraz grubości. Następnie zlepiamy je jednym końcem, owijamy wokół siebie i zakrzywiamy jeden koniec, formując kształt laski. Ciastka układamy na blaszce

Kuchnia MagdaLeny
Owsiane muffinki dyniowe 134

włoskich Przygotowanie: Wszystkie suche składniki  (poza orzechami włoskimi) wymieszać razem. Wszystkie mokre składniki wymieszać razem. Mokre i suche składniki połączyć, jedynie do połączenia składników. Delikatnie wmieszać posiekane orzechy włoskie. Ciasto przełożyć do foremki na muffinki. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. *Kawałek dyni upiecz w 180 stopniach około 25-30 minut (do miękkości), a następnie do zblenduj

Fabryka pomysłów
Krantz czekoladowy 82

drożdżowymi wypiekami, ten przepis będzie dla Was. Krantz czekoladowy wytypowałam jako pierwszy do przetestowania z książki „Jarusalem”. Jest to drożdżowy zawijas z nadzieniem czekoladowym, obsypany orzechami. Popularne ciasto prosto z Jerozolimy może być sporym wyzwaniem. Z takim typem wypieków przeważnie daję sobie radę (szczególnie z świeżymi […] Artykuł Krantz czekoladowy pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTECZKA (V) 253

miski dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.  Całość zagniatamy na gładkie ciasto.  Z uzyskanej masy wyrabiamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego.  Tak przygotowane kulki układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.  Smacznego! Inspiracja

Emcia Pichci
Pączki serowe w 5 minut! 1245

proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, aromat i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej zrobić to ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta *** *** Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego (podczas pieczenia pączki jeszcze urosną) *** *** Na wysokiej patelni podgrzewamy olej. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocna nagrzany, pączki przypalą nam się

Blog z Apetytem
Wieniec na Trzech Króli 134

mają imitować kamienie szlachetne. Farszem ciasta są różne rodzaje bakalii, w tym koniecznie migdały, które dawniej wkładano w całości i przynosiły szczęście tym, którzy w swoim kawałku ciasta znajdowały ten rodzaj orzechów. Przygotowując tegoroczne okolicznościowe ciasto inspirowałam się przepisem Kamili z bloga Ogrody Babilonu . Składniki : Nadzienie 1 szklanka suszonej żurawiny 3 łyżki likieru migdałowego (użyłam czerwonego wina z dodatkiem migdałowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe 162

posiekać na niewielkie kawałki. Masło/margarynę z cukrami utrzeć na jasną oraz puszystą masę. Dodać mąkę z solą i całość wymieszać za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać orzechy. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Wszystkie kulki z kilkucentymetrowymi odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut

Di gotuje
MUFFINY KAKAOWE Z KREMEM ORZECHOWYM 148

mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, wanilię do suchych składników dodajemy mokre oraz posiekane orzechy, mieszamy ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200ºC gotowe   muffiny studzimy i dopiero zimne dekorujemy

Słodkie zapomnienie
Ciasto Gargamel siostry Anastazji 525

Ciasto Gargamel to dwa ciasta piernikowe z wkładką ciasta bakaliowego przełożone masą ze śmietany. Ciasto idealne na Boże Narodzenie dla wielbicieli pierników i bakalii, bardzo efektowne

Cukiernia Pychotki
ciasteczka bananowo-owsiane 151

oraz kaszę owsianą .Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić miskę z ciastem zakryta talerzykiem na 30-40 minut. Nagrzać piekarnik do 175 ° C. Łyżka kłaść kulki z ciasta,wielkości orzecha włoskiego na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Spłaszczyć trochę,każdą kulkę . Będą rozchodzić się na boki podczas pieczenia,więc zachować odległości jednej od drugiej sporą . Piec przez

w mojej kuchni
Kostka orzechowo-kokosowa na waflu 323

Sezon na ciasta z orzechami rozpoczęty. Poza dynią, to właśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem

Bon appetit mon amie
Ciastka owsiane bez cukru 166

olej się rozpuścił. Do oleju dodać jajko, roztrzepać widelcem. Mąkę, płatki, proszek i przyprawę wyspać do miski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, następnie spłaszczać. Ciastka układać na blasze w niewielkich odstępach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp. 170stC aż się staną złociste

Obiad gotowy
Ciasteczka orkiszowo-żytnie z ziarnami i owocami 164

masło. Dokładnie wymieszać. Gdyby od ciasta oddzielały się suche składniki, można dodać nieco oleju lub wody. Ciasto odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie mokrymi rękami odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Mocno ściskać, następnie delikatnie rozpłaszczać i kłaść w odstępach 3 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec 22-25 minut

Czerwień i błękit
PTYSIE "NA JEDEN KĘS" NADZIEWANE ŚMIETANĄ 175

miski i wystudzić. Zimne ciasto mieszać mikserem dodając po jednym jajku. Tak przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na papier do pieczenia ciasto wielkości orzecha włoskiego. Ptysie piec w piekarniku nagrzanym do 220'C około 13-15 minut.  Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i nadziewać nią zimne ptysie końcówką podłużną, okrągłą

Zrób to smacznie
Kostka z brzoskwiniami i solonymi orzeszkami ziemnymi 384

Kakaowy biszkopt, krem śmietanowy z dodatkiem brzoskwiń, rodzynek i ... solonych orzeszków ziemnych:) Takie nietypowe połączenie proponuję dzisiaj jako dodatek do filiżanki kawy. Spróbujcie, naprawdę warto! 

Z miłości do słodkości
Puszyste pączki 382

smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 170 stopni po około 2 minuty z każdej strony. Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą temperaturę, jeżeli wrzucony do niego kawałek ciasta wielkości orzecha laskowego zbrązowieje w ciągu 20 sekund. Czas smażenia pączków zależy od ich wielkości i użytego tłuszczu i wynosi około 1 - 2 minuty z każdej strony. Pączki należy smażyć cały

Gospodyni Miejska
Mazurek z pomadą czekoladową i słonym karmelem 152

kolor. Upieczony spód ostudzić. Pomada czekoladowa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietanę, zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż pomada zgęstnieje. Gorącą pomadę rozsmarować na cieście, posypać orzechami. Karmel: do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę, zagotować nie mieszając, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Gdy cukier nabierze bursztynowego koloru, zdjąć z palnika

Obiad gotowy
Najlepsze serowe pączki 373

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Na raz należy

Obiad gotowy
Pomysły na świąteczne ciasta 154

różnych odsłonach. Ja tradycyjnie piekę trzy - sernik, piernik i makowiec. A jakie są wasze przepisy na tegoroczne święta? :) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru Piernikowe ciasto na białkach bez cukru Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym Żytnie ciasto piernikowe z daktylami  Świąteczny sernik na korzennym spodzie

FitKot
Strucla z makiem 986

Obowiązkowa świąteczna pozycja🙂 Składniki 60 dkg mąki + 4 łyżki 5 dkg świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki 3 żółtka 1/3 kostki margaryny

czarrna od kuchni
Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru 176

budyniu śmietankowego (ok. 40 g) 1 łyżka miodu Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć. Układać ciasteczka na forie wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w 180 stopniach. inspiracja

FitKot
Kruche, maślane ciasteczka z migdałami i rodzynkami. 123

mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, następnie dodajemy bakalie oraz musli, wszystko dobrze mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ręce maczamy w wodzie i nabieramy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blaszce i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około  10/15 minut na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Szybkie pączusie 91

cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, dodajemy ocet, jajka i serek. Wyrabiamy na jednolitą masę.  Na rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto wielkości orzech włoskiego.  Smażymy na złoty kolor z obu stron.  Odsączamy z tłuszczu.  Zimne posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Z notatnika
Sałatka z ryżem,szynką i ananasem. Co zjeść na drugie śniadanie? 304

pracy, to dochodzę do wniosku, że w dużej większości przypadków możemy sobie pozwolić na urozmaicone drugie śniadania, zamieniając kanapki a to na sałatkę, a to na kawałek pożywnego ciasta z orzechami i rodzynkami. Pudełka śniadaniowe (lunchboxy) dają nam wiele możliwości. Ja, jak wiecie nie wychodzę do pracy i drugie śniadanie jem w domu, razem z mężem, bo razem pracujemy. Przygotowuję

Posadzone i zjedzone
Ciasteczka orzechowe 177

Przepis pochodzi od sąsiadki mojej Babci. Ciasteczka są kruchutkie i delikatne. Piekła je moja Babcia, Mama, a teraz ja. Warto. Składniki 45 dag maki 1 kostka

czarrna od kuchni
Bananowe ciacha owsiane 206

następnie mąkę i proszek do pieczenia. Do masy na sam koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy.   Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią.     Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 15-17 minut Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.      Zaraz po upieczeniu są chrupiące

Cooking Monster
Kakaowo-kawowe ciastka z dżemem 119

następnie wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.   Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Odległości między ciastkami nie muszą być duże- ciasteczka się nie rozlewają, a jedynie lekko rosną.   Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta z rabarbarem 179

Pełnoziarnista tarta z rabarbarem i orzechową bezą Składniki: 160 g mąki pełnoziarnistej graham 80 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka nadzienie: 3 dorodne łodygi

czarrna od kuchni
Ciasteczka bakaliowe 140

Do akcji „wspólne wypiekanie” zaprosiła mnie Edyta z bloga Kuchenne zapiski Edyty. W ten weekend były to ciasteczka. Ja wybrałam ciasteczka z rodzynkami z

czarrna od kuchni
Makowe ciasto z rabarbarem. 151

     Dziś zapraszam na kolejne pyszne ciasto z rabarbarem, a mianowicie na puszyste makowe ciasto z mnóstwem rabarbaru, oprószone słodką, migdałową kruszonką. Takie połączenie

Rozpustne gotowanie
Mazurek śliwkowy 167

Mój pierwszy mazurek :) W moim domu rodzinnym nie było tradycji pieczenia mazurków, więc to moje pierwsze podejście do tematu :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej Młynomag 1/2

czarrna od kuchni
POAÇA, czyli tureckie bułeczki 106

Zmieszać go z posiekaną pietruszką i pieprzem. Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno lepić się do rąk. Potem urywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Robić kulki i ugniatać w dłoni. Nakładać farsz do środka i sklejać brzegi. Posmarować blachę margaryną. Układać sklejone poaçe. Smarować każdą żółtkiem i sypać czarnuszką. Włożyć do pieca

Tureckie Przepisy
Tarta z rabarbarem i kruszonką 218

Uwielbiam rabarbar, chociaż dla wielu to coś w rodzaju chwastu :) Składniki ciasto: 20 dkg maki 1/2 kostki margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki

czarrna od kuchni
Karnawałowe kwiatki. 162

głębokim oleju. Mogą to być chrusty, oponki, róże od koloru do wyboru :) Ja postanowiłam upiec dzisiaj ze swojego sprawdzonego przepisu kwiatki  nadziewane powidłami które dostałam od firmy Orzech . Do ciasta użyłam Tradycyjnej mąki z Młyna Zbożowego w Szadku . Ciasteczka podałam na Porcelanie Bogucice . Zapraszam :)   Składniki : 450  g mąki + troszkę do podsypania  6 żółtek 2 cukry

Sama słodycz i szczypta chili
NAJLEPSZY KEKS (KRYSI) 168

Przepis na keksa dostałam od mojej drogiej przyjaciółki Krysi. Ciasto okazało się być wybitnie smaczne, pachnące i wilgotne. To zdecydowanie najlepszy keks, jakiego jadłam. Polecam! Przepis

Przepisy Aleksandry
Ciasteczka pierniczkowe 136

masła i połączenia składników. Ostudzić. Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajko, olej i mieszaninę miodową. Połączyć mikserem składniki, zarobić. Odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z lekkimi odstępami. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce, zimne posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Murzynek imbirowo-dyniowy z nadzieniem morelowym 192

rozpuszczonej czekolady wmieszać cukier. Jajka roztrzepać i połączyć z puree z dyni na gładką masę. Do masy wmieszać teraz mąkę, imbir i sól a na końcu orzechy. Połowę ciasta wylać na przygotowaną blaszkę a następnie na pół godziny do godziny wstawić ją do zamrażalnika. Zmrożenie spodniej warstwy ciasta zapobiegnie temu, że wyłożona na nie warstwa morelowa zacznie zatapiać się

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wegańskie razowe ciastka wegańskie 136

mały banan łyżeczka lub 1 skórki kandyzowanej z pomarańczy Przygotowanie: Utrzeć olej z cukrem i puree dyniowym, połączyć z resztą składników oraz posiekaną czekoladą. Ręcznie formować kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią. Piec w temp. 180 C około 20 minut. Smacznego

greenscarf
Ptysie śnieżynki z kremem 90

czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.  MASA: W 3/4 szklance mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować

Camilla w kuchni
Babeczki orzechowe z piankową czapeczką. 245

coś pysznego do jedzenia. W kolejnej misce mikserem wymieszała jogurt, napój orzechowy Alpro i jajko. W dwóch turach połączyła obie miski ze sobą na koniec dodając masło i orzechy.  Podzieliła ciasto w przygotowane wcześniej papilotki, których strzegł Gucio i blaszkę z nimi wstawiła do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Spojrzała przez szybkę, czy oby wszystko jest na miejscu

Malinowe Pocałunki
Makowiec w cieście francuskim 167

opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki. Na środku rozkładam plastry pomarańczy

Kuchnia co dnia
Ciasto czekoladowo-waniliowe 151

zwróciłam na nie uwagę, ponieważ mam zawsze ich nadmiar. Ponadto te 12 żółtek w kremie nieco mnie przeraziło, toteż zmniejszyłam ich ilość do pięciu. Szczególnego smaku nadają temu ciasto prażone orzechy laskowe i mocno czekoladowy krem. Jest doskonałe i wspaniale się prezentuje". Czytaj więcej

Wiem co jem
pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie) 144

Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić jajko, wymieszać (ja zrobiłam to za pomocą miksera, ciasto jest dość gęste). Z masy nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować je w kulki, następnie lekko je spłaszczyć i ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 170*C. Studzić

chili & sugar
Ciasto z dynią i orzechami pecan 74

sezonie jesiennym nie może u nas zabraknąć puszystego, lekkiego i korzennego ciasta dyniowego z dodatkiem orzechów pecan. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to także przypadnie Wam do gustu. Wskazówka: niektóre dynie mają dosyć wodnisty miąższ i trzeba je odcedzać przed dodaniem do ciasta. Jeśli nie chcecie tego robić wybierzcie dynię Hokkaido, której miąższ jest zwarty i idealnie nadaje się do pieczenia

Milion Smaków
Orzechowe babeczki kwiatuszki 134

łyżka ekstraktu waniliowego * 50g orzechów włoskich bądź laskowych * dodatkowo lukier i pianki marshmallows   Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać posiekane orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudzić. Każdą polać lukrem. Z pianek wycinać płatki i układać na babeczkach

Magiczne Życie Marty
Razowe ciasteczka z cynamonem i kardamonem 107

zmiksować. Wsypać mąkę, mleko i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę i spłaszczyć ręką, Ułożyć na blaszce do pieczenia. Można wykonać stempel np. dnem kieliszka. W tym celu maczać dno w mące i odciskać wzorki na ciasteczkach

Chocolate Muffin Blog
Ciasto dyniowe z mleczkiem kokosowym 273

Mleczko kokosowe o temperaturze pokojowej (schłodzone będzie zbyt twarde) miksujemy i dodajemy do masy dyniowej. Ciasto zwilżamy przegotowaną wodą i wykładamy na nie masę dyniową. Wierzch ciasta posypujemy orzechami lub startą czekoladą

Jadło i czytadło
KEKS NA BIAŁKACH 210

Bardzo często mam nadmiar białek w domu, wtedy najczęściej piekę z nich bezy albo keks na białkach. Keks jest ciastem bardzo wilgotnym i aromatycznym. Użyjcie do

Przepisy Aleksandry
Ciasteczka sezamowe II 184

przesianą mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto.  Owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robić kulkę, spłaszczać, a następnie wierzch obtaczać w sezamie. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C, ok. 15 min. Upieczone ciastka studzić

Mix smaku
Pączusie serowo - kokosowe 152

ziemniaków. Do sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste. W szerokim garnku rozgrzać olej do 175 stopni C. Łyżką zanurzoną w oleju nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy ok. 4 min, w połowie przekręcamy, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron, usmażone pączusie wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy

kgwjanczewo
Tort migdałowy w paski 311

Tort migdałowy wymarzył sobie na urodziny mój mąż. To było moje pierwsze podejście do tego wypieku a mąż skomplementował, że najlepsze z wszystkich dotychczasowych. Mimo, iż

Pyry na Gaz
Pieguskowe cupcake 156

Były już cupcake z Oreo teraz czas na Pieguski. Jednak z premedytacją wybrałam te z orzechami laskowymi ponieważ ciasto babeczki jest z czekoladą oraz orzechami laskowymi (mogą być migdały), a do kremu dodałam jakże uwielbianą Nutellę. Jednym słowem uczta dla łasucha . Nowy post Pieguskowe cupcake pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Cynamonowe Pączuszki z mascarpone 252

smażenia pół szklanki cukru pudru pół łyżeczki cynamonu Wykonanie : Jajka zmiksować z serkiem. Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę. W garnku rozgrzać olej.  Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz. Smażyć do zrumienienia Osączyć na ręczniku papierowym . Po lekkim wystudzeniu obtoczyć  paczuszki w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Kokosanki 178

połączenia się składników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce ( mi to zajęło około 45 minut). Piekarnik nagrzewam do 190 `C. Ciasto wielkości orzecha włoskiego  obtaczamy w dodatkowych wiórkach kokosowych, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy około 15 minut z tym, że najpierw  w górnej części

Słodkie Przyjemności
Pączki 367

smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 180 stopni po 2 minuty z każdej strony. Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą temperaturę, jeżeli wrzucony do niego kawałek ciasta wielkości orzecha laskowego zbrązowieje w ciągu 20 sekund. Czas smażenia pączków zależy od ich wielkości i użytego tłuszczu i wynosi około 1 - 2 minuty z każdej strony. Pączki należy smażyć cały czas

Gospodyni Miejska
Ciastka kokosowe 221

połączyć mąkę z margaryną jak na kruche ciasto. Zrobić na środku wgłębienie, a w nim umieścić drożdże roztarte z cukrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki, obtaczać je w cukrze, a następnie zginać w podkówkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 minut.  Wszystkie

Praktyczna pl
Recenzja książki „Make Cooking Easier – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny 146

owsianka, twarożek czy koktajl) i tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty

Mienta blog
KLUSKI ŚLĄSKIE 1013

nasypujemy do równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, palcem robimy wgłębienie z jednej strony tzw.dziurkę. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy ok 7 minut. Podajemy z przesmażoną cebulką

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania