ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:488/767)

Piernikowe muffiny z jabłkami i orzechową kruszonką 110

dużych sztuk: Suche składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 0,5 szklanki brązowego cukru szczypta soli Mokre składniki: 1 całe jajko 1 pełna szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka esencji waniliowej Ponadto: 1 duże(...)pokrojone  w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolać kilka łyżek mleka, żeby ją rozrzedzić.    Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Simply Food
Starsza kolejny rok. 172

Za oknem w pełni już..maj? Pogodowo tak, kalendarz to już tylko formalność.Na kartce kalendarza, wydartej z premedytacją, data 27. kwietnia. Kolejny rok za mną

W kuchni Karmel-itki
Simnel Cake – Angielskie ciasto Wielkanocne 180

masła 150 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z 1 cytryny 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 25 g zmielonych migdałów 3 jajka 2 łyżki mleka 1 kg złotego marcepanu cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu 1 łyżka dżemu z moreli, podgrzanego 1 białko Wszystkie składniki powinny być(...)łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać. Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. 400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy, oprószając wałek i stolnicę cukrem pudrem, by się

Gotowanie-uk
Ciasto ,,niebo w gębie’’ 160

Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)ostudzenia. Biszkopt kroimy na pół, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 3)  Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleka z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło przekładamy do miski, ucieramy do białości, ucierając dodajemy stopniowo

Bajeczna Kuchnia
SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM (I MOJA PIERWSZA AKCJA) 201

wanilinowy) ~65g (1 i 1/2 opakowania) proszku budyniowego czekoladowego ~450ml mleka ~3 łyżki cukru (użyłam 2 łyżek fruktozy) wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temp. pokojową więc wyjmij je ok.2-3 godziny wcześniej z lodówki. Z 450ml mleka na budyń odlać pół szklanki i rozmieszać w tym mleku budyń razem z cukrem, pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany budyń i mieszać(...)śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam do tego widelca). Włożyć ciasto do piekarnika i piec 1h. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia. W moim przypadku na całą noc, bo upiekłam sernik wieczorem ;) W czasie pieczenia nie otwierajcie

chili & sugar
Afrykańczyk 260

naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)razem i rozprowadzam odrobiną mleka, Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem waniliowym, a na gotujące wlewam przygotowany budyń. Gotowy przykrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Bounty 24699

jest strzałek w dziesiątkę! Ciasto odwzorowane na popularnym batoniku Bounty. Muszę przyznać, że smakuję wręcz identycznie :) Doskonałe dla osób początkujących, które uważają, że mają dwie lewe ręce w kuchni. Gorąco polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt czekoladowy: 5 jajek w temperaturze pokojowej 150 g cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki(...)Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany razem z startą czekoladą i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do "suchego patyczka" Upieczony biszkopt ostudzić w uchylonym piekarniku. 2. Masa kokosowa: Mleko zagotować z cukrami

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto pijak z galaretką 6157

Polewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru(...)papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Krem budyniowy: Z mleka odlać szklankę mleka resztę zagotować z cukrami. W szklance mleka zmiksować żółtka i mąki na jednolitą masę. Wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce

Ala piecze i gotuje
Tort pralinowy z owocami 88

Składniki na tort o śr. 20cm Biszkopt (Słodki pomysł): 230g mąki tortowej 70g kakao ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1¼ łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 200ml mleka 200g drobnego cukru 150ml oleju Nasączenie: 100ml kawy zbożowej na mleku 1 łyżeczka cukru Krem Ferrero rocher: 200g serka mascarpone 100g kremu orzechowo-czekoladowego 60g mlecznej czekolady 40g deserowej czekolady 50g prażonych orzechów(...)oreo Listki mięty Sposób przygotowania Biszkopt: Jajka, mleko, cukier oraz olej miksujemy na średnich obrotach kilka minut. Kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz mąkę przesiewamy i partiami dodajemy do mokrych składników. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (ja używam normalnej płaskiej blaszki i wysokiego rantu). Przelewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto czekoladowe OREO 207

Potrzebujemy: 80 g masła 100 g czekolady milka OREO 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 2 waniliowe serki homogenizowane 2 łyżeczki żelatyny ok. 6 szt ciastek OREO Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do  170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło(...)gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników.  W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem

Kolejny blog o gotowaniu
Ciasto bananowe à la kopiec kreta 153

gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników.  W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem

Kolejny blog o gotowaniu
Pieczony omlet z truskawkami 200

posiłek. W smaku trochę przypomina lekkie ciasto. Możecie go podzielić na dwie śniadaniowe porcje lub 4 mniejsze. Inspiracja: Jedzenie na miarę Składniki na 2 porcje: 4 jajka 4 łyżki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista, ale może być inna np.  zwykła pszenna, ryżowa, owsiana) 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka

Fabryka pomysłów
Budyniowe muffinki z borówkami 161

misce wymieszać suche składniki, czyli: mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz cukry. W drugiej mniejszej misce wymieszać mokre składniki, czyli mleko, olej, esencję i jajko. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką, aż się połączą, na koniec wsypać zamrożone lub świeże owoce i delikatnie przemieszać. Papilotki do muffinek wypełnić do 7/8 wysokości ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Simply Food
Babeczki kokosowo-orzechowe i 2 lata Raju dla Podniebienia 64

foremki ciastem lub ciasto rozwałkować, wykrawać krążki ciasta na kształt foremki, wylepić, lekko przyciskając do dna, zdjąć okrawki. Ciasteczka piec na złoty kolor ok.20-25min w 170C. masa: w rondelku podgrzać mleko z kaszą, cukrem i wanilią. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić. Orzechy i kokos zmiksować w blenderze na drobny proszek, dodać do masy. Tak przygotowaną masą wypełnić

Raj dla Podniebienia
placuszki jaglane - pyszne śniadanie 822

szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju wykonanie: Płatki jaglane zalewam wrzątkiem w proporcji 1:1 i odstawiam do przestudzenia. Do letnich płatków dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto

babka w formie

Proponowane wyszukiwania