ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:811/1282)

Leśny Mech 281

względu na przepiękny wygląd.  Przepis pochodzi od Doroty . SKŁADNIKI Ciasto 300 g szpinaku (świeży lub mrożony, najlepiej rozdrobniony) 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej) 2 jajka 1 szklanka oleju  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 lub 2 galaretki agrestowe rozpuszczone(...)wanilię oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenie i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Do tak powstałej masy dodawać odciśnięty szpinak i dalej mieszać powoli mikserem lub łyżką. Gdy ciasto będzie już jednolite przelać je do blaszki o wymiarach 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na 50 min. Przed wyjęciem

Złote przepisy
Ciasto kawowe w stylu włoskim. 293

jego temat są uzasadnione! Kto nie próbował - najwyższa pora!     Składniki na ciasto;  (foremka 25/35 cm) 6 jajek pół szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyzki oleju 2 łyzki wody pół łyżeczki proszku do pieczenia   Krem; 20 dag miękkiego masła pół szkl. cukru pudru 2 szkl. mleka w proszku(...)Masło( o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem około 5 min. na jasna puszystą masę. Następnie wsypujemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy w której piekło się ciasto. Możemy wyłozyc ją folią aluminiową. Ciasto ponczujemy (kawa zmieszana z alkoholem) a następnie wykładamy połowe masy i rozsmarowujemy. Na masie układamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Caramel Brownie Tower 459

Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki(...)kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia! Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię

SMYKWKUCHNI
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 217

Śmietanę ubijamy z wasabi na puszysty krem. Doprawiamy do smaku. Wypełniamy foremki. Mrozimy ( najlepiej przez noc ). KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO: Sok z ogórków grzejemy, dodajemy agar agar-gotujemy ciągle mieszając. Przelewamy do strzykawki lub pipety i kropla po kropli wypuszczamy na mocno schłodzony olej. Płuczemy pod bieżącą wodą. CAŁOŚĆ: Wypieczone foremki z kruchego ciasta napełniamy tatarem. Układamy krążek zamarzniętej ( szybko

Ostra na Słodko
Mikołaje - pierniczki 159

pieczenia, lukier dekoracyjny Dr Oetker, krem dekoracyjny Dr Oetker, czerwony barwnik spożywczy Dr Oetker, pisak niebieski i czerwony jadalny Dr Oetker. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek

Aga w kuchni
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i bitą śmietaną 117

Puszysty biszkopt,galaretka jabłkowa i bita śmietana z nutą cynamonu-idealne połączenie. Lekkie ciasto,proste do przygotowania.Przepis na każdą okazję. Składniki: biszkopt upieczony z 3 jajek 1 kg  słodkich jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier wanilinowy 300 ml śmietany krem ówki 36% 2 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wrzucamy do garnka,dodajemy

Przepisy mojej mamy
"Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata" Marta Dymek 189

kalarepy i wiele innych dań. Jeśli chodzi o zupy to wpadła mi w oko hiszpańska z ciecierzycą, krem z batatów z romesco i meksykańska zupa kukurydziana. Na obiad możemy zaserwować lasagne z selera, grzybowy strogonow, czy naleśniki kmichi. Na deser mamy włoskie ciasto cukiniowe, magiczny mus czekoladowy i inne ciekawe desery oraz napoje. Autorka wykorzystała polskie, sezonowe warzywa i przedstawiła

kruche babeczki
Czekoladowa tarta z malinami / Chocolate Rasberry Tart 124

sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało - w tym przypadku można bardzo delikatnie przebić bąble widelcem). Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i masłem, wylać na upieczony spód. Na lekko wystudzony krem nałożyć owoce (nie należy kłaść malin na gorący krem, ponieważ mogą puścić sok). Schłodzić kilka godzin w lodówce

Lekcje w kuchni
Tort cytrynowo- miętowy 110

nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego. Krem cytrynowy : Żelatynę zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę wstawiamy

Słodki Zakątek
BISZKOPT GENUEŃSKI – z masłem 417

uwagach zapisałam ile takie jajko ‘L’ waży. Pomoże Wam to również przy innych biszkoptach i ciastach. Biszkopt genueński dzięki maśle zachowuje dłużej świeżość i ma przepyszny, maślany smak. Wg mnie jest bardziej zwarty, dzięki czemu idealne sprawdzi się przy cięższych kremach. Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt genueński (forma śr 18 cm): 4 jajka

Słodki Pomysł
Babka limonkowo-jogurtowa 137

limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć

cucinare
Ciasto z kremem rafaello i truskawkami 775

pierogów. Już od dłuższego czasu wiem, że kokos i truskawki to duet doskonały. Dzisiaj serwuję wam rewelacyjne ciasto i nie zwlekajcie zbyt długo by go zrobić. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml zimnej kremówki 30% 2 śnieżki w proszku 100 g białej czekolady 100 g mielonych

Ala piecze i gotuje
Babeczki budyniowe 146

budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po  każdym dodaniu około minuty. Wlewamy mleko i miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25  minut w 180 stopniach. Cukier ucieramy

Smak mojej kuchni
tort z naleśników 168

miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki masła lub oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy masła lub oleju na patelnię. Ja usmażyłam ok. 23 naleśniki. składniki na krem do przełożenia: 150 g mascarpone 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej

Domowy Smak Jedzenia
Dania jednogarnkowe 132

Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Zupa krem z cukinii Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką

Moja smaczna kuchnia