cukru to dodać 3 łyżki cukru). Następnie masę budyniową zmiksować z 100 g masła. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzony spód tarty. Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, dodać jagody i tężejącą wylać na masę budyniową. Jak galaretka stężeje można częstować się ciastem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUTartę możemy zrobić jako 1 dużą lub w mniejszych kokilkach. Z tej porcji ciasta wyszło mi 4 średnie, owalne kokilki o długość 15 cm. Pieczemy 10-12 minut w 200 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół. Pozostawiamy do wystudzenia a w tym czasie rozpuszczamy ptasie mleczko. Krem z ptasiego mleczka: W większym garnku koniecznie z grubym dnem podgrzewamy śmietankę
Życie zaczyna się w kuchniblaty. Pierwszy blat smaruję powidłami i przykrywam połową kremu. Na to kładę drugi blat i wykładam resztę kremu. Na górze układam kleksy bezowe i całość posypuję kakao i cukrem pudrem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby ciasto przeszło. Smacznego Artykuł Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentBoże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane(...)pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne Keto piernik w szklance Bajaderki piernikowe Ciasto orzechowo-karmelowe Keto orzechowiec Są to oczywiście subiektywnie wybrane przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie i mnie osobiście kojarzą się
Ola la LCHFłyżki kakao 2-3 łyżki cukru pudru Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy. Całość ubijam, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. 2/3 masy wykładam do tortownicy (18-20cm średnicy) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45-50 minut. Biszkopt(...)krem. Śmietankę dokładnie ubijam, dodaję mascarpone, kakao i cukier puder i krótko miksuję do połączenia się produktów. Wystudzony biszkopt kroję na 2 blaty. Pierwszy blat smaruję powidłami i przykrywam połową kremu. Na to kładę drugi blat i wykładam resztę kremu. Na górze układam kleksy bezowe i całość posypuję kakao i cukrem pudrem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby ciasto
Słodki sentymentmdłe, a jeżyny dodatkowo kwaskowe i przełamują słodycz ciasta. biszkopt: 5 dużych jaj 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 ml mleka 1/2 szklanki cukru galaretka jeżynowa: 450 g jeżyn mrożonych 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru krem jeżynowy: galaretka jeżynowa 1/2 porcji 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru dekoracja(...)Ciasto kakaowe przekładam do szprycy i wyciskam na jasne paskami tak żeby pokryć całą powierzchnię. Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni i piekę biszkopt 10-15 minut. Ściereczkę kuchenną posypuje pudrem. Jeszcze ciepły biszkopt przekładam na ściereczkę tak żeby papier był na wierzchu. Zrywam go i zwijam biszkopt w roladę razem ze ścierką. Odstawiam do przestudzenia. Krem jeżynowy
wesoła kuchnialekko podgrzać i rozpuścić w nim masło oraz drożdże. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto (ugniatać przez około 15 – 20 minut). Garnek z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Stopnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować do grubości 1,5 – 2 centymetrów. Za pomocą szklanki wykroić pączki. Pączki przykryć(...)lekko obciekły z tłuszczu. Następnie za pomocą szprycy wcisnąć w środek konfiturę z dzikiej róży lub krem. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże i masło w mleku 2. Dodać resztę produktów 3. Wymieszać wszystkie produkty za pomocą łyżki 4. Wyrobić ciasto 5. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 6. Rozwałkować ciasto 7. Wykroić pączki 8. Odstawić pączki do wyrośnięcia 9. Rozgrzać tłuszcz
KuchniaWeDwoje.plokoło 15 – 20 minut). Garnek z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Stopnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować do grubości 1,5 – 2 centymetrów. Za pomocą szklanki wykroić pączki. Pączki przykryć ścierką i zostawić na stopnicy na 30 minut(...)tłuszczu. Następnie za pomocą szprycy wcisnąć w środek konfiturę z dzikiej róży lub krem. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże i masło w mleku 2. Dodać resztę produktów 3. Wymieszać wszystkie produkty za pomocą łyżki 4. Wyrobić ciasto 5. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 6. Rozwałkować ciasto 7. Wykroić pączki 8. Odstawić pączki do wyrośnięcia 9. Rozgrzać
KuchniaWeDwoje.plwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i ciasto to robiłam już niejednokrotnie. Jest przepyszne i nie wymaga wielkich umiejętności. Moja rodzina ja uwielbia! Polecam! (Forma o wymiarach 24 x 28 cm) 5-6 paczek herbatników (na 3 warstwy) Masa: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 30% 150g cukru (można mniej, jeśli(...)stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki. Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą
Di gotujeTorcik składa się z czterech biszkoptów, dwóch lżejszych i dwóch cięższych. Zarówno jedne jak i drugie są przepyszne smakiem i wilgotne. Przełożone są frużeliną lub dżemem wiśniowym i kremem śmietankowym. A całość udekorowana jest ganache z białej czekolady. Bardzo polecam. Biszkopt ciemny I: 4 jajka 70 g mąki pszennej 15 g kakao 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)konsystencji. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż na pół. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem
Made By Mom And Sonżółtka Sprawdź jak ugotować obiady na 5 dni i nie zwariować. Przygotowanie: Krok 1 Jeśli masz ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowa roboty za Tobą! Podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli nie masz – przygotuj masę ziemniaczaną od zera. Umyj ziemniaki i bez obierania, w łupinkach ugotuj aż będą miekkie, najlepiej na parze. Ugotowane odstaw(...)się nie obejdzie. Rozgniatanie tłuczkiem czy widelcem zawsze zostawi grudki, a kluski muszą być gładkie jak krem. Ziemniaki przepuszczaj od razu na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, nie w jedno miejsce zbite w kupkę, ale w jedną warstwę – jak na spód od ciasta. Krok 2 Weź dwa jajka. Oddziel żółtka od białek i ubij je by się połączyły. Żółtka wylej
Niedzielny kucharzgodziny, do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą. Smacznego! Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatni truskawkowy wpis w tym sezonie... Pyszna roladka z dodatkiem mąki kokosowej, którą jakiś czas temu dostałam do przetestowania od firmy Royal Brand . Mąka doskonale współgrała się z kremem z białej czekolady i truskawkami, nadając roladce kokosowy posmak... Wiem, że już bardzo ciężko o świeże truskawki, dlatego możecie użyć maliny lub wiśnie, które są teraz dostępne. Biszkopt: 4 jajka(...)Miksować chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 38x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 200g świeżych truskawek, 3 łyżki likieru amaretto, cukier puder i orzechy
Z miłości do słodkościtrójka sprawiła, że zniknęły w 10 minut ;) Zapraszam również do obejrzenia filmiku z przygotowań. ciasto: szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru trzcinowego szczypta soli krem chałwowy: 250 g mascarpone 75 g ulubionej chałwy (użyłam chałwy z orzechami) dodatkowo: szklanka borówek
Mienta blog