Dodać (po 1 łyżce) ostudzoną masę bułkowo-kokosową i c ałość z miksować na puszysty krem. Kilka łyżek kremu odłożyć na posmarowanie wiechu (*). Składanie. Na jednej części ciasta rozsmarować dżem oraz wyłożyć krem, a następnie umieścić drugą połowę ciasta. Wierzch posmarować pozostawionym kremem. Kokosowa(...)posypka. Masło rozpuścić na patelni i wymieszać z cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Całość podprażyć do momentu zezłocenia się wiórków i po delikatnym przestudzeniu wklepać w wierzch ciasta. (*) Wystarczy niewielka ilość kremu, ponieważ chodzi o to, aby posypka mogła się trzymać. Tym razem zamiast dżemu użyłam nadzienia o smaku czarnej porzeczki Lauetta
Di gotujemoże jeszcze skusicie się i np na Nowy Rok przygotujecie takiego oto pysznego przekładańca. Ciasto znane pod kilkoma nazwami - miodownik , orzechowiec czy snikers to 3 blaty miodowego ciasta przekładane kremem budyniowym i masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne , słodkie , dość ciężkie , ale jednocześnie jakże pyszne :) Składniki : foremka 25x40 Blaty miodowe: 4 szklanki mąki 130g zimnego masła(...)mleka)\Wystudzić. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce zimny budyń W blaszce na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta ( bez orzechów) wyłożyć na niego równą warstwą krem budyniowy.Przykryć kolejnym blatem ciasta (bez orzechów). Następna warstwa to masa krówkowa. Jeśli używamy gotowej i jest bardzo gęsta możemy ją chwilkę podgrzać wstawiając puszkę do gorącej wody . Na warstwę karmelu układamy
Malinowa Kawiarenkatruskawkową: 3 truskawkowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych truskawek Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować(...)wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłozyć migdałową bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce. Smacznego
Słodki ZakątekCiasto dyniowe jest pysznym i prostym do zrobienia jesiennym deserem. Dynia w tym okresie świetnie sprawdza się, jako dodatek do zup, różnych ciast, placuszków, klusek, past i kremów. Ciasta z dodatkiem dyni świetnie smakują, a do tego również mają piękny słoneczny kolor. Ciasto dyniowe jest łatwe do wykonania i świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień(...)dokładnie wystygnąć. Uwielbiam smak pieczonej dyni i chętnie ją dodaję do różnych dań. Najbardziej znana i lubiana przez wszystkich jest chyba zupa krem z dyni , która w sezonie gości u mnie najczęściej. Dość często robię również ciasto lub placuszki z dodatkiem dyni. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione dania z dodatkiem dyni? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 60 minut Składniki
Kuchcik gotujeBardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :) Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone 1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe(...)gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał
głodny alergikCzekoladowa tarta z kremem i owocami Kruche, maślano-czekoladowe ciasto z delikatnym kremem i sezonowymi owocami to pyszny, łatwy i bardzo efektowny deser. Jeżeli nie posiadamy formy do tartej to spokojnie ciasto możemy upiec w zwykłej tortownicy. Składniki na ciasto: 100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao(...)pieczemy przez 15 minut *** *** Kremówkę ubijamy mikserem a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, krem czekoladowy i cukier, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonego ciasta *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu podania tartą przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KRUCHE
Blog z ApetytemPrzepis na klasyczne Brownie znajdziecie tutaj- klik . Dzisiaj jednak mam dla Was małą wariację Brownie ;) Połączyłam to ciasto z waniliowym kremem i powstało coś naprawdę wyjątkowego! Ciasto wyglądem przypomina W-Z, ale jak się spojrzy na składniki, nie ma z Wuzetką nic wspólnego. Brownie jest ciężkie i intensywnie czekoladowe. Krem budyniowy przygotowany klasycznie, jedynie dodatek ekstraktu z wanilii sprawia(...)zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń- miksując za każdym dodaniem. Ostudzone blaty ciasta Brownie przełożyć waniliowym kremem budyniowym, dekorując nim również wierzch ciasta. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem nabrał odpowiedniej konsystencji. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieWspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki(...)mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego
Wanilia i KardamonCiasto biedronka Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietankowo-owocowy: 600ml śmietanki kremówki 30-36% 400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. (u mnie jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce pół(...)minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Około 1 szklankę ubitej śmietanki odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do większej części ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z owoców, mieszamy *** *** Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy
Blog z ApetytemCiasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady. SKŁADNIKI: Ciasto: - mąka pszenna (3 łyżki) - cukier (200 g.) - jajka (4 szt.) - mak mielony (170 g.) - cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka kremówka(...)suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. - Serek mascarpone, śmietankę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. - 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy
RITA food channelNastępnie za pomocą miksera, zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Miksować tak długo, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i powstanie jasny krem. Na upieczony biszkopt wylać krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa budyniowa stężeje. Masa truskawkowa Na sam koniec przygotować warstwę truskawkową. Mus truskawkowy przelać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo gorący to wsypać proszek(...)galaretek. Całość już nie gotować i bardzo dokładnie wymieszać. Gdy mus truskawkowy zacznie lekko tężeć to wylać go na krem budyniowy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą
UgotowaćDo tego ciasta zainspirował mnie przepis Gabrysi , ale nie byłabym sobą gdybym, nie stworzyła swojej wersji. Wyszło kolorowo, delikatnie i pysznie. Moim bliskim ciasto posmakowało bardzo
Cynamonowe szczęście24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić. Poncz: 1/3 szklanki zimnej wody, sok z 1/2 cytryny. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. Krem: 3 galaretki agrestowe, 600ml śmietanki 36%, 3 czubate łyżki cukru pudru, 2 płaskie łyżki żelatyny, 3 czubate łyżki kakao. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzątku(...)oraz kakao. Krótko ubijać do połączenia się składników. 2/3 kremu wyłożyć na ciasto. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkości