połowy szklanki i wtedy wymieszać z porzeczkami. A jeśli to nie zda egzaminu, to miałam jeszcze pomysł, by zrobić słodką bitą śmietanę na wierzch, przykryć nią porzeczki, ale ciasto zbyt szybko zniknęło i nie zdążyłam.:D Ale antyreklama mojego wypieku . Mam tylko nadzieję, że to Was nie zniechęci, a wręcz przeciwnie. Wypróbujcie na różne sposoby(...)pieczenia 35 dag porzeczek 6 łyżki cukru cukier puder Wykonanie: Masło, 10 dag cukru i skórkę z cytryny ucieram na krem dodając po 1 jajku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Zagniatam ciasto i wylepiam nim posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Opłukane i bez szypułek porzeczki mieszam z cukrem i wykładam na ciasto
Ciasteczkowy Potwórzważyła. Dodajemy cukier i czekoladę, mieszamy. Z zimnych babeczek ucinamy wierzch, kruszymy. Spód babeczki delikatnie wydrążamy, mniej więcej 1/4 górnej części babeczki. Do środka nakładamy krem, z tzw. "górką" i obsypujemy pokruszonym zielonym ciastem. Wierzch dekorujemy. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaoczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego. Jeżeli uda mi się gdzieś w ten wieczór wybrać, postaram się o małą fotorelację. Może niekoniecznie(...)łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na chwilę. W drugiej misce umieścić resztę mąki. Dodać masło, cukier, 2 jajka, sól i skórkę z cytryny. Delikatnie mieszać do powstania luźnego ciasta. Dodać przygotowany wcześniej rozczyn. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozciągnąć na większy owalny kształt o grubości około 1 cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem i poukładać
Zielona Kuchniabloga ;) ) po przepis na pyszną klasyczną wuzetkę :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wuzetka WZ Składniki Składniki na ciasto: 8 jajek 100 g mąki pszennej (8 łyżek czubatych) 60 g kakao (6 czubatych łyżek) 160 g cukru (10 czubatych łyżek) szczypta soli Składniki na krem: 1 litr mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 % lub 36 % 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo
To co lubię - gotuję i polecamPyszne ciasto do kawy Pysio SKŁADNIKI: jajka 6 szt mąka 1 szklanka mąka ziemniaczana 1 łyżka ocet 1 łyżka cukier 1/2 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki KREM sok zielony pysio 4 szklanki budyń waniliowy 3 opakowania cukier 0,5 szklanki śmietana 30% 2 szklanki żelatyna 4 łyżeczki wiórki kokosowe 1 opakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić(...)Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze. KREM Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku. Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gotować aż zgęstnieje. Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając. Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną. Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko
Kuchnia Danusibiałka 100g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1kg gruszek (użyłam małych gruszek) 2 łyżki cukru laska cynamonu 2 goździki 600ml gorącej wody Krem: laska wanilii 500ml mleka 120g + 70g cukru 8 żółtek 8 łyżeczek żelatyny (około 17g) 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g białej czekolady 40g oleju kokosowego cukier puder do posypania około(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała Cukierenkadelikatnym biszkopcie , przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego bardzo lubię
Smaczna Pyzajajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła, rozpuszczonego i przestudzonego szczypta soli ulubione dodatki np. krem czekoladowy u mnie od Terravita Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej
Słodka Strefajajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła, rozpuszczonego i przestudzonego szczypta soli ulubione dodatki np. krem czekoladowy u mnie od Terravita Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej
Słodka Strefakuchni , pod warunkiem , że coś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :) Keksówka wymiary : 24 x 12 cm Blaszka wymiary : 24 x 28 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia(...)powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica" Biszkopt jasny i ciemny po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 3 paski. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę kremu , w ten sposób paseczki biszkoptów się przykleją do siebie. Na jedną warstwę ułożonych i posklejanych kremem pasków biszkoptów
Słodkości i nie tylkomogąc się zdecydować, czy mam ochotę na ciasto z owocami czy na coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Wygląda bardzo fajnie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie kwaskowatego gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę. Myślę(...)podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce
Maślane ciasteczkodomyślacie nie mam już więcej ochoty ich jeść :-) Chyba, że w innej formie np. jako ciasto. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru(...)kawie, żeby lekko zmiękły, a następnie w wódce i kłaść jeden obok drugiego na kremie budyniowym. W garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą warstwę). Opcjonalnie można do polewy dodać łyżeczkę żelatyny, będzie się
Passions hobbies lifemoże interesuje Cię sernik bez pieczenia na herbatnikach? Sernik gotowany to pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia. Wystarczy wyłożyć blaszkę ciastkami. Twaróg, jajka, śmietanę, budyń i resztę składników zagotowujemy razem. Do masy na sernik bez pieczenia doskonale sprawdzi się twaróg z wiaderka. Takie ciasto gotowane z twarogu przygotowuje się bardzo szybko, później trzeba tylko poczekać aż ostygnie. Jak zrobić sernik(...)Ciasto najlepiej smakuje wyjęte z lodówki i powinniśmy mu dać dobrze się związać. Ja niestety się pośpieszyłam i jeszcze nie był taki całkiem gotów. Ale co tam i tak był przepyszny, a goście się prześcigali w pomysłach co to za ciasto? A czym sernika było mniej, tym byli bardziej kreatywni. 😁 Swoją konsystencją przypomina delikatny krem, a nie sernik
Dieta moja pasjaŚmiało mogę powiedzieć, że jest to moje odkrycie 2021 r. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto kilka dni temu i tak mi posmakowało, że sama zjadłam połowę
Prosty przepis na