mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na nasączenie: 2 łyżeczki kawy lub kawy zbożowej rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Na krem: 200 g jagód 100 g białej czekolady 500 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 2 śmietan-fixy Na dekorację(...)masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na trzy równe oblaty. Nasączenie: Kawę lub kawę zbożową zalać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Krem: Białą czekoladę przełożyć do garnuszka, dodać
Passions hobbies lifesera w wiaderku - 1 galaretka pomarańczowa - 2 łyżki żelatyny - 2 galaretki amarantowe - 1,5 szklanki malin - 1 szklanka cukru Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić z kremem toffi w rondlu dodać słonecznik - Wszystko wymieszać z pokruszonymi wafelkami - Masą wyłożyć dno tortownicy zostawić do ostygnięcia - Tortownica 26 cm 2. - Galaretkę pomarańczową i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki(...)sera dodać cukier miksować aż się rozpuści - Dodać zimną galaretę rozpuszczoną z żelatyną - Dodać połowę malin wymieszać łyżką wlać wszystko do tortownicy - Włożyć ciasto do lodówki by stężało - Na ser wyłożyć resztę malin zalać tężejącą galaretką zostawić do stężenia
W królestwie smaków Beatyprzypadła mi do gustu idealnie wyważona słodko-kwaśna cytrynowa masa. Do tego ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co niejednokrotnie ma przecież ogromne zaneczenie. Polecam:) Biszkopt makowo-kokosowy: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem: 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka UHT 180-200 ml soku cytrynowego(...)żółtku, nie przerywamy ubijania. Mikser odkładamy, a do ubitej piany jajecznej dodajemy teraz w 2-3 partiach mak połączony z kokosem i migdałami, mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto dzielimy na pół i wykładamy do wyłożonych papierem blaszek (21×32). Pieczemy po 20 minut w 170 stopniach. Do rondelka przelewamy mleko, dodajemy do niego sok z cytryny, mieszamy. Odlewamy pół
Smaki Na TalerzuWiększość rogali z makiem to maślane ciasto i chrupiąca skórka. Jeśli tak jak ja o wiele bardziej lubisz mięciutkie, puszyste bułki ten przepis stworzony jest dla Ciebie! Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym
Via Gustoptysia, przełożyłam ciasto do szprycy, by zabrać się za masową produkcję. I w tym momencie pomyślałam, że może jednak wycisnę malutkie porcje i upiekę mini-ptysie , zwane też profiterolkami . Dzięki temu będę mogła zjeść znacznie więcej i nie dręczyć się wyrzutami sumienia za ptysiowe łakomstwo. Tak też zrobiłam. Gdy maluchy się suszyły, przyszła pora na krem. Ale jaki? Nawet(...)krem wspaniale kontrastuje ze słodyczą karmelu, jest lekki i rześki. Jagodowy lukier oprócz tego, że ma jeden z moich ulubionych kolorów, jest równie pyszny i świetnie pasuje do cytrynowego nadzienia. Polecam! A Amber dziękuję za wspólne ptysiowe popołudnie:) PTYSIE A'LA CROQUEMBOUCHE /z podanej porcji upiekłam 33 małe profiterolki oraz sporą porcję groszku ptysiowego dla Synka:) / Na ciasto
KUCHARNIANiebywałe i niewątpliwie wspomnienie mojego dzieciństwa! Delikatne, koronkowe brzegi, mięciutkie, cienkie i gorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym je jeść całe dnie! Można z nich przygotować wspaniały deser, tort naleśnikowy przełożony kremem i konfiturami, udekorować bitą śmietaną i owocami, gorącą czekoladą. Smakują obłędnie w każdej wersji, zarówno wytrawnej jak i słodkiej, uwielbiam
Zasmakuj Kuchniodżywką białkową o smaku czekoladowych ciasteczek, truskawki Rozgrzewamy patelnię. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z kremem i kawałkami truskawek. Smacznego
Chocolate Muffin Blogśmietan fix mleczna czekolada, lub posypka czekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia(...)smarujemy nią wcześniej wyłożone herbatniki. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przestudzony budyń ucieramy z masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Masę budyniową można przygotować również z gotowych budyniów. Używamy wtedy dwóch budyniów waniliowych
Pani domowamąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach waniliowy (6 kropel) 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (tylko takiej w miałkim proszku) 1 łyżka kakao (dodałam dodatkowo) Krem: 250ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Ozdoby do dekoracji. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło(...)pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, najpierw wkładamy po łyżce jasnego ciasta, a na górę ciemnego. Tak aby 1 cm od górnego brzegu był wolny. Piekarnik 170C pieczemy około 20 minut do tzn.suchego patyczka. Krem: Wszystkie schłodzone składniki wrzucamy do miski i miksujemy aż powstanie bita śmietana. Dekorujemy szprycą i ozdobami. Przechowujemy babeczki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem a następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę (fot.1) i wymieszać. Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać i dodać do ciasta (fot.2) . Wszystko dokładnie wymieszać Przygotować foremkę "keksówkę". Wysmarować ją masłem i przelać do niej przygotowane
Świat Ciastasprawdzi się nie tylko do ciast, a również do mniejszych deserów. Nie wykluczam też, że komuś może tak bardzo zasmakować i pochłonie ją samą od razu ze słoiczka.😆 Ciasto może nie jest jakieś super fit, bo ze względu na dużą ilość masła orzechowego zawiera nieco więcej kalorii, ale naprawdę warto nagiąć dietę dla takich smakołyków (idealne na cheatday(...)całą noc. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Dodatkowo zachęcam do innych moich przepisów: SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA DAKTYLOWA TARTA Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniekażdym razem staram się aby nadzienie było inne. Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego Skworcu 10 dag masła Nadzienie; słoik kremu karmelowego Skworcu dodatkowo; 1 jajko do posmarowania rogalików Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski
Radość kipiąca uśmiechem.pieca położyć lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie. Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej czekoladę, od razu dokładnie zmiksować, trzy łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Roladę rozwinąć. Posmarować kremem. Na kremie ułożyć(...)kremem. Udekorować wiórkami czekoladowymi i wisienkami koktajlowymi. Wstawić do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień. Rolady dotychczas piekłam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem. Tą roladę pierwszy raz zrobiłam używając silikonowej maty do rolad Lekue. Świetnie się sprawdziła przy zwijaniu, bo nie trzeba było odklejać jeszcze dodatkowo papieru. Forma ma po bokach rant, dzięki któremu ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto wymaga niejednej dokładki. Nie da się zjeść tylko jednego kawałka. Jest wspaniałe. Zaskakujący smak słodyczy przełamany słonym. Musicie spróbować. Składniki: 1 gorzka czekolada – kila kostek 4-5 1 puszka masy krówkowej (wkładam całą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła) 1 duże opakowanie petitków 1 duże opakowanie(...)tego z garnka), na krem układamy na całości petitki (normalnie – małymi dziurkami do góry), na petitki reszta kremu. Na krem krakersy do góry nogami, na krakersy masa krówkowa, masa mascarpone i na masę mascarpone starta gorzka czekolada. Wkładamy ciasto z całą formą do lodówki na kilka godzin. Kroimy w formie. Ja użyłam formy która wygląda jak tortownica kwadratowa. Bardzo
MojaQchnia.plmojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć(...)dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne ciasto i resztę
Smakowy Raj