Inspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się
Magiczne Życie Martytortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Składniki na krem: 500 ml śmietany 36% 4 – 5 łyżek cukru pudru 2 czekolady gorzkie 1 czubata łyżka kakao 3 łyżeczki kawy
Na słodko lub wytrawnieTym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu
Słodko-Słony Świat Ilonypokryć tym kremem, dlatego aż tyle) 8 łyżek mleka ok. 300-350 g cukru pudru 1 łyżka naturalnego kakao fioletowy barwnik (dzięki użyciu kakao i barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny Do dekoracji: ok. 750-1000 g (w zależności od koncepcji) lukru plastycznego w różnych kolorach (ja użyłam(...)kwadrat. Ta mniejsza część to będzie głowa naszego ludzika, a z drugiej, dłuższej wycinamy ręce. Kitkę wycinamy z pozostałej, jednej warstwy dużego biszkoptu. Ciasta powinno wystarczyć w sam raz. Każdy element bardzo delikatnie nasączamy i przekładamy kremem owocowym. Odstawiamy do lodówki. Ja boki wszystkich elementów również pokryłam warstwą tego kremu, żeby całość nieco wyrównać i ukryć niedoskonałości powstałe przy krojeniu
Ratunku obiadtort marcepanowy 10 porcji Składniki: Biszkopt 3 jaja 250 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 100 ml wrzącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Krem z marakui 3 owoce marakui 1 jajko 1 żółtko 100 g cukru 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej sok z jednej limonki 30 g masła Nadzienie śmietankowe 350 ml śmietanki(...)celu wytnij koło o tej samej średnicy so tortownica. Brzegi formy posmaruj masłem i oprósz mąką. Wylej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut. Upieczony biszkopt ostudź w formie. Ostudzony, rozkrój na 2 placki. Następnie ugotuj krem z marakui. Przekrój owoce marakui na pół wyżłób łyżeczką miąższ do małego rondelka. Dodaj cukier i gotuj
codojedzeniasposób resztki pure, które bardzo lubimy. Jeśli jednak macie chwilę czasu, upieczecie ziemniaki do gnocchi. Upieczone mają bardziej skondensowany miąższ i mniej wody, co przy szybkim zagniataniu ciasta ma duże znaczenie. Jeśli macie trochę cierpliwości, zróbcie sobie karbowane gnocchi, jak ze sklepu. Wzorek można łatwo zrobić kładąc kluseczkę na widelcu i delikatnie przetaczając przez zęby widelca. Po kilku próbach(...)tarce się nie obejdzie. Rozgniatanie tłuczkiem czy widelcem zawsze zostawi grudki, a kluski muszą być gładkie jak krem. Ziemniaki przepuszczaj od razu na stolnicę podsypaną delikatnie mąką. Nie kładź wszystkich w jedno miejsce na kupkę, tylko rozłóż w warstwę jak spód do ciasta. Krok 2 Weź dwa jajka. Oddziel żółtka i rozbełtaj trzepaczką, żeby się połączyły, następnie wylej zygzakiem
Niedzielny kucharzpysznych owoców i przygotować przeurocze tartaletki z masą budyniową i owocami. To jest już mój drugi przepis na tego typu babeczki. Ten przepis wyróżnia przede wszystkim mocno waniliowy posmak kremu budyniowego. Spody babeczek są kruche i delikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach. Składniki na kruche spody: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego(...)dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem
Świat Ciastasię i mieni. Mam nadzieje że przez to nie stracił swojego męskiego charakteru. Ten tort jest prosty. W środku bita śmietana, mascarpone i świeże owoce. Na wierzchu krem z masła, gorzkiej czekolady i skondensowanego mleka. Zrobiłam też brązowo- czerwone mazy na torcie. (Użyłam masy, tej którą pokryty jest tort dodając odrobinę czerwonego barwinka i łyżki kakao.) Ozdobiłam czekoladowym(...)wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Krem 600 ml śmietany kremówki 250 mascarpone 300 g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki) 3 łyżki cukru pudru
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksię skusi? PTYSIE Z KREMEM JEŻYNOWYM Składniki: (15-16 szt) ptysie: 140 g mąki 125 ml mleka 125 ml wody 115 g masła 4 jajka szczypta soli krem: 150 g jeżyn mrożonych Hortex 200 ml śmietany 30 % 120 g białej czekolady 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: ptysie: W rondlu podgrzewamy mleko z wodą(...)jednym roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut . krem: Jeżyny mrożone Hortex podgrzewamy aż puszczą sok, a następnie miksujemy blenderem i przecieramy
Bon appetit mon amiepora roku - stwierdziłam, że tort musi być lekki, owocowy. Upiekłam migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją, która mnie nie zawiodła: połączenie smaków wyszło wprost bajeczne. Migdały, lekki krem śmietankowo-serowy z białą czekoladą, frużelina. Postanowiłam też, że rustykalna dekoracja będzie w sam raz i zrobiłam go w stylu naked cake, czyli nagiego tortu. Oczywiście owoców nie mogło zabraknąć(...)mieszać zgarniając ciasto z brzegów miski na środek). Dno tortownicy (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki
Obiad gotowypijany nie jest. Na moje oko lekko wstawiony i fajnie nasączony. biszkopt: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru barwnik fioletowy krem czarny bez: 250 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 200 ml syropu z czarnego bzu 80 ml wódka z czarnego bzu cukier puder do smaku(...)ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy. Krem czarny bez: Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam, dodaję trochę syropu z bzu, podgrzewam
wesoła kuchniasoczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie i delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu i chrupiąca posypka cukrowa. Słodkie, sycące, lekko pikantne. Idealne na deszczowe lato! Sami powiedzcie - czy można im się oprzeć...? Drożdżówki z jagodami i kremem cynamonowym Składniki: (na 12 sztuk) 225 ml mleka 75 g masła 350 g mąki orkiszowej(...)letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon i sól. Dodać drożdże, mleko z masłem i roztrzepane jajko. Zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: łyżką dokłądnie roztrzeć masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem czekoladowy
moj przepis nadrugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej(...)około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem czekoladowy*: 260 gr gorzkiej czekolady (u mnie
moj przepis nadrugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej(...)około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem czekoladowy*: 260 gr gorzkiej czekolady (u mnie
moj przepis na