ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:111/264)

Makowa panienka 406

żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam(...)łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem.  Wierzch można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Ja wybrałam drugą opcję. Rozpuściłam 1 tabliczkę mlecznej czekolady z orzechami w kąpieli wodnej i rozcieńczyłam z odrobiną mleka. Posmarowałam polewą wierzch ciasta. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Karpatka 359

nagrzanym do 180 stopni. Aczkolwiek podany przeze mnie czas pieczenia zależy od piekarnika także pilnujcie ciasta by nie przetrzymać go za długo, bo będzie twarde. Składniki na krem: 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe    Powyższe składniki na masę budyniową zagotować. Odlać trochę mleka i rozrobić w nim: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

upichcic
malinowy król 143

masła 3 łyżki miodu szczypta soli 3/4 szklanki cukru  na krem budyniowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki cukru na masę malinową: 300 ml jogurtu naturalnego 2 opakowania galaretki malinowej 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Składniki ciasta zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto łaciate 276

brzoskwiniowego Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. Do tego ciasta musimy teraz zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) ciasto jasne (kruche), po starciu całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po wyjęciu studzimy. Dodatkowo: napar z herbaty (1/2 szklanki), można posłodzić, ale niekoniecznie(...)litra wrzątku, studzimy. Placek przekrawamy na pół, nasączamy naparem z herbaty. Jeden płat smarujemy cienko masą budyniową, nakładamy delicje, wylewamy tężejącą galaretkę, na galaretkę dajemy resztę masy i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch możemy zrobić polewę lub zetrzeć czekoladę. Ciasto wkładamy do lodówki

kruche babeczki
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym 169

czekolady 40 g cukru 2 łyżki mleka Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym - przepis:  Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu: w rondelku umieszczamy masło, czekoladę, kakao, cukier, mleko i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się i połączenia się składników. Po ugotowaniu studzimy.   Jaja ubijamy i ciągle mieszając dodajemy masę czekoladową.  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.  Mąkę dodajemy(...)studzimy i przekrawamy na dwa równe blaty. P.s. Czasami po upieczeniu w samym centrum ciasta może powstać minimalny zakalec, ale to nie szkodzi, bo będzie taki sam jak i boki po nasączeniu ciasta.  Kiedy biszkopt jest już gotowy, zabieramy się za zrobienie kremu budyniowego. W 2/3 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę, budyń śmietankowy i cukier, a pozostałe mleko zagotowujemy

Kuchnia Łukasza
ciasto z orzechową wkładką i nutką kawy 140

koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszane z orzechami. Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej(...)ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Jeden z biszkoptów nasączamy 1/2 cz. naparu z kawy. Wykładamy na niego 1/2 cz. masy, układamy ciasto z orzechami. Rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy drugi nasączony biszkopt. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto czekoladowe z suszoną śliwką 167

Składniki na masę: śliwki: 200 g suszonych śliwek 120 ml spirytusu Śliwki przekładamy do słoika, wlewamy alkohol, zakręcamy i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie odsączamy( alkohol zostawiamy do nasączenia ciasta) i kroimy w kostkę. 2 budynie śmietankowe 2 żółtka 500 ml mleka cukier waniliowy 8 łyżek cukru 250 g masła Żółtka, cukry i proszek budyniowy ucieramy dodając(...)Wlewamy roztwór budyniowy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodajemy pokrojone w kostkę odsączone śliwki.  Miksujemy chwilę do połączenia. Dodatkowo: polewa płatki migdałowe WYKONANIE: biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia   ½ masy   biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia   ½ masy   polewa   Całość schładzamy w lodówce ok. 3-4 godziny ( wierzchnia warstwa musi stężeć, aby ciasto bez problemu można

Domowe ciasta
Styropian- oszukany sernik z jogurtów greckich 127

margaryna 250 g, sól szczypta, masa: białka 6 szt, jogurty greckie 1200 g, cukier 1 kopiata szklanka, budynie waniliowe 2 opakowania, sól szczypta, dodatkowo: brzoskwinie 1 puszka, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, solą i masłem. Siekamy nożem, a następnie dodajemy po jednym żółtku i  zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuwamy(...)miksujemy do uzyskania gładkiej bezy. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia. Następnie stopniowo dodajemy jogurty greckie i delikatnie mieszamy łyżką. Brzoskwinie odsączamy na sitku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na podpieczony spód, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto i pieczemy przez 50 min. Po upływie tego czasu

kulinarne odsłony pati
Miodownik z dwiema masami 550

ciasto dzielimy na 3 części. Każda z części wałkujemy na placek 24x29 i pieczemy 3 placki po ok. 20 minut w temp. 180 C Masa z kaszy : Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kasze, gotujemy cały czas mieszając,aż do zgęstnienia. Po wystudzeniu masy,margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny. Masa budyniowa

Słodkości i nie tylko
Ciasto bez pieczenia - a la 3 bit 226

Ciasto idealne dla lubiących słodkości. Jeden kawałek w zupełności wystarcza by zaspokoić pragnienie słodyczy ;) I do tego bez pieczenia w piekarniku! Dla mnie bomba! Potrzebujemy: masa korówkowa (kajmak) 500g herbatników 1/3 tabliczki czekolady  Masa budyniowa: kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 duże łyżki mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej(...)korówkową i przykrywamy warstwą herbatników.  Następnie wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. Taką blaszkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Ubijamy śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.  Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Metrowiec 613

pokojowej! W szczególności woda, jajka i olej powinny być wyjęte z lodówki na ok. 2 godziny przed użyciem. Piec jak ciasto jasne- w keksówce o długości 30 cm w 180st.C przez ok. 40-50 minut.    Krem budyniowy: 600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem z wanilii. W pozostałym rozpuścić obydwie mąki tak, by nie było grudek (najlepiej(...)mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Następnie zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.   Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń- miksując za każdym razem.   Ostudzone ciasta wyjąć z foremek i pokroić na kromki o grubości ok. 2 cm. Smarować je kremem budyniowym i przyklejać na przemian jasne i ciemne

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 278

smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową)     Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera) na bazie żółtek*, mleka, mąki i cukru, oraz sezonowe(...)brzegi wyskości ok 3 cm. Ciasto przykrywamy papierem i wysypujemy fasolę. Tortownicę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku

Mia Cucina Sofieta
Ciasto z budyniem i jabłkami 7605

garść płatków migdałowych'; document.write(" "); Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy całe jajko, żółtka, olej, śmietanę oraz pokrojone na kawałki, zimne masło. Zagnitamy wszystko na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części – mniejszą i większą. Obie owijamy folią i chowamy – mniejszą do zamrażarki, większą do lodówki – na ok. 20 minut. Budyń z jabłkami: Jabłka(...)szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy (jeśli budynie są niesłodzone dodajemy do mleka 4 łyżki cukru). Wlewamy masę budyniową na gotujące się mleko i energicznie mieszamy, aż będzie bardzo gęsta. Blachę o wymiarach 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciastem z lodówki. Rozkładamy na nim równomiernie jabłka. Wlewamy gorący budyń. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ciasto

Poezja smaku
Kakaowe ciasto z wiśniami i kokosem 385

kakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy  wyłożonej  papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. Masa: 4 białka 3/4 szkl. cukru 2 op. budyniu śmietankowego (proszek) 1 szkl(...)pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną,  wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód. Na masie ułożyć wiśnie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.  Całość piec  jeszcze   przez około 60 minut w temp

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami 2511

krótko zmiksować składniki, by nie było grudek). Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje i powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić na bok na około 5 minutek. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te jeszcze

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania