kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich uformował długi cienki rulonik. Metalowe foremki do wypieku rurek z kremem wysmarować masłem. Każdy rulonik zawinąć zawinąć wokół natłuszczonej foremki. Tak uformowane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem(...)fantazyjnego hot-doga:) Smacznego! *cytaty pochodzą z Mitologii Jana Parandowskiego oraz Mitów Greckich dla dzieci i młodzieży **pomysł na bułki-rożki pochodzi z tej strony (klik) *** przepis na ciasto do bułek pochodzi z tej strony (klik
KUCHARNIAPrzymierzałam się do tego ciasta, już od dłuższego czasu. W zasadzie zastanawiam się dlaczego ? Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu. To także, taki powrót do smaków z dzieciństwa. Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto. No bo kto nie lubi Napoleonek :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie krakresów 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki maki pszennej(...)masa zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia. Do kremu dodać masło i sok z cytryny, dokładnie rozmieszać. Krem wylać na krakersy, dokładnie rozprowadzić po całości. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z krakersów. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Wierzch ciasta posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia w opałachłyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku lub 1/3 szklanki espresso wiśnie lub śliwki z kompotu Krem: 250 g mascarpone 6-7 łyżek nutelli 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę(...)ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki. Papilotki wypełnić do połowy ciastem, następnie nałożyć owoce i przykryć je reszta ciasta do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Schłodzone mascarpone miksujemy z nutellą. Najlepiej słodkość i intensywność kremu kontrolować. Może się okazać, że 7 łyżek nutelli to dla Was za mało
Mania Gotowaniapuszysta masę. Dodajemy stopniowo jajka (po każdym miksujemy do połączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę(...)ognia. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na chwilkę. Następnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Wystudzoną umieszczamy w lodówce na noc. Po tym czasie ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Całkowicie wystudzone muffiny delikatnie wydrążamy od góry do ok. 1/2 części babeczki np. przy pomocy przyrządu do wydrążania jabłek lub łyżeczką. Napełniamy dżemem a wierzch dekorujemy kremem. obsypujemy uprażonymi wiórkami
Domowy Smak Jedzeniakupkami biały i żółty biszkopt na zmianę, posypać kawą mieloną, przykrywać nastepną porcją ciasta, wyrównać wierzch. • Piec w 170 st.C przez 40 minut, wystudzić i przeciąć na 2 blaty. Wkładka serowa • Masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodać ser, przemieszać dokładnie. • Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, dodać do masy serowej. • Wbijać(...)cukrem. • Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąkami. Ugotować budyń. • Do gorącego budyniu wrzucić pokrojone masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Składanie ciasta • Warstwę serową przełożyć na deseczkę lub tacę i zalać połową gorącej masy budyniowej. • Przykryć blatem biszkoptowym, położyć drugą deseczkę i odwrócić do góry nogami obie warstwy
To co kochamWANILIOWO - KARDAMONOWA ZUPA Z TRUSKAWEK I CZEREŚNI! NATURALNIE - ZDROWY GRYCZANY TORT NALEŚNIKOWY Z OBŁĘDNYM KREMEM KOKOSOWO - TRUSKAWKOWYM! MAKARON SOBA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI W SOSIE NA BAZIE CYDRU PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! NAJLEPSZE NA DZIEŃ DZIECKA! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! SERNIK NA ZIMNO! CZEKOLADOWA OWSIANKA
SMYKWKUCHNIsię przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :) Składniki ( na blachę średnicy około 26-28 cm ) CIASTO: * 150 g zimnego masłą * 240 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 2 żółtka KREM: * 250 g mascarpone * 120 ml słodkiej śmietanki 30% * 2 płaskie łyżki cukru pudru * 100 g białej czekolady CURD: * 1,5 mango(...)piec jeszcze 10-12 minut. Aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki. Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki. Przygotować mango curd. Owoce
kolorowotorcikowoprzez innych, bo sama nigdy jeszcze żadnej nie przygotowywałam. To był mój pierwszy raz w tym temacie - i jak mówią Ci, którzy próbowali, była bardzo dobra. Uwaga: Kremu wychodzi dość dużo, więc można albo od razu zrobić dwie rolady albo spożytkować go np. jako nadzienie do tartaletek. Ewentualnie ja nie umiem zwijać i wszystko powinno się zmieścić(...)piekarniku do temp. 180 st.C przez 10 minut. Biszkopt wyjąć na wilgotną ściereczkę, usunąć ostrożnie papier do pieczenia i od razu zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe (3-4 sztuki
Pasja Smakukokosowego (lub innego cukru) 2) Krem dyniowo-orzechowy -1 kg powyższej pasty dyniowej - ¾ -1 szkl. masła orzechowego Hardkorowy Alvin - ¾ szkl. fistaszków 3) Krem dyniowo-rzechowo-kokosowy -1 szkl. powyższego kremu dyniowo-orzechowego -4 łyżki gęstej śmietanki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) -łyżeczka śmietanki kokosowej (do wykonania oczu i ząbków) BISZKOPT(...)temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. KREMY 1) PASTA DYNIOWA Na nieprzywierającej dużej patelni rozgrzać olej
Candy Pandastarty(wcześniej wysmarowaną masłem). Nakłuwamy widelcem i obciążamy porcelanowymi kulkami , grochem, ryzem... no własnie jestem ciekawa czym Wy obciązacie swoje wypieki? ja nie mając nic z powyższej listy przykryłam ciasto papierem do pieczenia i poukładałam na nim foremki na mini babeczki ;-) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C - po około 15 minutach zdjęłam obciążenie i dopiekłam spód jeszcze kilka minut. Truskawki(...)masy można również dodac skórke otartą z jednej cytryny lub limonki. Tarte smarujemy cienką warstwą kremu, układamy na całej powierzchni pokrojone w plasterki truskawki a następnie pozostała masą je przykrywamy. Na wierzchu dekoracyjnie układamy kilka truskawek, dekorujemy czekolada i miętą. Ciasto najlepiej jak zostawimy na około godzine aby nieco zmiękło, ale od razu tez możemy zaczać pałaszować. Podane składniki
Radość kipiąca uśmiechem.minutes Total Time 1 hour 40 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 5 dużych jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki drobnego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem 400 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 % 500 g serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego opcjonalnie lub 2 łyżeczki cukru z wanilią Do nasączenia(...)wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, i działa :). Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć z formy, przekroić na 2 lub 3 blaty. Przygotowanie kremu Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier
SprawdzonaKuchnia.plkawy 50 min 12 h (czekanie) 1,20 zł 10 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duża miska szklanka forma okrągła do pieczenia (22 cm) papier do pieczenia mikser Składniki Koszt // CIASTO // mąka pszenna typ 450 – 2 szkl. [330g] 0,70 zł kakao ciemne – 3/4 szkl. 2 zł cukier – 2 szkl. [400g] 1,50 zł jajko(...)łyżeczki 0,50 zł gorąca woda – 1/2 szkl. sól – szczypta // KREM // śmietana kremówka [300 ml] 3 zł kawa rozpuszczalna, najlepiej liofilizowana – 3 łyżeczki 0,40 zł cukier puder – 4 łyżki [lub więcej] 0,40 zł + alkohol do podlania ciasta, np. wódka lub likier kawowy [50 ml] 2,00 zł Razem 12 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ESPRESSO
Nerds KitchenCIASTO: szpinak mrożony - 35 dag cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach
Camilla w kuchniDziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi 2 łyżki masła
sama złodyczdrożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki pszennej razowej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka cukru kokosowego olej kokosowy dodatek: krem orzechowo-kakaowy ( Super Krówka ) Przygotowanie: Na początku należy zrobić zaczyn. W tym celu lekko podgrzej mleko (ale nie zagotuj!), w którym rozpuść drożdże oraz cukier. Następnie wmieszaj jeszcze 1 łyżkę(...)miski wsyp oba rodzaje mąk, cukier, jajko, sól. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ponownie na ok. 20 minut. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe racuchy obowiązkowo polej kremem krówkowym
Zdrowie na języku :P