krok po kroku, tutaj:- Idealna kruche ciasto - baza, przepis. / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie i dzielicie na dwie części. Jedna część posłuży za spód - pieczemy go w 180 stopniach (góra - dół, termoobieg) przez 20 minut.2 część to kruszonka. Czeka w lodówce podczas robienia masy serowej.2. WYKONANIE MASY SEROWEJ:- Masło ucieramy z większością cukru i cukrem(...)piany dodajemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.Na upieczony, wystudzony spód wylewamy masę serową.Na masę układamy pokrojone brzoskwinie, tak aby pokryły ser.Na brzoskwinie wykładamy białkową pianę.Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki i ścieramy ją na wierzch.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.PIECZENIE:180 stopni (góra - dół, termoobieg), 60 minut.(Uwaga, jeśli się rumieni za bardzo - zmniejszamy temperaturę! Kontrolujemy ciasto, ale nie otwieramy
Wypisz Wymalujczas wyrastania ciasta włożenie do piekarnika niewielkiego pojemnika z wrzącą wodą; nie musisz wtedy przykrywać go folią. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie.W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: zagnieć masło, makę i cukier do równomiernego wymieszania składników. Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, w tym czasie posmaruj ciasto białkiem używając pędzelka kuchennego, a następnie posyp kruszonką.Wstaw ciasto(...)ostygnięcia.Wyrobione ciasto zaczyna wyrastać. Pkt 1.Wyrośnięte ciasto. Pkt 2.W foremkach drugie wyrastanie. Pkt 5.Wyrośnięte ciasto w foremkach. Pkt 5.Przygotowana kruszonka. Pkt 6.Ciasto posypane kruszonką. Pkt 7.Upieczone ciasto. Pkt 8.Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.inspirowa
Grahamka, weka i kajzerkawymieszać i gotowe, bez wyrabiania ! Świetny pomysł dla początkujących lub leniwych Opcjonalnie możemy jeszcze dodać do środka bakalie , czy też wyłożyć jakieś owoce na wierzch (np. śliwki), przygotować kruszonkę, musicie to ciasto spróbować bo jest pyszne, nawet na drugi dzień stania bez przykrycia. Nie myślcie, że na blogu nie ma przepisów na ciasta drożdżowe! Są i owszem Jagodzianki Bułeczki drożdżowe(...)godziny. Po upływie tego czasu wymieszać składniki i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy ręką, a później rozdrabniamy rozcierając je w ręce. Przygotowane ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy sypane ciasto drożdżowe w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. w 180ºC, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze przez 20-25 min. Upieczone ciasta odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealne ciasto na podwieczorek lub do porannej kawy. Jabłka z cynamonem zawsze tworzą pyszny duet...tak więc zapraszam.... Po cynamon oraz błonnik jabłkowy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki na małą tortownicę: 25 dag mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajo 2 łyżki roztopionego masła 7 łyżek mleka Dodatkowo: 3-4 jabłka Kruszonka(...)ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zagnieść ponownie ciasto na stolnicy oprószoną mąką i wyłożyć na spód tortownicy.3. Jabłka obrać, pokroić na płaskie plastry i wyłożyć równo na wierzch ciasta.4. Składniki na kruszonkę zagnieść, aby powstały dość grube okruszki. Warstwą kruszonki wyłożyć na jabłka.5. Piec
Apetyczna babeczkaMaślane drożdżowe ciasto, obowiązkowo z kruszonką. :) Bardzo ważne jest by dodać do ciasta dobrej jakości masło śmietankowe. To dzięki niemu ciasto ma później maślany, śmietankowy smak. Świetnie smakuje samo, jak również z konfiturą jagodową. :) Ciasto drożdżowe z kruszonką PRZEPIS /na 3 keksówki/ Temperatura pieczenia: 180o C Czas pieczenia: 50-60 min. Ciasto 1 kg mąki pszennej 1 kostka masła(...)Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min). Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Posypać kruszonką (przepis niżej). Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 oC przez ok 50-60 min. Przygotowanie kruszonki Wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć palcami.Mają powstać charakterystyczne grudki, czyli nasza kruszonka. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comstrucle z różnymi nadzieniami. Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę. Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej21 gr drożdży świeżych175 ml letniego mleka 2 jajka70 gr roztopionego masla/ margaryny85 gr cukruCukier waniliowyOtarta skórka(...)spód równomiernie wykładamy ciasto. Truskawki myjemy w szypułkach, potem suszymy ręcznikiem najlepiej papierowym, kroimy na pół. Na na cieście układamy na przemian w ukośnych pasach połówki truskawek i kruszonkę. Ciasto odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut Smacznego
Mia Cucina Sofietasię rozpuści, dodać śliwki i stale mieszając, gotować przez 2 minuty. Zdjąć krem z ognia i odstawić do wystygnięcia.3. Z mąki, margaryny, cukru i cukru wanilinowego przygotować kruszonkę.4. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyciąć koło o średnicy tortownicy (u mnie 26 cm) i ostrożnie przełożyć je do formy wyłożonej papierem(...)pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 st.C. Odstawić do schłodzenia.5. Z reszty ciasta wyłożyć ścianki formy. Wlać krem i posypać go kruszonką. Ciasto dopiekać przez 40 minut w temperaturze 180 st.C
Pasja Smakuplacku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!! Ciasto wiśniowe na kruszonce Składniki: Kruszonka: 400 g mąki (używam krupczatki) 250 g masła 120 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo(...)polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest gotowa. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce i wyrobić palcami na kruszonkę. Formę kwadratową o wymiarach około 23 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dno formy delikatnie wylepiamy połową kruszonki
Mania Gotowaniastało się ......urlop się skończył i trzeba wrócic do obowiązków ;) na poprawienie humoru upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania. Blaszka wymiary : 37 x 25 cmCzas pieczenia: ok. 55 minutTemp. pieczenia : 185 CSkładniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka 1 kostka masła(...)Wyrośnięte ciasto ponownie zagniec. Przełóż na przygotowana blaszkę, dokładnie wylep ciastem jej spód. Na placek wysyp jagody. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut , aby ciasto znowu podrosło. Placek równomiernie posyp migdałową kruszonką. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 C i piecz ok. 55 minut. Na mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto pergaminem
Słodkości i nie tylkoCiasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką...Puszyste, słodkie ciasto.Kawałki kwaśnego rabarbaru.Lekka pianka.I razowa kruszonka.Pyszny dodatek do kawy!Składniki:Ciasto:250 g miękkiej margaryny;2 łyżki smalcu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki białego cukru;5 żółtek;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Owocowe nadzienie:750 g rabarbaru;1 kisiel cytrynowy (opakowanie(...)kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto.Z białek, cukru i kisielu (w proszku) ubić sztywną pianę i przykryć nią rabarbar.Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Widoczne na zdjęciach ciasto zostało upieczone
Gospodyni MiejskaBlacha o wymiarach 25 cm x 37 cm Składniki na ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g śliwek250 g masłaSkładniki na kruszonkę:150 g masła1/2 szklanki mąki1/2 szklanka wiórków kokosowych4 łyżki cukruSkładniki na lukier:1/2 szklanki cukru pudru3 łyżeczki wrzątkuPrzepis:Masło roztapiamy w garnuszku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka(...)pestki i przekrojone na pół). W osobnym garnuszku roztapiamy masło na kruszonkę. Następnie dodajemy mąkę, wiórki kokosowe oraz cukier. Całość mieszamy do momentu powstania grudek.Na wierzch ciasta nakładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez 50 minut.Po upływie tego czasu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie rozpuszczamy cukier puder z wrzątkiem (intensywnie
Emcia PichciCiasto śliwkowe z kruszonką, coś bez czego w sezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :)Składniki:Ciasto- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 i 1/2 szklanki cukru- 250 g margaryny- 6 jajek- 2 łyżeczki cukru waniliowego- 3 łyżeczki proszku do pieczeniaKruszonka- 150 g margaryny- 10 łyżek cukru- 8 łyżek mąki pszennejoraz 1 kg śliwekPrzygotowanie(...)smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę wyciągamy z lodówki i kruszymy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniPyszny, tradycyjny wypiek województwa dolnośląskiego. Jak można przeczytać na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Ciasto z kruszonką pochodzi ze Śląska i jest tradycyjnym wypiekiem pieczonym na Ziemi Kłodzkiej i zostało uwiecznione w wierszu „Sträselkucha” autorstwa Hermana Bauch’a (1856–1924). Wypiek ten pieczony był z okazji wszelkich uroczystości rodzinnych oraz wiejskich. Podstawowe ciasto z kruszonką było wzbogacane owocami(...)jest ciasto, jasny gwint Na całym, wielkim, bozym świecie Nic lepszego nie znajdziecie. Nawet inne pyszne rzeczy Równie wspaniałym smaku Nie wzniosą się nigdy ponad Śląskie ciasto z kruszonką”. Ciasto z kruszonką dla wielu wrocławian było i jest po dziś dzień ciastem wyjątkowym, zawsze obecnym podczas obchodów szczególnie ważnych uroczystości. źródło: http://www.minrol.gov.pl/ Na stronie Ministerstwa można również znaleźć
Passions hobbies lifeCiasto drożdżowe z jagodami i kruszonką...Puszyste ciasto drożdżowe.Soczyste jagody prosto z lasu.Chrupiąca kruszonka na wierzchu.Nic dodać, nic ująć.Pychota!Składniki:Ciasto:30 g świeżych drożdży;3 szklanki mąki krupczatki;1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 0,5%);1/2 szklanki białego cukru;2 jaja;1/2 kostki margaryny;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.Kruszonka:1/2 szklanki mąki(...)margaryny przygotować kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu
Gospodyni MiejskaKruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam
Smaczna Pyza