wypełnione po brzegi rewelacyjnym kremem – ze śliwkowych powideł , orzechów laskowych , migdałów i czekolady. Niebo w gębie! Nie ma co zachwalać- trzeba spróbować! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * powidła śliwkowe – ok. 100 g * orzechy laskowe – ok. 80 g * czekolada mleczna – 40 g * białko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem(...)tort ). Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ). Czekoladę drobno siekamy. Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy. Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie mieszamy. porcjami nakładamy na ciasto francuski i delikatnie zwijamy rogaliki ( sklejajmy dokładnie rogi ). Smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 – 13-15 minut
Ostra na SłodkoKolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka
Oryginalny smakWracam do Was z nowymi przepisami i nowymi słodkościami. Jako, że sezon na dyniowe przepisy w pełni - łapcie łatwy przepis na chlebek dyniowo-bananowy . Jest to przepis na ciasto w stylu FIT. I nie dość, że zdrowe, to jeszcze dziecinnie proste w przygotowaniu. Chlebek dyniowo-bananowy wymaga zmieszania kilku składników. Bez ubijania, ucierania, dosypywania składników "na raty". Tu wsypujemy/wlewamy(...)mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dosypać cukier kokosowy. Następnie wlać jogurt naturalny i olej kokosowy i wbić całe jajko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolite ciasto. Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać szpatułką. Ciasto dyniowo-bananowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki, o długości około 25 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni
kolorowotorcikowoWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne ciasto, miodownik z biszkoptem, powidłami firmy ORZECH oraz pysznym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto miodowe : 320 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 125 g masła 2 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)cukier waniliowy 2 łyżki cukru 3 łyżki masła 1 słoiczek powideł śliwkowych ja użyłam firmy ORZECH Polewa : 2 tabliczki czekolady 2 łyżki śmietanki 12 % starty wafelek Knoppers do dekoracji Wykonanie ciasta miodowego: Do miski przesiać mąkę z sodą , dodać miękkie masło, cukier cukier waniliowy i miód. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem
Sama słodycz i szczypta chiliprzyprawą korzenną. W drugiej misce wymieszać mikserem jajka, cukier oraz miód, dodać mleko i roztopione masło i mieszać jeszcze przez chwilę. Połączyć obie miski i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać orzechy oraz żurawinę, wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
TrufelkowoCiasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest bardzo egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)diety odpada miód – można go zastąpić syropem klonowym, stewią albo w ostateczności nawet zwykłym cukrem. Na protokole autoimmunologicznym nie można jeść jajek, więc niestety to ciasto nie jest dozwolone. Osoby uczulone na orzechy najczęściej mogą jeść bezpiecznie mąkę kokosową. W przypadku alergii albo nadwrażliwości na nabiał nie można użyć zwykłego masła – użyj masła klarowanego ( przepis ) albo oleju kokosowego
PaleoSMAKpolecam ten przepis. SKŁADNIKI Na orzechowy biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na wierzch ciasta: 240 g konfitury z truskawek Łowicz 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan-fixy(...)wycisnąć szprycą na wierzch ciasta, po czym wyrównać górę. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypać przez sitko mielonym cynamonem. Dodatkowo można na każdy kawałek ciasta położyć połówkę orzecha włoskiego. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Passions hobbies lifeciasto na piernik staropolski (z tego przepisu) 600-800 g domowych powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 60 g masła 100-200 g orzechów włoskich do posypania Ciasto , które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą na ok. pół centymetra i wkładamy na blaszkę do pieczenia o wymiarach 40x26 cm, pokrytej(...)samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową. Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki). Po dodaniu
Food Squarewymieszać z resztą cukru i solą. Dodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy przełożyć do miseczki i dodać do nich miód. Całość wymieszać. Jabłka obrać(...)cytryny. Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć połówkę jabłka, zagłębieniem do góry i w to miejsce wypełnić orzechami. Zlepić brzegi ciasta i ułożyć łączeniem do dołu. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać cukrem trzcinowym wymieszanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimusiałam przygotowywać je po raz drugi. Moje miało baaardzo, ale to baaaaardzo maślany, cudowny smak. Było nie za słodkie, idealne, tak jak lubimy. Połączenie chrupiącego, kruchego ciasta, ze śmietaną, karmelem i orzechami- to cudo, wręcz poezja smaków. Polecam bardzo gorąco. Do przygotowania spodów potrzebujemy dwóch takich samych blaszek, u mnie ciemne blaszki, o wym. 33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 250g(...)rozsmarowujemy go na górze ciasta. Gdy mamy domowy karmel przygotowany wcześniej, musimy go również delikatnie podgrzać, ale tylko do rozpuszczenia i rozsmarować chłodny, płynny na wierzchu ciasta. Posypać płatkami migdałów i/lub pokruszonymi orzechami włoskimi. Ja użyłam i płatki i orzechy, każdy z tych składników nadaje super, niepowtarzalny smak. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki. Najlepiej do drugiego dnia, wówczas kajmak ładnie
Smaczne Zdrowerównież tytuł największego światowego eksportera jabłek :) Duma, co? A do jabłek jesienną porą nic nie pasuje bardziej, niż cynamon i orzechy. Wszystko to znajdziecie właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser. Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych(...)lodówki na ok.30 min. Kruszonka: 1. Orzechy laskowe pokrusz. ( stopień pokruszenia dowolny) 2. Masło, cukier i mąkę szybko zagnieć, aby uzyskać okruszki. 3. Kruszonkę wymieszaj z orzechami. Całość: 1. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę, dociskając dokładnie do brzegów. 2. Na ciasto wyłóż mus jabłkowy. 3. Jabłka posyp cynamonem. 4. Na całość wysyp równomiernie kruszonkę. 5. Piecz
Kuchnia w Słońcu Skąpanaorzeszki ziemne (ok 1/2 szklanki) utrzyj masło z cukrem i syropem dodaj żółtka dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj czekoladę pokrój w nieduże kawałki porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego „rozpłaszcz” na ręce, nałóż na nie kilka kawałków czekolady i orzeszki, przykryj taką samą porcją ciasta, spłaszcz i pokryj wierzch czekoladą i orzeszkami, połóż na blaszce
SandraFrej.comrozpłyńmy się w pyszności, tak jak rozpływa się w ustach ciepły kozi ser! Niech gruszki dopełnią całości i niech będzie przytulnie. Kozi ser w cieście orzechowym i relish z gruszek Potrzebujesz: 70g mielonych orzechów włoskich 70g zimnego masła 1 łyżkę brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 140g mąki 1 białko jaja 1 żółtko jaja do posmarowania ciasta 200g roladki koziego sera(...)włoskich 3 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj mielone orzechy z mąką, cukrem i solą. 2. Dodaj masło i białko jaja - zagniataj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 3. Roladkę koziego sera pokrój na 4 części. 4. Z gotowego ciasta uformuj gruby wałek i podziel na 4 równe części
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMiałam zrobić zwykłe ciasto z cukinią i orzechami bez miksera – taki prosty chlebek cukiniowy . Okazało się jednak, że w lodówce brakło i jajek, i mleka :) Postanowiłam zatem zrobić wegańską wersję. Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto(...)musicie miód zastąpić innym słodem roślinnym (np. syropem z agawy lub syropem klonowym). Polecam również szybką granolę z patelni , którą zrobicie w 5 minut. The post Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja