ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:490/767)

Blok czekoladowy 310

Blok czekoladowy to smak mojego dzieciństwa, każdy go zna, ale przynajmniej z sentymentu musiałam umieścić go na blogu. Dlaczego nie ma być dla niego miejsca, tylko

Kocham Czekoladę
Blok kawowy 336

Dzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.Składniki:1 kostka masła1/2 szklanki wody2 szklanki cukru3 łyżki

Kuchnia domowa Ani
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 98

Dzisiaj coś dla miłośników ciast strukturalnych, w których dużo się dzieje :) Przepyszny, wilgotny i wypełniony bakaliami - tort marchewkowy z delikatnym kremem kokosowym. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, a dodatek chrupiących orzechów i słodkiego ananasa sprawia, że jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Jeżeli jeszcze go nie znacie - to koniecznie wypróbujcie! Składniki na ciasto: 300 g marchewki 100 g ananasa (świeżego(...)pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 200 g brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 200 g cukru 375 g serka Philadelphia 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 3/4 szklanki zaparzonej mocnej herbaty

Świat Ciasta
Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu i laktozy) 1443

Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy jajecznej wsypać migdały i wiórki kokosowe. Wymieszać. Dodać startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około półtorej godziny, do momentu aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem ( u mnie 1 godzina i 25 minut). Wyjąć ciasto z piekarnika, pozostawić(...)formie do całkowitego wystudzenia. Następnie nożem delikatnie obkroić boki, zdjąć obręcz, wyjąć ciasto z formy. Krem kokosowy: 3 puszki schłodzonego pełnotłustego mleka kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii miód lub cukier puder do smaku 40 g wiórek kokosowych oraz: 80 g migdałów pociętych w słupki Mleko kokosowe schłodzić w lodówce przez 24 godziny. To bardzo WAŻNE! Dzięki temu zabiegowi

maniapieczenia
Sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką (bez cukru) 214

ekstraktu ze stewii w pudrze 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 80 g masła klarowanego (ghee) 1 łyżka mąki kokosowej  Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Podzielić na pół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno jedną częścią ciasta. Drugą owinąć folią i schłodzić najlepiej w zamrażarce). Warstwa(...)serowa: 500 g sera twarogowego 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 0,5 szklanki ksylitolu/erytrolu 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego świeże truskawki Twaróg przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ze sobą. Wylać na wylepioną foremkę. Wyłożyć na ser umyte i obrane truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Pianka

FitKot
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 426

rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  3 łyżki kakao,  5 łyżek wody,  5 łyżek oleju rzepakowego. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitych białek(...)czubatej łyżki mąki pszennej,  5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,  2 łyżki cukru waniliowego,  200g masła,  180ml ajerkoniaku. W szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę

Z miłości do słodkości
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 176

wanilii ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej, do smaku ) 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone Ponadto: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, na 500 ml mleka Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy frużelinę malinową(...)przecież nie problem ;) Babeczki : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z wiórkami kokosowymi. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę ( jak w przypadku wszystkich ciast ucieranych, czynność tę należy wykonać bardzo starannie, niezwykle istotne jest bowiem odpowiednie napowietrzenie masła, należy więc ucierać minimum 10 minut ). Po dokładnym

Opowieści z piekarnika
Kostka śliwkowo - czekoladowa 164

świeże owoce, więc póki trwa jeszcze sezon na śliwki, zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki ) 30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% 100 gorzkiej czekolady, startej na grubych oczkach tarki Krem(...)Złożenie ciasta: Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie wyłożyć cały śliwkowy krem i wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem i nasączyć drugą połową ponczu. Wierzch polać polewą i posypać płatkami migdałów. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.   Polewa: W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier puder i mleko, mieszać

Opowieści z piekarnika
Królewicz 188

placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni.BISZKOPT Z 4 JAJEK: 4 jaja szczypta soli 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki i łyżeczka cukru 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka(...)cukier i ubić. Dalej miksując dodać żółtka. Na końcu przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30). KREM: 20 dag cukru 0,5 l mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 cukry

Blondynka Gotuje
Murzynek z wiśniami 156

Murzynek z wiśniami to pomysł na szybkie, proste i nieskomplikowane ciasto. Wbrew pozorom w poniższym przepisie nie znajdziecie czekolady ani trudno dostępnych składników. Do murzynka dodałam mrożone wiśnie. Jeżeli takich nie macie, to wykorzystajcie wiśnie w syropie lub w ogóle je pomińcie :) Poniższy murzynek jest puszysty, miękki i lekko wilgotny. Idealny wypiek do kawy. Składniki na formę keksową(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki zwykłego cukru 4 duże jajka 1 kostka margaryny (250 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki gorzkiego kakao 4 łyżki mleka Margarynę rozpuścić w rondelku. Następnie wsypać zwykły cukier i wlać mleko. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Cukier musi rozpuścić się w margarynie. Na sam koniec rondelek zdjąć

Ugotować
Piernik z powidłami 295

pachnącego ciasta. Miałam kiedyś jeden falstart ale piernik, dzięki podpowiedziom męża wyszedł taki jak powinien. Baaardzo smaczny. Bez zakalca i nie spalony. Pierwszy punkt zrealizowany. Jeszcze tylko 49 . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju szklanka letniego mleka(...)orzechów włoskich (mogą też być rodzynki albo żurawina) dla początkujących szczypta proszku do pieczenia Wykonanie:   1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dwie małe formy keksowe posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, płatkami owsianymi lub bułką tartą. 2. W małym garnku podgrzać lekko mleko, dodać cukier i miód i wymieszać do rozpuszczenia. 3. Do dużego

Mama z miasta
Ciasto Metrowiec 147

czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie tego pysznego ciasta. Ciasto: 8 jajek 400 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 20 łyżek oleju 10 łyżek ciepłej wody 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego Żółtka utrzeć z cukrem ,dodać ciepłą wodę i olej-wymieszać.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i zmiksować z masą(...)białek ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.Podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao.Do przygotowanych keksówek przełożyć ciasta i piec w temperaturze 180 º C przez ok.40 minut. Krem: 4 szklanki mleka 1,5 szklanki cukry laska wanilii  3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 375 g margaryny KASIA extra maślany smak

Anielskie wypieki
Ciasto śmietankowe ze śliwkami 535

Zapraszam na ciasto z sezonowymi owocami o wyraźnym, śmietankowym posmaku:). Nie wyrasta wysokie, ale jest naprawdę smaczne. Owoce, w moim przypadku śliwki, to nie tylko akcent, czuć je bardzo wyraźnie.  2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej  200g margaryny lub masła 2 jajka L 1/2 szklanki mleka 1 szklanka kwaśnej śmietany

Szefowa kuchni
Ciasto z chałwą 226

mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto na dużą płaską formę  (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.   Masa chałwowa: 330 ml śmietany kremówki 30% 100 g białej czekolady 250 g chałwy 3 łyżeczki żelatyny g żelatyny 1/4 szklanki mleka 150 ml śmietany

Cynamonowe szczęście
Muffinki jak murzynek 199

margaryny W garnuszku roztopić mleko, kakao, cukier i margarynę. Chwilę podgrzewać razem na niedużym ogniu. Dokładnie wymieszać, a potem odstawić do przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Dodać również mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do papilotek

Ewusiowe Smaki
Ciasto z kremem cappuccino 1400

smakoszy kawowych wypieków. Ciasto z pysznym kremem cappuccino i bitą śmietaną. Można zmieniać smak kremu używając różnych smaków cappuccino. Jednak nam najbardziej smakuje ze śmietankowy lub waniliowym. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g masła 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej

Ala piecze i gotuje
Pączki pieczone 206

pączków: Budyń ( proszek ) mieszamy w szklance, w 100ml mleka. Resztę mleka gotujemy, a kiedy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń ze szklanki, energicznie mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Mleko podgrzewamy z cukrem. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Do misy robota wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy jajko i masło. Mieszamy za pomocą haków, do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta

NiePieprz.pl
Waniliowe babeczki z czekoladą 177

cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanka oleju 1 jajko 12 kawałków czekolady Sposób wykonania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. 2. Składniki (poza czekoladą) podzielić na dwie grupy: suche i mokre. Wymieszać je w osobnych miskach. 3. Mokre składniki przełożyć do suchych, wymieszać łyżką tyle, aby się połączyły. 4. Ciasto przełożyć do foremek, zostawiamy

Kuchnia domowa Ani
Pełnoziarniste Babeczki Z Bananami, Płatkami Owsianymi I Nasionkami Chia 195

łyżki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1/3 cytryny 1. W jednej misce łączymy suche składnik w drugiej mokre (banany rozgniatamy, a jajka roztrzepujemy) 2. Teraz do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość do połączenia się.  3. Blaszkę wykładamy papierowymi papilotkami i wykładamy do nich ciasto tak do 3/4 ich wysokości. Pieczemy

Gotowanie...to proste !
Mleczny Placek Gotowany Z Mrożonymi Owocami 193

Ciasto jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Co najważniejsze możemy wrzucić do niego owoce prosto z zamrażalnika :) Składniki na małą blaszkę 25 x 16 cm Jeśli chcemy na większa blaszkę wystarczy podwoić składniki 125 gr masła / margaryny 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka garść truskawek

Gotowanie...to proste !
Muffinki z marcepanem 113

połącz dokładnie z mlekiem, aromatem migdałowym i olejem bądź wystudzonym masłem. Masę marcepanową zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.* W drugiej misce połącz „suche” składniki: masę marcepanową, mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Na końcu połącz ze sobą składniki „suche” i „mokre”. Blachę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Papierowe foremki napełnij ciastem do ¾ wysokości. Wierzch babeczek posyp

blog.moje-pasje.info
Lemon Crispy Miracle 275

łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki gorącej wody 250 ml mleka owsianego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego olej do smarowania gofrownicy Przygotowanie: Składniki suche wymieszać ze sobą, dodać zalane gorącą wodą siemie lniane oraz mleko z wanilią i energicznie wszystko wymieszać do otrzymania gęstego, ale lejącego ciasta naleśnikowego. Gofrownicę

Lajtkraft food intolerance
gofry czekoladowe 142

składniki: 160 – 170 g mąki 3 łyżki miodu 80 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 – 270 ml mleka 30 g kakao

Domowy Smak Jedzenia
Małe szarlotki w formie muffinek 186

roztopiony tłuszcz, jajko i mleko. Do połączenia składników. U mnie robiła, to córeczka :) W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki

Słodkie okruszki
Walijskie placuszki z jabłkiem i z żurawiną 220

smażenia Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z cukrem. Dodać posiekane masło. Całość rozetrzeć palcami - tak jak kruszonkę. Wlać mleko połączone z roztrzepanym jajkiem. Masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki) i na końcu wmieszać do niej żurawinę z jabłkiem (pokrojonym w kostkę). Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i ułożyć niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażyć (na małym ogniu

Di gotuje
Bułki do hamburgerów 181

łyżki mleka w proszku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka soli mleko do posmarowania sezam Skworcu  do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce.m Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia [ u mnie rosło w multicookerze ]. Następnie zagnieść ciasto,rozwałkować, kubkiem lub okrągłą

Moje domowe kucharzenie
Kawowe ciasto z orzechową kruszonką 242

tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

greenscarf
Szarlotka z budyniem 283

zapasach nie ma sklepowych proszków ( u mnie nie ma, są za to laski wanilii i mąka ziemniaczana :) ). Szarlotka z budyniem zyskuje nowego fajnego smaku. Smaczna alternatywa! Zachęcam do spróbowania. Składniki: Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii Masa budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka   lub domowy

Słodkie Przyjemności
Pieczona owsianka dyniowa 228

orzechów Płatki zalać mlekiem i zostawić na noc bądź przynajmniej na 30 minut. Rano dodać puree z dyni, jajka i przyprawy z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać, żeby wszystko się połączyło. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, banana obrać i pokroić w talarki, wrzucić je razem z rodzynkami i orzechami/masłem orzechowym do ciasta i wymieszać. Przelać do naczynia

Przepysznik - BLW i nie tylko
jabłkowe racuchy 179

cukier i proszek do pieczenia,  następnie dodać zsiadłe mleko, oraz jajka, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na kilka minut. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je w plastry, grubości pół centymetra.  Rozgrzać  patelnię ( najlepiej teflonową), dodać na nią odrobinę oleju, a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem. Krążki jabłek zanurzyć w cieście ( jeżeli ciasto jest

Miód i pieprz
Najlepsze babeczki urodzinowe czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i nutelli 393

kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 ml oleju około 2 szklanek mleka Składniki na krem: 500 g mascarpone 100 g masła odrobinę startej fasoli tonki 2 łyżki kakao 250 g nutelli Przepis: Wymieszać suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, mogą powstać grudki.   Ciastem napełniam papilotki

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Delicja ciasto na wyjątkowe okazje 1133

wiórki, mąkę i proszek, mieszamy delikatnie.  Połowę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru

Cynamonowe szczęście
Petit pains au chocolate 122

drożdży w proszku - niepełna łyżeczka soli - szklanka ciepłego mleka - jajko - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 łyżki cukru - 4-5 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie:  Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek), cukier, oliwę  i ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiać do czasu aż postanie nieklejąca się, elastyczna kula ciasta. Czekoladę pokroić ostrym

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto od Gordona R. 185

dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Całość bardzo dokładnie należy wymieszać szpatułką czy łyżką. Ciasto nie ma być bardzo gęste - ma mu to zająć chwile, ale w końcu nabrane na łyżkę / szpatułę ma z niej spaść. Jeśli ciasto jest zbyt gęste - w moim przypadku tak było - należy dodać z 2-3 łyżki mleka. Tortownicę* smarujemy masłem

Plate of Joy
Kuleczki owsiane (czekoladowe) 183

chce się Wam piec ciasta to przygotujcie poniższe słodkości. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. W smaku przypominają sklepowe bajaderki . Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika . Składniki dla 4 osób: 300 g płatków* 3-4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki rodzynek 150 g masła 10 łyżek mleka w proszku (niebieskiego) 3 łyżki zwykłego

Ugotować
Scones na śniadanie 209

dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i masło- do momentu aż powstanie coś przypominającego lekką kruszonkę. W drugiej misce widelcem mieszamy jajka z mlekiem. Odsączamy rodzynki i razem z szczyptą soli i borówkami dorzucamy do masy jajecznej (Jamie zamiast borówek użył kwaśnych wisienek). Łączymy suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka

les mirabelles
Z cyklu „Wypiekanie na śniadanie”- pankaces... 363

roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki. Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania” P.S. z tego względu, że zmniejszylam ilość proszku do pieczenia, ale nadal chciałam otrzymać puszyste placuszki, przygotowałam je ubijając białka z cukrem, dodając następnie żółtka, a potem wszystkie inne składniki. Nie zauważyłam, aby ciasto było jakieś szczególnie puszyste

Mia Cucina Sofieta
Ciasto mocno kakowe na dobrą naukę 309

oleju, - pół szklanki mleka lub wody, - 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczania, - 25 g kakao - 1 jajko Przygotowanie: 1. Powyższe składniki mieszamy. W pierwszej kolejności suche, potem dodajemy mokre. 2. Uzyskaną gładką masę przelewamy do foremki posmarowanej tłuszczem. 2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 min. Uzyskujemy bardzo ciemne ciasto, które najlepiej jest jeść

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Cytrynowe babeczki z mikrofali 256

mąkę, cukier, kisiel i proszek do pieczenia. Później dodajemy kolejno mleko i olej, mieszamy. Na końcu dodajemy żółtko, ubitą pianę z białka i kilka kropel aromatu. Dokładnie i delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewamy do papilotek, na nią dajemy ok. pół łyżeczki dżemu i przykrywamy warstwą ciasta  - powinno sięgać

KasiekGotuje
Brownie ekstremalnie czekoladowe 255

łyżki mleka, 1 łyżkę masła. Jeśli jest to gorzka czekolada, dodajmy 2 łyżki cukru pudru. Wylewamy na ciasto i do lodówki. Ja swoje ciasto przybrałam mandarynkami. Dodałam też do porcji ciasta bitą śmietanę. Brownie z filiżanką kawy stanowi bajkowe połączenie Ciasto wyjdzie niskie, ale nie denerwujmy się tym. Taki ma być efekt, bo nie dodajemy proszku do pieczenia.  Jeśli

Mój Smak na Życie
Sernik z bananami light 428

zrezygnować z cukru, mąki, mleka, jajek, tłuszczu to spróbujcie tej dietetycznej wersji. A z innych zdrowszych ciast polecam też deser z kaszy jaglanej z granatem . Sernik z bananami light Składniki: 1 białko szczypta soli 4 banany 1kg serek naturalnego Vitello do serników 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g) 1 cukier wanilinowy (32g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miksujemy białko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pszenno - orkiszowe muffiny z kokosem i suszonymi morelami 187

mąki, proszek do pieczenia ,  cukier ,sodę, , wiórki kokosowe i pokrojone drobno suszone morele W drugim naczyniu połączyć wszystkie składniki płynne: rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę, rozmącone jajka oraz  mleko.  Do suchych wymieszanych składników dodać płynne i wszystko wymieszać tylko do momentu  połączenia się składników.  Foremki do muffinek napełniać do 3/4 wysokości ciastem. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Muffinki czekoladowe z musem malinowym i granatem 216

razem z masłem. Mleko podgrzewamy i powoli dolewamy do rozpuszczonej czekolady z masłem, energicznie mieszając, nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia. Kakao łączymy z mąką,  proszkiem do pieczenia i solą. Całe jajka ubijamy, dodajemy cukier puder, ekstrakt wanilii i nadal ubijamy. Jajka łączymy z przestudzoną czekoladą, powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy za pomocą łyżki

Moniki Smakołyki
Placuszki kakaowo-serowe 195

Propozycja śniadaniowa dla małych i dużych.Składniki:270 g serka naturalnego1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy korzennej150 ml mlekamiód lub cukier

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki misie 325

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 banan czekolada   Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko, mleko i połowę soku z pomarańczy. Dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Patelnie rozgrzewamy (można dać na nią trochę masła) i nakładamy ciasto - 3 duże łyżki

Ciastkozercy
Ciasto ala Bounty 505

dodać mąkę z proszkiem i sodą i jeszcze raz wymieszać . 4. Na końcu dodać ubitą piane z białek i delikatnie wszystko wymieszać łyżką . 5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto. 6. Piec w temp 180 st. do suchego patyczka około 25 minut. 7. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół. Wykonanie masy: 0,5 l mleka i 3/4 szkl mleka

Sama słodycz i szczypta chili
Najłatwiejsze ciasto jogurtowe z owocami 232

pół łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców (u mnie gruszki w syropie)      Nie ma specjalnej filozofii jeśli chodzi o przepis. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy owoce i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni. Konsumujemy jeszcze parujące, w towarzystwie mleka i osoby, którą

sama złodycz
Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie 296

Post Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Tort z malinami i lukrową kokardą 199

proszkiem do pieczenia dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 18cm. Piec ok. 30-35minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Krem:  200g masła,  175g margaryny,  2 żółtka,  cukier waniliowy,  6 łyżek drobnego cukru do wypieków,  250g malin, budyń waniliowy,  500ml mleka

Z miłości do słodkości
BABECZKI CYTRYNOWE. 280

łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę  z proszkę, dodaję do utartych jajek i miksuję. Następnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem,  miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania