wkładem pracy i z jak największą przyjemnością dla podniebienia. To jest moja specjalność. Proste, ekspresowe tartelettki truskawkowe, wymagające minimum gotowania. Potrzebne nam będą: 500 g truskawek, opakowanie ciasta francuskiego, 250 g serku mascarpone, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, ewentualnie cukier do dosłodzenia (ja robiłam bez cukru, dla zasaday), ewentualnie liście mięty (dla dekoracji i dla aromatu). Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik(...)minut. Potem odczekujemy aż wystygną. Mieszamy serek mascarpone z cukrem waniliowym (i jak nie możecie obejść się bez słodkości z cukrem). Rozprowadzamy tak przygotowany krem à la mascarpone po cieście francuskim. Z wierzchu układamy truskawki. Możemy jeszcze skropić kilkoma kroplami syropu z agawy dla posłodzenia. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Podobne desery: Tartelettki truskawkowe Deser truskawkowy Tartelettki z truskawkami Kaszka manna
MODA NA BIOkolejny sobie dogodziłam :D Rewelacyjne ciasto z malinami, galaretką, śmietaną i mascarpone na cieście kruchym, całość okryte pyszną bezą <3 Prawdziwa rozkosz <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: 3 żółtka 1,5 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 50g masła 180g mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ: 500g(...)szkl gorącej wody, gdy galaretki zaczynają zastygać dodajemy maliny świeże albo wcześniej rozmrożone odsączone od wody na sitku. Galaretki wykładamy na przestudzone ciasto kruche. 3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, śmietanę i mascarpone ubijamy dodajemy cukier puder, stopniowo wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość wylewamy na galaretkę. 4. Czas na bezę, białka ubijamy w solą, stopniowo dodajemy cukier, gdy białka będą sztywne
Dziś Ja gotujetroszkę większy niż średnica spodu formy, aby ciasto zachodziło na brzegi. Rozwałkowany placek przeniosłam wraz z papierem do formy, następnie przy pomocy widelca należy nakłóć całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, piec ciasto do zarumienienia się, czyli około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem. Przygotowanie kremu(...)być troszkę większy niż średnica spodu formy, aby ciasto zachodziło na brzegi. Rozwałkowany placek przeniosłam wraz z papierem do formy, następnie przy pomocy widelca nakłóć całą powierzchnię ciasta, wstawić do piekarnika, piec ciasto do zarumienienia się, czyli około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem. Przygotowanie kremu
SprawdzonaKuchnia.plzakończenie sezonu truskawkowego polecam Wam bardzo pyszne ciasto biszkoptowe połączone z delikatnym kremem ze śmietany i mascarpone oraz galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje znakomicie. Takie ciasto to dla mnie kwintesencja lata. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)namaczam w odrobinie zimnej wody, zostawiam na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ubijam śmietanę razem z serkiem mascarpone, w trakcie dodając cukier puder, a pod koniec - ostudzoną lecz płynną żelatynę. Masę wykładam na ciasto biszkoptowe. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Truskawki myję i kroję na ćwiartki, mieszam z tężejącą galaretką
babka w formieUwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej kruche ciasto : przepis: TUTAJ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić około godziny w lodówce. Foremki do babeczek bądź kopijki wysmarować, wyłożyć ciastem(...)śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej. Zimne spody z kruchego ciasta wypełnić masą mascarpone, posypać orzeszkami polać karmelem i jeść! mniam
Ania i Marcin gotująTarta z jagodami i poziomkami to doskonałe połączenie kruchego ciasta, serka mascarpone i leśnych owoców. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: średnie SKŁADNIKI NA TARTĘ: 250 g mąki tortowej 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM(...)wodę oraz żółtko i wyrabiamy jednolitą masę. Wyrobione ciasto zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Blat lub stolnicę przesypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt formy. Tak rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek. Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto dociskając do brzegów i dna. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury
karolgotujeczas na ciacho- z kupionym na bazarze syropem waniliowym od JemCoDobre (sprzedają też w necie ) i naszymi ogrodowymi różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka syropu(...)wrzątku) Na krem 10g płatków róży 100g cukru szczypta kwasku cytrynowego 250g serka mascarpone Nagrzewamy piekarnik do 175*C. Mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy jajka, maślankę, rozpuszczone masło i syrop waniliowy. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy kawę i nie przejmujemy się, że ciasto jest bardzo lejące. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy
les mirabellesCzekoladę wraz masłem i mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasto wyjmujemy z formy i pozbywamy się folii. Górę ciasta dekorujemy polewą według uznania. Ciasto przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Ciasto rurociąg Przepisy na to pyszne ciasto możemy też spotkać pod innymi nazwami, jak właśnie rurociąg, ciasto rurkowiec czy też ciasto rurka. Najczęściej do przepisu wykorzystuje się herbatniki, ale czasami(...)ciasto powinno więc spędzić w lodówce minimum 12 godzin. Ciasto rurociąg przepis Przepis na ciasto rurociąg polecamy wszystkim szukającym dość łatwego w przygotowaniu deseru bez pieczenia. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na pyszne ciasta na zimno oraz na ciasta pieczone. Polecamy też przepis na szybkie ciasto bez pieczenia z jabłkami , a także ciasto z malinami i mascarpone
Kuchnia Na WypasieRolada żyrafa z owocami Delikatna rolada biszkoptowa wypełniona śmietankowym kremem z mascarpone oraz sezonowymi owocami. Efektowne ciasto, które rewelacyjnie smakuje i wcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao Krem z owocami: 250ml śmietanki kremówki 250ml serka mascarpone 2-3 łyżki cukru(...)dołu i zawijamy wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawiamy w takiej formie do całkowitego wystudzenia *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder do smaku, dokładnie mieszamy *** *** Owoce myjemy i osuszamy *** *** Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem śmietankowym zostawiając wolne miejsca przy brzegach i układamy owoce *** *** Roladę delikatnie ale dość ciasto zwijamy *** *** Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki
Blog z ApetytemCiasto Michałek Efektowne i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, przełożone masą mascarpone pełną pysznych cukierków – Michałków. Całość idealnie dopełniają powidła śliwkowe, które nadają ciastu lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu nie jest ono za słodkie. Polecam! Składniki: CIASTO: 1 szklanka cukru 6 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 500g serka mascarpone 300ml(...)piekarnika rzucamy je na zabezpieczoną podłogę z wysokości ok. 40cm, aby uniknąć opadnięcia ciasta *** *** Po wystudzeniu ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami *** *** Wszystkie składniki na masę powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy w mikserze na sztywno i stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy na sztywno, ale nie za długo aby krem się nie zważył
Blog z Apetytemkruszonki. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone i mleko skondensowane (przed wlaniem(...)trzeba je wymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Brzoskwinie kroimy w duże kawałki i układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy masą mascarpone i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach posypujemy ciasto płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze 15 minut w 180*C (można włączyć grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa
les mirabellesostatnim wyrobie domowego twarogu zostało mi sporo serwatki. Wykorzystałam ją m.in do Bananowego Króla. Fajna nazwa prawda? ;) Ciasto składa się z dwóch blatów bananowego ciasta, kremu na bazie śmietany, serka mascarpone i bananów oraz polewy czekoladowej i chipsów bananowych. Co tu dużo pisać... po prostu obłędnie bananowe ciacho o uroczej nazwie. Polecam! Składniki: (na blaszkę(...)schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 1 kopiasta łyżeczka żelatyny+ 3 łyżki zimnej wody Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Dodatkowo: 200 g chipsów bananowych Przygotowanie: Ciasto bananowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, serwatkę
Nastoletnie Wypiekanieżelatyny na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na krem: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego 60 g płatków migdałowych Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić. Białka(...)Następnie przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki. Do gorącego musu malinowego wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Kremówkę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno, połączyć z mascarpone i musem malinowym. Wyłożyć na ciasto francuskie i odstawić do stężenia. Na warstwę malinową położyć bezę. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na bezę. Migdały uprażyć na suchej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia