Truskawki w śmietanie to pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietankowo-serową na spodzie maślanym. Jest bardzo lekkie i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi truskawek. Zrobiłam to
Pieprzyć z Fantazjącukinią i fetą (Frittelle di zucchine e feta) Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Migdałowe ciasto z borówkami (Torta con mirtilli e mandorle) Ciasteczka z białą czekoladą, migdałami i płatkami owsianymi (Biscotti con mandorle, fiocchi d'avena e cioccolato bianco) Sałatka ziemniaczana
La grande e la piccola cuocaprzepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Babeczki wydrążamy i napełniamy masą z mascarpone. Pozostałe ciasto z babeczek rozkruszamy i posypujemy wierzch. Z czekolady formujemy diabelskie różki. Gotowe! ;) Przepis na babeczki podpatrzyłam na stronie Kuchenne Wariacje
Czerwona Porzeczkajednak pozostaje fakt , że skoro sernik mniejszy-niższy- to..większy kawałek należy się, prawda? Wracając do przepisu. -Składniki: spód - 200 g petitków maślanych - 100 g roztopionego masła ciasto - 500 g serka mascarpone - 300 g jogurtu naturalnego - 200 g jeżyn - 5 łyżek cukru brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody wierzch - 200 g jeżyn - 150 g soku(...)wody 1 galaretka czerwona ,ja dałam niebieską, o smaku owoców leśnych, ale w połączeniu z sokiem wiadomo, dały kolor bordo. Wykonanie bardzo proste,pamiętać należy, alby serek mascarpone był porządnie schłodzony. Zmiksuj ciasta z rozpuszczonym masłem, powstanie masa. Wylep nią tortownicę. Moja miała średnicę 32 cm, natomiast tortownica Maniusi miała 26 cm, to spora różnica, stąd też..no cóż moje
Z Kuchni Do KuchniWielkanoc za pasem, więc czas przygotowywać wielkanocne menu. Dlatego od dzisiaj na blogu będą się już pojawiały nowe propozycje wielkanocnych dań. Pierwsza propozycja to babka tiramisu
Bernika - moj kulinarny pamietniksuchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa)120 g serka mascarpone80 g Nutelli200 g czekolady mlecznej100 g czekolady białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.Ze schłodzonej masy
Smakowity Blog Kulinarnyletnim postaram się dodawać przepisy z owocami sezonowymi w roli głównej. Jest to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia. Składniki: - 700g truskawek - szklanka konfitury truskawkowej - 2/3 szklanki soku pomarańczowego - 1 l. śmietany kremówki 36% - 2 śmietanfixy - 2 galaretki truskawkowe - 450g serka mascarpone - 1/3 szklanki cukru pudru - cukier wanilinowy - 3-4 opakowania biszkoptów podłużnych Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, czyścimy(...)mascarpone, kawałki truskawek, mus truskawkowy. Jeśli dobrze podzieliliśmy składniki to tworzymy kolejna trzecią warstwę biszkoptów, masy z mascarpone, kawałków truskawek i musu truskawkowego. Kończymy smarując ciasto masą z mascarpone. Na wierzch układamy truskawki. Wstawiamy na godzinę do lodówki
Pan i Pani Smith w kuchniSernik limonkowy puszysty jak chmurka Puszysty sernik limonkowy Czas przygotowania: 90 min. | Liczba porcji: 16 | Kuchnia światowa | Rodzaj dania: ciasto Sernik limonkowy z serka mascarpone oraz śniadaniowego z dodatkiem limonki to pyszne, lekkie ciasto pachnące wakacjami. Wszyscy kochamy serniki. Do wyboru mamy setki przepisów na to pyszne ciasto. Sernik wiedeński, nowojorski, włoski, z makiem, z brzoskwiniami, na zimno(...)parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje także z bitą śmietaną. Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady wybrane dla Ciebie: Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową , Lekki sernik z owocami i mascarpone , Waniliowy
Korniszonkimasą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. To mocno kawowe ciasto z chrupiącą warstwą orzechową, która świetnie komponuje się z delikatną i kremową masę budyniową z mascarpone. Nie należy ono do ciast przesłodzonych, gdyż wyczuwalna goryczka kawy zarówno w masie, jak i galaretce(...)szczególnie gdy szukacie niebanalnego ciasta na specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy w formie tortu. Przepis pochodzi z mojego najnowszego Ebooka "Wyjątkowe Ciasta na Boże Narodzenie" , który zawiera przepisy na pyszne, wielowarstwowe i oryginalne ciasta. Przygotowałam go na Boże Narodzenie, ale większość ciast świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc, jak np. Ciasto czeskie z gotowanym sernikiem
Kuchnia MagdaLenySernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowany na pieczonym biszkopcie, z masą serową z mascarpone i dodatkiem mleka oraz zatopionymi kawałkami świeżych truskawek, a na wierzchu połówki truskawek oraz galaretka truskawkowa. Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać(...)wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty. Dzięki mascarpone masa serowa jest bardzo kremowa w smaku i delikatna, a dodatek truskawek w masie przełamuje słodycz serka. Masa mascarpone świetnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, a całość dopełnia słodka galaretka truskawkowa. Takie ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również super się prezentuje i cieszy oko... Składniki
Kuchnia MagdaLenymalinami lub borówkami, a zimą mrożonymi owocami lub owocem granatu. Duża blacha ciasta znika w oka mgnieniu. Składniki są na dużą blachę o wymiarach 37 cm x 24 cm. 1 szklanka to 250 ml. Ciasto Zielony Mech na dużą blachę Składniki na ciasto: Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki krupczatki(...)blachy. Z każdego boku prostokątnego ciasta odcinam 1cm. Ostudzony przekrajam wzdłuż na 3/4 wysokości. Ciasto wyrasta z górkę, którą po prostu ścinam. Zarówno jedno-centymetrowe skrawki jak i górę ciasta kruszę. Krok 5. Przygotowuję krem. Krem przygotowuję oczywiście w trakcie studzenia biszkoptu. Do miski wlewam 500 ml śmietanki kremówki, dodaję 500 g serka mascarpone i ubijam za pomocą miksera
Ania gotujeTartaletki z kremem mascarpone i świeżymi owocami Tarteletki to sprawdzony sposób na szybki i efektywny deser w sezonie. Kruche i delikatne ciasto, na nim porcja pysznego kremu z serka mascarpone i dużo owoców to niebo w gębie dla każdego smakosza nie zbyt słodkich deserów! Idealne na lato ;) SKŁADNIKI (6 tartaletek): CIASTO: 100 g masła 200 g maki pszennej(...)cukru pudru ok. 5 kropel olejku waniliowego 1 żółtko KREM: 200 ml śmietanki 30% (schłodzona) 250 g serka mascarpone (schłodzony) 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kule i zawinąć w folię spożywcza. W razie gdyby ciasto nie chciało się związać, dodać odrobinę zimnej wody i mąki. Wstawić do lodówki
Calzonella.comCiasto Smerfetka bez pieczenia to przepyszny i prosty w wykonaniu deser składający się z delikatnej pianki, pysznego kremu z mascarpone, niebieskiej galaretki i biszkoptów. Ciasto Smerfetka to idealna propozycja na domowe uroczystości, na pewno zasmakuje także dzieciom i będzie hitem na urodzinowym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 330 ml śmietany(...)objętość i zgęstnieje. Następnie wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Masę wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Gęstniejącą masę przekładamy na warstwę z serka mascarpone i wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Niebieską galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 400 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę
Smakowite Daniasolonych, prażonych fistaszków + 1 porcja sosu karmelowego OPCJONALNIE: słoiczek dżemu morelowego lub masa z 250 g mascarpone, 200 ml ubitej śmietany 30% i 100 g białej, roztopionej czekolady i 1 łyżeczki żelatyny Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z masłem, miksujemy mikserem około 1-2 minutki, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie(...)pół (nie jest to konieczne, często podaję bez nadzienia), smarujemy nadzieniem i składamy. Pozostały sos mieszamy z fistaszkami i polewamy nim ciasto. Odstawiamy do stężenia. Jeśli przygotowujemy ciasto z kremem z mascarpone należy je przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a kruchy spód zmięknie
Rozpustne gotowanieserka mascarpone 50 gr mlecznej czekolady 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała) 1 łyżka oleju patyczki lub małe poapilotki kolorowe posypki Pokruszone ciasto dokładnie wymieszać z mascarpone i 50gr roztopionej czekolady. Powstałą masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalce przez 10-15 minut.Wyjąć ciasto z zamrażalki, formować małe kuleczki około 25gram, ułóżyć
Zabawa smakiemserniki? Ja je uwielbiam i to w każdej wersji. Zarówno na zimno, z rodzynkami, brzoskwiniami i inne. Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na sernik z dodatkiem serka mascarpone na kruchym cieście z konfiturą porzeczkową i kruszonką. Serniczek wyszedł rewelacyjny, aksamitny, puszysty i lekki. A cały smak słodyczy przełamuje lekko kwaskowata konfitura porzeczkowa. Nawet mój mąż, który nie przepada(...)sernikami zjadł go z apetytem ;) Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: Kruche ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 150 g masła * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 1/4 szklanki cukru Masa serowa: * 500 g twarogu sernikowego * 250 g serka mascarpone * 1 budyń śmietankowy bez cukru * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 1 jajko Dodatkowo: * konfitura
Zrób to smaczniewszystkich zapracowanych, szybkie, pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie. Składniki (tortownica 24 cm): krem: mascarpone 500 g, śmietanka 36% 400 ml, cukier puder 10 łyżek, olejek śmietankowy kilka kropel, dodatkowo: biszkopty podłużne 26 szt, herbata gorzka(...)Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, olejek śmietankowy oraz mascarpone i ucieramy mikserem do połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na mniejsze części i układamy na cieście. Dwie galaretki rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody. Gdy galaretki
kulinarne odsłony pati