Babka z batatami 195Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam(...)krokantu orzechowego Bataty obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem i nugatem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rum i bataty, połączyć. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyspanej mąką. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze
68. Tofurniczek z mango - serniczek z tofu 212Smutno jest zasypiać i budzić się samemu, kiedy obok nie ma ukochanej osoby. Tęsknota mnie rozpiera i już nie mogę doczekać się piątku. Po głowie chodzą
Be Fit Be Strong
Rafaello. 233Dziś zapraszam Was na pyszne, białe, śmietankowo-kokosowe kuleczki, a mianowicie domowe Rafaello. Mam kilka sprawdzonych przepisów, ale dziś publikuję mój pierwszy, który
Rozpustne gotowanie
Sernik chałwowy 380> Sernik chałwowy Miało być lekko i wiosennie. Miał być lekki sernik na zimno... Ale miała też być wiosna. A nie ma. Za to śnieg pada
Pełny talerz
Wariacje na temat... CYNAMONOWE TIRAMISU. 233******************** W relacji z warsztatów pod kierownictwem Kurta Schellera (klik) wspomniałam o paczce, którą dostaliśmy od organizatora, czyli Makro Cash&Carry. Obiecałam też, że przygotuję
W kuchni Karmel-itki
Dedra - produkty z Czech - test nr 2 206średnica: 15 cm motyw kwiatu średnica 20 cm stokrotka średnica 25 cm serca średnica 28 cm Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu. Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami(...)Moje zdanie... Wykrawacze są bardzo proste w obsłudze, a odciśnięty wzór jest wyraźny i doskonale trzyma formę. Ja akurat bawiłam się z masą plastyczną, gdzie tworzyłam cukrowe listki. Niebawem zaprezentuję Wam też pyszne ciasteczka, bo już wiem, że stempelki dają rewelacyjne efekty. Naprawdę spodobały mi się i to.... mocno! 4. Spray do czyszczenia i ochrony powierzchni szklanych - PRIVATE SPA aqua
Di gotuje
Brownie 170Brownie to ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie. Składniki 200 gr masła (pokroić w kostkę) 200 gr gorzkiej czekolady 85 mąki 40 gr kakao 50 gr białej czekolady 50 gr mlecznej czekolady 3 duże jajka 200 gr cukru 1 krok Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć w garnek(...)miski wrzucić 3 jajka pomieszać to z cukrem i miksować na najwyższych obrotach aż całość będzie jasna i puszysta. 5 krok Do miski z jajkami i cukrem dolać przestudzoną masę z czekolady i masła. Teraz wszystko delikatnie mieszamy łyżką aż całość będzie brązowa. 6 krok Teraz należy powoli wsypywać do miski z masą przesianą mąkę z kakao, delikatnie wszystko mieszając
Smaki Przyprawy i Kolory
Francuskie makaroniki czekoladowe – podejście pierwsze 198potraw/wypieków z bloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao(...)cóż – może wkrótce dojdę do tego jak zrobię jeszcze kilka przepisów). Kiedy piana się ubiła zacząłem dorzucać cukier puder (wcześniej przesiany) aż do momentu kiedy masa była taka szklista – no istne lodowisko Następnie dorzuciłem kakao (również przesiane) i na końcu mielone migdały (okazało się że paczka którą mam ma 100g a mnie potrzeba 125g więc starłem brakująca część
Kuchenne Wariacje
Gozinaki 212czasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód(...)podprażeniu orzechy przekładamy na sito o dużych oczkach i przesiewamy drobne kawałeczki i skórkę z orzechów. Przesiane orzechy wrzucamy do gotowego miodu, dodajemy trochę cukru i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę i szybko formujemy gozinaki w dowolny kształt (w naszej pierwszej opcji był to okrąg z którego później wycięliśmy kawałki jak w torcie) aby masa nie stężała
Kuchenne Wariacje
Donna Hay i jej czekoladowy fondant z masłem orzechowym 223Donna, kiedy zobaczyłam to zdjęcie , wiedziałam, że przyjdzie taki dzień kiedy się z tym zmierzę! Wygląda na bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest! Dosłownie chwilę trwają przygotowania ciasta, ale klucz do udanego dzieła to pieczenie - nie za długo, nie za krótko. Potem delikatne wyciągnięcie z piekarnika, odwrócenie na talerzyk i wstrzymanie oddechu, żeby ładnie z foremki wyszło! Ciastko(...)miski, dodać cukier i zmiksować. Dodać mąkę oraz roztopioną czekoladę i dobrze wszystko wymieszać, miksując do połączenia składników. Foremki - u mnie takie - wysmarować olejem rzepakowym i wyłożyć masę czekoladową - tak do połowy foremki, następnie wyłożyć na środek masło orzechowe i przykryć masą czekoladową. Wstawić do piekarnika i piec 16-18 minut. Po upływie tego czasu należy je delikatnie
Plate of Joy
Brownie 194Brownie to ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie.Składniki200 gr masła (pokroić w kostkę)200 gr gorzkiej czekolady85 mąki40 gr kakao50 gr białej czekolady50 gr mlecznej czekolady 3 duże jajka200 gr cukru1 krokZagotować wodę w dużym garnku, włożyć w garnek miskę tak, aby miska nie dotykała wody(...)stopni.4 krokDo miski wrzucić 3 jajka pomieszać to z cukrem i miksować na najwyższych obrotach aż całość będzie jasna i puszysta.5 krokDo miski z jajkami i cukrem dolać przestudzoną masę z czekolady i masła. Teraz wszystko delikatnie mieszamy łyżką aż całość będzie brązowa.6 krokTeraz należy powoli wsypywać do miski z masą przesianą mąkę z kakao, delikatnie wszystko mieszając łyżką
Kulinarna rozmowa
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 209jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha!Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od Limonki. Banalnie prosty i pyszny(...)gałązek rozmarynu2 jajka250 ml mlekakrem:100 g białej czekolady40 ml śmietany kremówki (38%)100 g miękkiego masła10 g cukrudodatkowo:igiełki rozmarynuMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.W drugiej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 241przyciągają:). Jako, że moim głównym hobby jest oczywiście kuchnia i gotowanie, większość prezentów jakie wręczam to sprzęty lub gadżety kuchenne. Przyznam się, że jestem okropną gadżeciarą i mam już masę rzeczy bardziej i mniej potrzebnych, jednak każda następna sprawia mi ogromną przyjemność i to przyjemne mrowienie w okolicach żołądka ;). Dziś przedstawię Wam 2 propozycje na fajny prezent dla każdego fana(...)rozgrzanego piekarnika. Mniej brudzenia i opcji poparzenia przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka
karmelowy
Sernik na zimno z malinami i galaretką 226Panujące upały zainspirowały mnie do stworzenia deseru niewymagającego pieczenia. A mianowicie, sernik na zimno. To idealny deser na letni dzień. Ja przygotowałem go z trzema warstwami
kulinarnyJa
Dzikie zrazy z sarny 275Ostatnio miałam możliwość przetestowania świetnych szybkowarów, które przysłała mi Firma ASTON . W nawale pracy i w fali upałów, przyznaję, że ciężko było mi
Niezły Młynek