wykonaniu Jeżeli lubicie kokos i miętę to to połączenie będzie dla Was idealne Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 200g mąki pszennej - 100g wiórek kokosowych - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 15ml likieru miętowego - kilkanaście listków mięty - 1 opakowanie śmietan
Kuchenne Wariacjemalinowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem: 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny od Cykoria 3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki 30% cukier wanilinowy Beza: 3/4 szklanki cukru 3 -białka jaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałów Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do miski. Następnie dodać pokrojone zimne masło
Kuchnia DanusiSkładniki: ( tort wielkości 24 cm) Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: * 500 g mascarpone * 400 ml śmietanki 30 % * 4 łyżki cukru pudru * 350 g truskawek Poncz: * 150 g truskawek * 1/3 szklanki wody ok. 10 łyżek Dekoracja * ażurki z czekolady * 500 g truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami(...)wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. ( biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień lub po kilku godzinach) Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę oraz puder. ( mascarpone oraz śmietanka musi być dobrze schłodzona) Miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu. Tryskawki
Kulinarne przygodyszklanka mocnej herbaty3 łyżki rumu 3 łyżeczki cukru2 łyżki galaretki gruszkowej 150 g serka mascarpone 150 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego płatki czekoladoweDziś mój syn ma 17 urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy(...)krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc. W szklance zaparzyć herbatę, dodać 3 łyżki
Świat Ciastazawsze poszłam na żywioł i co miałam w szafce, lodówce to użyłam do ciasta. Wyszło lekkie, orzeźwiające i co najważniejsze przepyszne :) Składniki na tortownicę 18 cm / na 26 cm podwajamy składniki Spód z herbatników: 100 g herbatników 70 g masła Kolorowa masa: 250 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 1/2 opakowania galaretki np. jagodowej(...)przestygnie, następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy mascarpone aby zahartować żelatynę aby się nie zważyła w masie. Następnie przelewamy ją do reszty masy, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru (ewent. więcej) mieszamy bądź miksujemy, dodajemy truskawki i wykładamy na biszkopciki. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie ciasto jest już gotowe
Gotowanie...to proste !Sernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu
Ola la LCHFSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu
Ola la LCHFzbyt duże, bo na przykład mamy małą rodzinę, a mimo wszystko chcielibyśmy upiec ciasto z makiem - polecam babeczki drożdżowe z makiem i polewą z białej czekolady. Każda z babeczek składa się z trzech ruloników przepełnionych masą makową, i pokryta jest kremem z mascarpone i białej czekolady. Babeczki są puszyste i mięciutkie. Najlepsze zaraz po upieczeniu :) Składniki na 12 sztuk(...)drożdży 125 ml mleka 1 jajko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 400 g gotowej masy makowej Polewa: 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Bardzo ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać tak, by było letnie. Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1/2 łyżki cukru, wymieszać. Odstawić
Świat CiastaTaki deser możecie zrobić w dużej misce lub w pucharkach. Porcja jest dość duża. Pierwsza warstwa – galaretkę pomarańczową rozmieszać w gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i
Kuchnia Pokoleńrobienia samego tortu. Nie chciałam żeby było to ciasto ociekające alkoholem, bo szwagierka jest w ciąży, ja po operacji, a goście wracający samochodem do domu też niechętnie sięgają po ciasta "wysoko procentowe". Ostateczna zmiana planów nastąpiła też dlatego, że z odmrożonych wiśni wyciekło bardzo dużo soku. Za dużo na nasączenie, a szkoda byłoby go wylać. I tak też powstała cienka(...)KREM 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek 100 g cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 kieliszek wódki (25 ml) PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Passions hobbies lifeSzczególnie chciałam podziękować Małgosi F. za to, że cierpliwie odpowiadała na wszystkie moje pytania. Tak naprawdę, to dzięki niej się udało. Krem zrobiłam najprostszy śmietana i mascarpone, bo taki lubimy. Jedną warstwę tortu, posmarowałam pod krem, dżemem truskawkowym. Wojtek bardzo lubi. Niestety nie mam zdjęcia w przekroju, bo nie chciałam robić zdjęć przy gościach(...)obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Piec 30-35 minut. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na gęsty krem, dodać mascarpone i cukier. Zmiksować do połączenia składników. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Ja zawsze przewracam biszkopt
Agusiowe smakołykiZdarza się, że przyjmujemy niezapowiedzianych gości albo po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Na szczęście istnieją desery, które możemy szybko przygotować z kilku podstawowych składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tiramisu robiłam w formie deseru. Mam świetny, oryginalny przepis, prosto z włoskiej kuchni, który Gwiazdeczka przywiozła mi z międzynarodowego obozu dawno temu. Ale dzisiaj zrobiłam tiramisu inaczej. Spróbowałam odtworzyć ciasto, które często kupuje Gwiazdeczka w cukierni na swoim osiedlu. I udało mi się. Tak naprawdę moje biszkoptowe tiramisu jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. I naprawdę dobrze smakuje. Doskonale(...)smarować. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. 7. Piec w temperaturze 165 - 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. 8. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty, ale dopiero tuż przed przełożeniem kremem. 9. Przygotować krem: dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać ze śmietan-fixem. Zmiksować do lekkiego zgęstnienia śmietany. 10. Dodać mascarpone. Zmiksować na gładki krem. Uważać, żeby
W mojej kuchniśrednicy 35x12 cm. Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 400 g masy kajmakowej Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód ciasta.Udekorować według uznania. Ciasto schłodzić w lodówce
Anielskie wypiekikocham Tiramisu w jego klasycznym wydaniu ;). Puszyste kawowe blaty biszkoptowe, a pomiędzy nimi przepyszny krem oraz biszkopty nasączone w ponczu ze świeżej kawy i Amaretto... To cała blacha pysznego ciasta, które wspaniale nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości; może też być alternatywą dla tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :). Biszkopt: 120 g mąki pszennej tortowej ( 3/4 szklanki ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pudru 500 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g ) Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 100 ml likieru Amaretto Dodatkowo: 150 g podłużnych biszkoptów kakao do oprószenia około 50 g gorzkiej czekolady, startej, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny
Opowieści z piekarnika