Pyszne, lekkie ciasto, idealne na wiosenny deserek. To ciasto znane jest także pod nazwą "Truskawkowe pole". Ciasto na spodzie wykonane jest tak samo jak to które przygotowuje się do "Leśnego mchu", z dodatkiem szpinaku który nadaje wspaniałego zielonego koloru. Użyłam nieco lżejszych i zdrowszych składników, dzięki czemu kawałek takiego ciasta nie jest bardo kaloryczny. Mus truskawkowy jest delikatny, o lekko(...)świeżych lub mrożonych 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki bez cukru) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody) 1 puszka mleka kokosowego 200 g serka mascarpone Wykonanie: Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka wbić do miski, dodać ksylitol i ubić
Healthy food explorermaślanki (ja użyłam jogurt) - 2 łyżeczki aromatu waniliowego - 2 łyżeczki octu winnego - 2/3 łyżeczki sody Składniki na krem: - 250 g serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 1/2 szklanki cukru pudru Tortownica o średnicy 17 cm. Do przygotowania ciasta bierzemy 2 miski. W jednej mieszamy składniki suche (mąka, cukier, kakao, sól i barwnik) a w drugiej składniki mokre (jajko, olej, jogurt(...)sodę z octem i pieczemy. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za zrobienie kremu. Najpierw miksujemy śmietanę, potem dodajemy stopniowo cukier i na koniec dodajemy serek mascarpone. Z obu ciast odcinamy cieniutkie warstwy ciasta i kruszymy do miseczki. Teraz łączymy ciasta. Najpierw układamy 1 ciasto, wykładamy na niego 2/3 masy i przykrywamy drugim ciastem. Resztą masy obkładamy całe
Kuchenne WariacjeTort z truskawkami zatopionymi w galaretce, przełożony musem z nutelli, mascarpone i kremówki na kakaowym biszkopcie. Prawdziwe cudo! Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, pięknie
Moja Galeria SmakuPoznajcie mój przepis na pyszne, wielowarstwowe ciasto, które zachwyci każdego łasucha! Czekoladowy spód, banany, galaretka i warstwa pysznego kremu z bitej śmietany i mascarpone – mniam! Ciasto Jamajka z galaretką i bananami przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Jest naprawdę bardzo smaczne. Przypomina mi nieco klasyczny kopiec kreta wzbogacony o galaretkę i czekoladę, które doskonale [...] Artykuł Ciasto “Jamajka
Pogotujmy.plłyżka stołowa cukru 2 bardzo duże truskawki deserowe 1 banan sos: 100 g serka mascarpone 2 szczypty cynamonu 2 szczypty cukru waniliowego syrop do polania: 2 łyżki miodu z aronii 4 łyżki marmolady truskawkowej do dekoracji: cukier puder listek mięty/bazylii Przygotowanie: Ciasto: Przygotowujemy rozczyn z piwa drożdży i cukru. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Zostawiamy na około(...)minut. Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia i formować koło o średnicy: 30 cm ( bądź 2 małe o średnicy około 15 cm) Sos: 1. Na ciasto wyłożyć mascarpone 2. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem Farsz: 1. Jabłka pokroić w małą kosteczkę i udusić na patelni z odrobiną wody, cynamonu i cukru. Kiedy jabłka zmiękną wykładać
KreatywnePinyTarta z gruszkami i mascarpone Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto jeszcze 3-5 minut, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy gruszki pokrojone w cienkie
Miód i pieprzTarta z gruszkami i mascarpone Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto jeszcze 3-5 minut, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy gruszki pokrojone w cienkie
Miód i pieprzswojej biszkoptowej sukience z falbankami :) Tak piękna, że aż trudno było mi uwierzyć, że jest tak prosta w wykonaniu. Sezonowe owoce, śmietanka i delikatne biszkopty to przepis na pyszne ciasto, którego dodatkowo nie trzeba piec! U mnie wersja podwójnie rabarbarowa z delikatną, jak lipowy puch, bitą waniliową śmietanką. Sezon na rubinowe, kwaśne łodygi trwa, a zatem część ląduje w musie(...)formy z biszkoptami. Bita śmietana: 1. Zimną śmietankę wlej do metalowej miski, dodaj cukier puder i mascarpone i ubij na sztywno. 2. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj. 3. Bitą śmietanę delikatnie wyłóż na rabarbarowy mus i wyrównaj. 4. Włóż ciasto do lodówki na 4h lub całą noc. Pieczony rabarbar: 1. Pokrój łodygi rabarbaru na 5cm kawałki i ułóż
Kuchnia w Słońcu Skąpanaciasto to rolada czekoladowa z kremem z mascarpone i ganache czekoladowym. Ciasto przypomina wyglądem kłodę drzewa. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jeśli tylko chcecie zachwycić rodzinę to polecam to ciasto w 100 %. Chodź może i wygląda na dość trudne, to pozory mylą. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko cierpliwość. Samo przygotowanie też nie zajmuje dużo czasu ( nie wliczając stygnięcia(...)delikatnie pergamin i zwinąć roladę razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. 3. KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki. 4. Z każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta ( po obu stronach musi być
Kuchnia Paulettesciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej do nabycia w Smak Market niepełna szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 konfitura z czarnej porzeczki 200 ml do nabycia w Smak Market 1 pełna łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżeczka sody 3 jajka klasy M Na krem: 500 g mascarpone 4 łyżki cukru(...)dokładnie do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie dół) przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski przekładamy 500 g sera mascarpone, wyciskamy sok z 1 cytryny, dodajemy cukier
Słodkie okruszkiOstudzić i poczekać aż zacznie tężeć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone z cukrem delikatnie ubić, tyle tylko żeby napowietrzyć. Dodać po łyżce ubitej śmietany i wymieszać. Na koniec dodać maliny i ponownie wymieszać. Dodać tężejącą żelatynę do kremu i dokładnie wymieszać. Formowanie ciasta – ciasto przekroić na pół. Na spodnią część ciasta położyć 3/4 ilości kremu. Rozsmarować
Kuchnia Pokoleńużyć bardzo ostrego noża i robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny szczypta imbiru szczypta soli Krem: 50 dkg sera mascarpone 200 ml śmietanki 30% 6 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny(...)sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ser mascarpone ubić z mlekiem i cytryną, dodać ubitą śmietanę i startą czekoladę, delikatnie wymieszać. 3. Podkład przekroić na 2 lub 3 blaty. Każdy blat nasączyć mocną herbatą z wódką, na to nałożyć krem i poukładać wiśnie. Przykryć następnym blatem. 4.Gotowe ciasto posmarować resztą kremu i udekorować startą czekoladą lub wiśniami
Mama Gotujepaście lub w żelu ( na końcu łyżeczki). Idealnym wykończeniem ciasta okazał się limonkowy lukier i posypka z posiekanych pistacj. Myślę, że równie dobrze pasowałby też lukier z serka mascarpone . SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 1 dojrzałe awokado (250 g) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki soku z limonki
cool and mintyzmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć migdały i orzechy(...)następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę
Chilli Czosnek i Oliwa