ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:88/988)

Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 202

roku. 11. listopada, Narodowe Święto Niepodległości, ale również, w okolicznych obszarach Wielkopolski, Dzień Świętego Marcina. Z okazji tego dnia, poznaniacy zajadają się pysznymi rogalami. Półfrancuskie ciasto, masa z białego maku, z dodatkiem biszkoptów, orzechów, rodzynek, rogal zawinięty w półksiężyc, całość posmarowana pomadą i obsypana posiekanymi orzeszkami. Rogale wyszły naprawdę genialne, ciasto - warte poświęcenia (czasowego i siłowego, przynajmniej u mnie wymagało(...)dodatkowo: 50 ml mleka 1 jajko Składniki na lukier: 2 szkl cukru pudru skórka otarta z 1/2 pomarańczy odrobina soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy odrobina wrzątku dodatkowo: posiekane orzechy włoskie Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki na rozczyn wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Jajka, żółtka i cukier zmiksować na puszystą masę (ok 5 minut). Do dużej miski przesiać

Trufelkowo
Torcik a'la Malakoff 134

Przepis pochodzi z moich starych zapisków.  Kiedyś każde popularne ciasto musiało zagościć na moim stole.  Tu przedstawiam moją zmodyfikowaną wersję, która jest niezwykle smaczna i godna do wypróbowania. Uwielbiam ten torcik! Jest po prostu rewelacyjny w smaku i ciężko poprzestać na jednym (hmmm, dwóch?) kawałku! 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g) 200g dżemu z czarnej porzeczki (około(...)powtykać owoce z dżemu, a całość skropić odrobiną likieru orzechowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno nasączone biszkopty skropione likierem oraz resztę masy. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki, uprażyć podlewając pozostałym likierem i wysypać na wierzch ciasta.   Torcik schłodzić w lodówce. (Najlepiej zostawić na całą noc, choć po kilku godzinach ciasto również jest gotowe do spożycia

Di gotuje
Ciasto marchewkowe 97

Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele, ja dzisiaj chciałabym zaprosić Was na ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich. Jest wilgotne, bardzo puszyste, a że nastrój mam wyjątkowo zimowy dlatego ciasto w lekko zimowej odsłonie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto marchewkowe Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz 10 min Łączny czas 1 godz 30 min Składniki 250 marchewki startej(...)mąki, sól, sodę, kakao, cynamon i proszek przesiane przez sitko, miksujemy na wolnych obrotach miksera. Dodajemy startą marchewkę, orzechy, rodzynki i wiórki, a na koniec posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 70 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto posypujemy

To co lubię - gotuję i polecam
DROŻDŻOWY WIENIEC Z ORZECHAMI 171

Uwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 213

Ciasto marchewkowe z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką(...)rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim przestudzeniu można je podawać,. Jest słodkie od marchewki, miękkie i wilgotne. Pysznie łączy się z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami. Jest to ciasto, które każdemu będzie smakować. A na Święta Bożego Narodzenia polecam przepis na Świąteczne ciasto marchewkowe , które wygląda jak piernik z powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowe marzenie 247

poprawi każdy humor. Tak na serio ciacho w wykonaniu jest bardzo proste. Należy do tych średnio drogich, przez zawartość orzechów. Ja mam na tyle szczęścia, że orzechy dostałam od swojej Kochanej Mamy. ciasto: 4 jaja 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanka zmielonych orzechów włoskich, laskowych, migdałów(...)włoskich) Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – dodać do jaj, wymieszać. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło oraz wsypać zmielone orzechy, ponownie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy keksowej (26 cm), wstawić do nagrzanego do 180 t C pieca, piec 40-45 min. Ostudzić. Przygotować polewę: śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać drobno

Kocham Czekoladę
Ciasto Fale Dunaju 354

budyń. Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka. Tak żeby była płynna ale niezbyt rzadka. Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy i polewamy czekoladą.  Po wierzchu można posypać orzechami włoskimi. Ciasto pozostawiamy do schłodzenia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Tort orzechowy 159

Tort orzechowy Ciasto na 2 blaty • 450g orzechów włoskich, x) • 125g śmietanki 30%, • 450g cukru, • 12 jajek, • mały kubek startego chleba żytniego lub razowego. Orzechy miksujemy, dodajemy śmietankę. Następnie dodajemy po 1 żółtku z 12 jaj cały czas miksując. Pod koniec dodajemy starty chleb i miksujemy do jednolitej masy. Do orzechowego ciasta dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Dzielimy(...)połową masy orzechowej i pieczemy. Ciasto najlepiej upiec na 1-2 dni wcześniej przed dekorowaniem. Lepiej się kroi. Każde z ciast przekroiłam na 2 części i przełożyłam kremem. Mój krem Ten właśnie proponuję. Samo ciasto jest dość słodkie, więc cukru dodałam niewiele. • 300ml gęstej śmietany kremówki, • 250g serka mascarpone, • 50g cukru, • 150g zmiksowanych orzechów włoskich. Krem w/g autorki przepisu Tego

Leśny Zakątek
Pani Walewska 455

ktoś jej jeszcze nie próbował to koniecznie musi to nadrobić! Nasza dzisiejsza Pani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g. masła kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Razowe ciasto z rabarbarem, orzechami i miodem 143

porze roku kwiaty same się pchają do ręki a ogródek podsuwa pomysły na aranżację. Szkoda tylko, że nie mam takiego ogródka za oknem... Ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję, jest niebywale aromatyczne i wilgotne. Orzechy i pełnoziarnista mąka nadają głębszego smaku a cynamon i inne przyprawy podkręcają kwaskowy smak rabarbaru. Do tego można to ciasto zaliczyć do tych zdrowszych więc będzie(...)wymieszać za pomocą łopatki. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać resztę rabarbaru, wciskając go nieco do środka. Wierzch posypać orzechami i brązowym cukrem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, aż do suchego patyczka. Jeśli góra zbyt szybko się zarumieni należy ją przykryć w czasie pieczenia papierem

My simple kitchen
FRIENDSHIP CAKE CZYLI CIASTO PRZYJAŹNI 176

jest wyczuwalny inny smak mleka i ciasto wyszło pyszne. Mleko to mimo, że jest bez laktozy jest źródłem wapnia. Ciasto jest delikatne, miękkie, puszyste i delikatnym smaku orzechów i cynamonu   Przygotowanie ciasta to taki rytuał dlatego potrzebujemy na jego upieczenie kilku dni. Jest jednak warto skoro ma przynieść szczęście. Odkładamy więc na bok wszystkie diety i pomagamy szczęściu. Składniki(...)mąki 150 ml oleju 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru waniliowego 2 starte jabłka 2 garście pestek dyni, słonecznika i orzechów  szczypta cynamonu czekolada pokruszona do posypania ciasta Poniedziałek: Zaczyn wlać do plastikowej miski. Dodać bez mieszania 250 g cukru. Zostawić pod przykrytą ściereczką.   Wtorek: Wlać 250 ml letniego mleka Wydojone Bez laktozy

Kuchnia w oparach
Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 117

masła. Ciasto wyrób szybko, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie klejące i lepiące do dłoni. Uformuj z niego kulkę, owiń folią i wstaw do lodówki na 120 minut. Schłodzone stwardniałe ciasto rozwałkuj poprzez warstwę przezroczystej folii spożywczej na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 20 centymetrów. Rozsmaruj po cieście resztę masła (190 g) zostawiając kilkumilimetrowy wolny brzeg. Ciasto złóż(...)type":"HowToStep","name":"Ciasto wyr\u00f3b szybko, tylko do po\u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w. Ciasto b\u0119dzie klej\u0105ce i lepi\u0105ce do d\u0142oni. Uformuj z niego kulk\u0119, owi\u0144 foli\u0105 i wstaw do lod\u00f3wki na 120 minut.","text":"Ciasto wyr\u00f3b szybko, tylko do po\u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w. Ciasto b\u0119dzie klej

ProstePesto.pl
Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami 182

sobie wymyśliłam, że są idealne na kolację z mlekiem. Co prawda fit nie są ale nie odbierajmy sobie przyjemności w te jesienne wieczory. Składniki: ciasto podstawowe  karmel 200 g orzechów pekan 100 g migdałów 50 g orzechów nerkowca 125 g masła 200 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki rumu szczypta soli(...)minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy z ognia dodajemy ocet jabłkowy, rum, sól i ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.   Przygotowane wyrośnięte ciasto formujemy w kulki o średnicy 2,5 cm i wkładamy do tortownicy, tworząc dwie warstwy.Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia

Niezły Młynek
Ciasto z orzechami, jabłkami i żurawiną 184

Ciasto to zrobiłam na bazie znanej wiewiórki ( KLIK ). Dodałam więcej jabłek, orzechów i rodzynki zamieniłam na żurawinę. I upiekłam w keksówce. Składniki na 1 keksówkę: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki grubo siekanych orzechów 1/2 szklanki żurawiny 3 jabłka odmiany szara(...)reneta Sposób wykonania: 1. Margarynę roztopić, przestudzić. 2. Jajka ubić na puch z cukrem. 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ciasto na przemian z margaryną. Na koniec dodać orzechy, pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę i wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut

Kuchnia domowa Ani
Ciasto marchewkowe na pierwsze urodziny bloga 261

składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać po raz ostatni i przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawać(...)masa będzie gładka.  Po 35 minutach wyjąć ciasto i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić wzdłuż na pół i przełożyć połową kremu. Drugą częścią kremu posmarować wierzch ciasta. Posypać orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Zgrabne Gotowanie