ciasta, to możecie zrobić drugą tartę lub spokojnie zamrozić, wytrzyma dwa tygodnie. Można do ciasta dodać nie tylko majeranek i oregano, ale wszystkie dowolne zioła, jakie lubicie. Wylepioną ciastem foremkę obciążamy i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Grzanie góra-dół. Studzimy. Na farsz: pęczek zielonych szparagów buraczki z jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego(...)zrobią się lśniące. Odkładamy kilka główek szparagów i kilka buraków do dekoracji. Pozostałe buraki i szparagi mieszamy z jajkami, śmietaną, cebulą, serem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na podpieczony spód, układamy buraczki i szparagi. Pieczemy 15 min w 180 stopniach. Masa lekko nam się podniesie, ale tym się nie przejmujcie, bo w miarę jak będzie stygła
ladykitchenKolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna J Zdecydowanie polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 35 minut Składniki: Na babkę(...)herbatach torebkowych jest zdecydowanie lepszy do tego typu wypieku. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie wbijamy po kolei jajka cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i herbatę, pozostałe na sitku grudki wyrzucamy. Dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy mikserem
Kolizje Smakówchcecie zrobić deser z owocami i szukacie przepisu na lekki krem który robi się w mgnieniu oka? Już nie musicie się martwić i dalej szukać. Znaleźliście idealny krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania(...)malinSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną razem z ziemniaczaną, tak, aby nie było grudek. Wrzące mleko dolewamy stopniowo do masy jajecznej ciągle mieszając. Następnie ponownie przelewamy
Słodkie Przyjemnościbrakło . Nigdy nie piekłam nic z dyni. Walczyłam z nią 30 min aż ją pokroję i upiekę w piekarniku. Dodałam gruszki które idealnie lubią się z dynią . Ciasto wyszło bardzo wilgotne, ale pod żadnym pozorem nie wyszło zakalcem. Polecam ;) Składniki: 300 g musu z dyni 200 g margaryny lub masła szklanka cukru 3 jajka(...)pomarańczy, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, po trochę mąki (najlepiej przesiać mąkę 2 krotnie) . W osobnym naczyniu ubijamy białka. Delikatnie łyżką drewnianą mieszamy białka z powstałą masą dyniową . Gruszki obieramy ze skórki, przekroić na pół każdą z gruszek i wbić w masę dookoła formy. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180 stopni
Wypieki UliOto obiecany na Facebooku przepis na wafle snikers. Są naprawdę smaczne. Sprawdzą się na każdą okazję. Składniki: paczka wafli kwadratowych (5 listków) 1,5 kostki margaryny
Kuchnia domowa AniRacuchy z jabłkami i cynamonem są pyszne, puszyste i delikatne. Najlepsze danie mojego dzieciństwa. Jedząc racuchy posypane cukrem pudrem przypomina mi się dzieciństwo.Mama podawała na
Smaczne Potrawyzbierałam się za napisanie posta. snując się po domu bez celu. W końcu zastał mnie wieczór i ciemności, a ja nadal nie potrafiłam się w sobie zebrać. Upiekłam więc ciasto - gruszkowe, czekoladowe, rozgrzewające. Pycha! Ale o nim innym razem... Dzisiaj mam dla Was wspomnienie wakacji i pikników. Najzwyklejsze, najbanalniejsze pod słońcem: muffinki z owocami. Patrząc na zdjęcia uśmiecham się(...)przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepać, wymieszać z olejem, mlekiem i ekstraktem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać nektarynki, wymieszać. Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Smacznego! Nie lubię bezczynnego czekania. Tych chwil, kiedy zrobiło
Pożeraczka, czyli raz adobrzedelikatnie mieszać. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę(...)czasie czekolady pokroić na mniejsze kawałki. Dobrze ciepłą kremówką zalać czekoladę odczekać około 2-3 minuty i po tym czasie całość dokładnie wymieszać tak aby powstała gładka, lśniąca masa. Wykonanie tortu: Na paterze bądź podkładzie cukierniczym ułożyć jeden blat, nasączyć go przygotowaną kawą. Blat wysmarować połową śliwkowego powidła a na to wyłożyć połowę kremu. Całość przykryć drugim blatem
Krakowskie smaki AniWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na pyszny Sernik na zimno z wiśniami , w sam raz na upalne dni :) Składniki : 500 g sera ricotta 600 g śmietany kremówki 4
Sama słodycz i szczypta chilikońca, a nam wciąż jest mało tych pysznych, słodkich i soczystych owoców. Przez ostatnie dni jemy truskawki na tysiące sposobów: solo, w postaci koktajli, z makaronem i ryżem, w ciastach i ciasteczkach, a także na śniadanie jako dodatek do omleta. O tak, dzisiejsze śniadanie to czysta rozkosz :) W sam raz na sobotni poranek, kiedy można dłużej pozostać w łóżku(...)truskawek 1 łyżka płatków migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Omlet: 1. W niedużej misce za pomoc a miksera lub trzepaczki ubijamy całe jajka z mlekiem i cukrem pudrem. 2. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, mielone migdały i sól. Ubijamy do czasu połączenia się składników. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wylewamy cienką warstwą masę jajeczną i smażymy z obu stron na złoty
W kuchni Katiedość sensowne żeby sprawdzić nowy smak a jednocześnie ugruntować sobie umiejętności muffinkowe – hym… albo raczej umiejętności mieszania składników moją fantastyczną czarną łyżką No to jedziemy od składników Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 10g kandyzowanej skórki pomarańczy - jedna cała pomarańcza (na sok) - 70g konfitur pomarańczowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki(...)pomarańczy, wodę, jogurt i olej. Do całości dorzuciłem drobno posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz dolałem aromatu pomarańczowego (jakby jeszcze było mało pomarańczy co nie? ). Wszystko wymieszałem na jednolitą masę i zacząłem nakładać do papilotek (tak do połowy). Następnie nałożyłem po łyżeczce (takiej średniej wielkości) konfitur pomarańczowych (wcześniej wrzuciłem je do zamrażalnika na chwilę aby miały bardziej zbitą konsystencję). Ostatnim krokiem
Kuchenne Wariacjepopracować = mieć nieco godzin na plusie = nie chodzić na praktyki w trzeciej klasie :D Co do dzisiejszego śniadania - to były najlepsze naleśniki jakie ostatnio jadłam! Chodzi mi głównie o ciasto naleśnikowe - niby tylko trzy składniki, a jednak... ;) Dzisiaj rozpoczyna się Tydzień Wegetarianizmu, dla mnie "dzień jak co dzień" ale zachęcam wszystkich "mięsożerców" to spróbowania swoich sił i zrezygnowania z mięsa(...)praktyki :) PRZEPIS /1 porcja/ ~1/2 szklanki mąki gryczanej (60g) ~3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe pół na pół z wodą) ~jajko ~spora szczypta soli Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na 15 minut. Następnie rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy i smażymy naleśniki. Smacznego
breakfast of dreamsHej! Po raz kolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z
Kuchnia PROzdrowotnaOto idealna propozycja na jesienny sernik. Został upieczony z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Natomiast na jego spód posłużyły zmielone płatki owsiane. Moim zdanie sernik
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie kilka prostych kroków. Do wykonania spodu ciasta użyłam niezwykle aromatycznej mieszanki od firmy Ziarenkowo. Skład pasuje idealnie do całości, jeśli jednak nie jesteście jej posiadaczami, możecie zrobić podobny miks samodzielnie. Wszystkie potrzebne do tego składniki zostały wypisane. Jeden(...)nasiennych cynamon imbir PRZYGOTOWANIE: Rodzynki namoczyć przez kilka godzin w wodzie Do blendera wsypać mieszankę ziaren, orzeszki ziemne i dokładnie odsączone z wody rodzynki, a następnie zblendować na jednolitą masę Przygotowaną masą wyłożyć spód foremki zostawiając nieco wyższy i grubszy brzeg i schłodzić w lodówce Jabłka pokroić na drobne kawałki, zalać niewielką ilością wody i prażyć na małym ogniu
peanutbuttermonsterSkładniki: 1 kg ser typu homo gęsty, 20 dag biszkopty okrągłe, 1 litrowy słoik gruszki z kompotu, 1 tabliczka czekolada gorzka, 2 opakowania galaretka cytrynowa, 1
W Mojej Kuchni Lubię