W drugi dzień Świąt mamy w zwyczaju spotykać się z Przyjaciółmi, żeby Rodzina mogła od nas trochę odpocząć :) Tak było i tym
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki cukru * 2 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * litr kremówki * serek mascarpone * łyżka cukru pudru * zielony barwnik spożywczy * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * truskawki * kiwi * wiórki czekoladowe Przygotowanie : Jajka ubić dodając cukier. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić
Magiczne Życie MartyKrem: 100 g białej czekolady 0,5 szklanki śmietanki 30% (można użyć 36%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut(...)wszystko zależy od naszego piekarnika. Musimy obserwować czy brzegi są już zarumienione. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Kremem napełniamy upieczone i wystudzone babeczki. Chłodzimy w lodówce. Do przygotowania kremu użyłam śmietanki 30%. Krem był bardziej płynny niż
VioletoweKucharzeniecukru pudru niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej niecała łyżeczka octu winnego łyżeczka czerwonego barwinka w żelu 2 duże garście jagód 2 plastry pomarańczy odrobina whisky 100 g serka mascarpone szczypta cukru pudru- opcjonalnie 100 g bitej śmietany 30% listki świeżej mięty Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka(...)środku ze słodką delikatna skorupką, która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić bezę na całą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno! Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Grillujemy 2 plastry pomarańczą po czym kroimy
KreatywnePinyrówno na 3 formy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki (wiórki) Śmietanę umieszczamy w misie miksera razem z serkiem(...)czekolada zgęstnieje. Dodatkowo: 0,5 słoiczka konfitury truskawkowej, porzeczkowej lub wiśniowej słodycze do ozdobienia np. Kinder Bueno, Kinderki, SchocoBons, KitKat, czekoladka itp. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę konfitury. Następnie 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą konfiturę i 1/3 kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy pozostały krem. Polewamy czekoladowym, gęstym ganache. Wkładamy na 1-2 h do lodówki. Dekorujemy
Made By Mom And Sonmascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki wiórek kokosowych do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 baton, np. snikers kilka sztuk kinder chocolate garść czekoladowych jajeczek garść żelek, np. w kształcie mini butelek czekoladowe jajko od kinder niespodzianki dodatkowo kilka łyżek konfitury truskawkowej bez cukru ( tutaj PRZEPIS ) sok z 1/2 cytryny + 1/2 szklanki przegotowanej wody * ciasto upiekłam(...)ciasto. Piec w 165°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć od razu z piekarnika i blaszkę z ciastem opuścić z około 30 cm wysokości. Pozostawić do ostygnięcia. Uwaga: biszkopt wyrośnie poza formę . Ewentualnie wyrównać brzegi biszkoptu, aby był takiej samej szerokości. Schłodzony krem ganache przełożyć do miski robota kuchennego. Dodać do niego schłodzone mascarpone
Ugotowaćmaślankę. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem dodając stopniowo mascarpone oraz cynamon. Gdy muffiny ostygną dekorujemy śmietanką i gotowe
noteskulinarnyfigałyżka, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru do naponczowania: 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu masa: 500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 150g śmietanki kremówki ponadto: 1/2 puszki kajmaku o smaku trufli,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) i zmielonych orzeszków pistacjowych (50g), owoce(...)cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać tort : biszkopt podzielić na 2 blaty, każdy z nich
Raj dla Podniebieniasyropu z czarnego bzu (ja zastosowałam syrop Ogródek Dziadunia - klik ) 3 łyżki stołowe miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka wody Intensywność wyczuwalnego smaku czarnego bzu w cieście zależy od ilości składników użytych do sporządzenia ponczu. Jeśli chcecie uzyskać jedynie posmak czarnego bzu, proponuję zastosować do sporządzenia ponczu zamiennie albo same kwiaty albo sam syrop. Wykonanie(...)wygotować (mniej więcej do maksymalnie połowy objętości). Następnie na sitku odcedzić całość, zlać do miseczki i nasączyć obie warstwy biszkoptu. Pomiędzy warstwami znajduje się krem na bazie mascarpone, przepis poniżej. Składniki: 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 4 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie: Śmietanę należy ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder
Garniec Magaliesmaku sok z cytryny- wedle uznania masa na wierzch: 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm . Tak samo przygotowujemy drugi, ciemny biszkopt, na koniec razem
Z Majeczką w kuchnimąka pszenna (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem cytrynowy: czekolada biała (200 g) śmietanka kremówka 30% (200 ml.) mascarpone (150 g) aromat cytrynowy (5 kropel) Obłożenie tortu: krem czekoladowy typu nutella (80 g) mascarpone (80 g) czekolada gorzka (110 g) Dekoracja: białko (1 szt) cukier (60 g) kakao do posypania grzybków (1-2 łyżeczki) herbata(...)swoją objętość. Partiami dodajemy mascarpone i aromat cytrynowy. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Roladę wyjmujemy ze ściereczki, ponownie rolujemy i przekrawamy na 2 równe części. Rozwijamy. Na jedną część nakładamy połowę kremu cytrynowego i zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę z kremem stawiamy pionowo na paterze (patrz film). Resztę kremu rozsmarowujemy na drugiej części ciasta i przyklejamy do pierwszej rolady
RITA food channelmoże się zagotować bo straci swoje właściwości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Na koniec cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale cały czas płyną żelatynę. Gotową masę przekładamy na herbatniki i rozsmarowujemy. Na koniec ciasto posypujemy pozostałą częścią orzeszków oraz pokrojonym drobno batonikiem Lion. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka
Kulinarne przygodyłyżki kakao * pół szklanki cukru * łyżeczka proszku do pieczenia * 500ml kremówki * 200g serka mascarpone * słoiczek dżemu wiśniowego * 2 łyżki soku z cytryny * truskawki i czekolada do dekoracji Przygotowanie : Ubić jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać ciasto do prostokątnej blaszki. Piec 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół
Magiczne Życie Martynieco odpocząć piekarnikowi w tym roku Jeśli nie udało wam się kupić masy krówkowej, ale posiadacie skondensowane mleko słodzone, tutaj przeczytacie jak przygotować kajmak. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj Przepis na ciasto krówka bez pieczenia Składniki 2 szklanki mleka (500 ml) opakowanie budyniu śmietankoweg o (na 500ml mleka) łyżeczka mąki ziemniaczanej (12 g) 3 łyżki cukru (36 g) kostka(...)może spowodować, że wybuchnie ona pod ciśnieniem i poparzy Was! Zobacz więcej przepisów na ciasta Ciasto bananowe (wegańskie) Ciasto siedem kubków Ciasto z rabarbarem Szarlotka Pani Ogonowskiej Ambasador z orzechówką Beza z owocami Brownie z kremem orzechowym Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Fritatta ze szpinakiem (keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Pieczone placki z cukinii (keto
WegePrzepissuchych składników dodaj puree z dyni i roztopione masło- wymieszaj/zagnieć wszystko na gładkie ciasto. 3. Podziel ciasto na części wielkości piłeczki do ping-ponga. 4. Z każdej części uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, na środku umieść kulkę z Mascarpone i ponownie uformuj kulkę, zamykając nadzienie wewnątrz. 5. Ciastka układaj w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Piecz
Kuchnia w Słońcu Skąpana