ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1053/1309)

Tartaletki z kremem patissiere i owocami 269

foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem.  *  / u mnie ciasta wystarczył na 24 sztuki tartaletek o średnicy około 6 cm. /  Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)theme-font:minor-latin;} Żółtka utrzeć z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Cały czas ubijając dodać partiami przesianą mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko ze śmietanką. Gorące, wlewać do masy żółtkowej, nie przerywając ubijania. Garnek ponownie ustawić na ogniu i gotować krem, aż zgęstnieje. Ciepłym ale nie gorącym kremem wypełnić kruchy spód do tarty. Na wierzchu każdej tartaletki ułożyć owoce

kolorowotorcikowo
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 289

wyręczył mnie mój 11,5-letni Syn otwierając książkę "na chybił-trafił" na stronie z cytrynowo-jogurtową babką.  Po niespełna godzinie w domu unosił się obezwładniający zapach domowego ciasta, które na pewno podbije też Wasze serca. Jest bardzo proste w wykonaniu - składniki tylko miesza się w misce, długo pozostaje świeże (wiem to, dzięki sprytnie zakamuflowanemu kawałkowi, który ukradkiem schowałam(...)razem jajka, olej, skórkę, sok z cytryny, cukier i jogurt. Przez sitko dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać szczyptę soli. Wymieszać dokładnie, aby pozbyć się grudek. Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut.  W tym czasie przygotować lukier. W miseczce wymieszać na gładko cukier puder z sokiem z cytryny. Upieczoną

KUCHARNIA
Miętowy sernik z sosem malinowym 241

Serniki od zawsze gościły w moim domu. Postanowiłam żeby tym razem sernik miał inny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał ten

Kuchenne Wariacje
Blok czekoladowy z suszoną żurawiną 245

Blok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady

Bon Appetit Małgorzaty
FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI 281

FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI Składniki: - 100g biszkoptów - 200g serka homogenizowanego waniliowego - 450g malin - 50g borówki amerykańskiej - 1 łyżka soku z cytryny - 3 łyżki cukru - 3 białka

Mentor Smaku
JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI I BORÓWKAMI 430

Bardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go

Smaczne Zdrowe
Serniczek "Owocowe szaleństwo" 317

Jest to niezwykle efektowne tak wizualnie jak i smakowo ciasto. Połączenie sernika na zimno z bogactwem sezonowych owoców daje nam niezwykły deser, idealnie chłodny na upalne letnie dni i idealnie zachwycający jeżeli chcemy oczarować naszych gości. Do tego jest niezwykle prosty w wykonaniu - po prostu ideał :) Składniki - 1 serek homogenizowany waniliowy    ( ok.150 g ) - 3 łyżki śmietany(...)cukier puder wymieszać, dodać sok z cytryny i rodzynki ( parę odłożyć do dekoracji ). Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody, odczekać aż napęcznieje, delikatnie zagotować i wystudzić. Płyn wymieszać z masą serową, całość wylać na biszkopty i odstawić do lodówki do stężenia. Owoce umyć i pokroić na połówki ( większe nawet na ćwiartki ), banana pokroić w grubsze talarki. Przygotowane owoce układać naprzemiennie

Świat Smaku
Ciasteczka "mocca" ( dla gości ) 464

nożem lub przy pomocy robota. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka. Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia. Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia. Bezy(...)Jeśli używacie czekolady w tabliczkach - czekoladę połamać/pokroić. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie dodać kawę i  zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Ganasz odstawić do zgęstnienia. Gęstniejącym

kolorowotorcikowo
Biszkopt rzucany 493

upieczeniu i wyjęciu z pieca jest on rzucany na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się jego struktura :) Biszkoptu rzucanego używam głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Polecam! Składniki biszkoptu: 7 jaj (używam rozmiaru L) 200 g cukru 160 g mąki(...)ostępach 3 sekundowych). Dodać przesianą mąkę (w 4 partiach) i wymieszać bardzo delikatnie łyżką po dodaniu każdej z czterech części. Starać się nie zniszczyć ubitych jaj (im bardziej napuszona masa, tym bardziej puszty wyjdzie biszkopt) . Gotową masę na biszkopt przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 35-40 minut , to tzw. suchego patyczka

Moja Delicja
Muffinki czekoladowe z truskawkami, czekoladą, siekanymi migdałami i kremem kawowym 324

Mamy dzisiaj dla Was deserową propozycję - puszyste czekoladowe muffinki obtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne! Składniki: (10 sztuk) 120

Plate of Joy
Kolorowy sernik na zimno 606

Składniki:5 jajek 1 kostka margaryny 2 waniliowe serki homogenizowane (200g) 1/2 litra mleka 1 opakowanie żelatyny (na 2 litry płynu) 1 szklanka cukru 3 galaretki

Świat Ciasta
30.12 – MUFFINY FERRERO ROCHER – BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWY – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 152

wyobrażam sobie czekoladowych wypieków. Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków. Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. Na % w sklepie! Świetnym dodatkiem okazał się krokant orzechowy , który już kiedyś tutaj Wam pokazywałam – np. przy okazji Miodownika(...)cukrem. Ciepłym masłem zalewamy czekoladę , roztapiamy. Dodajemy kakao oraz jajka – roztrzepujemy. Wlewamy odrobinę pasty waniliowej, mieszamy. Łączymy z suchymi składnikami dodając naprzemiennie śmietanę – ma wyjść gęsta, budyniowa masa. Napełniamy wysmarowane masłem i delikatnie obsypane bułką tartą foremki. Pieczemy do suchego patyczka – ok.20-25 minut w 170C. KREM: Wciskamy do wysmarowanych o obsypanych bułką tartą foremek. Pieczemy

Ostra na Słodko
Tort z kremem twarożkowym z brzoskwiniami 160

koniec dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, mieszamy powoli za pomocą trzepaczki lub łyżki. Blachę o wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy(...)połową ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu.   Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie. Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka. Oto dekoracja. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 312

ciasta budyniowe uwielbiam to Wy wiecie, prawda? No wiecie, wiecie, bo przecież pisałam o tym milion piecet sto dziewięcet razy :D Od czasu do czasu lubię przekąsić zamiast ciacha zwykły budyń. Zazwyczaj robię z niego taką wersję, która nie tylko idzie mi w biodra ( bita śmietana i bakalie ) , ale też pieknie wygląda i wspaniale smakuje! Dziś mam dla Was przepis(...)mowa, to był rodzaj flaka nadzianego podrobami, które w trakcie gotowania tworzyły stopniowo galaretę. Nazwa stopniowo obejmowała coraz więcej potraw powstałych na tej samej zasadzie – przez doprowadzenie płynnej masy do stanu galarety. Aż w końcu została przy słodkim budyniu… SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko – 500 ml * mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki * maliny – 1,5 szkl * cukier

Ostra na Słodko
Sernik bananowo - jagodowy z parowaru 390

Specjalizuję się głównie w obiadach z parowaru, ich zrobiłem już setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać również w tym kierunku i spróbować zrobić sernik z parowaru. Pierwszą próbę podjąłem kilka dni temu. Wyszedł bardzo dobry, ale konsystencja nie podobała mi się do końca, dlatego też nie znalazł się na blogu(...)cienkie plasterki, 2 łyżki jagód goji i budyń. Ubijamy białka. Pianę dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy.   Pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia, wlewamy do niego masę. Wstawiamy na 1 poziom do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 40 minut. Po 40 minutach wystawiamy pojemnik z sernikiem z parowaru i czekamy aż ostygnie

Parowar Faceta
Waniliowe babeczki z borówką amerykańską 236

Babeczki te są, według mnie, absolutnym hitem - nie są to muffinki bo mają jakąś taka inna ,,strukturę" są jakby bardziej puszyste i przypominają mi takie kupne

sierotka maRysia w kuchni
Waniliowy sernik z wiśniami z kardamonem 214

Bardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem z Anielskich Przysmaków. Dodawałam je już do naleśników z brzoskwiniami, a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania