uwielbiam jesienne ciasta. Składniki na ciasto: 4 marchewki 2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej skórka otarta z jednej pomarańczy 3/4 szkl oleju rzepakowego 4 jajka 1 szkl cukru trzcinowego Składniki na polewę: 150 g sera mascarpone 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka(...)stopniowo mąkę z dodatkami, cały czas miksując. Do ciasta dodać startą marchewkę i wymieszać delikatnie łyżką. Piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ciasto ostygnie, przygotować polewę. Mascarpone zmiksować z sokiem z pomarańczy i skórką. Gotową polewą posmarować ciasto. Posypać płatkami migdałowymi
Trufelkowośmietany kremówki (38%) 6 gałązek tymianku 250 g serka mascarpone 1 łyżka płynnego miodu dodatkowo: 3 łyżki dżemu figowo-winogronowego 4 duże figi 2-3 gałązki tymianku Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowaæ=ć na prostokąt nieco większy od formy; wyłożyć ciastem formę(...)ciasta obciążenie i papier. Piec w 200 st. 6-8 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Ostudzić. Kremówkę przelać do rondelka, dodać tymianek i zagotować. Zdjąć z palnika, przykryć i odstawić na 30-60 minut. Odcedzić, schłodzić w lodówce przez noc. Kremówk ubić z mascarpone i miodem na sztywny krem. Kruchy spód posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć krem. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowtórzyć ten przepis w domach. Tylko uprzedźcie co najmniej wszystkich innych na piętrze… Składniki: ciasto 400 g migdałów 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 cytryny krem 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 300 g mascarpone 200 g zmielonych pistacji (ok. 500 g ze skorupkami) Wykonanie: Migdały mielicie w robocie kuchennym(...)wyjmujecie ze skorupek i mielicie w robocie kuchennym. Mikserem ubijacie śmietankę z cukrem pudrem na jednolitą gęstą masę. Dodajecie mascarpone – łyżka po łyżce, cały czas miksując. Na koniec wsypujecie zmielone pistacje, mieszacie do połączenia się składników. Krem wykładacie na ciasto i równomiernie rozsmarowujecie. Posypujecie odrobiną pistacji i wstawiacie do lodówki. Po zastygnięciu (trwa to ok. godziny) możecie jeść. Smacznego
GRUBY WAŁEKświeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.W skrócie : NIEBO W GĘBIE!A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki- proszek – 1 łyżeczka- cukier – 4 łyżki- jajko – 4 sztKREM :- mascarpone – 400 g- cukier – 5 łyżek- śmietana 30 %- 125 mlDODATKOWO :- kokos / wiórki- brzoskwinie – 4 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO:Białka oddzielamy
Ostra na Słodkogotowe :) Ciasto, które miałam upieczone znajdziecie tu –>KLIK . Takim sposobem możecie uratować także zwykły biszkopt, babkę czy ciasto drożdżowe. 2 łyżki naturalnego, kremowego twarożku (lub mascarpone) na 200 g ciasta żurawina suszona czekolada gorzka Ciasto rozdrabniamy w malakserze na drobną kruszonkę. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładką, masę. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, umieszczając w środku żurawinę
Mienta blogKolejna tarta w mojej kolekcji... Spód jest z mąki jaglanej, masa z mascarpone i czekolady, wiśnie doskonale przełamują słodki smak czekolady a całość idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Składniki na foremkę 26cm Ciasto: - 200g mąki jaglanej (może być dowolna pszenna) - 80g masła - 50g cukru pudru(...)żółtko (białko używamy do masy serowej) - duża łyżka śmietany 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 250g serka mascarpone - 100g czekolady mlecznej - 200g śmietanki 30% - 1 duża łyżka budyniu waniliowego - 1 jajko i białko z jajka do ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny
Wypieki ReneKarpatka nie musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone(...)żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody , dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę razem z mascarpone i cukrem pudrem, delikatnie wlewamy mus truskawkowy i likier oraz płynną ostudzoną żelatynę, miksujemy delikatnie aby nie było grudek, gotowym kremem przekładamy ciasto, dekorujemy białą polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce. Smacznego
Wanilia i KardamonPiekąc to ciasto postawiłam na orzechy, dużo orzechów;) Biszkopt upiekłam z dodatkiem kakao, do tego masa na bazie serka mascarpone utartego z nutellą oraz podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Masa przez dodatek nutelli jest dosyć słodka, dlatego drugą masę stanowi m.in kwaśna śmietana wymieszana ze zmielonymi orzechami włoskimi i pokruszonymi wafelkami. Kawałki wafelków oddzielają również obie masy, co daje bardzo przyjemny efekt(...)drobnego 3/4 szkl. mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa nutellowa: 250 g serka mascarpone 200 g nutelli ( jeśli ktoś nie lubi mocno słodkich ciast, należy zmniejszyć ilość) 50 g orzeszków ziemnych Masa orzechowa: 100 g miękkiego (!) masła 2 żółtka (z dużych jajek) 40 g cukru 100 g orzechów włoskich
Smaki Na TalerzuNajbardziej lubię takie przepisy, które są multizadaniowe. To znaczy, że mogę je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Proste ciasto gruszkowe takie właśnie jest. Sprawdzi się jako deser, podwieczorek, śniadanie, albo przekąska dla malucha zapakowana w pojemnik na wynos. Nie jest bardzo słodkie, bo słodzone tylko świeżymi gruszkami. Nam jednak taka słodycz w zupełności wystarcza. Jestem przekonana, że każdy, kto zrezygnował(...)Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 45 minut. WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA: około 106kcal Białko: 6,4g Węglowodany: 15,7g Tłuszcz: 3,5g Błonnik pokarmowy: 2,3g Ładunek glikemiczny: 7,1 Spróbuj także: chlebek bananowy bez dodatku cukru, ciasto marchewkowe z mascarpone. Jeśli chcesz
Natka Pietruszkicukier. Masło pokroić na drobne kawałeczki, dodać do mąki, następnie wbić jajko, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać 1 łyżkę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ciasto rozwałkować cienko, wtedy spód mazurka będzie bardzo delikatny i kruchy. Jeśli pieczecie w dużej(...)formy + małe wywinięcie na brzegi. Jeśli pieczecie tak, jak ja w małych foremkach na tartaletki, to ciasto trzeba dociąć do foremek. Ciasto nakłuć widelcem (dość gęsto) wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 12 - 15 minut. Upieczony spód wystudzić. Do miski włożyć mascarpone dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Na spód rozsmarować masę krówkowa, a następnie nałożyć masę serową
SprawdzonaKuchnia.plPtysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę
https:KKuchniaMniamkostkę. Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera ,wymieszać. Tortownicę 23 cm lub blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut w 180 stopni . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone, w razie potrzeby czas wydłużyć. Wyjąć, wystudzić przeciąć na 3 części. Śmietanę ubić z cukrem, na koniec dodać mascarpone i żelatynę rozpuszczoną(...)blat ciasta posmarować połową kremu.Posypać połową galaretek. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu posypać galaretkami. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do rondelka, mieszając podgrzewać do połączenia składników. Zdjąć z ognia, trochę wystudzić i wylać na ciasto. Wyrównać odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego:) Artykuł Murzynek z mascarpone i galaretką
gotuj ze mnąciasto… baaardzo czekoladowe. Zapraszam. Składniki: Ciasto: 1 szklanka (140 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 0,5 szklanki (ok. 90 – 100g) cukru trzcinowego 3 jajka 0,25 szklanki mleka 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 40 g płatków migdałów Krem: 300 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru(...)ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. 7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30 min., do momentu „suchego patyczka”. 8) Upieczone ciasto odstawić, aby przestygło. 9) Przygotować krem. Mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie śmietankę ubić w osobnym naczyniu na sztywno. Na koniec połączyć obie masy i ubijać
Fitsweet.meróżnych kształtów. Zobaczycie, że im większa różnorodność, tym tarta piękniejsza ! A przecież jemy też oczami... PRZEPIS NA TARTĘ Z POMIDORAMI NA CIEŚCIE FILO Składniki: 4 arkusze gotowego ciasta filo 100 g serka mascarpone 2 łyżki zielonego pesto ( np. Primo Gusto ) 1 jajko 1 mała młoda cebulka kilka oliwek około 3 łyżek mleka różnokolorowe pomidorki ***** Przygotowanie tarty z pomidorami(...)arkusz ciasta filo - złożony na pół. Całość dobrze posmarować mlekiem, położyć kolejny arkusz. Postąpić tak samo z kolejnymi warstwami. 2. W miseczce zmiksować serek mascarpone z pesto i jajkiem. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto filo. 3. Na masę położyć krążki cebulki, pokrojone w plasterki pomidorki i pokrojone oliwki. 4. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni
kolorowotorcikowościereczkę obracając do góry nogami, zdejmij papier do pieczenia i zwiń gorący biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku, w takiej formie pozostaw do ostudzenia. Masa budyniowa z mascarpone Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z zimnym budyniem na jednolitą masę. Banany: Banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Rolada biszkoptowa z bananami Biszkopt odwiń ze ściereczki, wyłóż masę pozostawiając nieco(...)momentu suchego patyczka, przepieczone ciasto będzie się później łamać przy zwijaniu. Masę budyniową z mascarpone zmiksuj do dokładnego połączenia ale nie za długo żeby mascarpone się nie zważyło. Banany układaj w rzędach jeden za drugim, tak żeby po pokrojeniu rolady w każdym kawałku ciasta były plasterki banana. Ciasto należy zjeść w ciągu kilku dniu, im szybciej tym lepiej, ponieważ
Słodki Blog