SKŁADNIKI: Do wykonania ciasta potrzebujemy jeden biszkopt przekrojony na pół. Przepis TU Masa śmietanowa 500 ml śmietanki kremówki (30 – 36%) 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo kakao 25 ml spirytusu 1 szklanka mocnej kawy- słodkiej dżem porzeczkowy lub inny kwaśny PRZYGOTOWANIE Śmietanę ubijamy na krem, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Do kremu dodajemy(...)kładziemy następny blat biszkoptowy i smarujemy sporą warstwą dżemu. Na dżem nakładamy kolejną warstwę kremy i posypujemy kakao.Kolejna warstwa to biszkopt, na który wykładamy resztę masy kremowej. Brzegi na górze dekorujemy za pomocą wyciskarki do masy. Będzie ozdobnie. Wierzch posypujemy sporą warstwą kakao. Ciasto wkładamy do lodówki. Będzie dobre jak postoi kilka godzin. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie EwyZazwyczaj torty kojarzą nam się ze słodkościami - słodki biszkopt, słodkie kremy, owoce czy czekolada. Ja też zazwyczaj jadam je w wersji słodkiej - w końcu kto nie lubi słodkości? A jednak są osoby, które nie przepadają za słodkim smakiem i raczej go unikają. A i słodkolubnym od czasu do czasu przyda się przecież jakaś odmiana 😉 Dlatego dziś pokażę Wam przepis(...)szczypty soli ubij pianę dodając do niej po jednym żółtku i dalej ubijając. 3. Do piany z żółtkami dodaj mąkę ziemniaczaną oraz przestudzony szpinak i wymieszaj łyżką. 4. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdy się upiecze przez jakiś czas studź je w piekarniku, po czym wyjmij i wystudź do końca
Z notatnika dietetykajednak, żeby nie dopuścić do zagotowania śmietany. Tak przygotowany krem przykrywamy i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia, najlepiej na całą noc. Babeczki rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy do niego zimne mleko, mieszamy i czekamy aż płyn się wystudzi. Później do zimnego dodajemy jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Do ciasta przesiewamy mąkę, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier(...)groszki czekoladowe/posiekaną czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je w 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180° (z termoobiegiem) około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy z formy i studzimy. Kiedy babeczki są już wystudzone możemy kończyć krem. W misce ubijamy resztę śmietanki (250 ml). Kiedy jest lekko ubita (ale jeszcze
PatiGotujeszklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła +Nutella (lub inny czekoladowy krem) W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mleka i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy
Ciastkozercytruskawkowy, przepis na tortownicę o średnicy około 22-24 cm: Spód: 200 g płatków kokosowych 150 g puree z daktyli 50 g soku z daktyli skórka z 1 cytryny Krem truskawkowy (szykujemy dzień wcześniej): 200 g truskawek 60 g orzechów nerkowca 40 g płatków kokosowych ziarenka z połowy wanilii miód lub syrop z agawy (do smaku) Wykonanie: Zaczynamy od spodu(...)przyciskamy równomiernie. Krem truskawkowy. Orzechy nerkowca należy kilka godzin ( a najlepiej całą noc) moczyć w wodzie. Namoczone orzechy, truskawki, syrop z agawy, płatki kokosowe i wanilię kilka minut blendujemy (lub miksujemy) do momentu uzyskania kremowej. konsystencji. Tak przygotowany krem przelewamy na spód i całość wstawiamy do lodówki na noc, żeby masa dobrze stężała. Wegański tort truskawkowy Pyszne ciasto wegańskie
Relaxtimełyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 duża odnoga szczypiorku 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól dodatkowo sałata rzymska pomidor SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na stolnicy wymieszać obie mąki, sól. kurkumę, paprykę i czarnuszkę. Dodajemy oliwę, stopniowo wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy(...)drobniutko posiekany czosnek. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy krem balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jogurt łączymy z posiekanym sczypiorkiem, koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny, sos worchestershie, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Po 30 minutach dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowyjemy na cienki placuszek
DefinicjaSmakuwęgla aptecznego Dodatkowo -krem orzechowo-czekoladowy (u nas alce nero ) -jogurt grecki lub lukier (do namalowania oczu) Krem orzechowo-czekoladowy zamrozić we woreczkach. Mniej więcej ok 1,5 łyżeczki kremu nakładać na folię i przewiązać sznureczkiem. Takie czekoladowe paczuszki (9 szt) umieścić w zamrażarce na minimum 2 godziny. kliknij aby powiększyć W dużej misce mąki i suche drożdże dokładnie razem(...)składników w dużej misce dodać rozbełtane jajka (odrobinkę zostawić). Roztwór z napoju, oleju i cukru wlać ok 3-4 łyżki do mniejszej miseczki i wymieszać do uzyskania zwartego czarnego ciasta. Pozostały roztwór wlać do dużej miski i również dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia * (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie (u nas po ok 40 minutach) należy
Candy Pandaspapilotkami. Wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do każdej babeczki po kostce czekolady. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 25-30 minut. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miksujemy w mikserze serek mascarpone z cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy razem z serkiem
CiastkozercyCiasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)pszennej Dodatkowo dżem malinowy Sodę rozpuścić w mleku , dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i margaryną. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną
Moje domowe kucharzeniekawowy 4 łyżki bardzo mocnego espresso np. Costa Rica lukier lub cukier puder do posypania Szybkie ciasto na niedzielę przepis 1. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i z solą, przesiewam przez sitko i odkładam. 2 Masło ucieram z cukrem na jasny, puszysty krem na najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ubijania dodaję cukier waniliowy, a następnie kolejno po jednym jajku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukru kryształu; 1 kg jabłek (uprażonych lub ze słoika); Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. 3 białka ubić na sztywną pianę i dodać do utartego ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, do drugiej
In my kitchenmasy serowej gotować aż masa zgęstnieje ciągle mieszając żeby nam się nie przypaliło . Krem serowy ostudzić. Biszkopt przeciąć na 3 części Każdy płat nasączyć dobrą herbatą . Pierwszy spodni krążek smarujemy dość grubo masą . Przykrywamy drugim krążkiem . Znowu masa i krążek ciasta . Wierzch i boki smarujemy resztą masy serowej i posypujemy wiórkami kokosowymi , na środek można zetrzeć czekoladę
Sama słodycz i szczypta chiliMakowa krajanka z cytrusową pianką i mango podbiła moje serce. Przepyszne i lekkie ciasto, na które składa się puszysty biszkopt, biszkopt z makiem i cytrynowa pianka , w której zatopiłam kawałki mango. Ciasto jest proste do wykonania. Wystarczy upiec biszkopty i przygotować piankę. Jak zrobić piankę? Cytrusowa pianka to nic innego jak bita śmietana połączona z kremowym twarożkiem i sokiem(...)macie żelatynę w domu. Mak i cytryna często występują razem w moich wypiekach. Piekłam już tort makowy z cytrynowym kremem jak również krajankę makowa panienka . Każdy z nich zawiera cytrynę i mak, a jednak różnią się smakiem i wyglądem. To ciasto pasuje na każdą okazję. Ja upiekłam je pierwszy raz na Sylwestra. Odważnie, prawda? Jakoś nie czuję presji, kiedy
codojedzeniagroszku to zupa, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut, co czyni ją najszybszą zupą, a takie właśnie lubimy wszyscy 🙂 Krem z groszku wbrew pozorom i minimalnej ilości składników, jest bardzo sycącą zupą, aromatyczną i co najważniejsze, lubianą przez dzieci 🙂 Składniki: Ciasto: 450g mrożonego zielonego groszku 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 800ml bulionu warzywnego sól, pieprz(...)momentu zagotowania się. Zbyt długie gotowanie spowoduje utratę ładnego zielonego koloru groszku i zupa nie będzie wyglądała apetycznie! Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, lub innymi ulubionymi dodatkami. Jak zrobić chmurkę z mleka, widoczną na zdjęciu ? Wystarczy w wysokiej szklance spienić ciepłe mleko za pomocą spieniacza, blendera, lub wlewając
NiePieprz.plCukinia ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jej kwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle(...)Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i odstawić na ok. kwadrans. Po tym czasie odcisnąć i odlać sok, który się zgromadzi. Dodać przyprawy, jajko i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. "Ciasto" powinno być niezbyt gęste, ale też nie może się lać. Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie gorący, łyżką nakładać porcje ciasta. Placki nie powinny się stykać. Smażyć na złoty kolor
W SMAK