najlepszym przepisem udadzą się na 100%. Wypełnić możecie swoją ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem. Pączki pieczone. Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży świeżych 10 g cukru 50 ml letniego mleka Ciasto: 400 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 200 ml letniego mleka
kuron.com.plwierzę, że kto je upiecze nie będzie zawiedziony. Zdjęcia również wykonane przez młodą kucharkę. Składniki na ciasto : 2 szklanki startej marchewki 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru brązowego po 2 łyżeczki sody i cynamonu Składniki na krem : 300 g śmietany kremówki 200 g serka mascarpone cukier puder do smaku Składniki na krem marchewkowy
Proste PotrawySłonecznikowiec Połączenie chrupiącego skarmelizowanego słonecznika ze słodką masą krówkową. Ciasto to upodobała sobie moja mama i najchętniej gościłaby go na stole przy każdej rodzinnej uroczystości. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na I biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w wódce (lub kawie/herbacie). Wyłożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim biszkoptem. Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta i posypać pozostałym słonecznikiem. Chłodzić w lodówce. * Smak wódki jest ledwo wyczuwalny, jednak dobrze przełamuje słodycz
My sweet a liferozmiar L, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao Składniki na krem: 600 ml śmietany 30% schłodzonej w lodówce przynajmniej przez 12 h 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodawałam(...)formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki temu biszkopt będzie płaski i stabilny). Ciasto wstawić do stygnącego piekarnika, lekko uchylonego. Zimny biszkopt nożykiem oddzielić od formy, przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Przygotować krem. Żelatynę umieścić w szklance, zalać zimną wodą, odstawić na 4 min do napęcznienia, umieścić w mikrofalówce, podgrzewać na niskiej
moj przepis narozmiar L, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao Składniki na krem: 600 ml śmietany 30% schłodzonej w lodówce przynajmniej przez 12 h 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodawałam(...)formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki temu biszkopt będzie płaski i stabilny). Ciasto wstawić do stygnącego piekarnika, lekko uchylonego. Zimny biszkopt nożykiem oddzielić od formy, przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Przygotować krem. Żelatynę umieścić w szklance, zalać zimną wodą, odstawić na 4 min do napęcznienia, umieścić w mikrofalówce, podgrzewać na niskiej
moj przepis naszczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki do podsypania Krem: 400 g gęstego serka 0,5 szklanki adwokata szklanka mleka w proszku Polewa: 50 g gorzkiej czekolady łyżka masła 2 łyżki mleka łyżeczka oleju 2 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól i proszek przesiewamy razem. Drożdże rozkruszamy do miski
Dieta moja pasjaNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowy(...)wycięłam serduszka, zaś z drugiej części usmażyłam z dwóch stron ażurowe wierzchy (ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór w kształcie serca). 3. Naleśniki podałam z kremem czekoladowym, kiwi i cukrem pudrem
Kulinarny Pamiętnikpozostałej frużelinę wiśniową. Poncz: Do przegotowanej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Na ciasteczkowy spód wykładamy krem wiśniowy. Przykrywamy do namoczonymi w ponczu biszkoptami, na które kładziemy masę z ciasteczkami oreo. Schładzamy. Schłodzoną 36% śmietankę miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy malinami. Ponownie chłodzimy przed podaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego
Słodki Zakątekjuż drugi przepis na ciast o marchewk owe na m oim bl ogu. Lubie eksperyment ować i cały czas szukam czeg oś n oweg o. Wilg otne, miękkie i bardz o ar omatyczne. Krem zastąpiłam p olewą z białej czek olady jeśli jednak macie odr obinę więcej czasu zapraszam d o drugieg o przepisu klik . M ożecie je też
Biały fartuszekblaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego(...)Delekta w 5 minut * mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach
sierotka maRysia w kuchnimąkę płatków owsianych) -80g mąki kukurydzianej -50g ksylitolu -40g syropu ryżowego -30g oleju kokosowego -1 łyżka wody -1 jajko -1/4 łyżeczki sody Dodatkowo -krem z orzechami laskowymi Sweet Mill ( recenzja ) -garść orzechów laskowych do ozdoby -deserowa czekolada (u nas słodzona maltitolem) do ozdoby 1. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej, syrop, ksylitol(...)orzechów laskowych oraz sodę. 5. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce. 6. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajko. Całość dokładnie zagnieść. 7. Wstawić ciasto na co najmniej 1 godz. do lodówki. 8. Ciasto rozwałkować (nie za cienko) między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) lub pomiędzy papierem do pieczenia. Wycinać kółeczka. 9. Ciasteczka przełożyć
Candy Pandaslekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli nie, masę ziemniaczaną robimy od zera. Ziemniaki myjemy i bez obierania, w łupinkach gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia, następnie(...)tarce się nie obejdzie. Rozgniatanie tłuczkiem czy widelcem zawsze zostawi grudki, a kluski muszą być gładkie jak krem. Ziemniaki przepuszczajcie od razu na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, nie w jedno miejsce zbite w kupkę, ale w jedną warstwę jakbyście robili spód do ciasta. Krok 2 Bierzemy dwa jajka. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je by się połączyły. Żółtka wylewamy
Niedzielny kucharzCiasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką to pyszny deser, który sprawdzi się przy każdej okazji. Jest naprawdę proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyci wszystkich. Oczywiście jeśli lubicie puszyste kremy czekoladowe i galaretkę. Pomysł na mus zaczerpnęłam z przepisu na tort - klik , który kiedyś przygotowywałam na jednych z warsztatów kulinarnych. A spód ze słomki ptysiowej jest rewelacyjny, smaczny
Di gotujecukrem na jasny krem. Na koniec po łyżce dodawać budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zalać szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa
magiczna kuchnia Kasiklonowy albo wsypać cukier kokosowy. Ubitą śmietanę delikatnie łyżką albo miotełką połączyć z serem. Tak przygotowany krem wyłożyć na spodnią część biszkoptu i przykryć wierzchnią częścią, można też zostawić trochę do przystroju wierzchu wuzetki, o czym ja zawsze zapominam. Następnie na wierzch ciasta położyć dość cienką warstwę marmolady albo kwaśnego dżemu, a na sam wierzch wylać rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Przepysznik - BLW i nie tylko