ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1057/1309)

Rolada bezowa z bitą śmietaną! 113

Przepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem!  Smakuje jak puszek, nieziemska!  Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków kokosowych - 90

SMYKWKUCHNI
Podwójnie czekoladowa rolada z malinami 329

Zapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia

Ala piecze i gotuje
Smak zieleni z paluchami 146

Dzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową -  zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z  szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki(...)brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy - czekamy aż się rozpuści w bulionie. Wyławiamy łyżką z dziurami - warzywa rosołowe :) i wrzucamy do blendera. Rozdrabniamy na małe części ale nie na gładką masę.  Następnie wrzucamy "masę" ponownie do bulionu. Dodajemy serki topione - mieszamy tak aby szybciej się rozpuściły,  dodajemy ziele angielskie, liść  laurowy. Sól, pieprz dla smaku. W ostatnim etapie

dlaSmaQ
Nadmiar białek, i co począć z figami 127

zakochał się w nich od pierwszego kęsa, a i mi bardzo posmakowały. Delikatne, ale stosunkowo sycące, cudnie pachnące migdałami, z chrupiącymi płatkami na wierzchu, i soczystą truskawką zatopioną w cieście... Pyszności.Tym razem białek miałam więcej, za to truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie(...)figi20 g płatków migdałowychMasło rozpuścić i przestudzić.Białka ubić, ale nie na sztywno. Cukier z mąką przesiać, partiami dodawać do białek delikatnie mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć.Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 536

Tort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może(...)czas ubijając.Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet, miksujemy. Przygotowujemy 3 osobne kawałki papieru do pieczenia. Na każdym odrysowujemy 23 cm okręgi i wykładamy na nie gotową masę bezową. W taki sposób otrzymamy 3 identyczne blaty. Pieczemy przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie). Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Przygotowujemy

Mania Gotowania
Zapiekanka: brokuł pod kołderką 165

Póki mam wolne, staram się codziennie próbować nowych połączeń smakowych.  Dzisiaj miałam bardzo ambitny plan na   pizzerinki , ale po małej modernizacji, ale jak na złość ciasto francuskie się ulotniło z lodówki. Postanowiłam wymyślić coś całkiem z innej beczki, ale korzystając z tych składników, które były już przygotowane na pizzerinki. Zobaczcie jak mi to wyszło. Zapiekanka: brokuł pod kołderką(...)rozsypywały). Paprykę kroimy w kostkę. Gdy brokuł będzie już odpowiednio ugotowany ( ja dogotowuję go dłużej niż na al dente), studzimy go a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę:  Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy

Kuchnia moimi oczami
Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 156

razu wziełam się do pracy. Na pierwszy ogień poszła  żurawina i skórka pomarańczowa, uznałam że te bakalie będą idealnym połączeniem do sernika. Po upieczeniu i skosztowaniu tego ciasta, mogę tylko powiedzieć że dodatki sprawiły że ten sernik, to  poezja smaku. Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową SKŁADNIKI: twaróg mielony - 1 kg ( wiaderko) jajka - 7 szt cukier waniliowy(...)utartych żółtek, dodawać po łyżce twarogu z wiaderka, skórkę pomarańczową i obtoczoną w mące żurawinę, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 65 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a sernik pozostawić jeszcze

Kuchnia Danusi
Babka piaskowa 162

Babka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia(...)obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy robotem masło z cukrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy pod koniec dodając esencje smakową. Wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babkę do ostygnięcia

Kolizje Smaków
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 3367

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tuńczykiem na krakersach – przypomina sałatkowe ciasto :) Na pewno zrobi wrażenie na gościach zarówno pod względem wyglądu jak i smaku :) Przepis znalazłam na stronie przyslijprzepis.pl i lekko go zmodyfikowałam. Sałatka z tuńczykiem na krakersach – Składniki: 18 krakersów (użyłam Lajkonik) 1 puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 50g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól(...)odłożyć do posypania na wierzch. Tuńczyka odsączyć, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem, wymieszać. Szczypiorek drobno pokroić. Na talerzu bądź tacce ułożyć obok siebie 6 krakersów (prostokąt o bokach 2x3krakersy), wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, a następnie wyłożyć masę z tuńczyka. Przykryć ostatnią warstwą krakersów. Kolejno wyłożyć warstwę z białek, wyrównać, posypać żółtka. Wierzch sałatki ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę

Kulinarne Przeboje
Pinacolada - ciasto kokosowo-ananasowe 163

właściwie tort. Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie likieru kokosowego i ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam! SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka ananasowa(...)wymieszały (wiórki powinny "wypić" prawie cały płyn). 2. Biszkopt:   Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30 min w 180*C. 3. Galaretka ananasowa: Żelatynę wsypać do kubka lub rondelka, zalać wodą i odstawić

Kto ugości moich gości?
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 141

jutro! :) A, i tak sobie przypomniałam, jeśli chodzi o tradycyjne norweskie jedzenie (łososia nie jadłam, więc...) to jadłam brązowy ser - jest zrobiony z mleka koziego i smakuje jak słona masa krówkowa z serowym posmakiem! Poza serem próbowałam jeszcze norweskich słodkości, mają przepyszną czekoladę! Nawet przywiozłam sobie ją do Polski :) I kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę(...)inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy w ośrodku, tj. nie wyjeżdżaliśmy nigdzie było coś w rodzaju podwieczorku "coffee break" na którym było jakieś domowe ciasto, raz gofry, mus czekoladowy itp. Poza tym były też "wieczory kulturalne" kiedy każdy kraj przygotowywał tradycyjne jedzenie na kolację, a następnie była prezentacja multimedialna o danym kraju, a po niej

breakfast of dreams
Wege gołąbki II - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą 138

poprzednim poście były gołąbki i teraz też będą gołąbki. Ale inne, chociaż też wege. I są tak samo pyszne! Zaraz skończy mi wyrastać ciasto na bułki więc piszę szybko i lecę zająć się pieczywem. Kapustę przygotowujemy tak samo jak w poprzednim wpisie. Zatem zacytuję (sam siebie): Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej(...)Cebulę siekamy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dorzucamy do niej pokrojone w półplasteki pieczarki i dusimy kilka chwil. Po wystudzeniu mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pieprz i sól. Jeśli masa wyda nam się zbyt sucha możemy dodać odrobinę oliwy. Nakładamy farsz na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Podlewamy je wodą

Marder&Marder Manufacture
Gotowany sernik bananowy 129

Przepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Leniwa Frittata 137

Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek,  jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz

IzaGotuje
Sernik na zimno z truskawkami 237

Lekki, owocowy, smaczny:) Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 500 g sera śmietankowego (z wiaderka); 200 ml śmietanki 30%; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

In my kitchen