ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:945/1282)

Bułki z ziołami i kminkiem, jako dodatek do zup i różnych dań 159

Zrobiłam te bułeczki do dania tajskiego, super się razem zgrywało. Można je podać razem z jakąś zupą krem itp. Bułki są pychotka. Przepis na thermomix na dole Do dużego kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać resztę mąki, zrobić w niej dołek. Do dołka w mące(...)dodać jogurt, roztrzepane jajko, kminek, zioła suszone, roztopiony smalec. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie zagnieść i wyrobić jak każde drożdżowe ciasto. Musi być gładkie i sprężyste. Miskę lekko natrzeć oliwą z oliwek i dodać wyrobione ciasto, pzykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie to jeszcze raz lekko ugnieść i zwinąć w rulon. Pociąć ciasto

Kuchnia Pokoleń
Krem pomarańczowy w pucharkach 158

Przepis na sos z serka mascarpone znajdziecie tutaj Ostatnio u mnie mało deserów, ale więcej ciast. Taką mam fazę na pieczenie, że w kolejce czekają już cztery  ciasta. Jednak pisanie przepisów nie idzie mi tak szybko i chyba jeszcze sobie w kolejce poczekają :) 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy 4 łyżki(...)według własnego smaku) posypka czekoladowa Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Dodać otartą skórkę z pomarańczy serek mascarpone  i  wyciśnięty sok z pomarańczy. Wszystko zmiksować. Przełożyć krem do pucharków, posypać posypką i ozdobić plasterkiem pomarańczy. krem pomarańczowy w pucharkach

O kuchni z uczuciem
20. Ciasto kokosowe bez mąki na kaszy jaglanej 327

dobrego wyczarować dla mojej mamy. Miałam do spełnienia 3 warunki: powinno być zdrowe, powinno być bez mąki, powinno zawierać dużo kokosa. W ten oto sposób padło na ciasto kokosowe na bazie kaszy jaglanej gotowanej na mleku. Dodatkowo, by dodać trochę "zdrowia" do wnętrza, dosypałam len mielony i amarantus :) Wychodzi delikatne w smaku, z lekką nutą słodyczy. Kawałek z tortownicy(...)porcji, z czego 1 to ok. 100g = 164kcal. Składniki: - szklanka suchej kaszy jaglanej (bądź dwa woreczki) - 3 szklanki mleka (może być sojowe, kokosowe, nawet zwykle) - duża puszka kremu kokosowego (chodzi o stałą część mleczka kokosowego, która powstaje po wstawieniu go na parę godzin do lodówki) - 3 łyżki wody kokosowej (resztka która, została po powstaniu kremu kokosowego) - pół szklanki wiórków kokosowych

Be Fit Be Strong
Fakes czyli Grecka zupa inaczej 266

Fakes to typowa grecka zupa a ja uwielbiam Grecję! Pozwoliłam sobie lekko zmodyfikować oryginalny grecki przepis i zrobić tę zupę po swojemu.   Składniki: Cieciorka 1

IzaGotuje
Torcik limonkowy ze słodką nutką 243

Krem: 0,5 szkl soku z cytryny 1 kubek śmietany kremówki 200- 250 g serka mascarpone 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy.  Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta(...)gęsta.  Śmietanę ubijamy obie masy łączymy. Ciasto: 5 jajek 1 żółtko 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka skórki z limonki 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C.  jajka w skorupkach wkładamy do miski

Luźna Kuchnia
Cytrynowe naleśniki z twarożkiem, kremem cytrynowy i pomarańczą / Lemon pancakes with cottage cheese, lemon cream and orange 171

naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny, skórkę i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy(...)mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem smarujemy je kremem cytrynowym i przyozdabiamy kawałkami pomarańczy. Prosto i smacznie! *****   First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar, aroma, juice of lemon, peel and a pinch

Projekty ze smakiem
Jabłecznik z bezą 141

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne ciasto do popołudniowej herbatki jak i do imieninowej kawy    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)wystudzony biszkopt. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na masie jabłkowej Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec

W garach u Gosi
Jabłecznik z bezą 193

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne ciasto do popołudniowej herbatki jak i do imieninowej kawy    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)wystudzony biszkopt. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na masie jabłkowej Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec

W garach u Gosi
Tort fiołkowy 136

płatków fiołków po obraniu 2 szklanki wody 1 cytryna 5 łyżek cukru trzcinowego galaretka fiołkowa: 1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/ 2 łyżeczki żelatyny płaskie 125 ml wody krem fiołkowy: 250 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 150 g czekolady białej 1/2 porcji syropu fiołkowego /200 ml około/ nasączenie: 1 cytryna 125 ml wina(...)Mąkę i proszek przesiewam, dodaję mąkę z orzeszków i wsypuję w trzech partiach i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Formę o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 40 minut do suchego patyczka.Wyjmuje z formy jak biszkopt jest zimny. Syrop fiołkowy: Fiołki obieram z płatków

wesoła kuchnia
Lody bananowo - cytrynowe 189

Najlepsze są lody wtedy kiedy robimy je sami :) Składniki: 4 duże banany 2 cytryny 200g cukru ( ok 1 szklanki) 400 ml śmietany 30% 0,5 szklanki

Niezły Młynek
Kostka alpejska 621

czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna. Delikatność bitej śmietany, słodycz kajmaku i bezy, kwaśność dżemu oraz delikatność biszkoptu – całość niesamowicie ze sobą współgra. Nic dziwnego, że każdy prosi(...)szczypta soli dodatkowo: 200 g kwaśnego dżemu (u mnie niesłodzona czarna porzeczka) dodatkowo: 4 łyżeczki kawy Inka klasyczna rozpuszczonej w połowie szklanki wrzątku dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny Krem kajmakowo-bezowy: 200 g miękkiego masła 400 g kajmaku 2 łyżki zaparzonej kawy Inki klasycznej 180 g suchych bezików Wierzch: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny

Poezja smaku
Torcik lekko kokosowy 203

100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada  Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt nie stracił swojej puszystości. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części(...)sposób biszkopty będą miały   różne odcienie brązu. Na koniec masę przekładamy do dwóch wcześniej przygotowanych foremek (nasze były kwadratowe) i pieczemy 35 min w 170 stopniach Celsjusza (ciasto umieszczamy we wcześniej nagrzanym piekarnik). Kiedy biszkopt jest już gotowy odstawiamy go do wystygnięcia. My nasze biszkopty przecięłyśmy jeszcze na pół. Jeśli ktoś zdecyduje się piec w jednej blaszce wówczas jeden

Kolizje Smaków
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 98

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na

moj przepis na
TARTA Z RABARBAREM I KREMEM MIGDAŁOWYM 196

Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i solą. Domieszaj jajko, a następnie przesianą mąkę. Zawiń w folię żywnościową i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką, wyłóż nim prostokątną natłuszczoną formę. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni, wyłóż na nie arkusz papieru do pieczenia, wysyp suchy groch, fasolę lub ceramiczne kulki do pieczenia, wstaw(...)piecz przez około 15 minut. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj nadzienie : wymieszaj miękkie masło ze 100 g cukru. Dodaj jajka, a następnie mielone migdały, dokładnie połącz całość. Wylej krem na upieczony spód tarty, wyrównaj wierzch, i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Rabarbar obierz, pokrój na długie paski przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Ułóż paski płasko

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 155

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na

moj przepis na