także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto z bananami. Biszkopt: 3 jajka 10 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 pełne łyżki żelatyny 8 łyżek zimnej wody 20 dkg mascarpone 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 6 bananów 1 galaretka wiśniowa(...)być chłodna ale ma mieć lejącą konsystencję. Śmietanę kremówkę ubić na pół-sztywno. Dodać mascarpone, cukier puder oraz zmiksowane banany. Ubijać aż masa dobrze zgęstnieje. Na końcu dodać lejącą żelatynę. Bardzo dokładnie całość wymieszać. W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę wiśniową. Schłodzić. Na ciasto biszkoptowe wylać masę bananową. Po wierzchu masę udekorować krojonym bananem. Całość zalać tężejącą galaretką wiśniową
mecookswykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 28×28 cm Składniki na spód: 250g sucharków 350 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli) Składniki na warstwę jogurtowo-truskawkową: 500g truskawek 500g jogurtu greckiego 7 łyżek cukru pudru (lub więcej) 200ml śmietany kremówki 30% 30g żelatyny pół szklanki gorącej wody Składniki na warstwę serową: 250g serka mascarpone 250g jogurtu greckiego(...)gorącej wodzie i studzimy. Serek miksujemy z jogurtem oraz cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy. Całość wykładamy na warstwę jogurtowo-truskawkową *** *** Z odłożonego musu truskawkowego wykonujemy wzorek na cieście. Najpierw za pomocą łyżeczki rysujemy linie a następnie przeciągamy po nich końcówką łyżeczki tworząc wzorek *** *** Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny przed podaniem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE
Blog z Apetytemposiadamy formy do tartej to spokojnie ciasto możemy upiec w zwykłej tortownicy. Składniki na ciasto: 100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Składniki na krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella Dodatkowo: sezonowe owoce(...)Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′ C i pieczemy przez 15 minut *** *** Kremówkę ubijamy mikserem a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, krem czekoladowy i cukier, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonego ciasta *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu podania
Blog z Apetytemżadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się komponują z jabłkami, a prażone migdały nadają całości chrupkości. Bezę można przygotwać dzień wcześniej i suszyć ją w otwarym piekarniku. Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce, na drugi dzień smakuje chyba jeszcze lepiej:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA KRUCHE(...)godzinę. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.KREM:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dosyp do niej cukier puder i dodaj mascarpone , a następnie krótko zmiksuj całość.SKŁADANIE CIASTA:Na upieczoną szarlotkę wyłóż równą warstwę kremu. Bezę bardzo ostrożnie zdejmij z blachy i papieru i delikatnie połóż na kremie. Płatki migdałowe upraż na suchej
Słodko-Słony Świat Ilonyrazem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące. A natka pietruszki nadaje daniu wspaniały aromat i ziołową nutę... Ciasto(...)łyżki zimnej margaryny,1/2 łyżeczki soli,łyżeczka soku z cytryny,3 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego
Z miłości do słodkoścismak i aromat pomarańczy oraz orzechów włoskich. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta pomarańczowa z orzechami Składniki: CIASTO 140g mąki pszennej 60g orzechów włoskich 80g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 300g mascarpone 2 jajka 2 pomarańcze 4 łyżki cukru 1 łyżeczka (6g) mąki ziemniaczanej POLEWA 1 łyżka (20g) masła 1 łyżka cukru(...)jest około 150g miąższu) - miąższ i skórkę pomarańczową przełożyć do rondelka, dodać cukier, podgrzewać, aż masa odparuje i lekko zgęstnieje, ostudzić - mascarpone zmiksować z jajkami, masą pomarańczową oraz mąką ziemniaczaną - masę przelać na podpieczony i ostudzony spód z ciasta - wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 35-40 minut do ścięcia się masy - upieczoną tartę wyjąć
Smakołyki BerenikiDziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też(...)ostudzeniu przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Kolejność układania : biszkopt połowa dżemu z galaretką migdały ciasto marchewkowe krem ciasto marchewkowe pozostały dżem z galaretką migdały Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego
Podróż w kulinariaMocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany. Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka(...)minut w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Ciasto wystudzić. Krem: Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone i miksować dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do kremu i wymieszać. Około 1 szklanki kremu odłożyć (użyjemy na wierzch ciasta
BullioMocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany. Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka(...)minut w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Ciasto wystudzić. Krem: Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone i miksować dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do kremu i wymieszać. Około 1 szklanki kremu odłożyć (użyjemy na wierzch ciasta
BullioAromatyczne ciasto miodowe ze śliwkami to pyszny i niezbyt słodki deser. Smak ciasta z miodem idealnie łączy się z konfiturą śliwkową i delikatnym kremem z mascarpone. Przygotowanie ciasta jest łatwe i nie wymaga użycia miksera. Ciasto miodowe ze śliwkami może nie wygląda zbyt pięknie, ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Według mnie nie ma lepszego połączenie smaków. Podczas pieczenia należy pilnować(...)rozpadną i masa zacznie gęstnieć. Pod koniec dodać kakao i jeszcze gotować około 10 minut. Wystudzoną konfiturą przełożyć ciasto. Krem do ciasta miodowego ze śliwkami: Śmietanę ubić dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania śmietany dodawać po łyżce serek mascarpone i wanilię. Ubijać tylko do czasu połączenia się składników. Zobacz również: miodownik z kremem z kaszy manny
Kuchcik gotujeciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 plasterki startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część(...)szparaga bliżej dolnej części pędu. Złamie sie w odpowiednim miejscu, twardą końcówkę wyrzucić. Szparagi myjemy, ewent. miejsca o fioletowym zabarwieniu obieramy. Grubsze szparagi kroimy na pół. Na cieście rozsmarowujemy mascarpone i posypujemy żółtym serem. Nastepnie układamy szparagi i delikatnie wciskamy w serek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut. Inspiracja: klik
Atlas Smakówmieszamy z cukrem pudrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do muffinkowej formy na 12 sztuk babeczek wkładamy papierowe papilotki, następnie do każdej wkładamy łyżeczkę czekoladowego ciasta, łyżeczkę mascarpone, 2 suszone wiśnie i uzupełniamy czekoladowym ciastem. Muffiny pieczemy około 20 minut. Gdy przestygną dekorujemy je według uznania
Kulinarne przygody Gatitylatem najczęściej na deser powstają ciasta bez pieczenia. Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia Ilość porcji: 10 Składniki na ciasto bez pieczenia z galaretek: (silikonowa forma o wymiarach 10 cm x 22 cm x 6 cm) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru galaretka z owoców leśnych galaretka brzoskwiniowa galaretka cytrynowa duża nektarynka(...)foremki i zalać wystudzoną galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki, aby galaretka lekko stężała. Jeśli nie mamy foremki silikonowej, to najlepiej formę wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej wyjmiemy ciasto. Serek mascarpone krótko miksować z cukrem pudrem, następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia się składników. Można przyśpieszyć proces tężenia galaretki, poprzez wstawienie jej na 4 minuty do zamrażarki
Kuchcik gotuje