ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:75/1282)

Pyszne ciasta na Święta 396

ciasta, które według mnie świetnie nadają się na świąteczne wypieki. Są tu ciasta proste, łatwiejsze i nieco trudniejsze.. Jest kilka przepisów na serniki, pierniki i ciasta z makiem i z kremami. Dla tych co już planują słodkie świąteczne menu przygotowałam zestawienie świątecznych ciast . Najlepsze przepisy na ciasta na Wigilię i święta Bożego Narodzenia, na Wielkanocnym stole też nie może(...)kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 11. Sernik z brzoskwiniami 12. Ciasto cielak 13. Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 14. Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 15. Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami 16. Tort z owocami i bitą śmietaną 17. Sernik z pomarańczami 18. Piernikowe ptysie z kremem 19. Ptysie z bitą śmietaną (przepis na ptysie) 20. Świąteczne ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto orzechowe z kremem kawowym 236

może to spowodować zakalec).  2 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto podzielić na pół i przelać do foremek. Piec w temperaturze 165*C przez około 25-30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Krem kawowy: 175 g masła 180 g cukru pudru 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku) rozpuszczonej(...)cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówki miksera do ubijania białek) do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać zaparzoną kawę i utrzeć. Krem podzielić na pół. Ciasto przełożyć kremem, drugą część kremu posmarować na wierzchu. Ozdobić orzechami. Ponadto: orzechy włoskie lub pekan, do dekoracji przepis stąd

Proste Potrawy
Karpatka z kremem cytrynowym 399

rozprowadzamy szpatułką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieczenia na 30 min. Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta. PRZYGOTOWANIE kremu cytrynowego: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy cukier. Mieszając dodajemy startą skórkę z cytryny i sok. Pozostałe 400 ml mleka(...)spożywczą i wstawiamy do wystygnięcia do lodówki. Schłodzoną masę budyniową miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku masło. PRZYGOTOWANIE karpatki z kremem cytrynowym: Na dnie formy układamy warstwę ciasta. Rozprowadzamy równomiernie krem i przekładamy drugą warstwą ciasta. Tak złożone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok 2 h. Karpatkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kulinarnyJa
KETO MALINOWA CHMURKA (keto, LCHF, bez glutenu) 372

dzień wcześniej, ponieważ bezę trzeba wysuszyć a później całość schłodzić. Wydawałoby się, że jest czasochłonne, ale właściwie najdłużej schodzi z bezą a reszta to kilka minut na zagniecenie ciasta czy ubicie kremu oraz zrobienie galaretki z malin. Keto malinowa chmurka doskonale sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystościach, o czym świadczy fakt, że zawsze znika ekspresowo z patery(...)wstawić do lodówki. Przygotowanie kremu: Kiedy galaretka już zastygnie a beza jest wysuszona – czyli najlepiej na drugi dzień – można przygotować krem. Wszystkie składniki ubić a następnie krem wyłożyć na ciasto z galaretką, przykryć blatem wystudzonej bezy i wstawić do lodówki na min 2 godziny. Keto malinowa chmurka w oryginał przygotowywana jest często z bezą z posypką z płatków

Ola la LCHF
Biała czekolada + truskawki = szalenie prosty TORT wiosenno-letni 227

konsystencji bitej śmietany. Jeśli ciasto nie jest idealnie płaskie, możesz odciąć górę (lub podzielić te 2 kawałki jeszcze raz na 2 i stworzyć 4 warstwy tortu).Posmaruj pierwsze ciasto kremem z białej czekolady i obłóż pokrojonymi truskawkami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na górze pozostały krem. Przystrój całymi truskawkami.  Możesz stworzyć taki baner jak ja, wycinając z twardego

Gotowanie to kochanie
WIŚNIOWA CHMURKA 154

pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy. Warstwa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu mascarpone. Wykładamy na galaretkę, która stężała. Beza : Białka ubijamy na sztywną(...)pianę, dodajemy stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy delikatnie do formy wyłożonej pergaminem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy ok. 1 godz.w 130 stopniach. Wystudzoną bezę wykładamy na krem. Ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień

słodki bratek
Biały puszek 408

różne okazje.Aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach! W sam raz na weekend do kawy. Składniki: Ciasto kokosowe: 6 jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 2 łyżki wiórek kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej(...)minimum wsypywać stopniowo mąkę na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.  Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.   Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną,   wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia

Wanilia i Kardamon
Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą pomarańczy 169

wpisie chciałam Wam, więc polecić coś na osłodzenie tego czasu nie tylko tradycyjnymi piernikami czy makowcami, ale delikatnym biszkoptem z orzechami, z nutą miodu i pomarańczy.   CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM MIODOWYM I NUTĄ POMARAŃCZY Składniki: ciasto: 4 jajka 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Śmietanę ubijamy, a następnie partiami łączymy z zimnym budyniem. Na koniec do kremu dodajemy ostudzoną żelatynę. Pierwszy blat ciasta smarujemy konfiturą/dżemem pomarańczowym, na konfiturę nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia kremu

Bon appetit mon amie
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 356

blatach powiem od razu o nasączaniu ciasta. Czy to robić czy nie robić trzeba ocenić uwzględniając "wypełnienie" tortu.  Jeśli tort będzie przekładany zwykłym, zwartym kremem, warto nasączyć każdy blat przed posmarowaniem, żeby ciasto nie było za suche, czyli stosujemy schemat: blat, nasączenie, krem, blat, nasączenie, krem, itd.  Jeśli krem będzie lekko wilgotny i jeszcze przekładany owocami, nasączanie blatów(...)górę i boki tortu, koniec problemu. W przypadku robienia tortu 2-blatowego, jak ja ostatnio (właśnie z powodu górki, która niespodziewanie wyrosła mi w formie), trzecia część kremu zostaje do posmarowania innego ciasta albo naleśników na śniadanie (naleśnik przesmarowany kremem i nafaszerowany owocami, dobre). Można zrobić od razu mniej kremu ale mnie nie chciało się kombinować z proporcjami. Korzyść

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tarta z kremem patissiere i owocami 109

jako nadzienie tart, tarteletek, rogalików... a także jest podstawą niektórych kremów do tortów. W uproszczeniu można powiedzieć, że jest to "budyń". Niektórzy używają budyniu w proszku zamiast przyrządzić samodzielnie krem. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 600 ml mleka, 1 jajko, 4 żółtka(...)piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Dokładnie wymieszać cukier z jajkiem, żółtkami, mąką ziemniaczaną, pszenną, solą. Wanilię rozciąć, wyjąć nasiona i całość wrzucić do mleka. Mleko zagotować. Wyjąć wanilię. Gorące mleko wlewać do masy jajecznej cały czas mieszając. Następnie przelać masę do garnka i gotować na małym ogniu do zagotowania. Gotować aż zgęstnieje – około 3 minut. Krem lekko

królestwo garów
Jabłkowy przekładaniec 216

Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku(...)galaretką. Mieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę, przykryć drugim plackiem. Docisnąć i wstawić do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia

Ewusiowe Smaki
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 234

gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych nutach zapachowych wzbogaconych o nuty owocowe. Porcje: 10 porcji Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Lody(...)krem frangipane. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, przełożyć na blachę. Na ciasto wyłożyć krem frangipane, rozsmarować pozostawiając po 3 cm po bokach bez kremu, n a krem wyłożyć plastry jabłek. Puste boki ciasta zawinąć na jabłka, ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, ciasto i jabłka

SzczyptaSmaQ
Tort czekoladowo-agrestowy z malinami 207

Tort czekoladowo-agrestowy Choć ten tort wyglądem nie powala na kolana, smak jest przepyszny. Zazwyczaj torty robione są na biszkoptowej bazie, ja zrobiłam na wilgotnym cieście czekoladowym, dodatkowo nasączonym ponczem z nalewki porzeczkowej, krem agrestowy, i dodatek świeżych malin to kropka nad” i „ Dekoracja to już kwestia swojego gustu. Jest przepyszny! Róże od  Cukieteria Składniki: Tortownica(...)natłuszczać. Piec około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach.  Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 blaty. Najlepiej jest ciasto upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Krem: Obrany z ogonków, umyty agrest przesypać do rondla, zasypać cukrem, wlać wodę i gotować aż zacznie się rozpadać  i puści sok, przetrzeć jeszcze gorący przez

Wanilia i Kardamon
Fit kokosowo daktylowy sernik na zimno 156

przygotowaniu ciasto na bazie mleczka kokosowego, serka mascarpone i zmielonych na pył wiórków kokosowych. Spód to słodkie daktyle z mąką migdałową. Takie ciasto może być zdrowszą wersją ciast z kremem. Kokos rządzi w tym serniku! Spód: 150 g daktyli 100 g mąki migdałowej lub kokosowej 2 łyżki masła 2-3 łyżki wody z daktyli Masa serowa: 400 g mleczka kokosowego(...)wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia i delikatnego stężenia. Gotową galaretkę przelewamy na stężałe ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce. Smacznego

VioletoweKucharzenie
Ciasto Kokosowa KRÓWKA 620

kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotujemy budyń do kremu: 6. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować(...)około 3 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. 10. Połowę gotowego kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pierwszą warstwę herbatników, patrz FILM . 11. Na herbatniki wyłożyć całą masę krówkową, wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć

Mała Cukierenka