okazji Dnia Dziecka. Inspiracją był ten przepis , trochę go tylko zmodyfikowała. Z podanych ilości wyszło jej ok.14-15 babeczek. Chciałyśmy by nie były zbyt wysokie tak, by zmieścił się i krem i dekoracja. Składniki: - 240g mąki orkiszowej typ750 (lub 225g pszennej) - 75g cukru (dałyśmy trzcinowy) - szczypta soli - 1 duże jajo - 150ml mleka - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)mlekiem, olejem i ekstraktem waniliowym. Połączyć zawartość obydwu naczyń, całość wymieszać widelcem, mieszamy tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ok.łyżki ciasta tak, by przykryło dno. Na cieście układamy po kawałku (lub dowolnie) snickersa i przykrywamy pozostałym ciastem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 190*C i pieczemy na termoobiegu ok.12-15 minut (do suchego
Smaczne Zdrowecukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego Mus morelowy: 200g suszonych moreli skórka starta z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 300ml gorącej wody Krem jabłkowo – cynamonowy: 2 jabłka o wadze około 370-400g 1 łyżeczka cynamonu 1 kopiasta łyżka miodu 5 łyżeczek żelatyny 70g poszatkowanych orzechów włoskich 500ml śmietanki kremówki(...)przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte biszkopty wyjąć
Mała Cukierenkatrakcie Świąt Wielkanocnych oprócz ciast i innych potraw, można zaserwować delikatny, puszysty deser śmietanowy z dodatkiem aromatycznego sosu budyniowego z ajerkoniakiem. Niewątpliwie zrobi on wrażenie na naszych najbliższych :) Z podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru. Składniki na sos budyniowy z ajerkoniakiem: 20 g waniliowego proszku budyniowego, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 70 ml ajerkoniaku. Krem śmietanowy: 250 g serka
Świat Domowej Kuchnipostępuję aż do wyczerpania ciasta. 5. Usmażone pączki katalońskie przekładam na papierowy ręcznik. kiedy są jeszcze lekko ciepłe oprószam cukrem pudrem. Pączki wiatrowe z Katalonii - historia Katalońskie pączki bunyols de vent znane są od X wieku. Przepis wywodzi się z kuchni Żydów sefardyjskich, którzy przygotowywali je na święto Chanuka. Pączki katalońskie mogą być nadziewane czekoladą, kremem lub innym nadzieniem, które
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświęta tylko jedno ciasto - wybrałabym właśnie ten przepis. Kiedy zaserwowałam je na ostatniej domówce, wszystkie koleżanki chciały dostać przepis. Smakuje obłędnie i jest dość łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1.5-2 kg jabłek 2 galaretki (u mnie pomarańczowe) Krem: 2 śmietany 'Śnieżki' 1 szklanka
Prosty przepis naTort bezowy, który idealnie sprawdza się na przyjęciach. Wygląda efektownie i jest bardzo podzielny - już mała kawałek wystarcza, by poczuć odpowiednią dawkę słodyczy. Tym razem przygotowałam
cool and mintyNieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, ciasto jeszcze raz wymieszać i wyłożyć na patelnie formując placek. Smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę, posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać z ulubionymi warzywami i sosami. Ja podałam z kremem balsamicznym i sosem sriracha
Smaki Arminedokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st. Składniki na nasączenie: 4 czubate łyżki kawy sypanej dobrej jakości 4 łyżki cukru szklanka gorącej wody ½ szklanki słodkiego alkoholu na bazie rumu (np. Mexican Mudslide) Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą. Po ostudzeniu wlewamy alkohol. Składniki na krem: 3 szklanki mleka cukier
Domowe ciastasałatka ziemniaczana ze szpinakiem i burakiem Obiad: dorsz z zielonym pesto, fasolką i kaszą Deser: pieczone jabłko cynamonowe z orzechami (znacie je w poprzedniego tygodnia) Kolacja: zupa krem z zielonego groszku i fasoli Dzień drugi : Śniadanie: kanapki z hummusem i jajkiem na twardo II Śniadanie: ziemniaczana sałatka z poprzedniego dnia Obiad: tacosy z kurczakiem(...)guacamole Deser: pieczone jabłko cynamonowe z orzechami Kolacja: zielona zupa z poprzedniego dnia Dzień trzeci : Śniadanie: kanapki z awokado i pomidorem II Śniadanie: ciasto z batata Obiad: kaszotto meksykańskie z kurczakiem, fasolą i kukurydzą Deser: banan Kolacja: ostatnia porcja zupy z poprzednich dni Dzień czwarty : Śniadanie: kokosowy omlet z granatem i polewą
Powiedz dietom nieserem ricotta Zupa krem z pora Sos do makaronu z soczewicy Quiche z porem i pieczarkami Polenta z ciecierzycą Sos do warzyw Stir Fry Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie Klopsiki z cukinii Ciecierzyca w kremowym sosie Kotleciki z selera Ciecierzyca w pomidorowym sosie Tarte Flambee z pomidorami i czerwoną cebulą Szpinak zapiekany w cieście filo Risotto z pieczarkami Domowe
Delusional Trineczekolada, czy inny pyszny krem. Prostszego i bardziej odchudzonego przepisu na pączki już chyba nie znajdziecie, więc zabierajcie się do roboty! Jestem pewna, że zasmakują one Wam i Waszym najbliższym. Ja zaraz będę szykować trzecią porcję pączków, gdyż każda poprzednia znikała w mgnieniu oka Zapraszam również do wypróbowania pieczonych pączków z dziurką i faworków z ciasta francuskiego! Składniki
Be Fit Be Strongminut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą, kolorową posypką, cukrem pudrem lub nadziewamy kremem czekoladowym. **** PREPARAZIONE Mescolate
La grande e la piccola cuocapieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty. Przekładać ulubionymi masami. Można również przed przełożeniem masami blaty lekko upić :) ja użyłam wiśniówki. Składniki na krem: 250 g śmietany kremowki
ClauditteMissCookingnadziać kremem. Bardzo smaczne i efektownie wyglądają na stole. Przygotowałam je z gotową masą makową ponieważ to szybki sposób na upieczenie babeczek. Wyszły bardzo smaczne, przepis jest na około 18 ciasteczek. SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka śmietany ( dodatkowo gdyby ciasto nie chciało się zagnieść
Kulinarne Fantazje Mariolidżem, powidła, krem lub marcepan, ważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dżem malinowy cukier puder Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą
Ala piecze i gotuje