warstwę ciastek. Wykładamy białą masę z mascarpone i ponownie układamy herbatniki. Kolejno wykładamy masę z kremem czekoladowym i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie rozpuszczamy gorzką czekoladę nad parą wodną. Dodajemy łyżeczkę oleju. Dodałam koksowy. (Jeśli czekolada nadal nie będzie odpowiednio płynna dodajemy więcej oleju). Polewamy po cieście tworząc wzorki. Na koniec ułożyć czekoladki kinder bueno. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodywiosny, jednak w tym roku postanowiłam przełamać schemat i rozpromienić Święta Wielkanocne słonecznym ciachem z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego i serii Cukiernia Lidla. To już kolejna pozycja z tej książki, którą z czystym sumieniem polecam do wykorzystania :) Składniki: Kruche ciasto - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
upichconapołączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra dół). Po upieczeniu wyciągamy na tackę i odstawiamy do ostygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: Serek mascarpone oraz śmietanka kremówka, powinny być schłodzone. Wszystkie składniki miksujemy na sztywną pianę(...)uzyskania, gładkiego i puszystego kremu. Galaretka: Galaretkę należy przygotować i odstawić do przestudzenia, zaraz po upieczeniu biszkoptu. Do wrzątku wsypujemy galaretki i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Czekamy do momentu, aż galaretka zacznie gęstnieć. Kiedy wszystkie składniki naszego ciasta będą gotowe, możemy zabrać się za składanie ich w jedną całość. Biszkopt umieszczamy ponownie w formie, do góry nogami
Przepiski.plzielone strączki nałuskajcie kilogram i zróbcie krem raz jeszcze....;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 500 g groszku mrożonego 1 cebula 1 por 2 ząbki czosnku 800 ml wywaru warzywnego ok 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 100 ml śmietany 30% Do podania: grissini z ciasta francuskiego (przepis) boczek wędzony Przygotowanie: 1. Cebulę
Słodki Kompromiskawę aby nią nasiąkły. Można je w niej moczyć, ale trzeba uważać bo łatwo się łamią. Na nie nałożyłam połowę kremu. I ponownie warstwa biszkoptów. Nasączenie ich kawą. Na wierzch wyłożyłam resztę masy serowej i oprószyłam kakao. Odstawiłam ciasto do lodówki, żeby się schłodziło. I tu w tym miejscu jest najsmutniejszy moment... ...trzeba czekać niestety z parę godzin
potrawyregionalnezmielone orzechy włoskie i miękkie masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Kwadratową tortownicę o wymiarach 26x26cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i wylepiłam ją przygotowanym ciastem. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je przez 15 minut w temp. 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu Ciasto wyjęłam i odstawiłam, żeby przestygło. Ser przełożyłam do większej miski i zmiksowałam(...)cukrem. Następnie do sera wmieszałam proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam w oddzielnej misce na sztywny krem i dodałam ją do masy serowej. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę drewnianą łyżką. Masę wyłożyłam na podpieczony spód. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je 10 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni
Waniliowe Improwizacjezapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie • NOWOCZESNE DEKORY
Ostra na Słodkoróżnych sposobów. Można je gotować, piec w kawałkach lub jako frytki, grillować, smażyć, faszerować, stosować do deserów i słodkich wypieków oraz ciast, można je również dodawać do zapiekanek. Z batatów powstają także smaczne i zdrowe zupy oraz zupy krem. Bataty są podawane jako przekąski, jako dodatek do mięs i ryb oraz sałatek. Wiele osób uważa, że bataty, to jedne
ProstePesto.plzapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie • NOWOCZESNE DEKORY
Ostra na Słodkozapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie • NOWOCZESNE DEKORY
Ostra na Słodkozapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie • NOWOCZESNE DEKORY
Ostra na SłodkoMamy sobotę więc czas na ciasto. Jako , że długo mnie nie było pragnę Wam zaproponować pyszny torcik z wiśniami, malinami, nutellą i kremem z bitej śmietany. Jest słodko kwaśny z nutą odrobinę gorzkiego biszkoptu - naprawdę polecam przygotować w domu :) Torcik z wiśniami i malinami Biszkopt : - 3 jajka duże kurze - pół szklanki cukru - 2 łyżki kakao - łyżeczka proszku do pieczenia - mąka
Kuchnia Pełna Emocjimargaryna) 1 jajo 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka śmietany 18% 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na małe kuleczki i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków. Teraz wystarczy je nadziać ulubionym kremem ja tym razem użyłam masy, którą zwykle przekładam wafle (przepis tutaj ) tylko dodałam do niej suszoną żurawinę, ale możecie użyć
Cynamonowe szczęściedynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie
Ciastkozercydługo. Przecieram przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, i rozpuszczam ja w gorącym musie. Ciasto zimne kroję na dwa blaty. Dolny blat wkładam do formy w której się piekł, wylewam połowę kremu, wstawiam na 10 minut do lodówki. Układam drugi blat i wylewam resztę kremu. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekoruje polewą
wesoła kuchniataką ochotę to zrobimy je razem. Lubię wspólnie spędzać czas w kuchni. Ale chciałem żeby nie było to zwykłe ciasto marchewkowe jakich setki widziałem, chciałem trochę inne. Wymyśliliśmy więc wspólnie, że będzie ono w środku przekładane kremem miodowym. Wyszło doskonale, trochę smakujące jak piernik. Jedliśmy je kilka dni, a każdego kolejnego dnia smakowało coraz lepiej. Jakby dojrzewało. Zresztą jak piernik
Marder&Marder Manufacturekorzennymi przyprawami, intensywny w smaku. Taki jak lubię. Przełożony powidłami śliwkowymi, które moim zdaniem z piernikiem tworzą duet doskonały, a wszelkie kremy czy masy marcepanowe mogą się schować. Do tego polewa czekoladowa...i jestem w niebie ;) Przepis na ciasto piernikowe zaczerpnęłam STĄD . Uważam, że jest świetne - miękkie, puszyste, wilgotne. Zredukowałam tylko ilość cukru ( co często czynię gdy korzystam z czyichś
Opowieści z piekarnikasię kimś wyjątkowym :) Dla mnie osobiście te cukierki miały wiele zasosowań po rozpuszczeniu świetnie sprawdziły się jako polewa do deserów,ciast lub kawy. Niżej podsyłam linki do przepisów z wykorzystaniem Werther's Original Soft Caramels. Beza z kremem karmelowym: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/06/beza-z-karmelem-i-kremem-smietanowym.html Budyń karmelowy: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/karmelowy-budyn-z-dodatkiem-cukierkow.html Pudding chia z karmelem: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/pudding-chia-z-mlekiem-kokosowym-i.html Szyszki z owsem ekspandowanym
Życie zaczyna się w kuchniwłoskich deserów, jeden z moich ulubionych. Idealny latem, gdy temperatura przekracza 30 stopni, nie chc ę piec ciast, włączać piekarnika a mamy ochotę na coś słodkiego. Dziś chciałam Wam przedstawić wersj ę bez jajek. Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany, do tego ciasteczka savoiardi, dużo mocnej kawy, kakao do dekoracji i mamy gotowy
La grande e la piccola cuocazaglądanie” do Raju dla Podniebienia. Z tej rocznicowej okazji specjalnie dla Was małe, wdzięczne, kruche babeczki. Napełnione smacznym kremem na bazie kaszy manny z orzechami i wiórkami kokosowymi. Co Wy na to? Składniki: na 25szt ciasto na babeczki: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 4 surowe żółtka masa: 100g orzechów włoskich 50g wiórków kokosowych 50g kaszy
Raj dla Podniebieniapyszne, wilgotne, podzielne ciacho – idealne gdy spodziewamy się gości (chociaż jestem pewna, że niejedna rodzina poradziłaby sobie z blaszką takiego ciasta, bez dodatkowej pomocy z zewnątrz ;)). Dwa biszkoptowe, czekoladowe blaty, przełożne brzoskwiniami i pysznym, śmietankowo-brzoskwiniowym kremem, oblane polewą czekoladową. W elemencie ozdoby bita śmietana oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, […] Artykuł Czekoladowy brzoskwiniowiec pochodzi z serwisu Domowe
Domowe Tortysama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno
Poezja smakupszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy
Tradycyjna kuchnia Kasitych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy kajmakowej
Ala piecze i gotujełyżki kropelek czekoladowych Wykonanie: • Zmiksować masło z masłem orzechowym. • Dodać oba cukry i utrzeć na gładki krem. • Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. • Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. • Nabierać łyżeczką ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. • Układać kulki
To co kochamtwarogiem, jajkiem, solą, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Część masy przelać do kokilki, włożyć łyżkę kremu, przykryć pozostałą częścią. Po wierzchu posypać czekoladowymi guziczkami. Zapiekać przez ok. 20 minut (u mnie tryb "ciasto") Ostudzić i podawać z dowolnymi dodatkami
Poranek na słodkowłasnej rodzinie :) Ciasto udało się doskonale, chociaż dla mnie było za słodkie. Jednak według moich najbliższych było to najlepsze ciasto jakie jedli, więc czekać mnie będzie pewnie powtórka :) Składniki: 2 duże opakowania herbatników (u mnie kakaowe) KREM: 350g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru waniliowego 400g pełnego mleka w proszku 1 duża puszka kajmaku orzechowego POLEWA: 1 gorzka
Cakes By Kejtwodnej i pozostawiamy do wystudzenia. Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Camilla w kuchnidynie? Samą dynię, można podawać upieczoną, w occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości
Pause Gotowanie!końcu delikatnie połączyłam całość z pianą z białek. Wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sól i wsypałam do miski z utartym kremem czekoladowym, dodałam płatki owsiane i orzechy. Wszystko porządnie wymieszałam. Blachę wyłożyłam pergaminem, nabierałam łyżeczką czubate porcje ciasta i nakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
potrawyregionalneTaką roladę możemy zrobić z jabłkami, jak również z kremem Roladę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka
Kuchnia Danusipomysł na nie zrodził się w mojej głowie już dość dawno. Akcja zdecydowanie jednak przyspieszyła jego realizację. Babeczki zrobione są z ciasta biszkoptowego z dodatkiem bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa. Ja użyłam do jego wykonania świeżo utartych wiórków kokosowych, bardzo drobnych. Można jednak z powodzeniem użyć gotowych
Wiem co jem