składniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz
Domowy Smak JedzeniaNiebo w gębie Składniki: spód: 150 g herbatników maślanych 100g wiórków kokosowych 100g masła krem: 500g serka waniliowego naturalnego 100g śmietany 12 % 1/2 puszki karmelu
czarrna od kuchniTradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym
Tradycyjna KuchniaByły już ptysie, czas na eklerki. Aby urozmaicić zrobiłam je z kremem waniliowym (ale może być również bita śmietana, lub krem czekoladowy). Nowy post Eklerki z
Wypieki i RumieńceMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Ta tarta na pewno przypadnie Wam do gustu. Delikatny krem i świeże owoce dodają jej lekkości. Świetne ciacho na letnie …
My Blueberry CornerWspaniale komponuje się z bezą, kruchymi babeczkami. Przepis podpatrzony na www.mojewypieki.com Limonkowy krem Drukuj przepis Składniki 2 średnie jajka 16 dag cukru 80 gram masła sok
CoolinarniePLEksperymentalny przekładaniec, który okazał się być moim małym sukcesem. Biszkopt, konfitura jagodowa, krem, konfitura,biszkopt, a na wierzchu krem z bitej śmietany. Pycha! ;) Składniki (na ok
Kuchnia Elliewiem jakbym go zaplanowała i tak finał będzie zupełnie inny od wyobrażenia . Stres jest tym wielki, im bliższa osoba dla której tort jest dedykowany Białe biszkopty. Krem waniliowy, frużelina wiśniowa i dużo owoców Biszkopt (Przepis na jeden... do tego tortu upiekłam takie dwa) Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru(...)stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 6 łyżek cukru pudru
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszne ciasto w którym karmel idealnie do niego przenika i tworzy wspaniałe połączenie z ananasem. Przepis znalazłam w gazecie Krok po kroku.. Składniki: - 250 g masła - 3/4 szklanki cukru - 4 jajka - 340 g mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 200 ml mleka - 150 g brązowego cukru - 1 puszka ananasów Przygotowanie: Plastry ananasa odsączamy z zalewy. Tortownice(...)lekko ostudzony karmel wykładamy plastry ananasa. 150 g miękkiego masła miksujemy z cukrem na puszysty krem, a następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas miksując dodajemy porcjami na zmianę mąkę i mleko. Ciasto wylewamy na ananasy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut. Zostawiamy
Kulinarne życieKopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy da radę przygotować je własnoręcznie var metaslider_8864 = function($) { $('#metaslider(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: 6 sztuk bardzo dojrzałych bananów średniej wielkości Przygotowanie: Ciasto : Masło rozpuścić w garnku i wystudzić. Białka ubić na sztywno, można dodać
KuchniaWeDwoje.pljest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 duża puszka ananasa Dodatkowo: 50g czekolady(...)mieszamy. Gotową masę równo rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy w rozgrzanym do 150°C piekarniku, przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 100°C i pieczemy jeszcze 40 minut. Krem: Z puszki ananasa odlewamy sok, do którego dolewamy wody, tak aby było łącznie ½ litra płynu. Gotujemy jak budyń, czyli odlewamy pół szklanki, w której rozpuszczamy 2 budynie, a resztę płynu
Smakowy RajZostawić do odstania, na 30 minut. W tym czasie można przygotować krem chantilly. Śmietana musi być dobrze schłodzona, można ją nawet wstawić na 5-10 minut do zamrażarki. Ubić ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy bądź zapach. Przykryć i wstawić do lodówki. Kiedy ciasto odstoi już swoje, rozgrzać dobrze patelnię z odrobiną oliwy z oliwek
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem budyniowy: 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 250 g masła na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku czekoladowe wiórki do posypania Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniataki dzień robiłam te babeczki, z pośpiechu zapomniałam o dodaniu jajek. A one, w tym chaosie wyszły ... bardzo smaczne. Chciałam, żeby prezentowały się inaczej, bardziej dostojnie. Przełożyłam je kremem, dekorując owocami. Mam nadzieje, że Wam się spodobają. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g cukru 2 łyżki kakao szczypta soli(...)wymieszać ze sobą, tylko do połączenia składników. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami, ciasta nakładać do 3/4 wysokości foremki. Swoje mufinki piekłam w silikonowych foremkach z Ikei. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone mufinki studzimy na kratce. Ja swoje przełożyłam kremem i ozdobiłam owocami miechunki (physalis). Krem: 250 g mascarpone
Plate of Joysię nieco połączą następnie dodać śmietanę i w miarę szybko zgnieść cisto. Można też użyć robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 i pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm wycinać cienkie paski o szerokości 1-1,5 cm. (można użyć np. radełka do pizzy(...)każda warstwa lekko zachodziła na poprzednią. Przed nawijaniem ciasta foremki warto lekko posmarować olejem. Tak przygotowane rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik wcześniej nagrzać do 190-200 stopni i piec rurki aż nabiorą złotego koloru około 10-13 minut. Upieczone studzimy na kratce. Krem budyniowy Budynie wymieszać z 100 ml zimnego mleka
Andzia Pichci