już teraz na mojej działce. Nie jest ich sporo ale na tarteletki wystarczyło. Kruche ciasto, lekki mus jogurtowy sprawiają że tarteletki z malinami smakują obłędnie:) TARTELETKI Z MALINAMI I MUSEM JOGURTOWYM CIASTO czubata szkl mąki krupczatki 80 g masła 2 żółtka 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru MUS JOGURTOWY 250 ml śmietany 30 %’ 180 ml jogurtu naturalnego typu(...)ubić, dodać cukier puder i jogurt naturalny oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Delikatnie połączyć i wylać na ciasto. Schłodzić przez 30 minut w lodówce po czym poukładać owoce. Tak przygotowane tarteletki odstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu. Artykuł TARTELETKI Z MALINAMI I MUSEM JOGURTOWYM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaKarpatka, kto jej nie lubi? Pyszne ciasto parzone, przełożone kremem budyniowym. Przygotowanie jest proste i szybkie do zrobienia. Ja dodatkowo dodałam maliny, chodź można je pominąć, albo zamienić na inny owoc. Polecam 😊 Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 150 g masła 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)się mleka wlać masę budyniową, ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie dodając po łyżce budyniu cały czas miksując. Krem rozsmarować na jednym blacie ciasta, poukładać maliny, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia KasiCzas czytania: 2 min Tartaletki z ganaszem i malinami, pyszności! Bazą są tartaletki wypiekane z kruchego ciasta wypełnione ganaszem czekoladowym ze świeżymi malinami, smakowy obłęd! Ganasz z gorzkiej czekolady, śmietany, cukru, masła i bardzo ważnego składnika, jakim jest rum, który nadaje całości niepowtarzalny smak! Koniecznie spróbujcie, tartaletki z takim nadzieniem mogą zagościć na najbardziej wykwintnym przyjęciu! Najlepsze są po schłodzeniu(...)Składniki na ganasz 300 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 150 g śmietany ja dałam śmietanę 18% 50 g cukru pudru 50 g masła 100 ml rumu świeże maliny dżem malinowy Instructions Ciasto zagnieść, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ciasto rozwałkować dość cienko. Wyłożyć ciastem foremki na tartaletki
SprawdzonaKuchnia.pluroczy, że myślę, iż warto się trochę potrudzić aby zaskoczyć naszych gości (moi goście nie mogli uwierzyć, że to ciasto nie jest z cukierni) ! 5. Kruche ciasto z malinami na budyniowej piance (przepis TUTAJ ). Wydaje mi się, że jest ono raczej znane i z pewnością bardzo lubiane a przy tym stosunkowo łatwe w przygotowaniu i rewelacyjnie prezentuje się(...)sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :)) 8. Tarta z kremem z mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser do popołudniowej kawki. Jest pyszne, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę więcej cukru), lekko kwaskowata za sprawą malin, co świetnie komponuje
Blog z Apetytemduszy, którego nikt nie umie rozszyfrować. Przypomina sobie jednak kojące działanie babcinego ciasta. Wstaje, otrzepuje się i podąża za wspomnieniami. Tak dawno nie pachniało w moim małym mieszkanku ciastem drożdżowym! Naprawdę lubię ten zapach kojarzący się z dzieciństwem, uśmiechem babci i chwilami beztroskiej zabawy. Czasem chcę zatrzymać czas, przekręcić wskazówki zegara tak, by móc cofnąć się do tych lat. Marzenie(...)Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, które ponownie przed wyłożeniem zagniatam, rozprowadzam je po blaszce, za pomocą rąk pokrytych mąką. Maliny układam na powierzchni ciasta. Przykrywam kruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie.Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już
W kuchni Karmel-itkinowymi siłami! Warszawa piękne miasto, jednak wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej :) Dzisiaj przepis na proste ciasto składające się z czekoladowego ciasta, masy budyniowej i musu z malin. Jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Serdecznie polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto czekoladowe: 1/2 szkl mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko(...)cukru (opakowanie na pół litra mleka) 250 g miękkiego masła Mus malinowy: 2 galaretki malinowe 1 szkl wrzącej wody 500 g świeżych lub mrożonych malin Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Czekoladę rozpuścić w mleku, np. w mikrofalówce lub w garnuszku na małym ogniu, ostudzić. Jajko ubić z cukrem do puszystości, następnie wlać olej, śmietanę i aromat
Nastoletnie Wypiekaniezajadają. Zachęcam do przygotowania, szczególnie w czasie gdy w warzywniakach dostępne są świeże maliny, oczywiście najlepsze są te z własnego ogródka :). Po sezonie dobrze sprawdzają się naleśniki z malinami mrożonymi. Ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1 szczypta soli Farsz z malinami 2 szklanki malin, najlepiej świeże ewentualnie mrożone około 500g twarogu wiejskiego 1/4 szklanki(...)śmietany 18% cukier puder Naleśniki z malinami Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i wyrabiany do uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno dać się łatwo wylewać na patelnie. Najlepiej smażyć na specialnej patelni do naleśników, jeżeli takiej nie mamy może być zwykła teflonowa lub ceramiczna. Pamiętajmy aby dodać odrobinę masła, nasze naleśniki nie będą przywierały podczas smażenia. Farsz
Naleśnikimasę brownie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Malinowa pianka: Łyżkę galaretki rozpuszczamy w ok. dwóch łyżkach wrzątku. Zostawiamy do ostudzenia. Maliny rozgniatamy widelcem tak, aby były mniejsze i większe kawałki. Śmietanę(...)ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy maliny i ostudzoną galaretkę. Mieszamy szpatułką (nie mikserem). Rozkładamy równomiernie na całkowicie ostudzonym cieście. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto ozdabiamy świeżymi malinami. Post Sernik z malinami na spodzie brownie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupachnące wanilią kruche maślane ciasto - tartę pełną jabłek i malin. Zachęceni? Jeszcze nie? Dodam,że jest naprawdę prosta w wykonaniu i pyszna! Tarta jabłkowa z malinami Składniki: a)kruche ciasto 1 kostka schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki (200 gram) 2,5 szklanki mąki krupczatki 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka szczypta soli b) nadzienie 3-4 jabłka (szara reneta(...)jabłka, ekstrakt waniliowy bądź laskę wanilii (laskę wanilii przetnij, wydrąż ziarenka i dodaj je wraz z laską) oraz przesmaż je. 3. Dodaj maliny (mogą być mrożone) i smaż jeszcze przez 5-10 minut. 4. Ostudź. c) 1. Ciasto wyciągnij z lodówki i podziel w stosunku 2/3 do 1/3. 2. Mniejszą część odłóż. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą
U Fiolkiwykorzystjac obfitosc pewnego ogrodu. Tort i wygladem i smakiem zachwycil rodzine co bylo dla mnie najlpesza nagroda to tych chwilach stresow w kuchni. Tort czekoladowy z dekoracja z malin skladniki na ciasto: (podaje ogolna ilosc czyli na 1,5 porcji) 6 jajek 75g maki 150g gorzkiej czekolady 1 cukier waniliowy 300g masla 135g cukru szczypta soli krem: 250ml kremowki 200g(...)tortownicy. Na ciasto wykladamy czesc kremu. Ja powrzucalam tez kilka malin. Przykrywamy drugim biszkoptem i calosc pokrywamy reszta kremu. Sciagamy obrecz tortownicy i reszta kremu dekorujemy boki ciasta. Na czekolade wykladamy maliny. Tort chlodzimy w lodowce okolo 3 godziny. Przed podaniem wyciagamy na 10 minut by czekolada lekko zmiekla. Smacznego
Przysmaki KarolkiKrem – 250 g serka mascarpone – 250 g mleka skondensowanego z puszki – 2 jajka – 500 g świeżych malin ( jedno kartonowe pudełko) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować(...)czasie przygotować nadzienie. Serek mascarpone, mleko skondensowane i jajka wymieszać w mikserze na gładki krem. Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem. Piec ok. 20 minut aż masa zastygnie. Wyciągamy z piekarnika chwilę studzimy i układamy na wierzchu świeże maliny. Smacznego Artykuł Tarta z malinami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEWiosna się zbliża, więc czym prędzej wyjadamy zapasy poczynione kilka miesięcy temu. Dzisiaj w ruch poszły ostatnie maliny. Świetnie się komponują z korzennymi przyprawami. Przypominamy sobie nasze czekoladowe ciasto z kardamonem i poziomkami i planujemy kolejne długie weekendy na łonie przyrody z przyjaciółmi… Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 jajka(...)przyprawy. Mąkę przesiewacie do osobnej miski, mieszacie z proszkiem do pieczenia i powoli dodajecie do reszty, cały czas mieszając. Okrągłą foremkę wykładacie papierem do pieczenia, wylewanie na nią ciasto, wciskacie maliny i wkładacie do nagrzanego piekarnika. Pieczecie w 180 stopniach przez około godzinę. Po wyjęciu studzicie, wyjmujecie z formy i posypujecie cukrem pudrem. Proste i pyszne, proszę bardzo, każdy może
GRUBY WAŁEKkolejny sobie dogodziłam :D Rewelacyjne ciasto z malinami, galaretką, śmietaną i mascarpone na cieście kruchym, całość okryte pyszną bezą <3 Prawdziwa rozkosz <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: 3 żółtka 1,5 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 50g masła 180g mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ: 500g(...)pieczemy w temperaturze 180* około 15 minut. 2. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody, gdy galaretki zaczynają zastygać dodajemy maliny świeże albo wcześniej rozmrożone odsączone od wody na sitku. Galaretki wykładamy na przestudzone ciasto kruche. 3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, śmietanę i mascarpone ubijamy dodajemy cukier puder, stopniowo wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość wylewamy na galaretkę. 4. Czas
Dziś Ja gotujePlacuszki mogą być na obiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w cieście drugą bez malin. Dopełnieniem jest kisiel malinowy domowy. 150 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka cukru waniliowego sól szczypta 3/4 szklanki mleka
wesoła kuchniauginały pod ogromnymi ilościami świeżych owoców i warzyw. Dlatego warto wykorzystywać te ostatnie, gdyż na kolejne przyjdzie nam poczekać, i to sporo. Z ostatnich w tym roku zebranych malin upiekłam ciasto. Tą tartę możemy śmiało włączyć do lekkiego i zdrowego menu - jej bazą jest ciasto z mąki pełnoziarnistej a ilość cukru w całości jest minimalna. Słodyczy dają temu ciastu pyszne
Milion Smaków