cytryny i startą marchewkę. Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min w temp. 170*C, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu. Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny
Malinowo w kuchniodsłonie zachwycą najmłodszych milusińskich ale i starsi nie przejdą obok nich obojętnie :) Tradycyjnie na cake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki. Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki lub lekkiej trufli. Masę można doprawić ulubionymi przyprawami korzennymi (ja wykorzystałam
Kuchnia w Słońcu Skąpanawilgotny i aksamitny. SKŁADNIKI BROWNIE 150 g masła 150 g gorzkiej czekolady 2 jajka 100 g cukru (1/2 szklanki) 120 g mąki pszennej (2/3 szklanki) MASA SEROWA 250 g mascarpone 750 g twarogu sernikowego (użyłam TAKIEGO ) 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 budyń waniliowy SOS TOFFEE 1 szklanka śmietany 30% 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki brązowego cukru 50 g masła(...)mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 12 minut, aż ciasto lekko urośnie, a na wierzchu utworzy się czekoladowa skorupka. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWA: Do dzieży miksera dodajemy mascarpone, twaróg, jajka i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy budyń waniliowy i miksujemy, aż połączy się z masą. Delikatnie wykładamy
cool and mintyprzepis na fantastycznego fistaszkowego mazurka z kremem karmelowym i czekoladą. PALMA sprawdza się idealnie do kruchych ciast! Przetestowałam wielokrotnie! Wzorowanego odrobinę na mojej ukochanej tarcie Snickers ze szkoleń w Akademii i ciastem Millionaires Shortbread ( tarta niezmiennie robi furorę! ). Delikatne, kruche ciasto przykryte słodkim kremem karmelowym z białą czekoladą i prażonymi, lekko solonymi fistaszkami z całą pewnością zrobi furorę na świątecznym(...)szybko, by nie ogrzać ciasta. Wałkujemy na ok. 6 mm, wycinamy kształt pisanki. Pozostałe ciasto skręcamy dłońmi tworzyć wałeczek, z którego tworzymy rant mazurka. Dociskamy łyżką, widelcem lub specjalną szpatułką do dekoracji ( to taka szpatułka do masy cukrowej ). Pieczemy ok. 20 minut w 200C na złoto. Studzimy. KREM KARMELOWY: Czekoladę rozpuszczamy na kąpiel wodnej. Mascarpone miksujemy z kajmakiem. Dodajemy rozpuszczoną
Ostra na Słodkoskładniki mieszamy z mokrymi, tylko do połączenia składników, ciasto powinno być trochę grudkowate. Foremki natłuszczamy, nakładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy. Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy partiami mascarpone. Na ostudzonych babeczkach robimy kleks z masy, ozdabiamy startą czekoladą i wiśnią
Gotowanie i blogowanieGalaretka powinna być lekko stężona. Wiśnie wydrylować (usunąć pestki). Na upieczonym cieście rozłożyć wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką. Ciasto przełożyć do lodówki i poczekać aż galaretka całkowicie zastygnie. Masa śmietanowa 600 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone cukier puder według własnego smaku Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, a następnie dodać serek mascarpone i wymieszać(...)powierzchni blaszki. Posypać całość płatkami migdałowymi i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 50 minut. Po wystudzeniu bezy ułożyć ją na warstwie śmietanowej. Przechowywać ciasto w lodówce. wiśniowa chmurka
O kuchni z uczuciemrozdzielone żółtka od białek na krem: 400 ml śmietanki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone 80 g cukru pudru 2 śmietan fix (9 gramowe) truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rolada biszkoptowa z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Do miski przekładam żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę
Uwaga Babcia Gotujestopni do zarumienienia (sprawdzić patyczkiem) Przygotowanie : Biszkopt kroimy na dwie części Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta : 6 łyżek rozpuszczalnej kawy rozpuszczamy w około 500 ml przegotowanej , lekko posłodzonej wodzie, dodajemy około 100 ml alkoholu Przygotowujemy krem do przełożenia biszkoptu : 3 serki mascarpone po 250 gram szklanka śmietany tortowej 36 % około 3 łyżek cukru pudru Ubijamy śmietanę z cukrem , dodajemy
Proste PotrawySkładniki: - 650g serka mascarpone - 650g mąki tortowej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.50 ml białego rumu - woda różana - marmolada wieloowocowa twarda Dodatkowo: - olej do smażenia - lukier Mascarpone przekładamy do miski, wbijamy całe jajka (najlepiej po jednym, po wymieszaniu wbijamy kolejne) – mieszamy rózgą. Dodajemy proszek do pieczenia, rum i wodę różaną – ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy porcjami(...)maczamy ją w oleju). Łyżeczką robimy wgłębienie, nakładamy marmaladę, którą przykrywamy ciastem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. U mnie jednorazowo zmieściło się 8 pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Układamy na kratce i jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, wyglądem i wielkością przypominają najprawdziwsze pączki drożdżowe . Przeważnie pączki
mojewypiekiinietylkołyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając(...)wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c. Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty. Masa: Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu. Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,w krem wciskamy
Wanilia i Kardamonformie tarty z ciastem filo. Ciasto filo i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak. Składniki: 1 opakowanie ciasto filo 9 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami 3 plastry boczku 3 plastry sera żółtego 20 dag ricotty 10 dag mascarpone 2 jajka gałka muszkatołowa 100 ml gęstej śmietany 12% sól, pieprz, liście bazylie Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce a następnie(...)szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni. W tym czasie sery mieszamy z jajkami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem przy pomocy pędzla, żeby ciasto nie wyschło podczas pieczenia. Formę do pieczenia tarty smarujemy również roztopionym masłem. Arkusze z ciasta układamy w naczyniu kolejno, każdy nieco
Podróż w kulinariaJeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z mascarpone i czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła gorzka czekolada roztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą(...)oraz ekstrakt.Wymieszaj suche składniki z mokrymi.Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta.Piecz babeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia.KREM:Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem.Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki udekoruj babeczki kremem.PAJĄKI
Słodko-Słony Świat Ilonyczekoladową to rewelacyjny deser, któremu ciężko się oprzeć. Polecam! Składniki: 300g puree z dyni (przepis poniżej) 1 kg zmielonego sera (użyłam ser z wiaderka) 3 jajka 250g mascarpone 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy – 40g 300g ciasteczek Oreo 60g masła Dodatkowo: 30g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki mleka(...)także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów *** *** Ciasteczka Oreo dokładnie mielimy na proszek *** *** Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na spód i boki tortownicy (moja ma średnice 22 cm ale można użyć większej) *** *** Puree z dyni miksujemy ze zmielonym serem oraz serkiem mascarpone. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń
Blog z Apetytemtakiej wersji, ale w jednej z sieciowych kawiarni "przemówił" do mnie podobny tort tyle, że z kremem mascarpone i pomarańczami. I zakochałam się w takim wydaniu! Postanowiłam na bazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam delikatną bitą śmietaną i plastrami pomarańczy, a na koniec udekorowałam polewą z deserowej czekolady. Tort wychodzi duży
Kulinarne Inspiracjedałam firmy Juliko- b.gęsty) - 250g mascarpone lub ricotty - 130g ksylitolu (lub cukru) - budyń śmietankowy (40g) lub 40 mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 jajko (dałam 2 mniejsze, ze względu na gęsty ser) dodatkowo: - 400g jagód Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę (i), ksylitol i zagnieść kruche ciasto. Gotowym ciastem wykleić dokładnie dno tortownicy(...)pieczenia. Kilka razy nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok.15 minut. Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec ok.20 minut , do lekkiego przyrumienienia. Piekłam na programie góra-dół, bez termoobiegu. W misie miksera umieścić twaróg, dodać mascarpone, ksylitol, ksylitol z wanilią, jajko(a) oraz proszek budyniowy (lub mąkę) i dokładnie wymieszać (tylko
Smaczne Zdrowe