innej tłustej kwaśnej śmietany 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kryształ Diamant 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 10-12 czekoladowych ciasteczek z kremem Lukier śmietankowy 150 serka bieluch lub innego serka kanapkowego 3 łyżki cukru pudru Diamant 1 łyżka soku z cytryny kilka ciasteczek do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy na drobny piasek(...)Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 10-12h. Serek łączymy z cukrem i sokiem z cytryny. Powstałą masę rozsmarowujemy na serniku. Ciasteczka kroimy na połówki i dekorujemy nimi ciasto. Smacznego
DefinicjaSmakuCiasto Stefanka na herbatnikach, więc nie wymaga pieczenia. Szybka, prosta i smaczna propozycja dla niecierpliwych :) herbatniki czekoladowe 250-300 g mascarpone 500 g słodzone mleko skondensowane 400 g kakao 2 łyżki Blaszka 29 X 12 cm wyłożona folią do żywności. Zarówno mleko jak i serek powinny być schłodzone. Serek mascarpone miksujemy na puch. Potem, ciągle miksując(...)powoli dolewamy mleko. Na spód blaszki rozkładamy warstwę herbatników, potem nakładamy warstwę krem. I tak naprzemiennie do wyczerpania kremu. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki, które posypujemy kakao. Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin
Smaczne mojegorzka czekolada lub pokrojone orzechy Wykonanie: Do rondelka wkładamy masło i połamaną na kostki czekoladę, podgrzewamy i rozpuszczamy na jednolitą masę. Studzimy. Jaja ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem, około 5 minut - na wysokich obrotach miksera. Zmniejszamy obroty i wlewamy powoli czekoladowe masło. Teraz do masy przesiewamy mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem, kakao i solą. Całość dokładnie mieszamy łyżką(...)czekoladę ( pół tabliczki ), lub garść poszatkowanych orzechów. Masę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem, kładziemy łyżką porcje ciasta, w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka rozpłyną się w trakcie pieczenia. Długość pieczenia nie może przekroczyć 8 - 10 min. Ciastka powinny w środku pozostać mięciutkie, jak brownie. Na wierzchu utworzy się
Kronika PiekarnikaMinęło już trochę czasu od ostatniego wpisu z przepisami z naszego IG. Dlatego dziś dzielimy się z Wami dwoma wersjami ciasta, który nie wymaga pieczenia i jest idealne dla każdego fana budyniu. Którą wersję wybieracie? Jaką wersję takiego ciacha byście zrobili albo chcieli żeby ktoś Wam zrobił? 😃 Budyniowiec truskawkowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju roślinnego(...)mleka) - 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego - 250g mrożonych truskawek - kilka świeżych truskawek - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru* - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód - 2 łyżki truskawkowego kremu MyRawJoy (opcjonalnie)** * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. ** krem sprawia, że budyń jest bardziej kremowy ale można go pominąć
Candy Pandasdodatkiem płatków owsianych oraz otrębów, w wersji delikatnie słodkiej...bez drożdży i wyrabiania, za to na maślance, z dodatkiem bananów i cudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki(...)miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki otrębów żytnich lub owsianych 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka cukru
Kuchnia MagdaLenyoliwą (32 zł). Jest pięknie podany na drewnianej ozdobnej desce pod szklanym kloszem. Uwielbiam tatara, ten był rewelacyjny. Zdecydowanie ten dym mu służy. Potem dostałyśmy gęstą i aromatyczną zupę krem z buraka z mleczkiem kokosowym z dodatkiem chrupiących chrustów z tortilli (18 zł). Zupa nie dość, że była pyszna, to została podana w przepięknej misce. Po przystawce i zupie przyszedł(...)kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka
Kulinarne przygody GatityWyraźnie egzotyczne ciasto na każdą okazję. Z wierzchu przez kokosową bezę chrupkie ale w środku za sprawą owoców soczyste i orzeźwiające. Całość lekka, delikatna, niezbyt słodka więc można sobie pozwolić na dokładkę. W tym wypadku kalorii nie liczymy:) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wystudzonej słodkiej herbaty na krem: puszka ananasa w syropie (owoc i sok) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 150 g masła banan 1/2 tabliczki czekolady deserowej na płytę kokosową: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 150 g kokosu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodatkiem płatków owsianych oraz otrębów, w wersji delikatnie słodkiej...bez drożdży i wyrabiania, za to na maślance, z dodatkiem bananów i cudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki(...)miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki otrębów żytnich lub owsianych 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka cukru
Kuchnia MagdaLenykiedy krem mamy gotowy , wykładam na spód biszkopta wcześniej wysmarowanego kajmakiem , następnie z drugim kremem postępujemy tak samo i wykładamy na koleiny spód lecz na samą górę zostawiamy troszkę kremu i ładnie zakrywamy wszystkie niedoskonałości i rozsmarujemy na wierzchu tortu , i tort wstawiamy do zamrażarki na 30 minut . Kiedy tort się chłodzi , do garnka wlewam śmietankę i dodaję kawałki(...)się rozpuściła , odstawiam na chwilkę , do szklanki wlewam wrząca wodę i rozpuszczam żelatynę , następnie dodaję do naszej polewy czekoladowej i ostawiam do wystudzenia , od czasu do czasu mieszając . Kiedy ciasto nam się schłodziło , wyciągamy z zamrażarki , tort umieszczamy na kratce np z piekarnika i wylewamy na tort polewę czekoladową i ozdabiamy według uznania , następnie chłodzimy w lodówce na kilka godzin
Mój SmakCiasto dyniowe uwielbiam tak samo jak ciasto marchewkowe. Jest niesamowicie delikatne, puszyste, lekkie … a jak ostatnio zabrałam je do pracy, to zniknęło w tempie błyskawicznym! Robi się je niezwykle szybko i zawsze się udaje! Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i absolutnie nie pomijajcie w przepisie sody! Podane z cukrem pudrem, lukrem, albo np. mleczną czekoladą smakuje obłędnie(...)Można śmiało upiec je w mniejszej tortownicy i rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) * mąka pszenna – 1 czubata szkl * puree z dyni – 3/4 szkl szkl * cukier – 0,5 szkl * olej roślinny – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * soda – 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia
Ostra na Słodkododajemy do nich jajek :) ) Przygotowanie: Wszystkie składniki suche łączymy w misce. Dodajemy masło i miód oraz skórkę pomarańczową otartą i kandyzowaną. Wyrabiamy ciasto, powinno być dość lepkie. Z ciasta w dłoni ulepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam do tego łyżki nakładania do lodów. Ciastka w formie kulek można też(...)płatkami migdałowymi. Ciastka w spłaszczonej formie pieczemy ok. 8 minut ,a kulki ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 2 spłaszczone ciastka można przełożyć kremem pomarańczowym na , który przepis znajdziecie tu wkrótce
Bon appetit mon amie170ºC około 40 minut, po tym czasie sprawdzić czy patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, jeśli nie piec dłużej do czasu aż patyczek po sprawdzeniu będzie suchy. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, i wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. (Ja upuściłam je z ok 30 cm ;) ) Odstawić do uchylonego, wyłączonego piekarnika(...)lub3 blaty. Do nasączenia: 1/4 szklanki Amaretto 1/2 szklanki przegotowanej wody 1/2 cytryny 2 łyżki cukru Wyciskamy sok z połowy cytryny łączymy z woda i Amaretto, dosładzamy do smaku. Krem do przełożenia blatów biszkoptu: 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g serka mascarpone 4łyżki cukru pudru, do smaku Czerwony barwnik w żelu Składniki schłodzić w lodowce
W kuchennej krainiePyszne, chrupiące, lekko słodkie - gofry idealne! Długo testowałam różne przepisy na gofry, a ten który dziś podaję jest jednym z moich ulubionych. Nie ważne czy solo
Magiczna kuchnia DariiOreo zrobiło furorę swoim pojawieniem się na rynku! Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Postanowiłam i ja je wykorzystać do zrobienia pysznego deseru ! Połączenie z mascarpone i truskawkowym musem zachwyciło całą rodzinę! SKŁADNIKI: ( na 5 foremek ) - ciastka Oreo – 10 szt – mascarpone – 150 g – serek „bieluch(...)łyżka – białko – 1 szt – olejek śmietankowy – 5 kropel – cukier – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasteczka Oreo kruszymy ( możemy zmasakrować je wałkiem do ciasta ). Wkładamy do papilotek tworząc podstawę serniczków. Obydwa serki mieszamy z mąką i białkiem. Dodajemy cukier i olejek , mieszamy. Masę wykładamy na pokruszone ciasteczka. Pieczemy w 120C przez ok.20 min. Odstawiamy do lodówki
Ostra na SłodkoBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze
Cztery FajeryKiedy robisz coś od całego serca wychodzi najlepszy rezultat! Tym razem było właśnie tak! Robiłem tort dla mamy na urodziny i to był najlepszy tort
Kuchnia Łukasza