ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:782/1282)

Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 969

najwolniejszych obrotach lub drewnianą łyżką). Tortownicę posmarować masłem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Przekroić na pół. W międzyczasie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzić. Śmietankę wlać(...)wystudzić. Gdy krem stężeje, na wierzch biszkoptu wyłożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na tortownicę o średnicy 26 cm. Można upiec biszkopt według własnego, ulubionego przepisu. Podczas studzenia, należy pilnować, aby galaretka całkiem nie stężała, bo wówczas trudno będzie zalać ciasto. Truskawki można zastąpić innymi

Gospodyni Miejska
Tort piernikowo krówkowy cappuccino 114

piernika 1 łyżeczka płaska kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru muscovado   krem cappuccino: 80 g kawy cappuccino 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny płaskie 400 ml śmietany kremówki 30 %   przełożenie: 300 g kremu krówkowego nasączenie: 125 ml wina czerwonego 1 cytryna 50 ml wody dekoracja: pierniki, bezy, polewa czekoladowa, kawa cappuccino(...)delikatnie mieszam łyżką od spodu. Dno formy o średnicy 19 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmuje ciepły biszkopt z formy i układam do na desce górą do dołu.  Krem: Mascarpone, śmietanę, kawę przekładam do miski i ubijam mikserem.Nie dodaję cukru bo w kawie już trochę

wesoła kuchnia
Racuchy drożdżowe z jagodami 138

się ono też puszyste i sprężyste. Chcę się je zjeść. A jagody… mmmmm… w tym cieście to jest coś wspaniałego. Słodycz złamana odrobiną kwasowości runa leśnego. Coś wspaniałego. Zatem zabieramy się do dzieła. Możecie też sprawdzić inny przepis deserowy – krem z serka waniliowego , albo szybkie i proste bananowe sushi z nutellą . Będzie ci łatwiej, jak zobaczysz film(...)mlekiem – ok. 100 ml. Całość zostawiamy na ok. 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do miski wlewamy pozostałe mleko i dodajemy jajko, cukier wanilinowy. Ciasto wyrabiamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji – jogurtu bądź śmietany. Ciasto ustawiamy w ciepłym miejscu 50-60 minut, by podwoiło swoją objętości. Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą

Kuchennyviral.pl
Racuchy drożdżowe z jagodami 145

się ono też puszyste i sprężyste. Chcę się je zjeść. A jagody… mmmmm… w tym cieście to jest coś wspaniałego. Słodycz złamana odrobiną kwasowości runa leśnego. Coś wspaniałego. Zatem zabieramy się do dzieła. Możecie też sprawdzić inny przepis deserowy – krem z serka waniliowego , albo szybkie i proste bananowe sushi z nutellą . Będzie ci łatwiej, jak zobaczysz film(...)mlekiem – ok. 100 ml. Całość zostawiamy na ok. 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do miski wlewamy pozostałe mleko i dodajemy jajko, cukier wanilinowy. Ciasto wyrabiamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji – jogurtu bądź śmietany. Ciasto ustawiamy w ciepłym miejscu 50-60 minut, by podwoiło swoją objętości. Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą

Kuchennyviral.pl
Naleśniki dyniowe z serem 174

dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche składniki do mokrych. Wszystko ma się dobrze połączyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego albo masła klarowanego. W międzyczasie połączyć serek z kremem miodowym. Serwować naleśniki posmarowane serkiem i zwinięte w rulonik lub złożone

Przepysznik - BLW i nie tylko
Brownie z malinami 162

pewien deszczowy letni dzień moje dzieci bardzo się nudziły. Chcąc im zorganizować zajęcie zaproponowałam, że upieczemy babeczki. Babeczki ostatecznie zmieniły się w ciasto, a te w brownie. Jako, że w domu posiadaliśmy tylko (albo i aż) maliny to wylądowały one w środku. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Upiekliśmy pyszne, mokre w środku borwnie z owocami. Przepis na nasz eksperyment przedstawiamy ponieżej(...)czekoladowy krem. Odstawiamy na bok. Do sporej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Roztrzepujemy lekko i dolewamy krem czekoladowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy mielone migdały oraz przesiewamy mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Małą formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy w nim umyte i osuszone maliny. Brownie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza

Kolizje Smaków
Pyszne orzechowe waniliowe babeczki 135

cudem znikają mi z tylko co wyjętej blachy ;).  Rzadko kiedy jestem w stanie położyć na nie krem, ale tym razem dziwnym trafem na połowę udało mi się ozdobić kremem.   3 jajka 160 g masła/margaryny 160 g mąki pszennej 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie ok 100 g. cukier waniliowy Kamis Mąkę(...)momentu połączenia się składników. Mi z tej porcji wyszło 12 normalnych babeczek i 8 małych.  Ciasto przekładamy do papilotek ok 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Grzanie góra dół.  Dekorujemy dowolnym kremem, takim jaki lubimy. U mnie ajerkoniakowy (gotowy

Malinowe Pocałunki
Ciasto Wuzetka 121

oraz mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy 2-3 łyżki piany, wymieszać. Następnie dodać do ciasta pozostałą ilość piany. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec w 170 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka. Ostudzone przekroić na pół. Krem: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 200 ml śmietany kremówki 30% 400 ml creme fraiche (zastąpiłam śmietaną(...)żelatynę do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zgęstniała. Tężejącą masę wyłożyć na pierwszy placek kakaowy, nałożyć drugi blat. Dokładnie docisnąć. Na czas przygotowywania polewy czekoladowej włożyłam ciasto do lodówki i obciążyłam deską. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kremówki 30% 2 łyżki masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i rozpuścić

Moja Galeria Smaku
Muffiny gruszkowo-cynamonowe 126

dojrzałe) Wykonanie: W misce roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości(...)ubitą śmietaną lub kremem maślano-bezowym. Alergeny Alergeny jajka , mąka , migdały Muffiny to zawsze strzał w dziesiątkę. Robi się je błyskawicznie, bez zbędnego nakładu pracy i bałaganu. Wystarczy zaledwie parę składników i pomysłowość - to wystarczy, by przygotować je na setki sposobów. Dzisiaj na blogu wersja gruszkowo-cynamonowa. Doskonałe połączenie! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ . [foodiepress] [hide

Pogotujmy.pl
Rafaello 536

biszkopt z nutką kokosową, super połączenie :) Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 3/ 4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: - 3 szklanki mleka - 1 szklanka mąki pszennej - niepełna szklanka cukru - 1 kostka masła - 1 olejek śmietankowy Kokos: - 1 łyżka margaryny - 1 łyżka cukru - 5 dag wiórek kokosowych Przygotowanie: W pierwszej(...)ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany budyń studzimy, gdy wystygnie miksujemy z kostką masła oraz

Zainspirowana w kuchni
Tort pomidorowy wytrawny 144

spróbował krzyknął: świetny!  Skomentował, że taki mógłby jeść na śniadanie. Rzeczywiście jedliśmy go na śniadanie i drugie też. Delikatny, puszysty z lekką pomidorową nutą biszkopt i delikatny puszysty krem komponują się  przepysznie.   Biszkopt 7 jaj wielkości L w temperaturze pokojowej szklanka przesianej mąki pszennej lub ryżowej (będzie wtedy bezglutenowy) łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)boki. Smarujemy oliwą jedynie dno, boków nie natłuszczamy, jedynie od strony rantu, aby się przykleił. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach.C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli będzie mokry dopiekamy jeszcze ok 10 minut.   Krem: 500 ml mascarpone lub serka naturalnego opakowanie sera feta 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki otarta skórka z cytryny

AZgotuj!
Prosty piernik z powidłami 89

którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie świątecznych wypieków, a chcieliby cieszyć się smakiem pysznego, świątecznego, domowego ciasta. Piernik jest mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny. Przełożyłam go powidłami śliwkowymi, bo taki lubię najbardziej, ale można wykonać go z innym przełożeniem, np. kremem budyniowym. Bardzo polecam :).  Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej 2 jajka pół szklanki miodu, płynnego(...)ognia i lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do przestudzonej mieszanki ( może być lekko ciepła ) dodać żółtka oraz przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej

Opowieści z piekarnika
Pączki 180

świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych olej, do smażenia konfitura lub krem budyniowy, do nadziewania Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam(...)ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu). Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli

Motylkowa Kuchnia
Ferrero rocher 138

łyżki nutelli 100g orzechowych wafelków 400g masy kajmakowej 100g siekanych orzechów laskowych kakao do oprószenia ciasta Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpne. Ubijamy razem dosyć długo, do momentu aż masa będzie gęsta i jednolita. Dodajemy mleko w proszku, Mieszamy na jednolitą masę.  * Całość kremu dzielimy na połowę. * Do jednej części dodajemy nutellę i drobno pokrojone wafelki. * Drugą część masy(...)dnie formy układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę z nutellą i wafelkami. Przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Kolejno smarujemy masą z kajmakiem i orzechami i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Na wierzch ciasta wykładamy jasną masę i posypujemy kakao. Ciasto chłodzimy przez całą noc. Smacznego

Słodki Zakątek
Ciasto a la' Tiramisu 323

tiramisu zostało wynalezione w restauracji "El Toula" w Treviso znajdującej się w tym czasie w pobliżu domu do spotkań intymnych i służył właśnie do "tirare su" Składniki na moje ciasto a la' Tiramisu -biszkopt upieczony w formie prostokątnej z tego przepisu  z tego przepisu! -6 dużych jaj 120 g cukru + 2 łyżeczki dodatkowo 500 g mascarpone gorzkie kakao(...)spryskać po wierzchu i posmarować kremem.Operację powtórzyć z trzecim biszkoptem.Na wierzch rozsmarować ostatnią warstwę kremu. U mnie krem polałam cienką warstewką roztopionej gorzkiej czekolady. I do lodówki. Przed podaniem posyapałam kako. Podałam z kawą na pięknej PORCELANIE BOGUCICE Smacznego! Ciasto należy przechowywać w lodówce w pojemniku szczelnie zamknięte. Maksymalnie 2 dni,ale to nie jest problem , gdyż znika nawet

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania