mój synek był jeszcze w brzuszku, zakupiłam słodkości na przyjęcie Baby Shower w jednej ze znanych cukierni. Moją uwagę szczególnie przykuły mini tarty z malinami, mascarpone i mlekiem skondensowanym. Kruche ciasto i to nadzienie – obłędne! Postanowiłam ten smak wskrzesić. W poszukiwaniu idealnego przepisu, który odzwierciedli smak przeszukałam internet wzdłuż i wszerz. Najbardziej trafny przepis znalazłam na jednej(...)spodu tarty możesz użyć kawałków jabłka czy ziemniaka, lub suchego grochu) Wstaw do piekarnika na 15 min, po tym czasie usuń papier wraz z "dociążeniem". Wylej na ciasto masę na bazie serka mascarpone i piecz kolejne 10-15 min, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu tarty z pieca odczekaj 2 min i gęsto udekoruj malinami. Rusty fork http://rustyfork.pl
Rusty ForkPrzepis na lekkie i delikatne ptysie wypełnione kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Składniki Ciasto: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 125g masła(...)jajka Krem: 500ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone Wykonanie Ciasto ptysiowe: 1 szkl. wody zagotować, dodać 125g masła i 1 szkl. mąki. Dokładnie wyrobić, pozostawić do wystygniecia. Do zimnego ciasta dodać 4 jajka, dokładnie zmiksować. Na blaszczce wyciskać porcje ciasta i piec 30 min w temp. 180 C. Ostudzić i przekroić na pół dodając bitą śmietanę
Wasze Przepisytemp. pokojowa) – 3/4 szklanki mąki pszennej – 1/2 szklanki cukru – szczypta soli – 2 łyżki kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem – 500 g serka mascarpone – 3-4 łyżki cukru pudru Galaretka – 2 galaretki truskawkowe – ok. 700 g truskawek – 750 ml wody Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy(...)pół Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Krem wykładamy na ostudzony biszkopt. Następnie truskawki. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach aż galaretka całkiem zastygnie :). Artykuł Ciasto z galaretką i mascarpone pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEnajlepiej sprawdzą się pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem, nasączone biszkopty lub kruchy spód, a nawet cienki pieczony biszkopt. Wszystko zależy od upodobań. My uwielbiamy, to ciasto w takiej prostej formie. Śnieżynka z mascarpone najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki pyszne, aromatycznej czarnej herbaty . Ja polecam Wam herbatę Tylos . Tylos to marka należąca do Great British Tea Company England, założonej(...)mniejszej lub większej (ciasto będzie wówczas wyższe lub niższe). Rada: Warto wyłożyć spód formy papierem do pieczenia, dzięki temu później ciasto łatwiej się wyciąga i kroi. Sernik wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia masy. Następnie obsypujemy go z wierzchu dekoracją. I ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Masa musi dobrze stężeć. Smacznego Śnieżynka z mascarpone, czyli pyszny sernik
Słodkie okruszkidość szybkie i mało pracochłonne ciasto, które zadowoli podniebienie każdego! :) Podane składniki dotyczą formy na tartę o średnicy 25cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z truskawkami i mascarpone – Składniki: Składniki na kruche ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła szczypta soli 90g cukru pudru 1 żółtko Pozostałe składniki: 250g mascarpone 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżki cukru pudru(...)truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z truskawkami i mascarpone – Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko, masło pokroić w kosteczkę, dodać żółtko, cukier, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto (można również wyrobić ciasto za pomocą malaksera). Wyrobione ciasto spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem
Kulinarne Przebojedobrych efektów. Ciasto pokruszone rękami dalej ma większe kawałki, które przeszkadzają w uformowaniu równych kulek. Gotowe popsy będą w dużej mierze smakować tym, co dodaliśmy do ciasta. Można eksperymentować ze smakami dodając np. mascarpone, masło orzechowe lub krem czekoladowy (np. Nutellę). Do oblania popsów można użyć ulubionej czekolady. Warto jednak dodać do niej przy rozpuszczaniu olej kokosowy. Dzięki temu uzyskamy(...)Cakepops – jak to zrobić? Babeczki waniliowe przygotowujemy wg. przepisu i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy ostygną, ściągamy papilotki, przekładamy do blendera i miksujemy na drobne okruchy. Do zmiksowanego ciasta dodajemy mascarpone, sok i skórkę z cytryny, domową skórkę pomarańczową. Wyrabiamy w mikserze lub ręcznie (ja zagniotłam rękami). Ciasto dzielimy na równe części. Ja użyłam do tego wagi, każda kulka
Ciastkozercydobrych efektów. Ciasto pokruszone rękami dalej ma większe kawałki, które przeszkadzają w uformowaniu równych kulek. Gotowe popsy będą w dużej mierze smakować tym, co dodaliśmy do ciasta. Można eksperymentować ze smakami dodając np. mascarpone, masło orzechowe lub krem czekoladowy (np. Nutellę). Do oblania popsów można użyć ulubionej czekolady. Warto jednak dodać do niej przy rozpuszczaniu olej kokosowy. Dzięki temu uzyskamy(...)pops – jak to zrobić? Babeczki waniliowe przygotowujemy wg. przepisu i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy ostygną, ściągamy papilotki, przekładamy do blendera i miksujemy na drobne okruchy. Do zmiksowanego ciasta dodajemy mascarpone, sok i skórkę z cytryny, domową skórkę pomarańczową. Wyrabiamy w mikserze lub ręcznie (ja zagniotłam rękami). Ciasto dzielimy na równe części. Ja użyłam do tego wagi, każda kulka
CiastkozercyMiałam resztkę kruchego ciasta, truskawki i mascarpone. Znalazłam też czekoladę i szybko powstała taka oto tarta. Zniknęła w tempie błyskawicznym. Składniki: 250 g kruchego ciasta 250 g mascarpone 2 łyżki cukru 60 g gorzkiej czekolady truskawki Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe). Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem
Sto kolorów kuchniCiasto drożdżowe z lekką nutą kokosową i aromatycznymi leśnymi owocami. Jak na drożdżowca ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Dzięki polewie z mascarpone owoce zostały wciągnięte przez ciasto i są nie tylko na wierzchu, ale też w środku. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, nawet do paru dni. Pyszne, polecam! 1 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 szklanki cukru(...)może się wydawać jakby było zważone. Przełożyć do formy (∅ 23 cm) wysmarowanej masłem, rozciągając równo ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto zacznie wyrastać. Serek mascarpone rozetrzeć z żółtkami i cukrem. Wsypać jagody i delikatnie mieszać, aż owoce zaczną puszczać sok, a ser stanie się fioletowy. Łyżeczką wykładać małe porcje na wyrośnięte ciasto drożdżowe
https:KKuchniaMniamTego typu ciasta są lekkie i nadają się do popołudniowej kawki w ciepłe dni. Dzisiaj użyłam porzeczek i borówek, po prostu pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone składniki: 250 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 galaretka truskawkowa opakowanie czerwonej porzeczki garść borówek Spód: 150 g mąki 100 g zimnego(...)masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone wykonanie Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk i po upieczeniu ciasto będzie zbyt twarde. Aby tego uniknąć, należy w momencie gdy ciasto zacznie
Delusional TrineKruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek śmietany. Masa to serek mascarpone z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki kremówki, a smak cytrynowo- miętowy uzyskałam dzięki dodatkowi świeżych listków mięty oraz skórki i soku z cytryny. Całość zwieńczają świeże maliny prosto z mojego(...)ogródka oraz polewa z białej czekolady. Rewelacja! Ciasto ma orzeźwiający smak, dzięki dodatkowi mięty i cytryny, a także malin, które równoważą słodycz kremowego serka mascarpone. Do tego jest bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem 😍 Składniki: Ciasto: 1 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany
Kuchnia MagdaLenywkładem pracy i z jak największą przyjemnością dla podniebienia. To jest moja specjalność. Proste, ekspresowe tartelettki truskawkowe, wymagające minimum gotowania. Potrzebne nam będą: 500 g truskawek, opakowanie ciasta francuskiego, 250 g serku mascarpone, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, ewentualnie cukier do dosłodzenia (ja robiłam bez cukru, dla zasaday), ewentualnie liście mięty (dla dekoracji i dla aromatu). Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik(...)minut. Potem odczekujemy aż wystygną. Mieszamy serek mascarpone z cukrem waniliowym (i jak nie możecie obejść się bez słodkości z cukrem). Rozprowadzamy tak przygotowany krem à la mascarpone po cieście francuskim. Z wierzchu układamy truskawki. Możemy jeszcze skropić kilkoma kroplami syropu z agawy dla posłodzenia. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Podobne desery: Tartelettki truskawkowe Deser truskawkowy Tartelettki z truskawkami Kaszka manna
MODA NA BIOkolejny sobie dogodziłam :D Rewelacyjne ciasto z malinami, galaretką, śmietaną i mascarpone na cieście kruchym, całość okryte pyszną bezą <3 Prawdziwa rozkosz <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: 3 żółtka 1,5 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 50g masła 180g mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ: 500g(...)szkl gorącej wody, gdy galaretki zaczynają zastygać dodajemy maliny świeże albo wcześniej rozmrożone odsączone od wody na sitku. Galaretki wykładamy na przestudzone ciasto kruche. 3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, śmietanę i mascarpone ubijamy dodajemy cukier puder, stopniowo wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość wylewamy na galaretkę. 4. Czas na bezę, białka ubijamy w solą, stopniowo dodajemy cukier, gdy białka będą sztywne
Dziś Ja gotujetroszkę większy niż średnica spodu formy, aby ciasto zachodziło na brzegi. Rozwałkowany placek przeniosłam wraz z papierem do formy, następnie przy pomocy widelca należy nakłóć całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, piec ciasto do zarumienienia się, czyli około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem. Przygotowanie kremu(...)być troszkę większy niż średnica spodu formy, aby ciasto zachodziło na brzegi. Rozwałkowany placek przeniosłam wraz z papierem do formy, następnie przy pomocy widelca nakłóć całą powierzchnię ciasta, wstawić do piekarnika, piec ciasto do zarumienienia się, czyli około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem. Przygotowanie kremu
SprawdzonaKuchnia.pl