masła 200 g jogurtu naturalnego Sok i skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g orzechów + 25 g do dekoracji Krem: 100 g masła 75 g jogurtu naturalnego 400 g cukru pudru Przygotowanie: W dużej misie łączymy jaja, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, jogurt naturalny, sok z pomarańczy i dokładnie(...)ciasta dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki orzechy i skórkę otartą z pomarańczy (ścieramy tylko powierzchnię skórki, czyli tylko samą pomarańczową część), i mieszamy. Formę na babeczki wykładamy papilotkami i napełniamy foremki do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu studzimy. Póki babeczki się studzą zaczynamy przygotowanie kremu
Kuchnia Łukaszastopniowo żółtka ciągle ubijając, tylko może mniej intensywniej. Wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając, żeby nam piana nie opadła.Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice wylewamy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.150° ok.20 min. Najlepiej jest biszkopt upiec dzień wcześniej . Masa jabłkowa: -1,5 kg jabłek (antonówki lub renety ) -galaretka owocowa np.cytrynowa(...)ucieranie, a jeżeli mikserem to na wolnych obrotach, żeby nam masa nie zrzedniała Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Polewa: -pół kostki margaryny -4 łyżki cukru -łyżka wody -2 łyżki kakao Składniki polewy podgrzać w garnku do wrzenia ( nie gotować!) i ciągle mieszając ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemysleniaAmbition AMBITION GRACE biszkopt czekoladowy: 6 jaj dużych 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej krem : 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru mus żurawinowy: 500 g żurawiny świeżej kardamon szczypta cynamonu 200 ml wody(...)ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy. Krem: Mascarpone, śmietany przekładam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na sztywno. Mus żurawinowy: Żurawinę przekładam
wesoła kuchniast.C . Gdy biszkopt ostygnie ściąć wierzchnią warstwę,zostawiając 3/4 ciasta na spód. Górną warstwę pokruszyć,najlepiej zrobić to blenderem. Masa truskawkowa: ok 800 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Umyte truskawki zmiksować, dodać suche galaretki - masę podgrzewać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce. Krem śmietankowy : 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1-2 łyżki cukru(...)kremu. Dzielimy na dwie części. Biszkopt nasączyłam spirytusem z cytryną by był bardziej wilgotny i wyrazisty w smaku. Na tak przygotowany spód wyłożyć jedną część masy śmietankowej. Następnie wylać zmiksowane,lekko tężejące truskawki. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa truskawkowa jest sztywna można wyłożyć drugą część masy śmietankowej. Z odciętej góry biszkoptu zrobić kruszonkę i posypać wierzch . Ciasto
Niespełnione zdolności kulinarnechwila zapomnienia, czyli tzw. "cheatday". W propozycji ciasto, które smakiem i wyglądem nawiązuje do znanego deseru "Kinder mleczna kanapka". Składniki: Biszkopt: -> 6 jajek -> ¾ szklanki cukru -> 90g mąki -> 35g kakao -> Szczypta soli -> Łyżeczka soku z cytryny -> 2 łyżki oleju -> 2 łyżki mleka Krem: -> 250g masła -> ½ szklanki mleka(...)Krem: Do ½ szklanki mleka dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Masło ( w temperaturze pokojowej) ucieramy na gładko. Stopniowo dodając mleko ciągle miksujemy. Następnie porcjami dodajemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka). * pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Ferrero Rocher – ciasto bez pieczenia! Trzy warstwowe, orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach, w smaku bardzo przypominające znane pralinki Ferrero Rocher. A w dodatku nie wymagające pieczenia i wybornie smaczne oraz efektownie wyglądające. Polecam! Składniki: Herbatniki kakaowe około 55 sztuk 1 puszka czekoladowej masy kajmakowej 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 100g orzechów laskowych 2 wafelki(...)mieszamy do połączenia składników *** *** Na dnie formy układamy warstwę herbatników *** *** Na ciasteczka wykładamy krem orzechowy *** *** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową mieszamy z pozostałymi orzechami i rozsmarowujemy na ciasteczkach *** *** Układamy ostatnią warstwę herbatników a na wierzchu rozsmarowujemy białą masę z mascarpone. Ciasto możemy przyozdobić startą czekoladą lub kakao *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki ładnie
Blog z Apetytemmielonych orzechów, u mnie od Skworcu 8 łyżek cukru 2 jajka Krem: 300ml śmietanki 30% 10 łyżek masła orzechowego, u mnie od Skworcu 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Orzechy w kolorowej polewie 1. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, zmielone orzechu, cukier i jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum 1h. 2. Ciasto wałkujemy na grubość około(...)pozostałego ciasta formujemy "wałeczki" o długości około 10cm. Formujemy je na kształt podkowy tak by pasowały się do średnicy koszyczków. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. W pierkaniku rozgrzanym do 180 stopni pieczemy najpierw koszyczki, następnie "podkowy". Każde z nich przez około 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy. 5. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem
Szefowa kuchnigabarytom zmieści się nawet w bardzo małej kuchni. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nieprawdaż? Kiedy przychodzi ochota na jakieś „jednoblaszkowe”, niewymagające warstwowego przekładania, ani też czasu ciasto- zebra sprawdza się znakomicie :) Kakaowo-cytrynowo-waniliowe ucierane ciasto z dodatkiem gazowanego napoju o lekko korzennym aromacie będzie dobre zarówno do porannej kawy jak i wieczornej herbatki; ) Nie za słodkie, bez kremu - a takie dobre : ) Dobre wspomnienie z dzieciństwa. Standardowa forma na babkę. p { margin-bottom(...)Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } WYKONANIE: formę na babkę z kominem dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną na przemian wlewamy do niej po dwie łyżki ciasta jasnego i kakaowego i wierzch zrównujemy pieczemy ok 50 min w temp 180 stopni. ( można sprawdzić patyczkiem) Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub , jeśli chcemy, aby była słodsza: oblewamy ulubioną
Domowe ciastaodgadnie że jest ona w kremie. Polecam do jesiennej kawy. tarta spód: 150 g masła 250 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka cukru pudru krem dyniowy: 350 g pure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła 250 ml mleka pigwa: 800 g pigwy 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna(...)papierze do pieczenia przez drugi papier na okrąg wielkości formy z bokami. Ciasto przekładam do formy i palcami formuję boki. Nakłuwam spód widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 15-20 minut aż spód się przyrumieni. Krem Dyniowy: Do garnka wlewam mleko, dodaję pure z dyni, cukier. Odlewam pół szklanki
wesoła kuchniamasę krówkową i wykładamy na warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Ciasto równie dobrze
Kuchnia w czekoladzieCiasto piekłam pierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe. Moja wersja to nie tylko biszkopt makowo- kokosowy, ale również zwykły biały biszkopt i dżem wiśniowy. SKŁADNIKI Biszkopt jasny 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka(...)łyżką Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt makowo-kokosowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Przygotowanie kremu
W kuchennym oknie EwyMiałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas(...)cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy na konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę. Foremkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Rabarbar myjemy, oczyszczamy z liści
Słodkości i nie tylko