Pomimo tego, że są pracochłonne robię je dość często. Można je okrasić cebulką, lub boczkiem. Składniki: ciasto ziemniaczane: 800 gram ugotowanych ziemniaków 1500 gram surowych obranych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej farsz: 500 gram przerośniętej łopatki 2 ząbki czosnku mała cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam, bardzo(...)ziemniaków zlałam a skrobię która osadziła się na dnie naczynia przełożyłam do ziemniaków. Wbiłam jajko, wsypałam mąkę zwykłą i ziemniaczaną, dokładnie wymieszałam. Ręce zwilżyłam wodą nabierałam porcje masy ziemniaczanej ( wielkości większej mandarynki ) rozplaszczałam je na dłoni. Na środek kładłam porcję mięsa zlepiłam formując podłużny kształt. Do dużego owalnego naczynia wlałam wodę dodałam czubatą łyżkę soli zagotowałam. Pyzy gotowałam
Darcia w kuchnidodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt: * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki(...)trzcinowy oraz waniliowy. Kiedy piana będzie już sztywna, pojedynczo dodawać żółtka, nadal ubijając. Na koniec przesiać mąkę oraz proszek budyniowy. Na spód blaszki 25x35 wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec przez 20 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąc z piekarnika i ostudzić. Dodatkowo: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową/folią przeźroczystą
Kraina Miodem Płynącajest idealne mokry i ciężki pasując tu w sam raz. To na dodatek moja pierwsza przygoda z brownie, bo mimo, że uwielbiam czekoladę to bałam się tego ciężkiego mokrego ciasta, ale na pewno zagości częściej w naszym domu:) Polecam wszystkim sernik na spodzie brownie Składniki: Spód brownie: - 50 g masła; - 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki; - pół szklanki(...)wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową. Masa serowa: - 750 g twarogu
dom-agi.pldolewac po troche wody wymieszanej z mlekiem i dokladnie wymieszac.Calosc mieszam trzepaczka balonowa.Mozna oczywiscie uzyc miksera.Odstawic przynajmniej na 1 godzine.Przed smazeniem ciasto ponownie dokladnie wymieszac,ewentualnie dolac plynu.Mieszac tez ciasto przed kazdorazowym wlaniem na patelnie.Przygotowac nadzienie.Do twarozku dodac 2 lyzki tahini ,miod,ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego.Wymieszac i odstawic.Zamiast sera mozna spokojnie uzyc jogurtu,ktory po dodaniu tahini bedzie mial(...)nastepnie sok i likier.Przesmazyc kilka minut,lekko odparowujac sos z nadmiaru wody.Na koncu dodac lyzke masla,a sos stanie sie aksamitnie gladki i leciutko sie zagesci.Usmazone nalesnki smarowac masa serowo-chalwowa.Skladac dowolnie lub zwijac w ruloniki. Polac goracym sosem pomaranczowym z filetami pomaranczowymi i podawac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było(...)mleka6 żółtek100 g cukruziarenka z 1/2 laski wanilii70 ml rumu50 g płatków migdałowych50 g rodzynek4 świeże figiRodzynki zalać rumem, odstawić.Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mleko z wanilią zagototwać, powoli wlać do żółtek, cały czas miksując. Przelać masę do garnka, podgrzewać, cały czas miszając, aż zgęstnieje. Nie gotować.Przelać płyn przez sitko, zostawić do całkowitego ostudzenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnie ciasto się skończyło a jakoś nie miałam ochoty na specjalne długie pieczenie za to na owocowy deser jak najbardziej. Tym teraz postanowiłam wziąć na tapetę truskawki. Zmiksowane truskawki z kawałkami żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser. Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel(...)owoce. Wlewamy do szklanki mleko a resztę zagotowujemy. Do mleka w szklance dodajemy mąkę ziemniaczana i trochę ksylitolu. Wszystko razem mieszamy i wlewamy na gorące mleko. Gdy masa zacznie gęstnieć oddajemy wanilię i odstawiamy do ostygnięcia. Do pucharka wlewam na przemian sos truskawkowy i masę waniliową. Całość można jeść od razu:) smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemiędzyczasie można zagotować już wodę w dużym garnku. W osobnej misce mieszamy jagody z 3 łyżkami cukru. Po wymieszaniu nakładamy po jednej łyżeczce na każde kółeczko i zalepiamy. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, moczymy palce w wodzie i smarujemy nimi brzegi od środka, po czym dociskamy. Ilość jagód zależy od ilości i wielkości kółek przez nas zrobionych. Wiadomo, mogą(...)Odlewamy 3/4 szklanki mleka i gotujemy je. Do reszty dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy mączny rozczyn i gotujemy razem, dopóki masa nie zgęstnieje. W międzyczasie dorzucamy 2 łyżki cukru. Tak oto przygotowanym budyniem polewamy nasze pierożki i zajadamy ze smakiem. Zupełnie zapomniałam o zrobieniu zdjęć środka. Cóż
Weganizm infantylnycałe 5 czubatych po brzegi łubianek pięknych, dużych i czerwonych owoców, w sumie jakieś 10 kilogramów. I wywiązał się problem. Co ja mam z nimi zrobić? Galaretki, deserki, ciasta... A co z resztą? No, yyy... Część poszła na nalewkę/likier. Większość z tych całych trzech potężnych porcji zamroziłam, dzięki czemu moja zamrażarka praktycznie nic, prócz truskawek, nie kryje. A może(...)rozpadły. Wsypałam zawartość opakowań "żel-fructów" i porządnie wymieszałam. Gotowałam ok. 10 minut, zdjęłam z ognia i mieszałam jeszcze 2 minuty, do częściowego zaniku piany. Resztę piany zebrałam. * Gorącą masą wypełniłam słoiczki, uprzednio dobrze umyte i wyparzone. Zakręcałam wieczko, po czym odstawiałam zamknięte dżemiki do góry dnem. W tym stanie zostawiłam je do całkowitego wystudzenia. * Kiedyś wyczytałam, że piana przyspiesza
W kuchni Karmel-itkinaczyniu łączymy natomiast jajko, mleko, olej i kawę, a następnie dodajemy do sypkiej mieszanki. Krótko miksujemy i przekładamy do papilotek, starając się nie przekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 25 minut/do suchego patyczka. Studzimy na kratce(...)sama dodałam pół szklanki i wyszły delikatnie słodkie - jeśli ktoś woli bardziej zdecydowany poziom słodkości to jak najbardziej można sypnąć więcej. Na samym końcu dodajemy cynamon, łączymy z resztą masy dokładnie, aby pozbyć się grudek. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy według inwencji. Jeśli krem się maże i nie chce trzymać formy, najlepiej schłodzić go godzinę - dwie w lodówce. Prawie
sama złodyczŚwięta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę
Z Majeczką w kuchniSkładniki mąka, 2 szklanki cukier, 3/4 szklanki jajka, 4 sztuki olej, 2/3 szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3
Gotowanie moimi oczamiW lecie bardzo często przygotowuję takie śmietanowce Przepis mam od znajomej :) Śmietanowiec z brzoskwiniami Składniki: biszkopty - 1 opak śmietana - 18% - 1 l żelatyna -8 łyżeczek woda
Kuchnia Danusi· serek homogenizowany 500 g · galaretka truskawkowa 1 szt · galaretka cytrynowa 1 szt · galaretka niebieska 1 szt · śmietana kremówka 330 ml · żelatyna fix deserowa 2 szt · cukier
Camilla w kuchniPyszny, lekki sernik na zimno z jagodami. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g twarogu półtłustego 250 ml mleka 180 g śmietany 30% 4 łyżki
e-PrzepisyKulinarneMoja mama obchodzi dziś urodziny! :) Od poniedziałku robiłam jej małe niespodzianki i prezenty. Dzisiaj dostała piękny bukiet kwiatów i torcik śniadaniowy :) Ktoś ma ochotę spróbować? Składniki
Spektrum SmakuZnana i bardzo lubiana roladka. Wiele razy ją jadłam ale jeszcze sama nie robiłam a tu przypadkiem siostra mnie ugościła. Przepis oczywiście dostałam i sama roladkę
Monia miesza i gotujeNadchodzi niedziela. A co się z nią kojarzy? Odwiedziny. Rodzinny obiadw gronie najbliższych. Gwar rozmów dorosłych, roześmiane buzie dzieciaków.Co u Was? Jak CI eis powodzi
W kuchni Karmel-itkiRodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieciumorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś
W kuchni Karmel-itki