Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Dzięki galaretce i arbuzowi jest również orzeźwiające. Jednym słowem doskonały deser do letniej kawy. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 2/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1/2 dużego arbuza 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka(...)razie konieczności usunąć pestki). Arbuzowe kuleczki odsączyć na sicie. Krem: W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo! Biszkopt posmarować kremem, ułożyć kuleczki z arbuza, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do stężenia na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą
Smakołyki Asismakuje podobnie do batonika? Troszkę z pewnością, jednak wybieram ciasto. Mus czekladowy lubię zdecydowanie bardziej :-) Podaję przepis na większą blaszkę - tę typową 27x35 (około). Składniki: herbatniki na dwie warstwy - około 300 g 200 g dobrej mlecznej czekolady 300 g białej czekolady 1 litr śmietany kremówki 500 g serka mascarpone dwie łyżki miodu zboża preparowane - 70 g żelatyna 4 łyżeczki Wykonanie(...)dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną czekoladę ciągle miksując. Następnie wkręcamy do śmietany, także stopniowo serki mascarpone. A na koniec dodajemy żelatynę wlewając ją cienkim strumieniem. Pierwsza masa jest gotowa. Masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo i przykrywamy drugą warstwą tych ciasteczek. Ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za ciemną masę. 200 g mlecznej czekolady rozpuszczamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyŚwięta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: około 10-12 Składniki: Ciasto: 60g cukru 40g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 100g cukru 60g masła 40g cukru pudru 2,5 cytryny 2 jajka 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Garść cukru waniliowego(...)wówczas białka zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy
Kolizje Smakówbardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec(...)mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu greckiego schłodzonego 250 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować aż puszczą dużo soku, na średnim ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o połowę. Zblendować na gładką masę, która
moj przepis nadołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu greckiego schłodzonego 250 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować aż puszczą dużo soku, na średnim ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o połowę. Zblendować na gładką masę, która
moj przepis nawykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia : 160 C Składniki: 650 g serka śmietankowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 150 g herbatników czekoladowych(...)pieczenia. Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy ciastem z herbatników i podpiekamy ok.8 - 10 minut w temp. 160 C. Czekoladę 100 g z 2 łyżkami kremówki topimy w kąpieli wodnej. Gorzką czekoladę siekamy. W miseczce ubijamy serek śmietankowy , cukier i jajka. Dokładamy serek mascarpone , resztę kremówki , mąkę kukurydzianą , sok i skórkę z pomarańczy. Stopioną czekoladę wlewamy
Różne smaki w kuchniwykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia : 160 C Składniki: 650 g serka śmietankowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 150 g herbatników czekoladowych(...)pieczenia. Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy ciastem z herbatników i podpiekamy ok.8 - 10 minut w temp. 160 C. Czekoladę 100 g z 2 łyżkami kremówki topimy w kąpieli wodnej. Gorzką czekoladę siekamy. W miseczce ubijamy serek śmietankowy , cukier i jajka. Dokładamy serek mascarpone , resztę kremówki , mąkę kukurydzianą , sok i skórkę z pomarańczy. Stopioną czekoladę wlewamy
Różne smaki w kuchniwykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia : 160 C Składniki: 650 g serka śmietankowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 150 g herbatników czekoladowych(...)pieczenia. Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy ciastem z herbatników i podpiekamy ok.8 - 10 minut w temp. 160 C. Czekoladę 100 g z 2 łyżkami kremówki topimy w kąpieli wodnej. Gorzką czekoladę siekamy. W miseczce ubijamy serek śmietankowy , cukier i jajka. Dokładamy serek mascarpone , resztę kremówki , mąkę kukurydzianą , sok i skórkę z pomarańczy. Stopioną czekoladę wlewamy
Słodkości i nie tylkoSkładniki na spód:200 g mąki pszennej100 g miękkiego masła50 g cukru pudru2 żółtkaMasa serowa:1 kg sera mielonego w wiaderku250 g serka mascarpone3/4 szklanki cukru
Świat Ciastapołączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową: - 125 g śmietanki 30% - 125 g mascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru(...)lodówki na ok. 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę. Widelcem nakłuwamy wyklejone ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (bez termoobiegu). Ciasto pieczemy ok. 20 minut, a następnie wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Galaretka malinowa. Kolejnym krokiem będzie galaretka. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Maliny blendujemy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej
Kuchenne Wariacjedodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Gotowe owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i przełóż do formy na tartę. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. KREM 500 g mascarpone 300 ml schłodzonego mleka kokosowego z puszki(...)miski przełóż śmietankę kokosową (górną cześć mleka kokosowego) i delikatnie ubijaj za pomocą miksera. Następnie dodaj mascarpone. Całość ubijaj, aby powstała zwarta i jednolita masa. Pod koniec ubijania dodaj zmiksowane maliny i delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż na wystudzony spód. Wyrównaj wierzch ciasta, a następnie ułóż na nim maliny. Gotową tartę włóż na ok. 2 h do lodówki. Podawaj z sosem
365 dni dookoła kuchniszybko zagniatamy ciasto. Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 30 cm, smarujemy masłem i wyklejamy ciastem po same brzegi formy. Wkładamy spód na pół godziny do lodówki. Ser należy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski dodajemy zmielony ser, ser mascarpone, 3/4 szklanki cukru, skórkę z połowy cytryny oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki te należy zmiksować na gładką
Receptura smaku