przypadku jest to tylko brak lukrowej polewy lub lukrowej postaci, która stoi po środku torta. ;) Zapraszam do spróbowania mojego nowego ciasta! Składniki: borówki - 250gmigdały w płatkach - 100gczekolada min.85% kakao - 80g lub samo kakao - 50gser ricotta - 200gser mascarpone - 500golej kokosowy - 50gjajka - 5 szt.śmietana 36% - 100gwiórki kokosowe - 80gcynamon - wg uznaniakardamon - wg uznaniastewia (opcjonalna) - wg uzniania Sposób przygotowania: Nastaw piekarnik
Keto Przepisycukru pudru szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) 1. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i alkohol. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto zrobi się gęste, wtedy musimy zagniatanie skończyć na stolnicy. 2. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto musimy rozwałkować na kształt prostokąta, wtedy węższe boki
kruche babeczkimąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszać. Piec około 20 minut w 170 stopniach ale kontrolować ciasto, piekarniki różnie pieką. Wymiary blaszki 37x25cm Masa do przełożenia: 500ml śmietany kremówki 36% 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki nutellii Polewa: 1 gorzka czekolada 100g u mnie Goplana 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: wydrążone wiśnie
W garach u Gosimini papilotkach do pralin. Do przygotowania kulek, możecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego. Składniki: 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego ) 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio ) 100 g serka mascarpone ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu Do dekoracji: roztopiona czekolada kolorowe posypki lukier barwniki spożywcze - do czekolady i lukru Wykonanie: Pokruszone ciastko biszkoptowe
kolorowotorcikowomasy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem śmietankowy: 150 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) + 200 g podłużnych biszkoptów Śmietanę chwilę miksować, dodać mascarpone
Domowa cukiernia Ewycytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy. Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. Śmietanę ubijamy obie masy łączymy. Ciasto: 5 jajek 1 żółtko 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli
Luźna KuchniaKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere,mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :)Czytaj więcej
bistro mamamasło i ponownie mieszamy.Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.KREM PORZECZKOWY:750 ml śmietanki kremówki 30%cukier puder do smaku500 g serka mascarpone2 łyżki musu z czarnej porzeczki1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam domowego)DODATKOWO(...)PryncypałkówWykonanie:Zimną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Nie było to więcej niż 4 łyżki, ile dokładnie? Próbuję i dosładzam :) W drugiej misce szybko zmiksowałam mascarpone z musem z czarnej porzeczki. Do ubitej kremówki po łyżce dodawałam serek mascarpone zmiksowany z musem z czarne porzeczki. Biszkopt pokroiłam na 3 równe blaty. Każdy blat posmarowałam dżemem
Blondynka GotujeTorciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu. Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich. Jeżeli chcesz
Przepisy Aleksandryoleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na mus truskawkowy: 1 i 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 30% 500 g serka mascarpone 1 galaretka przezroczysta 150 ml wrzątku Przygotowanie: Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt(...)serka mascarpone i wolnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę przezroczystą. Masę wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. Potem wykładamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie przygotowujemy drugą połowę masy śmietankowej tak jak wyżej i wykładamy na zastygnięty mus truskawkowy. Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki
Swojskie jedzonkogruszki średniej wielkości 150 g sera pleśniowego np gorgonzoli 200 g mascarpone 1 łyżka porto listki z 2 gałązek świeżego tymianku sól, pieprz 1 łyżka brązowego cukru Zagniatamy mąkę, orzechy, sól i masło, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę, ponownie wyrabiamy, aby powstało elastyczne, zwarte ciasto. Zawijamy w folię kuchenną i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto(...)jeszcze ciasta na małą tarteletkę). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wsypujemy suchy groch lub fasolę, aby obciążyć spód i boki. Pieczemy „na biało” przez 10 minut w temperaturze 180 st. Usuwamy papier i groch (fasolę), pieczemy jeszcze 5-8 minut. Oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki kroimy w cienkie plastry. Mieszamy pokruszony ser pleśniowy z mascarpone, porto i tymiankiem
Pieguskowa KuchniaZajrzyj na słodki Instagram! Tort czekoladowo kokosowy z malinami to bardzo smaczne połączenie smakowe :). Kto nie lubi czekolady i kokosu? No właśnie :). Delikatna, biało różowa dekoracja
Słodki Pomysłsmakiem niewiele różni się od popularnego batonika Kinder Country. Gwarantuję Wam, że nie można obok niego przejść obojętnie. Ciasto jest proste do przygotowania i nie potrzebujemy do niego piekarnika. Serdecznie polecam ;) Składniki : 2 białe czekolady 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30 % 4 szklanki Nestle Kangus ewentualnie ekspandowane ziarno pszenicy w miodzie (to drugie bardziej dostępne(...)misie miksera umieścić serek mascarpone z 330 ml kremówki i ubić na gładką, jednolitą masę. W kąpieli wodnej rozpuścić 2 białe czekolady, delikatnie je przestudzić i dodać do mascarpone i kremówki, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy dodać pszenicę i wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę prostokątną bądź tortownicę wyłożyć herbatnikami (jeden obok drugiego
Krakowskie smaki Aniżeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy(...)przez 10-12 minut.Ostudzić.Mascarpone zmiksować na gładką masę z białą czekoladą i sokiem z cytryny. Wlać jogurt, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę.Ciasto wyłożyć na ostudzony spód.Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodsumowanie... Przez 4 lata udało mi się opublikować ponad 850 przepisów, a najchętniej odwiedzane przez Was przepisy to: 1) Sałatka z serkiem wiejskim 2) Cytrynówka 3) Ciasto z pianką budyniową i wiśniami 4) Ciasto bydyniowe ze śliwkami 5) Udka maślano-jogurtowe Cieszę się bardzo, że 4 lata temu zdecydowałam się założyć ten blog, bo robię to co kocham. Nie powiem(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju szczypta soli Masa z gorzkiej czekolady: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady Masa z białej czekolady: 125 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady Beza: 2 jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu
Kuchnia MagdaLeny