Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było(...)całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej, lekko tężejącej galaretki i wsatwić do lodówki na około 10 minut (zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów na wierzch). Następnie
Mała CukierenkaŁatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było(...)całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je kefirową, lekko tężejącą galaretką. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje. 6. Pozostałą ostygniętą
Mała CukierenkaDziś zapraszam na rewelacyjny i zaskakujący swoim smakiem bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską. Jeśli do tej pory nie mieliście odwagi spróbować bazylii
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba(...)całą wodę. Czyli też ok. 15 min. Kroimy pomarańcz. Kaszę i batata przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy starty imbir sok z cytryny. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy *** Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania ryżu. Zarówno kasza jak i ryż gotowane
Weganka gotujeTeraz coś dla prawdziwych łasuchów. Pora na bardzo słodkie, smaczne i obłędnie czekoladowe
Pan i Pani Smith w kuchniDzisiaj kolejny torcik na zimno tym razem z mleka skondensowanego. Torcik był robiony na wspólną kolację ze znajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem
Kuchenne Wariacjepieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy. Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę jednego farszu i zawijamy w rulonik. Z drugim farszem robimy tak samo. Lepimy takie mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy(...)ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
Marder&Marder ManufacturePostanowiłam coś zmienić w wyglądzie bloga i przez kilka dni walczyłam jak lwica z grafiką i całą resztą. Jeszcze dużo do dodania i poprawienia, zniknęły mi
Na słodko lub wytrawnieSerniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego.Puszysty , a zarazem kremowy ser …
Ostra na Słodkochyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość. Gdy tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki. Składniki: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany(...)wykładamy przezroczystą folię lub papier. Jeśli mamy ochotę, możemy ułożyć warstwę herbatników czy biszkoptów – jeśli lubimy serniki ze spodem. Na dnie rozsmarowujemy 1/4 masy i układamy na niej maliny. Dokładamy kolejną 1/4 częścią masy i układamy ponownie warstwę malin. Przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż sernik się całkowicie zsiądzie. Sernik na zimno podajemy
Poezja smakuDziś DZIEŃ CZEKOLADY !!! Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu. Dziś czekolada to nie tylko desery, ciasta, cukierki, ale także kosmetyki. Jej zapach i smak wpływa korzystnie na nasz nastój, poprawia humor i dodaje energii. Jednak - umiar potrzebny ! Przygotowałam się na Dzień Czekolady i naprodukowałam domowych trufli czekoladowych(...)Lekko ostudzić. Serek lekko utrzeć mikserem, ażeby rozluźnić jego konsystencję. Do ubitego serka wlać przestudzoną czekoladę - miksować do połączenia składników. Dodać powidła oraz orzechy laskowe - wymieszać dokładnie. Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 40 minut. Masa musi nieco stwardnieć, żeby dobrze formowało się trufle. Kiedy masa uzyska już pożądaną konsystencję, nabierać czubatą łyżeczkę masy
kolorowotorcikowoZa oknem szarość. Mgła, zachmurzone niebo i ciągłe opady deszczu. Po liściach na drzewach ślad po woli ginie. Dopadają coraz częściej małe smuteczki. Więc
W kuchni Karmel-itkiZawsze wychodzi. Nigdy nie opada. Nie trzeba nim rzucać, przyznam się - nigdy nie rzucałam swoimi biszkoptami, które nigdy mi nie opadają. Polecam! Biszkopt: 6 jajek 1
Blondynka GotujeWspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale
W kuchni Karmel-itkiprzy pomocy łyżki i wyjęte z łupinek upieczone ząbki czosnku. Dodałem tam również dwie łyżki oliwy oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksowałem na dość gładką masę i przełożyłem do miseczki. Przygotowana przeze mnie wersja sosu jest łagodna, można również przygotować wersję ostrzejszą, dodając do niego papryczkę chili. Ogórka wraz ze skórką starłem na tarce o grubych(...)cukru. W mące zrobiłem małe zagłębienie, do którego rozkruszyłem 10 gram świeżych drożdży. Całość zalałem 200 ml letniej wody i odstawiłem na około 5 minut. Po tym czasie wyrobiłem ciasto - istotne jest, aby cisto wyrabiać na tyle długo, aby stało się elastyczne i nie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto odstawiłem na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Wyprawy kulinarnebitą śmietaną, czy jogurtem greckim, efekt będzie podobny. Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia: Kolorowy sernik na kruchym spodzie , Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Przepis(...)puree odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z połowy cytryny, mieszamy. Do miski z większą ilością dyniowego puree dodajemy serek i mieszamy łyżką, aż masa utworzy jednolitą konsystencję. W 150 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 3 galaretki o smaku cytrynowym, studzimy. Gdy galaretki zaczną delikatnie tężeć, wlewamy je powoli do masy serowo-dyniowej cały czas mieszając. Masę wylewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuwielbia serniki. Czego o jej małżonku powiedzieć nie można. Ale skoro on i tak wybierał się do pracy, nic nie stało na przeszkodzie, żebyśmy uraczyły się tym właśnie ciastem. Problem zaczął się w momencie, gdy zaczęłam główkować, co by tu do niego wrzucić... Miał być delikatny i kremowy, rozpływający się w ustach, idealnie pasujący do kawy. Kawy...? No pewnie! Dlaczego(...)jedno posiedzenie... A to zdecydowanie o czymś świadczy. Sernik cafe latte Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 1 łyżka kakao 40 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 200 g mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNowym Roku witam się z Wami pysznym sernikiem. Po szaleństwach Sylwestrowej nocy miło jest znaleźć w swojej własnej lodówce coś tak dobrego. Wiem, wiem, są tacy, którzy zamiast ciasta szukają dziś czegoś zupełnie innego ... ;-)Mam nadzieję, że miniona noc nie przyniosła jednak tego niemiłego uczucia w postaci kaca. Za to była czasem szampańskiej zabawy w doborowym towarzystwie(...)niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 40-50 minut.Gotowy sernik do czasu podania przechowujemy w lodówce. Podajemy go z pozostałym sosem toffi
Przysmaki Karolkikonkretną dawką witamin z grupy B i magnezu. Wiesiołek to bogactwo kwasów GLA, LA czy DHA o których musicie poczytać, bo z wiesiołkiem można schudnąć i nieźle odżywić mózg. Ciasto się robi ekspresowo, ma ono charakterystyczny smak od karobu i wiesiołka, jest odchudzone z dużej ilości tłuszczu przez co nie jest ciężkie i idealnie będzie pasowało z kawką. Zacznijmy(...)widelcem i wlewamy do mąki z karobem, sodą i cukrem. Dodajemy pokrojone śliwki 3/ Miksujemy spokojnie na najmniejszych obrotach stopniowo je zwiększając aż do uzysknia jednolitej konsystencji.4/ Wylewamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45minut - sprawdzamy wykałaczką czy jest dobre5/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaMożna użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej więcej powinno wyglądać to tak:Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami(...)grupy bezpieczniejszych składników konserwujących.Jak widać skład kremu jest "przyzwoity". Mleka w proszku unikam, to fakt. Są jednak produkty, gdzie jego dodatek jest konieczny, na przykład powszechnie znane domowe masy do wafli. Każdy kupowany przez nas gotowy produkt zawiera jakieś konserwanty. Nie znalazłam takiego, który nie miałby żadnego. Gdybym nie znalazła go w składzie na słoiczku, nie uwierzyłabym
Codzienna kuchnia niecodziennaZapiekanka w słodkiej formie zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką tworzy spójną smaczną całość. 100 g makaronu orkiszowego Szczypta soli 100
VioletoweKucharzenieTaki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale
Kolorowy PrzepisownikA tu jaja w roli głównej, gdyż na Święta wielkanocne występują pod każdą postacią, tutaj mamy choćby dwie propozycje podania, każda wersja efektowna, jak i smaczna
kgwjanczewoDesernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym
Pełny talerzTarta limonkowa jest idealna na letnie dni. Jest dość słodka ale jednocześnie kwaskowa a w dodatku prosta do przygotowania. Można ją zresztą przygotować nawet jak jest
UgotujmyTo.plZgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów
SMYKWKUCHNIsernik na zimno z owocami Składniki: paczka herbatnikow 1/2 kostki masła 1 kg sera do sernikow smietana 30% 400 ml
Smaki EdytyDzisiaj mamy Dzień Babci i z tej okazji chciałabym podać Wam przepis na szybkie serniczki. Idealne ko kawy czy herbaty i co najważniejsze przygotować je
Magiczne Życie Marty