urodzinowym dla jego żony - prawda, jaki miły prezent? W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody 2 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)śliwkowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację
6nieboTarta z daktylami i mascarpone bez pieczenia to pyszny deser, który zrobicie bez dużego wysiłku. Daktyle w połączeniu z malinami i delikatnym mascarpone tworzą przyjemne w smaku ciasto. Spód tarty z daktylami i mascarpone bez pieczenia wykonany jest tylko z daktyli, oleju kokosowego i herbatników. Herbatniki śmiało, można zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi, wtedy tarta będzie bezglutenowa
Kuchcik gotujea.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); MAZUREK ŚLIWKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: - 150 gram mąki krupczatki - 150 gram mąki pszennej - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy(...)minut). Składniki na krem: - 300 gram białej czekolady - opakowanie mascarpone Przygotowanie kremu: Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone. Wypełniamy kremem okienka lekko przestudzonego ciasta. Zdobimy przed zupełnym ostygnięciem, aby dekoracja miała szansę przykleić się do wypieku. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuopakowania ciastek Oreo (około 500 g) 500 dag mascarpone 10 dag masła 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 200 g borówek amerykańskich galaretka agrestowa wykonanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze, dodać roztopione masło, ugnieść. Przełożyć do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli ciężko Wam wykładać spód ciasta na ślizgającym się papierze, możecie posmarować blaszkę masłem i dopiero
Ania i Marcin gotująLekki torcik codzienny Nowa wersja czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami Składniki na biszkopt czekoladowy: 135 g mąki pszennej 25 g skrobii kukurydzianej (zamiennik mąka ziemniaczana) 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również(...)stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo : świeże
Kocham Czekoladęilość kaszy gryczanej i zmielić ją w młynku do kawy. Uważajcie, aby nie przesuszyć ciasta, powinno być lekko niedopieczone, z miękkim środkiem, który będzie gęstniał w miarę stygnięcia. Pokrojone na porcje ciasto polecam serwować z prostym i pysznym kremem z mascarpone i ajerkoniaku. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22 cm 180 g gorzkiej czekolady(...)brązowego cukru 40 g białego cukru 80 g jogurtu naturalnego 80 g mielonych migdałów 40 g mąki gryczanej mała szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody KREM Z MASCARPONE 500 g mascarpone 5 łyżek ajerkoniaku 1-2 łyżeczki cukru pudru lub ksylitolu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia
cool and mintyupieczenia za pomocą patyczka- biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony wyjąć z piekarnika, boki okroić nożem (zazwyczaj ciasto przywiera do boków tortownicy), biszkopt wyjąć z formy i przekroić dużym ostrym nożem na trzy blaty - śmietanka i mascarpone na masę kokosową powinny być mocno schłodzone- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier- mascarpone dodawać stopniowo(...)pękać Biszkopt z masą kokosową z założenia nie ma posmarowanych masą boków, gdyż według mnie ciemne blaty przełożone białą masą kokosową wyglądają bardzo efektownie. Masa mascarpone jest sztywna, bardzo ładnie się kroi, choć ciasto najlepiej podawać schłodzone. Smak biszkoptu jest zdominowany przez wiórki kokosowe, jednak niewielka ilość dodanego cukru sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie, również biszkopt dzięki dodatkowi
Smakołyki Berenikidłuższej ciszy na blogu w końcu odzyskałam chęci do tworzenia. Czekał ktoś za nowymi przepisami? Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto – wystarczy zaledwie 20 minut. Zaledwie śmietanka, mascarpone, herbatniki i rurki stworzyły pyszne ciasto. Całość oblana gorzką czekoladą. Foremka 20x20 cm: 300 g kakaowych herbatników (około 30 sztuk) 500 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 250 g serka(...)mascarpone 2 fixy do śmietany 1 opakowanie rurek z kremem orzechowym (280g) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ¼ szklanki śmietany 30% Wiórki kokosowe do posypania Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dokładamy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiego kremu. Foremkę w całości wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy pierwszą warstwę herbatników
VioletoweKucharzeniemają inny aromat i smak. Polecam, koniecznie wypróbujcie! Print Tarta z grzybami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta tart na obiad, grzyby ciasto francuskie i sery. Course mascarpone, Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby Prep Time 20 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 50 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 300 g świeżych oczyszczonych grzybów(...)następnie dodać grzyby i przeciśnięty czosnek , całość smażyć przez 10 minut, doprawić solą i pieprzem. W miseczce dokładnie wymieszać mascarpone, jajka , śmietanę, dodać posiekany szczypiorek, 3/4 ser, sól i pieprz. Formę do tarty o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem francuskim tak, aby zachodziło na boki. Na ciasto, równomiernie rozłożyć grzyby, zalać przygotowaną mieszanką jajeczno-serową. Wierzch tarty posypać
SprawdzonaKuchnia.plmogę te informacje tylko potwierdzić ponieważ ciasto jeszcze nigdy nie wyszło mi tak puszyste. Drożdżówki z mascarpone, borówkami i kruszonką wyszły genialne Bułki drożdżowe bez zaczynu Bułki z mascarpone, borówkami i kruszonką, przepis na 16 sztuk (a spokojnie wyjdzie 24): Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 40 g drożdży świeżych 1 jajko (do ciasta tylko żółtko(...)ciasta drożdżowego, które szykuje dzień wcześniej. Wszystkie produkty są zimne prosto z lodówki. W mleku rozpuszczam drożdże (połamane wrzucam do mleka i mieszam kilka razy). Do miski wrzucam wszystkie składniki i miksuję podsypując delikatnie mąką do momentu powstania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykrywam ciasto folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc do wyrośnięcia. Następnego dnia szykuję bułki. Ciasto zagniatam
Relaxtimeśmietanki 30% 300 g masy toffi ( kajmaku ) 1czubata łyżka żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki 30% 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wierzch ciasta: 50 g startej czekolady deserowej posypki czekoladowe i/lub cukrowe PRZYGOTOWANIE: Formę ( 27*18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tak przygotowanej formy wyłożyć warstwą herbatników - 100 g. Warstwy(...)Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy śmietanowej. Masa śmietanowa - zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder, a następnie połączyć z serkiem mascarpone. Tak przygotowaną śmietankę wyłożyć na herbatnikach. Ciasto toffi bez pieczenia posypać startą czekoladą deserową i udekorować czekoladowymi i cukrowymi posypkami. Schłodzić Artykuł Ciasto toffi bez pieczenia pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNEmasła w temp. pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 duże jajka 3 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 80 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland 500 g serka mascarpone 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 2 łyżki cukru pudru'; document.write(" "); Miękkie masło miksujemy na puszystą masę wraz z cukrem. Dodajemy po jednym(...)minut, a najlepiej do czasu, gdy patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinamy czubek i kroimy jak tort na dwie części. Mascarpone miksujemy wraz z cukrem pudrem, syropem klonowym i kawą. Przekładamy torcik połową kremu, a drugą połowę rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Wpis
Poezja smaku