Ponieważ temperatury za oknem ciągle są bardzo wysokie i nie za bardzo mamy ochotę stać przy gorących piekarnikach, dlatego dziś przygotowałam dla Was zbiór 10 najlepszych
Kulinarne przygody GatityNadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych
Kuchnia MagdaLenysię dorodnymi i soczystmi truskawkami póki są. Bo te przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem. Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą(...)łyżki cukru pudru 1 1/3 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody). Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru
Mia Cucina Sofietawypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki(...)naczynia i zmiksować na purée. Przelać do garnka, dodać mąkę rozpuszczona w wodzie i zagotować. Zdjąć z palnika. Żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, podgrzać, ale NIE ZAGOTOWAĆ. Dodać do musu i wymieszać. Schłodzić w lodówce min 3 h. Gotową frużelinę zmiksować z uprzednio zmielonym (musi być gładki) twarogiem. Schłodzić całą noc. Ciasto przekroić na trzy blaty, przełożyć kremem. Można połać
Chocolate Muffin Blogwędzonym twarogiem i roszponką sałatka z zapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden były zdecydowanie pierogi z dziczyzną, farszu było sporo, był idealnie przyprawiony, a ciasto było miękkie. Do pierogów dorzuciłabym jeszcze domowe kopytka wędzonym serem, to było bardzo udane połączenie. Bao-ban z szarpaną wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem(...)puree z cukinii i sosem z małży i jarmużem Udko z kaczki confit z domowymi kopytkami Naszą kolację w Rogu zwięczył pyszny deser, a mianowicie bazyliowa panna cotta z musem truskawkowym. Uwielbiam bazylię w słodkich daniach i odsłonach, więc dla mnie ta panna cotta, to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Bazyliowa panna cotta Róg Mysikrólika Warszawa, ul. Puławska
Kulinarne przygody Gatitywcina na deser różne smakowite rzeczy, które piekę i smażę. Poniższych placków niestety nie miał okazji spróbować, ponieważ powstały spontanicznie w czasie jego wyjazdu. Inspiracją była pozostała z kolacji truskawkowa kasza manna, którą dziecię pogardziło, cóż było robić, tylko placki, a wyszły obłędnie pyszne. Uwielbiam takie niespodziewane smakowitości! Wszystkim tatkom, tatusiom i tatuniom, życzymy wszystkiego słodkiego w ich święto! Placki(...)ilość w zasadzie dowolna, ale u nas było ich ok. 10 sztuk) i dorzucić do ciasta. Smażyć na odrobinie oleju kokosowego bądź masła klarowanego lub oleju rzepakowym, na złoty kolor. Pyszne są same ze sobą, ale można je też polać miodem, syropem klonowym, albo musem owocowym. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejny serniczek na zimno na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Połączyłam jogurt grecki z borówką i wyszedł mi taki oto pasiasty serniczek-zebra. składniki: spód 200 g
Monia miesza i gotujeMózg mi się gotuję od nadmiaru nauki i upału za oknem, zauważyłam że kiedy uczę się czegoś nowego to co już umiem ulatuję, i tak w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoraz jednego z mazowieckich szlaków kulinarnych - Mazowieckiej Michy Szlacheckiej. Pobyt rozpoczęliśmy od przepięknego Dworu Mościbrody (klik) , gdzie po powitaniu nas chlebem i solą (oraz niebiańskim tortem bezowym z truskawkowym musem), odbyła się prezentacja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Idea Dziedzictwa Kulinarnego, czyli Culinary Heritage narodziła się w Szwecji,w Skanii, na wyspie Bornholm w 1995 roku i obecnie obejmuje(...)tradycyjnych. Na listę produktów mogą być wpisane produktu rolne, środki spożywcze oraz napoje spirytusowe. Pierwszym produktem wpisanym na listę Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze była w 2006 roku baba z ciasta żytniego. Obecnie sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze skupia 58 członków i może się pochwalić 200 produktami. Tymczasem na liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest ich ponad
KUCHARNIAMASA: truskawki - 400 g żelatyna - 12 łyżeczek żółtka - 3 szt białka - 3 szt cukier - 100 g jogurt naturalny - 500ml śmietana 30% - 200 ml MUS: truskawki - 400
ciasta i desery czyli na słodkoMASA: truskawki - 400 g żelatyna - 12 łyżeczek żółtka - 3 szt białka - 3 szt cukier - 100 g jogurt naturalny - 500ml śmietana 30% - 200 ml MUS: truskawki - 400
Camilla w kuchniOczywiście, że mamusia upiekła synowi tort. Solenizant zażyczył sobie tort truskawkowy cheesecake. Jest to naprawdę prosty tort przełożony kremem z śmietankowo serowym z dodatkiem truskawkowego musu. Oprócz kremu zrobiłam również truskawkową galaretkę. Tort truskawkowy cheesecake to tort na puszystym biszkopcie. Wypróbowałam nową odmierzania składników do biszkoptu. Zazwyczaj biszkopt piekę z 5 jajek. Tym razem przyszykowałam 3 jednakowe szklanki. Do pierwszej(...)się domyślacie wszystkie składniki na krem muszą być w pokojowej temperaturze. Udało mi się, krem wyszedł przepyszny! Z wielką chęcią zjadłam porcję tortu. Najważniejsze, że synuś był zadowolony! Tort truskawkowy cheesecake Składniki: tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 5 jajek rozbitych do szklanki 1 łyżeczka proszku dopieczenia szklanka mąki, objętościowo tyle samo co jajek w szklance szklanka cukru, objętościowo tyle
codojedzeniadnia na dzień jest coraz cieplej, ale to dla mnie za mało ! Dlatego przywołuje lato swoim ciastem ! Dziś serwuje puszysty, ale lekko zbity serniczek z malinkami, spodem z herbatników kakaowych oraz galaretką, intensywnie czerwoną. Kolorystycznie nadawał by się na jakąś randkę, romantyczne spotkanie, ale nie tylko ! Czasem można zrobić coś od serca bez żadnej okazji, by na twarzach po prostu(...)chudy 500 g. mleko w proszku odtłuszczone 1/2 szkl. śmietana kremówka 30 % 200 ml. maliny mrożone 400 g. miód 3/4 łyżki sok z cytryny 3 łyżki galaretka truskawkowa 2 op. + woda 700 ml. żelatyna 6 łyżeczek + 70 ml. METODA: Spód: Blachę wyłożyć pergaminem. Herbatniki umieścić w malakserze i drobno je zmiksować. Masło roztopić i odstawić
Kuchnia PaulettesCzas czytania: 2 min Mamy teraz sezon rabarbarowy a i truskawki jeszcze są, to zróbmy dżemik na zimę. Bardzo prosty sposób, posiłkuję się Żelfixem, więc nie
SprawdzonaKuchnia.pl