cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypać mąkę z wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 % 400 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek płatków migdałów 2 kropelki olejku waniliowego
noteskulinarnyfigaRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę
Humanistka w kuchnizawsze, obok kandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki
Kulinarne przygody Gatityłyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką(...)konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania. Krem waniliowy: 350 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej 350 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z trzech lasek wanilii Krem:Podobnie jak przy masie miętowej, z tym, że zamiast
Blondynka Gotujeszklanki mąki odrobina sody szczypta soli 5 kropli ekstraktu waniliowego kilka śliwek foremki aluminiowe wykonanie: Zmiksować mascarpone, oliwę, cukier i esencję. Następnie dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Połączyć mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Mokre składniki połączyć z suchymi, delikatnie wymieszać Ciasto przełożyć do foremek aluminiowych (do 2/3 wysokości). Na wierzch powtykać umyte i pokrojone śliwki. Piec
Ania i Marcin gotująOstatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:) *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek(...)Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaenergię, poprawiać sprawność mózgu, a nawet... tracić na wadze! Podczas pisania tego artykułu...piłam kawę :-) I jadłam ciasteczko. Pyszne ciasteczko.... Oto przepis na wyjątkowe, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto, które przeniesie Was do Włoch. Będziesz potrzebować okrągłej tortownicy , u mnie średnica 26 cm lub jeśli wolisz formy prostokątnej o wymiarach 35 x 24 cm. U mnie jednak okrągła tortownica(...)pół , tak aby powstały dwa blaty. Umyj borówki. Do misy miksera wrzuć twaróg, cukier, cukier wanilinowy ,mascarpone i sok pomarańczowy i zmiksuj na gładką masę. Na końcu do kremu wrzuć posiekaną drobno lub zblendowaną czekoladę oraz borówki. Delikatnie wymieszaj. Dolny spód ciasta włóż do formy. Wyłóż cały krem z czekoladą i borówkami. (Zanim wsypiesz do kremu borówki , możesz odłożyć trochę
Z Kuchni Do Kuchnilata! Krajanka jagodowa Składniki: Spód do ciasta 18 cm x 25 cm 4 jajka 80 g mąki 1 łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 g czekolady 100 g cukru pudra Przełożenie 350 ml śmietanki do ubijania 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 250 g sera mascarpone Jagodowa galaretka 500 g jagód, u mnie mrożone 80 g cukru(...)minut. Dodaj odciśniętą żelatynę i zamieszaj. Odstaw galaretkę do ostudzenia. Ubij śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Posmaruj pierwszy placek połową kremu i przykryj drugim plackiem, lekko dociskając. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylej na słodzone ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie można ciasto pokroić na porcje. The post
codojedzeniadomowy karmel Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Nakłdamy ciasto do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie karmelu . Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia na kratkę lub jeśli nie mamy kratkę, ustawiamy na talerzu do góry nogami. W misie miksera ubijamy na sztywną masę śmietanę kremówkę, mascarpone i zmiksowanego banana (nie można pognieść go widelcem, musi być gładko rozmiksowany
CiastkozercySmaczne, ciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym
Mała Cukierenkałyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie:Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Delikatnie i krótko zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy(...)małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut
SzczyptaSmaQCiasto LION Bez Pieczenia z Batonikami i Orzeszkami – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto bez pieczenia. Jest bardzo kremowe, troszkę chrupiące od orzeszków i batoników, delikatnie waniliowe, karmelowe. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Mieszamy tylko ze sobą składniki. Będzie idealne na rodzinne spotkanie. Wygląda apetycznie i na jednym kawałku trudno poprzestać. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)Śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i cukrem z prawdziwą wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 5. Odłożyć około 1/3 kremu i do większej ilości kremu dodać pokrojone batoniki, wymieszać szpatułką. 6. Krem z batonikami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. 7. Do odłożonego kremu dodać posiekane orzeszki, wymieszać łyżką i wyłożyć
Mała Cukierenkawięc siadajcie. A lato niech jeszcze trwa! Maślane ciasto z kremem i owocami Potrzebujesz: 250g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 2,5 szklanki mąkió 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mleka 2 gałązki tymianku (opcjonalnie) skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie) Krem 350g kremowego serka twarogowego (np: President) 150g Mascarpone skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku(...)wierzch ciasta pozostałym kremem i obłóż owocami, listkami mięty i tymianku i kwiatami ogórecznika. Smacznego! Butter cake with cream and fruit Ingredients: 250g butter 1 cup of sugar 3 eggs 2.5 cups of flour 1 teaspoon of baking powder 2/3 cup milk 2 sprigs thyme (optional) zest of 1/2 lemon (optional) Cream: 350g cream cheese 150g Mascarpone zest
Kuchnia w Słońcu Skąpanapyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja na 6 dużych babeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku 125g cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: coś do dekoracji wierzchu, może
Czerwona Porzeczka