Zygu, zygu, feremera kuks! nic z tych rzeczy! Smak tych ciastek bardzo zaskakuje szczególnie gdy nie widziało się receptury. Znalazłam ją w książce Nigela Slatera "Jedz". Pominęłam jakieś tam kremy, te ciastka same w sobie są tak pyszne, że dzisiaj piekę je znowu! Słodkie ciastka owsiane NIESPODZIANKI 120 g miękkiego masła 120 g cukru muscavado żółtko(...)morskuej pół łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Mieszamy z żółtkiem. Wsypujemy płatki i mąkę, proszek oraz sól.Zagniatamy ciasto. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w sporych odstępach. Ciastka powinny być dość grube ponieważ rozpływają się na blasze. Pieczemy
Dzieje kuchennej WiewióryTłusty Czwartek świętowaliśmy tradycyjnymi pączkami , ale chłopaki narzekali, że jakoś szybko zniknęły i zażyczyli sobie więcej. Cóż było robić, wzięłam się za zagniatanie ciasta bo karnawał właśnie się kończy i następne pączki usmażę prawdopodobnie dopiero za rok. Zwykle na Ostatki robię faworki np. takie pieczone , ale tym razem wedle zamówienia będą pączki, tyle że z innym nadzienie niż zwykle. Moje(...)lubią budyń więc dostały pączki właśnie z budyniem. Chociaż tradycyjne pączki nadziewam konfiturą albo powidłami przed smażeniem to w przypadku budyniu lepiej zrobić to wstrzykując nadzienie, budyń albo jakiś krem, dopiero po usmażeniu ciastek. Tak jest wygodniej i mamy pewność, że nie wypłynie podczas smażenia. Słowo się rzekło i niniejszym Smaczna Pyza zaprasza na puszyste, domowe pączki nadziane waniliowym budyniem
Smaczna Pyzawrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)jakże doniosłej okazji. O torcie jeszcze Wam napiszę, bo wyszedł mi całkiem nieźle, ale dzisiaj będzie o babeczkach. Tak naprawdę to zwykłe muffiny przebrane za cupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne, i oczywiście efektowne. Użyłam więc mleka kokosowego z kartonu, którego nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie (choć w składzie nie ma żadnego słodzidła
Pożeraczka, czyli raz adobrzemajonez i miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąka ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 – 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę maślaną(...)łyżki mocnego naparu kawy, wystudzonego 2 łyżki mleka dodatkowo starta czekolada do psypania cukrowe jajeczka do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło miksujemy z 1/2 częścią cukru na puszysty krem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Na wystudzone babeczki wykładamy krem, posypujemy startą czekoladą i dekorujmy cukrowymi jajeczkami
Domowy Smak Jedzeniamąki dodajemy do gotujących się składników energicznie mieszając. Gdy masa się połączy wyłączamy ogień, a gdy masa trochę ostygnie stopniowo dodajemy do niej jajka cały czas ucierając . Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nasze eklery. pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180' C POLEWA KAWOWA 1 tabliczka czekolady(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 20 g masła, W garnku gotujemy śmietankę dodając miód i kawę następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. KREM 200 ml mleka, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 3 żółtka, 20 g mąki pszennej, 10 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżeczka masła, Do garnka
cookplwzględu na córkę moja zabawa w kuchni jest nieco ograniczona. Jednak cierpliwie poczekam aż Natalia troszkę podrośnie i być może wtedy będę miała więcej czasu na takie rzeczy. "Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy ze zwykłego deseru lubią stwarzać coś wyjątkowego. Ja uwielbiam! Annie Rigg jej stylistką potraw oraz autorką wielu książek. Współpracuje(...)czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych brokatów. Znajdziemy tu sporo
Di gotujebyło ze składaniem- ja nałożyłam krem, a on składał, równał, dociskał... Całkiem sprawnie mu to nawet szło, choć bez wpadek się nie obyło i tak np. docisnął że cały krem bokiem i górą wyszedł, ale nie z takich opresji się przecież wychodziło. Ciasteczka są, więc to już połowa sukcesu. Oby tylko Święty nie zjadł w nocy wszystkich i zostawił trochę(...)galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru 100ml zimnej wody Dodatkowo: 1 tabliczka dobrej białej czekolady Kolorowa posypka Sposób przygotowania ciasta: Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, z wyjątkiem masła. Mąkę przesiewany, dodajemy posiekane drobno masło i cukier puder. Siekamy, dodając jednocześnie pozostałe składniki: jajko, żółtka, proszek do pieczenia oraz skórkę
Kuchnia w czekoladzieChyba każdy lubi biszkopty, choć nie każdy lubi je piec. Ale ja zostałam obdarowana takim przepisem, który nie zawiódł mnie ani razu. Podzielę się nim z
Do Garów!27.08.2018 Szybko,prosto a co najważniejsze bez pieczenia. Wygląda wspaniale a smakuje wybornie. Dodałam trochę malin jako opcję dodatkową. Jeżeli lubicie maliny to polecam tę wersję
gotuj ze mnąBył tort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo! Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią nie
Z Majeczką w kuchniWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszny, delikatny, rozpływający się w ustach tort. Nie za słodki, a do tego kwaskowy, idealne połączenie. A w sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub
Wołowina od rekinałyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, kakao, na końcu wmieszać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki. GALARETKI: 2 galaretki wiśniowe 2 szkl gorącej wody WYKONANIE: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę czekoladowa(...)zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa kakaowa - galaretka wiśniowa - masa śmietanowa - galaretka szafirowa Placuszek włożony w pojemniku na ciasto, który jest rewelacyjny. <3 Wydłuża świeżość ciasta a w dodatku chroni ciasto przed zapachami w lodówce :) Jeśli jeszcze nie macie takiego pojemnika zapraszam do zakupu na stronie TARKA I MIARKA
Dziś Ja gotujePRZYGOTOWANIE : Ciastka oreoo łącznie z kremem przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło o dokładnie rozgniatamy je tłuczkiem aż powstanie drobno, pokruszona masa. Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy folią aluminiową. Na dnie rozkładamy masę z ciastek i dokładnie ją rozkładamy. Ser miksujemy z cukrami i jajkami. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, następnie po ostudzeniu wlewamy ją do sera łącznie(...)czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją ze śmietanką w mikrofalówce, dokładnie mieszamy aż powstanie kremowa masa. Zimny sernik wyjmujemy z tortownicy, polewamy polewą i dekorujemy ozdobnie malinami. Ciasto chłodzimy aż polewa całkowicie zastygnie. Sernik posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy
Kulinarne Fantazje MarioliWytrawna tarta znana pod nazwą Quiche Lorraine lub określana jako placek lotaryński. Tarta z kruchego ciasta wypełniona karmelizowanym, chrupiącym boczkiem krojonym w słupki oraz duszonymi krążkami pora. Kremowy sos na bazie słodkiej śmietanki 36 % z ciągnącym się serem. Całe danie to kwintesencja dobrego gustu i wykwintnego smaku, jak na francuskie przepisy kulinarne przystało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta na kruchym(...)push({}); Sposób przygotowania: KRUCHY SPÓD Schłodzone, twarde masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, żółtko, kwaśną śmietanę i sól, po czym zagnieć dłońmi jednolite kruche ciasto. Ciasto przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 24 centymetów. Rozłóż starannie i równomiernie na spodzie oraz brzegach foremki. Podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na 20 minut by zastygło
ProstePesto.pl