kilku próbach dochodzę do wniosku, że najzwyklejsza w świecie, królowa ciast- beza- mnie nie lubi. Nie lubi to chyba zbyt delikatnie powiedziane, bo gdyby mnie nie lubiła, to przynajmniej bez jakiegoś specjalnego wyglądu, ale dałoby się zjeść. Moich się nie dało. Ona wręcz mnie nienawidzi, śmiem twierdzić. Ale znalazłam na to sposób, który póki co, odpukać!- się sprawdza. Zamiast dużej(...)postawiłam na czekoladową nutę, sami zobaczcie jak pięknie wyszło :) Składniki na 6 sztuk: 3 białka 160g drobnego cukru 2 łyżki kakao Szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200ml śmietanki 30% 125g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 op. śmietanfix Frużelina wiśniowa: 300g drylowanych wiśni ⅓ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania
Kuchnia w czekoladzieSamosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku. Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie bardziej ostra. Kolejno: Zupa marchewkowa z chilli i Pikantny krem z pomidorów. Obie zupy bardzo fajnie kremowe, sycące, idealnie gorące ( wspaniałe na jesień ). Marchewkowa delikatniejsza, natomiast(...)krem z pomidorów zdecydowanie bardziej ostra. DANIA GŁÓWNE: Dhall Tadka – wegańskie curry na bazie grochu, czerwonych suszonych papryczek chilli oraz liście curry i Rendang – wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą cytrynową i prażonym kokosem. Obydwa dania pyszne! Naprawdę pyszne – ciężko się było zdecydować na jedno, dlatego wyjadałam
Ostra na SłodkoKopiec Kreta domowy według przepisu z kotlet.tv Składniki: ciasto: - 125g margaryny roślinnej - 5 łyżek mleka - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 1/2 szklanki mąki - 2 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem i dodatki: - 500g kremówki 30% - 3 łyżki cukru pudru - 1 tabliczka czekolady - 4 banany - 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Forma(...)Białka ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem. Dodaję również zimną masę kakaową. Dalej łączę z pianą i miksuję na niskich obrotach. Ciasto wyszło mi bardzo gęste.Przekładam je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut Czekam aż ciasto ostygnie
Kuchnia co dniaTiramisu to pyszny deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi warstwami . Ostatnią warstwą powinna być masa z serka i kakao. Wierzch deserów najlepiej posypać kakao tuż przed podaniem, desery najlepiej
Bajeczna Kuchniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. To świetny wynalazek, szczególnie dla osób, które nie mają piekarnika lub po prostu nie lubią piec. Ciasta bez pieczenia są bardzo lubiane przez młode osoby, które nie mają takiego zapału do pieczenia, jaki miały nasze babcie. Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Jedną(...)który z pewnością zaskoczy Was swoim smakiem. Tym razem przygotowaliśmy dla Was ciasto raffaello bez pieczenia . To niezwykle proste ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i szybkością wykonania. Sprawdzi się na przyjęciu rodzinnym, a także podczas świąt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA CIASTO RAFFAELLO BEZ PIECZENIA Składniki: 100 g herbatników 700 ml mleka
Przepiski.plszkl cukru -1 łyżka kakao KREM CAPPUCCINO -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3/4 szkl cukru -5 łyżek kawy cappuccino -250g masła lub margaryny w temp pokojowej PONCZ -125ml wody -1 łyżka kawy rozpuszczalnej DODATKOWO -małe beziki -dżem porzeczkowy Na początek polecam zrobić bazę kremu-do garnka dajemy litr mleka, 3 budynie śmietankowe(...)papierem do pieczenia, polecam zrobić kołnierz z papieru by ciasto nie wypłynęło. Pieczemy około 35-40 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy, wyrównujemy górę i kroimy na 4 spody-nie ma z tym problemu bo biszkopt jest wysoki. KREM Do miski dajemy 250g masła w temp pokojowej, ucieramy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuformie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki formie wyjęcie ciasta
Podróż w kulinariacieszące oko, a znikające szybciej niż się o nich pomyśli. Kruche ciasto, wręcz aż bardzo kruche - w końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni ! Składniki : 750g mąki pszennej 300g margaryny łyżka smalcu 1/2 szkl. cukru pudru 6 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Krem : 1 kostka margaryny najlepiej "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu
Garnkowe fanaberieTarta ze śliwkami, której zupełnie nie można się oprzeć…. Spód tarty jest brioszkowy z pysznym kremem i zatopionych w nim śliwkach… Zupełna rozkosz Przepis jest na foremkę o średnicy 28 cm ale ponieważ nie miałam takiej użyłam foremki 24 cm i 6 foremek na tartaletki. Ale czy duża tarta czy małe tartaletki i tak wszystkie smakują wspaniale(...)ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i dodać cukier, sól, jajka i drożdże. Wymieszać a następnie wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne. 2. Kawałki schłodzonego masła rozwałkować wałkiem a następnie po kawałku dodawać do ciasta i wyrobić aż będzie elastyczne. 3. Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i wstawić
UgotujmyTo.plszklanki cukru trzcinowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g czekolady milka z daim 100 g masy krówkowej Krem kajmakowy: 200 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masy krówkowej Przygotowanie: Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub blenderem, aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem(...)stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy. Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z masą krówkową dodając ją po łyżeczce. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach. Gotowy krem schładzamy przez około godziny w lodówce. Gotowe
Mania GotowaniaRurki cynamonowe z kremem budyniowym 🥰🤭 to naprawdę przepyszna propozycja. Cynamonowe rurki i aksamitny krem budyniowy to znakomite połączenie. Składniki na rurki cynamonowe: 300 g mąki pszennej 100 g masła 150 g jogurtu naturalnego + 3 łyżki cukru i 1 łyżka cynamonu i 1 jajko do posmarowania rurek Przygotowanie: Zagniatamy ciasto z mąki, masła (pokrojonego w małą kostkę) i jogurtu(...)cynamonu. Po upływie czasu ciasto wyciągamy i wałkujemy podsypując mąka. Wykrawamy paski i nawijamy na foremki do rurek wysmarowane masłem (paski powinny lekko na siebie nachodzić). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i obtaczamy w cukrze z cynamonem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ok. 17 min. Studzimy. Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy
CzarnawisienkaZastanawiałam się jak będzie smakował torcik z kremem śliwkowym. Śliwki pieczone w piekarniku następnie przetarte przez sitko. Zaskakujący smak. Przyjaciołom bardzo smakował. Spróbujcie koniecznie to jesienne i bardzo nietuzinkowe połączenie. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki(...)wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Przepis na krem śliwkowy. 500 g śliwek 2/3 szklanki cukru (do smaku - dodajcie więcej lub mniej) 300 g śmietany kremówki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukoleju 1 szczypta soli dodatkowo: jajko do smarowania marmolada lub krem czekoladowy do nadziewania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz ok 4 łyżkami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozmieszane drożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie mleko i mieszamy. Pod koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności jakiej wielkości
Domowy Smak JedzeniaMąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na krem z cukrem (wysokie obroty, 3 minuty).Następnie zmniejsz obroty na średnie i dodawaj po jednym jajku i ciągle mieszając. Do masła dodaj 1/3 ilość mąki z proszkiem i tyle samo mleka. Postępuj przemienne przez kolejne dwa razy. Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Nakładaj łyżka
AZgotuj!