Dyniowo pomarańczowy sernik na zimno 354słoneczna jesienią, a za sprawą korzennych aromatów ze zbliżającymi się tycimi krokami świętami. Sernik wyszedł aksamitnie kremowy i rozpływający się w ustach. Od zeszłego roku przymierzałam się do zrobienia ciasta z dynią i dopiero teraz plany zrealizowałam ;) Przepis na formę tortownicy 26 cm Składniki: ok 800-900 g surowej dyni 1 kg sera twarogowego 3 krotnie zmieonego 2 galaretki pomarańczowe(...)miski, tyle aby można było zrobić górną galaretkę, robiłam to na oko. Pozostały mus blendujemy z serkiem twarogowym. Tortownice od spody posypałam bułką tartą a na nią wylałam masę twarogową i wstawiłam na półgodziny do lodówki. Po tym czasie wyjęłam sernik i na wierzch wyłożyłam odłożony wcześniej mus dyniowy. Całość wstawiłam do lodówki na noc. Smacznego
W kuchennej krainie
"Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli, bezglutenowa i zdrowa 344stabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu): 1 średni kalafior 1 mała marchewka 125 g mozzarelli (ja użyłam light) 80 g wege parmezanu 1 jajko(...)wodę (kalafior należy wcześniej ostudzić żeby się nie poparzyć lub wycisnąć przez coś chroniącego ręce przed ciepłem) - wyciśnięty kalafior mieszamy dokładnie z marchewką, mozzarellą, parmezanem, jajkiem, czosnkiem i przyprawami - masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dokładnie ugniatając i wyrównując ją łyżką (jak na jednym ze zdjęć powyżej) - wkładamy do piekarnika na 30 minut na 180 stopni
Pora na pora i pomidora
Tort kwiat 247pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.Po(...)konsystencji lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia.Posmarować tort nieco kremem śmietanowym.Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki.Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis TutajZ masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej.Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną.Jeżeli tort ma być
Mix smaku
ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. 220książką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle myślami odbiegając gdzieś w bok. A dokładniej do kuchni sąsiadki, skąd pachnie świeże ciasto. Wstajesz i pędzisz do kuchni, by też coś zmalować. Ten sernik, który dziś Wam proponuję, już nie raz pojawiał się na blogu. Jest jedynym przepisem, który notorycznie powtarzam w swojej(...)mielę, ucieram z żółtkami i pozostałym cukrem. Dodaję budyń, mleko, miksuję. Następnie cienkim strumieniem wlewam olej, miksując na najmniejszych obrotach, a na samym końcu za pomocą szpatułki, łączę całą masę z białkami, delikatnie i dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewam na spód z ciasteczek. Sernik władam do rozgrzanego piekarnika i piekę 1 h 30 minut w 170 stopniach. Zostawiam
W kuchni Karmel-itki
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 206Rano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy piekarnik do 200, stopni, bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem, w ciągu 30 minut mamy pyszne śniadaniowe bułeczki. Wczoraj zrobiłam podwójna porcję ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek, by dziś cieszyć się ciepłym pieczywem rano. Pieczemy ok. 15 minut pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów(...)korniszony, boczek, łączymy z mięsem, musztardą, sosem, żółtkami i dosmaczamy wg upodobań pieprzem i papryką. Następnie wyrównujemy przygotowane mięso. Aby kotleciki były zbliżonej wielkości rysuję na nich ślady dzieląc masę mięsną na pożądaną liczbę części, najpierw dzielę zawartość miski na pół, na cztery itd. Nabieram mięso łyżką,formuję kotlety w rękach, za każdym razem mocząc dłoń w zimnej wodzie, żeby
I tu będę miała takie te
Tort urodzinowy dla męża 249Tort zrobiłam na urodziny męża, goście byli zachwyceni, bardzo się podobał i wszystkim smakował. Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki
Bajeczna Kuchnia
Porzeczkowa tarta z białą czekoladą 228Zapraszam na pyszną owocową tartę w kolorach lata. Puszysty krem przygotowany na bazie mascarpone z dodatkiem białej czekolady w duecie z kwaskowymi białymi i czerwonymi porzeczkami
Kulinarne przygody Gatity
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 212dysponuję również intensywnie czerwonym karkiem, dekoltem i ramionami. Nogi, choć odsłonięte, nadal pozostają w kolorze idealnej bieli. Heh... Tymczasem okazuje się, że w folderze ze zdjęciami nie brakuje fotek ciast z rabarbarem. A podobno sezon ma się ku końcowi... Czym prędzej więc spieszę z podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku. Zacznę od przepisu na muffinki(...)większe kawałki ciasteczkami. Rabarbar pokroić na dość cienkie plasterki. Jajko roztrzepać, dodać olej, jogurt i serek. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać rabarbar, połączyć. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Smacznego! Lodówkę mam zapełnioną owocami, i to nimi
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polewa czekoladowa- prosty przepis 144Problem z polewą to zmora kuchenna większości z nas. Wygodne i szybkie w przygotowaniu polewy dostępne w sklepach zazwyczaj są twarde, kruche i trudne w krojeniu
Tradycyjna Kuchnia
Batoniki musli z kaszą jaglaną 173Sama bym nie wpadła na to, że można użyć surowej kaszy do batoników, zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu, który co rusz robi na mnie coraz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka owsiane z ziarnami, gorzką czekoladą, suszoną żurawiną w wersji light (bez mąki, cukru, proszku do pieczenia, jajek) 214Przepyszne, deserowe, dla gości, na śniadanie, lunch i kolację, jako przekąska, uwielbiają je dzieci :) Ciasteczka owsiane, których nie trzeba przedstawiać, które goszczą w Naszych domach od
upichcona
Sernik karmelowy według Leviego Rootsa 397Kocham serniki! Najlepsze smaki dzieciństwa to te pyszne serniki z dodatkiem rodzynek, które dla mojego pokolenia były swego czasu rarytasem. Wiem, że trudno to sobie
UgotujmyTo.pl
ROLADA WAFLOWA 5569Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1
Z Majeczką w kuchni
Babka migdałowo-czekoladowa 204Babki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się
Słodkości i nie tylko
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 207trzeba zrobić, po piękny seledynowy kolor i wyjątkowy, niezwykły smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie(...)temperaturze pokojowej 100 g mąki 2 jajka szczypta soli bita śmietana świeże truskawki (zalecam macerowane wcześniej w syropie z dzikiego bzu) Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku oraz cukier bazyliowy. Na koniec dosypywać stopniowo przesianą mąkę z odrobiną soli. Gdy masa będzie jednolita, przełożyć
KUCHARNIA
Czekoladowe ciasto z cukinią 189Ciasto z cukinia? Zaskoczeni? Wlasnie tak uniwersalna jest cukinia.Sprawdzila sie nawet w ciescie,a wlasciwie to chyba raczej w babce.Za babkami nie przepadam,ale ta cukiniowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!