ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1060/1309)

Mini serniczki z białą czekoladą 216

Sernik w wersji mini, na ciasteczkowym spodzie- bo małe jest .... urocze. Szybkie w przygotowaniu i pieczeniu, zachwycające w smaku. Masa serowa z białą czekoladą jest delikatna i kremowa. Polecam gorąco! Koniecznie wypróbujcie też przepis na mini serniczki w wersji z ciemną czekoladą  (przepis) .   Składniki: 200 g ciasteczek owsianych 50 g masła 200 g śmietany 30% 200 g białej(...)piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy  i czekamy,aż babeczki całkowicie wystygną. Przechowujemy w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Truskawkowe naked cake 222

kakao mieszamy dokładnie razem i przesiewamy do miseczki. Kiedy jajka są już dobrze ubite delikatnie mieszamy z nimi suche składniki (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania tym lepiej. Ciasto przekładamy od razu do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Dobrze spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy brzegi będą się(...)niewielkiej ilości, która została w szklance rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną. Kiedy mus zacznie się gotować wlewamy truskawki z mąką i energicznie mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąbelki – masa powinna zgęstnieć i przypominać kisiel (w sumie to jest taki domowy kisiel). Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie miksujemy masło na puszystą masę z cukrem pudrem. Kiedy kisiel jest już zupełnie zimny

Ciastkozercy
Rafaello Siostry Anastazji 187

Przepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki.  Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka(...)dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus Na desce położyć papier do pieczenia... ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników (100 gramów)... ... nałożyć masę kokosową... ... i przykryć paczką herbatników Ułożyć tak cztery warstwy Na wierzch rozprowadzić pozostały krem i posypać kokosem Schłodzić w lodówce Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 167

się naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką pastę owiniętą ciastem kataifi i posypaną pistacjami. Słodycz okazała się niemal zniewalająca, ale do gorzkiej kawy zjedliśmy ze smakiem (choć na raty). Wycieczkę uważam za niezwykle udaną, liczę na powtórki w przyszłym roku. Jedyne(...)mój wzrok padł na marcepan... To musiało być dobre połączenie! Zajrzałam do Siankoo, i od niej wzięłam pomysł na spód w stylu granoli, z pieczonych z miodem płatków owsianych. Masę serową posłodziłam odrobiną miodu (i marcepanem rzecz jasna), na wierzch wyłożyłam po łyżeczce powideł, i całość krótko zapiekłam. Wyszły boskie! Obłędnie kremowe, nie przesadnie słodkie, z wyraźną nutą śliwkową... Zakochałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 173

beszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio.   Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek paccheri(*), i wypełniłam je pysznym ragu- czyli sosem bolońskim. Przygotowanie pasticcio jest trochę pracochłonne ale zapewniam, że goście będą prosić o dokładke. Ja zawsze dzień “przed” przygotowuję ragu(...)Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click) , można też kupić w puszkach. 2 łyżki oliwy Skladniki na sos beszamelowy 60 gr mas ł a, 80 gr m ą ki,  3/4 lt mleka, sol +ga ł ka muszkatolowa makaron paccheri- bardzo grube rurki parmezan sos boloński: Na oliwie zeszklić warzywa pokroione w kosteczkę, dodać

Mia Cucina Sofieta
Łatwe ciasto na zimno z owocami 149

Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było(...)całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej, lekko tężejącej galaretki i wsatwić do lodówki na około 10 minut (zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów na wierzch). Następnie

Mała Cukierenka
Łatwe ciasto na zimno z owocami 578

Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było(...)całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je kefirową, lekko tężejącą galaretką. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje. 6. Pozostałą ostygniętą

Mała Cukierenka
Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską 133

    Dziś zapraszam na rewelacyjny i zaskakujący swoim smakiem bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską. Jeśli do tej pory nie mieliście odwagi spróbować bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki na słodko bez cukru 152

Składniki: Ciasto:  1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba(...)całą wodę. Czyli też ok. 15 min. Kroimy pomarańcz. Kaszę i batata przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy starty imbir  sok z cytryny. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.  Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy *** Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania ryżu. Zarówno kasza jak i ryż gotowane

Weganka gotuje
Czekoladowy fondant 145

                         Teraz coś dla prawdziwych łasuchów. Pora na bardzo słodkie, smaczne i obłędnie czekoladowe

Pan i Pani Smith w kuchni
Torcik serowy na zimno 113

Dzisiaj kolejny torcik na zimno tym razem z mleka skondensowanego. Torcik był robiony na wspólną kolację ze znajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem

Kuchenne Wariacje
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 155

pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy. Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę jednego farszu i zawijamy w rulonik. Z drugim farszem robimy tak samo. Lepimy takie mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy(...)ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką

Marder&Marder Manufacture
Babka w trzech kolorach zwana tulipanem 144

Postanowiłam coś zmienić w wyglądzie bloga i przez kilka dni walczyłam jak lwica z grafiką i całą resztą. Jeszcze dużo do dodania i poprawienia, zniknęły mi

Na słodko lub wytrawnie
SERNIK WIEDEŃSKI 454

Serniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego.Puszysty , a zarazem kremowy ser …

Ostra na Słodko
Sernik na zimno z mascarpone 372

chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość. Gdy tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki. Składniki: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany(...)wykładamy przezroczystą folię lub papier. Jeśli mamy ochotę, możemy ułożyć warstwę herbatników czy biszkoptów – jeśli lubimy serniki ze spodem. Na dnie rozsmarowujemy 1/4 masy i układamy na niej maliny. Dokładamy kolejną 1/4 częścią masy i układamy ponownie warstwę malin. Przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż sernik się całkowicie zsiądzie. Sernik na zimno podajemy

Poezja smaku
Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi 258

Dziś DZIEŃ CZEKOLADY !!!  Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu. Dziś czekolada to nie tylko desery, ciasta, cukierki, ale także kosmetyki. Jej zapach i smak wpływa korzystnie na nasz nastój, poprawia humor i dodaje energii. Jednak - umiar potrzebny ! Przygotowałam się na Dzień Czekolady i naprodukowałam domowych trufli czekoladowych(...)Lekko ostudzić. Serek lekko utrzeć mikserem, ażeby rozluźnić jego konsystencję.  Do ubitego serka wlać przestudzoną czekoladę - miksować do połączenia składników. Dodać powidła oraz orzechy laskowe - wymieszać dokładnie. Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 40 minut. Masa musi nieco stwardnieć, żeby dobrze formowało się trufle. Kiedy masa uzyska już pożądaną konsystencję, nabierać czubatą łyżeczkę masy

kolorowotorcikowo